Ιδεολογικές ζυμώσεις και πολιτικές συνεργασίες

Γράφει ο Νοσφεράτος
-Θα ψηφισω οικολόγους -πράσινους παρόλο που ειδα με πολλές επιφυλάξεις την καθοδο τους στις εκλογές…) γιατί
α) Οσους ξερω ειναι ΚΑΛΑ ΠΑΙΔΙΑ 🙂 (Οσο κι αν ακουγεται αστειο ….αυτός ειναι ο κυριος λόγος
-εχω μπουχτισει απο καλά -μελετημενα προγραμμτα και υψηλές διακηρυξεις…Οι οικολογοι (Θεσσαλονικης) που ξερω εχουν το (αγωνιστικό) ηθος που με ενδιαφερει και την ανοιχτοσυνη σε διαφορετικές αποψεις (που δεν την βρισκεις σε αλλους χωρους)
β) Ακριβώς γιαυτό οι Οικολογοι -Πρασινοι μπορουν να παιξουν -κι αυτός ειναι ο δευτερος λόγο – τον ρόλο συσπειρωσης και ζυμωσης ευρυτερων δυναμεων της Αριστερας ή κεντροαριστερας, που θα αντιμετωπίσει μελλοντικά την Νεοσυντηρητική επιθεση που υφισταται η χωρα μας (οπως μαλλον και η λοιπή Ευρώπη) και θα αντιμετωπίσει -αμφισβητησει την παγιωση της ιδεολογικής ηγεμονιας δεξιων και ακροδεξιων ιδεων και πρακτικών .

γ) Ελπίζω οτι παρά την προσφατη ρηξη , μελλοντικά , δεν θα διακοπεί η σχεση με τον Συνασπισμό και τον Συριζα, (ιδιως με τα ρευματα εκεινα μεσα στον συνασπισμό που πάντα εβλεπαν και βλέπουνμε συμπαθεια τυς Οικολόγους). Αντιθετα ελπίζω οτι η συνεργασια αυτή θα συνεχιστει σε υψηλότερο βαθμό …και θα επεκταθει και σε αλλες πολιτικές ομαδες της Αριστεράς αλλά και γιατί οχι και της Κεντροαριστεράς (Πασόκ )
δ) Η πολιτική των συνεργασιων που -κατα τη γνωμη μου – θα επρεπε να ακολουθησουν οι οικολογοι πρασινοι μπορει να ανοιχτει (σε θεματα δικαιωματων ) ακόμα και προς τους Πχ Φιλελευθερους. Νομίζω ομως πως η αντιπαλοτητα προς τον Νεοφιλελευθερισμό παραμένει -και πρεπει να συνεχισει να παραμενει- κυριαρχο χαρακτηριστικό της Κοινωνικής Οικολογιας και των Οικολόγων κατι που περα απο την τακτική των επιμερους συνεργασιων -οριοθετει και την πολιτική των συμμαχιων τους.

Advertisements

9 Σχόλια to “Ιδεολογικές ζυμώσεις και πολιτικές συνεργασίες”

 1. Είναι βέβαιο ότι ο πολιτικός οικολογικός λόγος που θέλουμε να εκφράσουμε διακρίνεται από το νεοφιλελεύθερο μοντέλο. Θεωρούμε ότι ο οικονομικός φιλελευθερισμός σε τελική ανάλυση ενέχει αντιφάσεις που τον φέρνουν σε αντίθεση με άλλες πολιτικές και κοινωνικές ελευθερίες και γενικότερα με τον κοινωνικό φιλελευθερισμό. Για εμάς δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι ο Τόνι Μπλερ αντιτάχθηκε στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. στην ένταξη της Οικουμενικής Χάρτας Δικαιωμάτων στη νέα Συνθήκη. Αυτό που τον τρόμαξε ήταν οι προβλέψεις για τα εργασιακά δικαιώματα. Ούτε είναι τυχαίο ότι το περιοδικό Economist, σε πρόσφατο τεύχος του καταφέρθηκε εναντίον της Διεθνούς Αμνηστίας γιατί η συγκεκριμένη Μη-Κυβερνητική Οργάνωση επέλεξε να ρίξει περισσότερο βάρος στην υπεράσπιση και των κοινωνικών δικαιωμάτων. Αυτά τα δικαιώματα παρέχουν τη βάση για την εισαγωγή περιορισμών στην οικονομία της αγοράς και της αποχαλινωμένης ανάπτυξης. Ωστόσο, γίνεται σαφές ότι μια τέτοια ασύδοτη «ελεύθερη» αγορά, με την αλληλένδετη ιδεολογία της αέναης οικονομικής μεγέθυνσης, οδηγεί μέσω του άγριου ανταγωνισμού, στην ανάπτυξη ολιγοπωλίων, στην ασυδοσία του μεγάλου κεφαλαίου και στην ανάπτυξη «διαπλεκόμενων συμφερόντων» και διαφθοράς που οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια σε μια ολιγαρχική τυραννία οργουελικών διαστάσεων. Πρόκειται για μια εικόνα που διαμορφώνεται και στη χώρα μας, υπό τις ευλογίες της κυβερνητικής παράταξης, η οποία ίσως αποτελεί και μια από τις χειρότερες κυβερνήσεις της χώρας τις τελευταίες δεκαετίες. Εμείς είμαστε υπέρ της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας.

 2. Νομίζω πως στις κοινωνικές και πολιτικές συμμαχίες μεγαλύτερη σημασία έχει η συμφωνία πάνω στο αντικείμενο της συσπείρωσης/ συνεργασίας, παρά η πολιτική προέλευση του άλλου.

  Πχ, στην προσπάθεια που έγινε για την αποτροπή της επέκτασης του διαδρόμου προσγειώσεων 10/28 του αεροδρομίου της Θεσ/νίκης (χωρίς έξιόλογες μελέτες πριβαλλοντικών επιπτώσεων – και με ορατό τον κίνδυνο να χαθούν οι ακτές της Περαίας και να αντικατασταθούν με μπετόν) βοήθησαν πολίτες με «προέλευση» τη δεξιά, το πασόκ – και «ανεξάρτητοι». Αντίθετα, έλαμψαν δια της απουσίας τους τα κόμματα της αριστεράς.

  Το παράδειγμα μας δείχνει (ίσως) πως στα θέματα των επιμέρους συνεργασιών, για συγκεκριμένους στόχους, δεν πρέπει να αποκλείεται κανείς, πλην της ακροδεξιάς, που …αυτο-αποκλείεται.

 3. Πανο ,δυστυχώς η ακροδεξια δεν ..αυτοαποκλειεται στο θολο πολιτικό σκηνικό που ζουμε …

 4. Πανο … περα απο τις επιμερους συμφωνίες σε επιμερους καθε φορά ζητηματα
  Η πολιτική κινειται …εδώ και πανω απο διακοσια χρονια … στον αξονα Δεξιας, κεντρου , αριστεράς

  Και οι οικολογοι -πρασινοι φερνουν βεβαια και ιδεες και προτασεις οπως και μια λογική που ειναι Περα απο αυτον αξονα
  Δεν μπορουν ομως και δεν πρεπει να τον υπερβουν τελειως … Η οπτική και οι πολιτικές επιδιωξεις που βρισκονται πίσω απο καθε επιμερους συμφωνία , θα πρεπει να διαφωτιζονται επαρκώς …

  π.χ Οσοι απο μας ειναι κατα της Παγκοσμιοποιησης , θα μπορουσαν αραγε να συμμαχησουν με χριστιανους φονταμενταλιστες ή με ακροδεξιες ομάδες που επίσης φαινονται ή ειναι κατά ;

 5. Φίλοι μου
  Είμαι συλλέκτης έργων τέχνης, αντικών και παλαιών αντικειμένων αξίας, και για πολλά χρόνια συνδρομητής της Green Peace και των Πράσινων/Οικολόγων.
  Η ελεύθερη γνώση και η σπουδή της Ιστορίας της Τέχνης όπως και της αισθητικής αντίληψης στην ελπιδοφόρα δεκαετία του 70, το αντι-Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, τα ταξίδια στην Ευρώπη και την Ανατολή μου έδειξαν το δρόμο.
  Μετά από τα τελευταία γεγονότα αποφάσισα να συμμετάσχω στο κίνημα των Πράσινων/Οικολόγων και να συμπράξω με τους ομοϊδεάτες μου στην εφαρμογή των ιδεών που μου κληροδοτήθηκαν από τη γενετική μου μνήμη και το «ιδιαίτερο» παρελθόν μου.
  Διατηρώντας την αισιοδοξία που μου εμφύσησε ο αρχαίος φιλόσοφος Επίκουρος θα προσπαθήσω με τη βοήθεια σας να προτείνω ιδέες και σχεδιασμούς για τη λύση των ζωτικών προβλημάτων της νεοελληνικής κοινωνίας.
  Σ’ αυτές τις εκλογές ζητώ να δυναμώσετε το κόμμα των Πράσινων/Οικολόγων με την πεποίθηση ότι «τίποτε δεν είναι αδύνατον».
  Ναι, το αδύνατο είναι εφικτό, αλλά είναι λίγοι αυτοί που μπορούν να το φτάσουν.
  Φανταστείτε ότι αυτός ο κόσμος θα ήταν πολύ χειρότερος αν δεν υπήρχαν αυτοί που τόλμησαν αυτό που στην εποχή τους θεωρούνταν ανέφικτο. Στη σημερινή εποχή η λύση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο πλανήτης μας θεωρείται από τους περισσότερους χαμένη υπόθεση. Εμείς πιστεύουμε ότι αν σας πείσουμε να μην πετάξετε την ψήφο σας για μία ακόμη φορά στα παραδοσιακά κόμματα και να ενωθείτε μαζί μας, θα δούμε όλοι θαύματα.
  Στην καθημερινή πολιτική σκηνή εμφανίζονται οι ανάξιοι κομματικοί μηχανισμοί και οι εκπρόσωποί τους που με θράσος αποποιούνται κάθε ευθύνη ενώ κυβερνούν από πάντα αυτή τη χώρα. Τους δώσαμε πολλές ευκαιρίες – δεν θα τους δώσουμε και άλλη. Καιρός είναι να τους παραμερίσουμε γιατί το μόνο που κατάφεραν είναι καταστροφή: κατέστρεψαν το κλίμα και υποβίβασαν την ποιότητα της ζωής μας μετατρέποντας την σε λογιστικό δείκτη που μετρά τα κέρδη της Πυραμιδικής Ολιγαρχίας.
  Ο σύγχρονος Έλληνας με την «υπνωτισμένη» αισθητική αντίληψη και την αδυναμία να εκλογικεύσει και να περιεργαστεί την καθημερινότητα του με βάση τις βασικές φιλοσοφικές αρχές και θρησκευτικές παρεναίσεις, αρνείται να υποστηρίξει ή να συνταχτεί μ’ εμάς και να μας εμπιστευτεί ενώ είναι πασιφανές ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος παρά μόνο ο οικολογικός.
  Viosakis και αναμενω τα σχολια…

 6. Viosakis ειναι πολ΄ενδιαφεροντα οσα λες ..
  ομως , ειλικρινά η τελευταια σου παραγραφος :
  »Ο σύγχρονος Έλληνας με την «υπνωτισμένη» αισθητική αντίληψη και την αδυναμία να εκλογικεύσει και να περιεργαστεί την καθημερινότητα του με βάση τις βασικές φιλοσοφικές αρχές και θρησκευτικές παρεναίσεις, αρνείται να υποστηρίξει ή να συνταχτεί μ’ εμάς και να μας εμπιστευτεί ενώ είναι πασιφανές ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος παρά μόνο ο οικολογικός.»

  Μου φαινεται …πως να το πώ,,,λιγο σα να ευλογαμε τα γενια μας…λιγο ελιτιστικη .

 7. ναι ισως να διαβαζεται καπως ετσι ,αλλα ειναι απλα μια (υπο)αναλυση της αισθητικης -κριτικης ικανοτητας του μεσου πολιτη .
  στην πραγματικοτητα,ολοι καπως ετσι αισθανομαστε
  δεν μπορουμε να ξεχωρισουμε πολυ ευκολα και γρηγορα τις απο τις δευτερευουσες.
  ευχαριστω για το σχολιο.

 8. χμ… φαινεται οτι οταν βαζω ομοιομματικα σε καποιες λεξεις, αυτες χανονται, δηλ.στο ποιο πανω κειμενο
  …ευκολα και γρηγορα τις κυριες απο τις δευτερευουσες ….
  μου εφαγε τις … κυριες

 9. μπορεί να ναι κι ετσι φιλε μου μου …αλλά δυστυχώς ή ευτυχώς ,εμεις εδώ μ’ αυτόν τον μεσο πολιτη ειμαστε υποχρεωμενοι να συνυπαρξουμε …ή να πεισουμε .

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: