Χαρούμενες εκδρομές ή πρακτικές και λογικές απόψεις;

Γράφει ο Πάρης Μπρούζος

Πάνο,

καταρχάς ενδιαφέρουσα η ερμηνεία σου. Εκεί που έχω ενστάσεις είναι στη λέξη «ανάπτυξη» που ενώ χρησιμοποιείται συνέχεια, η χρήση της είναι λαϊκίστικη. Αυτοί που την επικαλούνται δεν ξέρουν τι σημαίνει, τι πρέπει να κάνουν και εάν ξέρουν δεν συμφέρει να το επιτύχουν. Τα μαντριά πρέπει να υπάρχουν. Εάν η ανάπτυξη πετύχει θα χάσουν τα κεκτημένα. Στα σχεδόν 4 χρόνια στη Γερμανία δεν έχω ακούσει τη λέξη «ανάπτυξη» σε πολιτική ορολογία ή ακούγεται τόσο λίγο που χάνεται.

Δεν θα ψήφιζα Οικολόγους-Πράσινους γιατί φοβάμαι τον ρομαντισμό τους. Σε πολλά έχουν άποψη ή και δίκιο όπως και οι νεόκοποι της Φιλελεύθερης Συμμαχίας (ΦΙΣ) αλλά όπως έγραψες έχουν στοιχεία «θεολογικής σκέψης». Σκέφτομαι ότι αν γινότανε κυβέρνηση θα απαγόρευαν την κρεατοφαγία ή θα υποχρεώμασταν όλοι σε χαρούμενες εκδρομές σε δάση και ρεματιές. 🙂

Το θέμα είναι ότι στην Ελλάδα ΠΑΣΟΚ και ΝΔ είναι όντως απομιμήσεις του ίδιου προτύπου. Τα άλλα κοινοβουλευτικά κόμματα ΣΥΝ, ΚΚΕ ζούνε στον κόσμο τους. Ο ΣΥΝ είναι αποστεωμένος και το ΚΚΕ απολίθωμα (ξέρω είναι βαρύ που το λέω αλλά έτσι είναι). Για τα υπόλοιπα δεν συζητάμε Η ομοιότητα ΠΑΣΟΚ και ΝΔ δεν είναι αυτό που υποστηρίζουν τα αριστερά κόμματα, δλδ ο (νεο)φιλελευθερισμός αλλά η συντήρηση ενός απέραντου και άχρηστου εν πολλοίς κράτους, η τάση για διατήρηση όλων εκείνων των πολιτικών, διοικητικών και κοινωνικών δομών που ευνοούν την οικογενειοκρατία και γεροντοκρατία, την δημιουργία μιας θεολογικού τύπου κοινωνίας που τα μέλη της φοβούνται να σκεφτούν και να δράσουν από μόνα τους αν δεν υπάρχει ο γονέας-κράτος από δίπλα ή από πίσω. Είναι δύο κόμματα που δεν τολμάνε ή δεν μπορούνε καν να φτιάξουν ένα πολιτειακό κράτος χωρίς θρησκευτική διάσταση. Εξάλλου στην Ελλάδα δεν υπήρξε ποτέ φιλελευθερισμός για να υπάρχει αντιπάθεια στον νεοφιλελευθερισμό.

Το θέμα είναι ότι στην Ευρώπη πολλά στοιχεία της οικολογικής ή φιλελεύθερης σκέψης εκπροσωπούνται από τις και εκεί δύο κυρίαρχες ιδεολογίες, σοσιαλδημοκρατία και δεξιά. Στην Ελλάδα ισχύει ότι πολλά στοιχεία ακραίου συντηριτισμού, θρησκοληψίας και ξενοφοβικών ή ακόμη ρατσιστικών απόψεων εκπροσωπούνται σε όλο τα πολιτικό φάσμα.

Δεν είμαι σίγουρος τι θα μπορούσαν οι Πράσινοι να κάνουν σε περιόδους κρίσεων και επίσης νομίζω ότι εάν γινότανε κυβέρνηση θα αλλάζανε πολλά από τα πιστεύω τους που δεν ταιριάζουν σε αυτό το ρόλο. Θα έπρεπε να προσαρμοστούν στα δεδομένα της εξουσίας.

Γι’ αυτό θα ψήφιζα ΦΙΣ (λέω θα ψήφιζα επειδή δε θα είμαι Ελλάδα στις 16 Σεπτ.), παρόλο που δεν θεωρώ τον εαυτό μου ως τυπικό φιλελεύθερο και διαφωνώ σε κάποια βασικά σημεία με το πρόγραμμά τους. Αλλά είναι πρακτικοί και υπάρχει λογική στις απόψεις τους. Τουλάχιστον αν ψάχνουμε για αρχή κόμμα-ρυθμιστή είναι οι καλύτεροι νομίζω.

Πάρης

(http://parisbrouzos.wordpress.com/ )

Advertisements

2 Σχόλια to “Χαρούμενες εκδρομές ή πρακτικές και λογικές απόψεις;”

  1. Ο τίτλος είναι δική μου …έμπνευση – ελπίζω να μη διαφωνεί ο Πάρης! 🙂

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: