Γιατί θα ψηφίσω τους Οικολόγους – Πράσινους

Γιατί η πολιτική οικολογία είναι εκείνος ο χώρος που προσπαθεί να αρθρώσει μιαν άλλη, εναλλακτική, πρόταση για την οικονομία και την ανάπτυξη, για τη σχέση του ανθρώπου με τη φύση, για την πολιτική διάρθρωση της κοινωνίας και τους θεσμούς, για την καθημερινότητα. Όχι, δεν είναι «ώριμα» και «επεξεργασμένα» όλα αυτά. Ούτε υπάρχουν ταυτόσημες αντιλήψεις, ενώ η «θεολογική σκέψη» είναι ενδημικά παρούσα και στους οικολόγους. Αυτή η παραδοχή, θα με ρωτήσετε, δεν ακυρώνει την όποια αξιοπιστία της των Οικολόγων – Πράσινων, ως αξιόλογη εναλλακτική λύση για τις εκλογές του Σεπτεμβρίου;

Η επιλογή πολιτικής πρότασης σήμερα, στον κόσμο που άρχισε να συνηθίζει στην ιδέα ότι πρέπει βλέπει τις αντιφάσεις του και να μην τις κουκουλώνει κάτω από ιδεολογικές πομφόλυγες, μοιάζει κάπως με την προσπάθεια για τετραγωνισμό του κύκλου. Και ο λόγος είναι ότι οι κοινωνίες και οι λαοί κινούνται με εντελώς διαφορετικές ταχύτητες, συγκριτικά μεταξύ τους. Άλλες κοινωνίες, για παράδειγμα, ζουν ήδη την εποχή της μετα-εθνικής πραγματικότητας και άλλες παλεύουν ακόμα τα προβλήματα της ταυτότητας και της εθνικής ολοκλήρωσης. Συνυπάρχουν η αντίληψη και το κεκτημένο της απόλυτης πολιτικής ελευθερίας, με την πιο βάναυση καταστολή, είτε σε πλανητικό επίπεδο (από την αυτοκρατορία) είτε σε τοπικό, από τους καθέκαστα δυνάστες. Στο εσωτερικό όλων των κοινωνιών, παρατηρούμε αντίστοιχες αντιφάσεις. Η ελληνική κοινωνία, ας πούμε, διαθέτει ταυτόχρονα και μετα- εθνική / κοσμοπολίτικη διανόηση και μεγάλα στρώματα πληθυσμού που αντιμετωπίζουν τα προβλήματα (εθνικά, πολιτικά, κοινωνικά, πολιτισμικά) με τους όρους της δεκαετίας του 1830. Και, στο σύνολό της, εξακολουθεί να εκδηλώνει σταθερά μια λογική ασυγκράτητου αποικιοκράτη για το σημαντικότερο «έχειν» της, δηλαδή τον τόπο, τη θάλασσα, τα νερά, τον αέρα της. Την ίδια ώρα που κάποιες κοινωνικές μειονότητες (πχ ομοφυλόφιλοι) κάνουν αποφασιστικά βήματα χειραφέτησης, κάποιες άλλες (πχ Ρομά) εξακολουθούν να ζουν σε συνθήκες των αρχών του προηγούμενου αιώνα.

Στη χώρα μας, τα γνωστά κόμματα, δεξιά και αριστερά, αδυνατούν να εκφράσουν τα συμφέροντα όλων των κοινωνικών ομάδων, τάξεων, μειονοτήτων. Κάθε ένα προσπαθεί, με τη δική του λογική και ευαισθησία, να βρει τρόπους ώστε να δείξει πως εκφράζει τα συνολικά και τα επιμέρους συμφέροντα , ακολουθώντας παραλλαγές τις ίδιας πολιτικής φιλοσοφίας. Κάτι τέτοιο είναι, προφανέστατα, ανέφικτο. Κι όμως, αυτές οι πολιτικές δυνάμεις κυριαρχούν απολύτως. Σε αυτές τις συνθήκες της ασφυκτικής ιδεολογικής μονοκρατορίας της «ανάπτυξης» και του καταναλωτισμού, είναι κάτι παραπάνω από εμφανής η απουσία μια άλλης, εναλλακτικής πρότασης, η οποία θα απαντάει στα προβλήματα που αποφεύγουν ή αδυνατούν να αντιμετωπίσουν οι παραδοσιακές πολιτικές δυνάμεις, δεξιές και αριστερές.

Είναι σαφές για μένα πως οι Οικολόγοι – Πράσινοι δεν είναι ακόμα έτοιμοι για να παίξουν αυτό το ρόλο στην ελληνική κοινωνία και πολιτική. Από την άλλη, είναι ο μοναδικός πολιτικός χώρος που αρθρώνει συστηματικά διαφορετικό λόγο για τη διαχείριση των νερών, τα εκατοντάδες γήπεδα γκολφ, τις μεταλλευτικές εκμεταλλεύσεις επιφανείας, τα φαραωνικά και επιζήμια δημόσια έργα, όπως η υποθαλάσσια της Θεσσαλονίκης – και τα υπόλοιπα σημεία και τέρατα που πραγματοποιούνται ή πρόκειται να ξεκινήσουν από το ένα άκρο της χώρας μέχρι το άλλο. Αυτό και μόνο θα ήταν για μένα αρκετό, για να τους ψηφίσω ευχαρίστως. Τα υπόλοιπα που ανέφερα στο πρόχειρο κείμενό μου (κυρίως η διαφορετική αντίληψη για την ανάπτυξη), έστω και ως αμυδρές πολιτικές και κοινωνικές προοπτικές, με κάνουν να τους ψηφίσω ακόμα πιο ευχαρίστως!

Τα ανθρώπινα και ατομικά δικαιώματα, οι μειονότητες, οι εργαζόμενοι και οι άνεργοι, οι γυναίκες, οι μετανάστες κλπ διαθέτουν και άλλους αξιόλογους υπερασπιστές, σε όλους τους πολιτικούς χώρους (πλην ακροδεξιάς). Όσοι θεωρούμε, επιπλέον, πως είναι καλό να ζήσουμε εμείς και τα παιδιά μας σε ένα βιώσιμο, δηλαδή ανθρώπινο, περιβάλλον, έχουμε σοβαρούς λόγους να υποστηρίξουμε την πολιτική οικολογία στις εκλογές – και μετά από αυτές.

Όχι υποχρεωτικά μέσα από κομματικές εντάξεις (οι οποίες, προσωπικά, μου προξενούν αναφυλαξία – ακόμα και για τους Ο-Π, οι οποίοι έχουν τόση σχέση με κόμμα, όσο είμαι κι εγώ καρδινάλιος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας) αλλά με τον τρόπο που ταιριάζει στον καθένα και την καθεμιά. Ακόμα και αν επιλέξει να ψηφίσει άλλο κόμμα στις επερχόμενες εκλογές!

*

ΥΓ. Όποιος φίλος/ φίλη θέλει να γράψει γιατί υποστηρίζει / δεν υποστηρίζει τους Οικολόγους – Πράσινους μπορεί να το κάνει είτε με σχόλιο σε αυτό το ποστ, είτε στέλνοντάς μου μέηλ στο panosz@otenet.gr για να το ανεβάσω σαν ξεχωριστό ποστ, στην ενότητα «προσωπικές απόψεις». Παρακαλώ να αποφύγουμε, κατά το δυνατόν, τα διπλόφαρδα σεντόνια! 🙂

Advertisements

45 Σχόλια to “Γιατί θα ψηφίσω τους Οικολόγους – Πράσινους”

 1. Κανονικό μανιφέστο μου φάνηκε το κέιμενο. ΠΟλύ καλό ομολογώ. Το ζήτημα για μένα είναι ότι οι θέσεις τους είναι μεν καλές, αλλά προκειμένου να πραγματοποιηθούν θέσεις κοινωνικής ευαισθησίας πρέπει να υπάρχει μία πολιτική σκέψη, ένας ιδεολογικός μηχανισμός που να παράγει τις πολιτικές προτάσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι στον κομματικό αυτό φορέα δεν εμφανίζονται αναλυτικά οι προτάσεις για τους οικονομικούς πόρους.

  Επιπλέον, είναι ένας φορέας που δεν έχει ερείσματα στο κοινωνικό σύνολο και τούτο οφείλεται στην ελλιπή δράση του μέσα στον κόσμο (π.χ. συνδικαλιστικό κίνημα, τοπικές οργανώσεις παρέμβασης σε εκτάσεις δήμων). Ουσιαστικό το πολιτικό σκέλος του οικολογικού κινήματος χαντακώνεται από την πολιτική έκφραση του ΣΥΝ χωρίς να τολμά να αρθρώσει πολιτικό λόγο.

 2. Ένας λόγος παραπάνω, για να ενισχυθεί η αυτοδύναμη πολιτική οικολογία…

 3. Είμαι σήμερα δέκα ώρες στο γραφείο για να δουλέψω. Πήρα μια σοκολάτα για διαύγεια, την έφαγα με το κουταλάκι γιατί έλιωσε. Έχω ανοιχτό το παράθυρο, δε θέλω να βάλω κλιματιστικό, δουλεύω στο κέντρο στη Θεσσαλονίκη, έχει πολύ θόρυβο και σκόνη. Έχω στείλει τα παιδιά στους παππούδες (Χαλκιδική γιου νοου), σκέφτομαι πώς θα τα πείσω να μπουν ξανά στο διαμέρισμα, που θα τρέχουμε να βρούμε κάνα μέρος χωρίς αυτοκίνητα, πώς θα κατεβαίνω στο γραφείο έτσι όπως έγινε το κέντρο, να πάρω μηχανάκι ή να αποκεντρωθώ; (όχι το λεωφορείο δε με ψήνει, ούτε το ποδήλατο στη Λαγκαδά και το κέντρο) Σκέφτομαι ότι ζω σε μια από τις πιο μολυσμένες πόλεις και δεν ακούω κουβέντα για τις βιομηχανίες που συνεχίζουν να αναπτύσσονται μέσα σε κατοικημένες περιοχές, καμία κουβέντα για τα εκατοντάδες δέντρα που κόπηκαν στη Λαγκαδά, κανείς δε σχολιάζει το κλείσιμο του Δενδροπόταμου και την μόλυνση του νερού του αντί να το χρησιμοποιούμε για πότισμα τουλάχιστον, τι έγινε όλη η κουβέντα για τα στρατόπεδα και το δυτικό τόξο, γιατί δεν έχει γίνει ούτε μία πεζοδρόμιση τα τελευταία χρόνια, ένας ποδηλατόδρομος; Υπάρχει βέβαια η κίνηση για την υποθαλάσσια. Αυτά τα τρώω κάθε μέρα.
  Ξέρω πολύ καλά γιατί να μην ψηφίσω αυτούς που δε θα ψηφίσω. Σκέφτομαι να ψηφίσω τους οικολόγους – πράσινους, όχι γιατί έψαξα πολύ το πρόγραμμά τους, ή το παρελθόν τους, αλλά γιατί δε μπορώ να δω άλλο θέμα σημαντικότερο από το θέμα του περιβάλλοντος, το οποίο εκ των πραγμάτων σχετίζεται με τα πάντα. Πώς εκδηλώνεται η πολιτική σκέψη στον χώρο και στη ζωή μας; Με κείμενα;

 4. Θίγεις ενδιαφέροντα ζητήματα, Πάνο. Όπως όμως λες κι εσύ, οι Οικολόγοι-Πράσινοι πάσχουν ακόμη στις επεξεργασίες τους. Σαφώς και ο χώρος της πολιτικής οικολογίας αποτελεί σημαντικό κομμάτι της πολιτικής σκέψης σήμερα, και αναγκαίο, ώστε έστω την ύστατη ώρα να πιεστούν οι κυβερνήσεις να λάβουν δράσεις, που θα αποτρέψουν την πορεία καταστροφής του πλανήτη. Αλήθεια, όμως, γιατί θεωρείς ότι η πολιτική οικολογία εκφράζεται μόνο από τους Οικολόγους-Πράσινους;
  Θα ψηφίσω ΣΥΡΙΖΑ, Πάνο, γιατί και στο δικό του προγραμματικό λόγο, αλλά και στην πολιτική δράση του, υπάρχουν οι θέσεις της πολιτικής οικολογίας. Ακόμη περισσότερο, επειδή στις θέσεις του, δεν αποκόπτεται το περιβάλλον ιδεολογικά, ώστε να μελετηθεί πολιτικά, αλλά η αφετηρία της σκέψης ξεκινάει από το κέρδος, το οποίο όσο καθορίζει τις παραγωγικές και κοινωνικές δομές, τόσο βέβαιο είναι ότι θα παρεμβαίνει με τρόπο καταστροφικό και στο περιβάλλον.
  Σαφώς και συμφωνώ με αρκετά, από όσα υποστηρίζουν οι οικολόγοι-πράσινοι. Στο δια ταύτα όμως:
  Από μια ‘πράσινη’ καπιταλιστική-καταναλωτική κοινωνία, προτιμώ μια κοινωνία όπου οι άνθρωποι θα είναι πάνω από τα κέρδη, και με δημοκρατικό τρόπο θα διαχειρίζονται την παραγωγή, τη σχέση με το περιβάλλον, τις ίδιες τις τύχες τους.

 5. Nikolas,

  ουδέποτε θέλησα να ισχυριστώ ότι οι Οικ- Πράσινοι κατέχουν το …μονοπώλιο στην έκφραση της πολιτικής οικολογίας. Εάν η πολιτική οικολογία, όπως εκφράζεται μέσα από τον ΣΥΡΙΖΑ, ανταποκρίνεται καλύτερα στις δικές σου απαιτήσεις, κανένα πρόβλημα!

  Κάποιοι πρέπει να ψηφίσουν και ΣΥΡΙΖΑ, έτσι δεν είναι; 🙂

  ΥΓ. Η κοινωνία του μέλλοντος, αφού δεν θα είναι καπιταλιστική (έστω και «πράσινη») ΤΙ θα είναι; Υποθέτω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ολοκληρωμένη και ξεκάθαρη άποψη για το ζήτημα αυτό. Τι αναφέρει, ας πούμε, στο πρόγραμμά του;

  (αλήθεια, που μπορούμε να βρούμε το πολιτικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ; Πολύ θα ήθελα να δώ πως συνυπάρχουν αρμονικά σε αυτό τα διάφορα παλαιο- ή νεο- κομμουνιστικά ρεύματα, η πολιτική οικολόγία και το ΔΗΚΚΙ του Γιώργου Πάντζα!) 🙂

 6. Οι πολιτικές επεξεργασίες των Ο-Π πιστεύω πως θα αρχίσουν να διακρίνονται όσο προχωρεί ο πολιτικός διάλογος και όσο γίνεται πιο γνωστή η ύπαρξη του κόμματος. Είναι βέβαιο πως αν και υπάρχει αρκετή πολυσυλλεκτικότητα, υπάρχουν και πολλές αριστερές προσεγγίσεις, αλλά με πολύ κριτικό τρόπο. Δεν θα βρεθεί κανείς που να εκθειάζει τα επιτεύγματα του Στάλιν ή του Μάο! Ούτε καν το συγκεντρωτισμό και τον εξηλεκτρισμό του Λένιν!

  Για την ώρα, οι Οικολόγοι – Πράσινοι στοχεύουν να εκφράσουν στη βουλή έναν δυναμικό και καθαρό οικολογικό λόγο, τον οποίο δεν είναι σε θέση να εκφράσει αυτή τη στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο συγκεκριμένος πολιτικός χώρος, τουλάχιστον στην πλειοψηφία του, χαρακτηρίζεται από έναν ενοχλητικό παραγωγισμό και μια ιδιότυπη αριστερή λατρεία της ανάπτυξης, από μια διστακτική και χλιαρή αντίδραση σε περιβαλλοντικά ζητήματα και από μια αδυναμία ανάδειξης του ριζοσπαστικού και κεντρικού τους χαρακτήρα (παρά τις πομφόλυγες περί καπιταλισμού). Αλλά και οι επιλογές της συνεργασίας με οργανώσεις της παλαιοκομμουνιστικής αριστεράς δημιουργούν αισθήματα απώθησης στους μετριοπαθείς ριζοσπάστες της οικολογίας. Αναγνωρίζουμε ότι έχουν δοθεί πολλές μάχες εντός του ΣΥΝ και του ΣΥΡΙΖΑ για την αναγκαιότητα ανάδειξης οικολογικών και προοδευτικών κοινωνικών ζητημάτων. Άλλες έχουν χαθεί και άλλες έχουν κερδηθεί. Εμείς δεν θα κόψουμε τους δεσμούς αλληλεγγύης και συνεργασίας που έχουμε αναπτύξει στους κοινωνικούς αγώνες με επιμέρους άτομα και συνιστώσες αυτού του χώρου, κατά τα προηγούμενα χρόνια. Ωστόσο, πιστεύουμε ότι η αυτόνομη παρουσία μας στο εκλογικό γίγνεσθαι θα μας απελευθερώσει ώστε να αρθρώσουμε έναν σαφέστερο και οξύτερο λόγο, ο οποίος έχουμε πολλούς λόγους να πιστεύουμε ότι θα αποβεί και χρήσιμος για το κοινωνικό σύνολο.

 7. Αφελής ερώτηση:
  Σε περιπτώσεις όπως για παράδειγμα της εταιρίας Φωσφωρικών λιπασμάτων στη Θεσσαλονίκη, τι είναι το σημαντικότερο;
  το αν είναι ρυπογόννα για όλη την περιοχή και οι εργαζόμενοί της θα έχουν πρόωρα προβλήματα υγείας, ή το αν θα μείνουν άνεργοι οι εργαζόμενοι;
  Δεύτερη αφελής ερώτηση:
  Τι είναι οι «πομφόλυγες;» Δεν ακούγεται καλό

 8. Έφη,

  η ερώτηση δεν είναι αφελής, εκφράζει ένα πραγματικά τραγικό δίλημμα, όχι μόνο στην περίπτωση των φωσφορικών, αλλά και σε πολλές άλλες. Πχ, είναι το κεντρικό κοινωνικό πρόβλημα σε χωριά της Βόρειας Χαλκιδικής: Ρυπογόνα μεταλλεία και θέσεις εργασίας για 10-15 χρόνια (μετά, άστο…) ή διαφύλαξη του περιβάλλοντος και ανεργία; Τρίτη λύση δε φαίνεται να υπάρχει, για την κυρίαρχη πολιτική πραγματικότητα. Προτάσεις για διέξοδο από το δίλημμα, ωστόσο, υπάρχουν – μένει να δούμε κατά πόσο είναι ρεαλιστικές.

  Για τις «πομφόλυγες», ας πει ο αιγαιοπελαγίτης. Πάντως δεν είναι κακό – πείραγμα είναι! 🙂

 9. πομφόλυγα = φυσαλίδα (bubble), φουσκάλα (blister). Μτφ. empty talk, hot air, claptrap, vain promises.

 10. I see, η δεύτερη ερώτηση απαντήθηκε

 11. H δεύτερη ήταν η εύκολη ερώτηση… 🙂

 12. Αφελής απάντηση:
  Πραγματικά είναι δύσκολη ερώτηση η πρώτη;
  Μία έγγυος υπάλληλος ας πούμε της χ εταιρίας θα έχει καλή περίθαλψη για το παιδί της που μπορεί να έχει κάποια αναπνευστικά προβλήματα. ; Δεν έχουμε δει αμερικάνικες ταινίες;
  Το θέμα της ενέργειας (που αυτό κυρίως πληρώνουμε όταν δεν είμαστε άνεργοι) βρίσκει τη λύση του με πολλούς ενναλακτικούς τρόπους.
  Κλείνει η πομφόλυγά μου.

 13. Έφη Καλημέρα,
  αυτό που θέτεις είναι το πιό σοβαρό πρόβλημα ειδικά με ανθρώπους που χάνουν την δουλειά τους, αλλά εκτός αυτού τίθεται και από όλες τις επιχειρήσεις με περιβαλλοντοκτόνα δράση, εκβιαστικά βεβαίως (βλ. ΔΕΗ). Σε κάθε περίπτωση πρέπει να αναζητάμε λύσεις μακρόπνοες για τους ανθρώπους που εργάζονται και είτε απολύονται (λόγω δαπανών στα φίλτρα π.χ), είτε χάνουν την δουλειά τους γιατί κλείνει η επιχείρηση για λόγους κοινωνικής αναγκαιότητας (υγεία, σοβαρές καταστροφές φυσικού περιβάλλοντος κ.λ.π) και προστασίας του περιβάλλοντος. Και να σκεφτείς οτι αυτό αφορά οχι μόνο τους εργάτες, αλλά και τους αγρότες (έλλειψη νερού) τους κτηνοτρόφους (δες Σαμοθράκη) κ.λ.π.
  Το κράτος σε αυτή την περίπτωση πρέπει να διαθέτει έναν αποτελεσματικό μηχανισμό κοινωνικής αλληλεγγύης (αποζημιώσεις) και δεύτερον λύσεις για νέες δουλειές με επεξερασμένο σχέδιο (εφεδρίες για εργασία).

  Αν επιβληθεί ένα δίκαιο φολογικό σύστημα για περιβαλλοντικούς σκοπούς (με κλιμακωτή βαρύτητα) μπορεί αυτό να ανακουφίσει λίγο την κατάσταση, δημιουργώντας οικονομικούς πόρους. Η φορολόγιση καυσίμων (κλιμακωτά και εδώ) είναι επίσης κάτι που μπορεί να βοηθήσει. Επι πλέον, αν δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας με περιεχόμενο περιβαλλοντικές και κοινωνικές δραστηριότητες, είναι μια επιπλέον βοήθεια. Για παράδειγμα, ως πρόληψη στις πυρκαγιές μπορεί να δημιουργηθεί ένας τομέας εργασίας στην απομάκρυνση των ξερών υλικών, στην φύλαξη και περιφρούρηση των δασών, σε τομείς ανακύκλωσης υλικών κ.λ.π. Η αρωγή της Ευρώπης είναι ένας άλλος τομέας.

  Πάντως σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να πέσει το βάρος της περιβαλλοντικής προστασίας στους ασθενέστερους γιατί εκτός από το άδικο της Ιστορίας υπάρχει και το σκέλος της δυσφημισης των οικολογικών μέτρων και της Οικολογίας γενικότερα. Όλοι θα πληρώσουμε για την αλλαγή της κατάστασης αλλά πρέπει πρώτα να πληρώσουν αυτοί που δημιούργησαν/ούν το πρόβλημα. Επαναλαμβάνω αυτή είναι και η αχίλειος πτέρνα των οικολογικών μέτρων και το χαρτι που παίζουν εκβιαστικά οι ρυπογόνες επιχειρήσεις. Δεν μπορούν να συνειδητοποιήσουν οι άνθρωποι σχεδόν τίποτε από τη νέα κατάσταση που είναι μπροστά μας…. και δυστυχώς ο ένας ρίχνει τα βάρη στον άλλον… συστηματικά.

 14. Τα ορθογραφικά μου ε; Αν ήξερα ποια είναι δε θα τα έκανα.

 15. Ούτε η λογική του να πληρώνεις για να λερώνεις είναι λογική.
  Η ενέργεια, το νερό, ο καθαρός αέρας, τέτοια δεν είναι τα ζητούμενα; Γιατί πρέπει πρώτα να λερώσω, μετά να πληρώσω, και μετά να ξαναπληρώσω για να καθαρίσω, αφού πρώτα ξαναλερώσω για να μπορέσω να ξαναπληρώσω. Κάτι δεν καταλαβαίνω.

 16. Πανο
  πολύ βιαστικά γιατί πρεπει να φυγω …
  -Θα ψηφισω οικολόγους -πρασινους(παρόλο που ειδα με πολλές επιφυλάξεις την καθοδο τους στις εκλογές)…γιατί
  α) Οσους ξερω ειναι ΚΑΛΑ ΠΑΙΔΙΑ :). (Οσο κι αν ακουγεται αστειο ….αυτός ειναι ο κυριος λόγος
  -εχω μπουχτισει απο καλά -μελετημενα προγραμμτα και υψηλές διακηρυξεις…Οι οικολογοι (Θεσσαλονικης) που ξερω εχουν το (αγωνιστικό) ηθος που με ενδιαφερει ακαι την ανοιχτοσυνη σε διαφορετικές αποψεις (που δεν την βρισκεις σε αλλους χωρους)
  β) Ακριβώς γιαυτό οι Οικολογοι -Πρασινοι μπορουν να παιξουν -κι αυτός ειναι ο δευτερος λόγο – τον ρόλο συσπειρωσης και ζυμωσης ευρυτερων δυναμεων της Α

 17. -ριστερας ή κεντροαριστερας (σορρυ για την διακοπή ) …που θα αντιμετωπίσει μελλοντικά την Νεοσυντηρητική επιθεση που υφισταται η χωρα μας (οπως μαλλον και η λοιπή Ευρώπη) και θα αντιμετωπίσει -αμφισβητησει την παγιωση της ιδεολογικής ηγεμονιας δεξιων και ακροδεξιων ιδεων και πρακτικών .

  γ) Ελπίζω οτι παρά την προσφατη ρηξη , μελλοντικά , δεν θα διακοπεί η σχεση με τον Συνασπισμό και τον Συριζα , (ιδιως με τα ρευματα εκεινα μεσα στον συνασπισμό που πάντα εβλεπαν και βλέπουνμε συμπαθεια τυς Οικολόγους ) . Αντιθετα ελπίζω οτι η συνεργασια αυτή θα συνεχιστει σε υψηλότερο βαθμό …και θα επεκταθει και σε αλλες πολιτικές ομαδες της Αριστεράς αλλά και γιατί οχι και της Κεντροαριστεράς (Πασόκ )
  δ) Η πολιτική των συνεργασιων που -κατα τη γνωμη μου – θα επρεπε να ακολουθησουν οι οικολογοι πρασινοι μπορει να ανοιχτει (σε θεματα δικαιωματων ) ακόμα και προς τους Πχ Φιλελευθερους
  Νομίζω ομως πώς η αντιπαλοτητα προς τον Νεοφιλελευθερισμό παραμένει -και πρεπει να συνεχισει να παραμενει- κυριαρχο χαρακτηριστικό της Κοινωνικής Οικολογιας και των Οικολόγων κατι που περα απο την τατκτική των επιμερους συνεργασιων -οριοθετει και την πολιτική των συμμαχιων τους

 18. Βεβαίως και παρέλειψα το βασικότερο γιατί -βλακεία μου- το θεώρησα αυτονόητο. Ο ρυπαίνων πληρώνει !! Και μάλιστα πρέπει να πληρώνει κλιμακωτά, για την ίδια ζημιά όλο και περισσότερο. Αυτό θα λειτουργεί σαν μόνιμο αντικίνητρο και όχι όπως π.χ σήμερα με τα πρόστιμα της ΔΕΗ στην Ευρώπη, τα οποία τα ενσωματώνει στα έξοδα της επιχείρησης και τελικά πληρώνουν οι καταναλωτές την ΔΕΗ … για να ρυπαίνει.

  Το ζήτημα είναι όμως ότι σου λέει η ΔΕΗ π.χ: «Για να βάλω φίλτρα μου κοστίζει τόσο, στην Κίνα δεν κοστίζει τίποτε, άρα πάω στην Κίνα». Και μπορείς να πεις εσύ … πάτε στο διάολο άμα θέλετε να συνεχίζετε έτσι… και το κλείνεις. Στους εργαζόμενους, τι λες Έφη μου ??

  Για να αλλάξεις όλο το σύστημα ενέργειας σε κατεύθυνση ανανεώσιμων πηγών (Αέρας, ήλιος, κύματα, νερό κ.λ.π) καλώς εχόντων των πραγμάτων, θα περάσει μια μεταβατική περίοδος. Εκεί πρέπει να υπάρξουν λύσεις. Άμεσες και μακροπρόθεσμες. Δεν μπορείς απλά να λες: «Σταμάτα να κάνεις αυτό που κάνεις, μας σκοτώνεις». Πρέπει να λες: «Σταμάτα να κάνεις αυτό που κάνεις, μας σκοτώνεις. Εναλλακτικά όμως, κάνε αυτό, μέχρι να βρούμε μια λύση σταθερότερη, δικαιότερη και οικολογικά όσο το δυνατόν ανώδυνο για ανθρώπους και φύση».

  Το θεμελιώδες βέβαια είναι να αποδεχτούμε την πραγματικότητα και όλοι να γίνουμε μέρος της λύσης και όχι μέρος του προβλήματος. Και εδώ η «μαγική» (και νεφελώδης, αλλά στη σωστή κατεύθυνση -γι’ αυτό και «μαγική»-) λέξη είναι αυτό το … «Εναλλακτικά»… κάτι που η απολιθωμένη αριστερά το απεύχεται μετά βδελυγμίας… γιατί δίνει παράταση ζωής στον Καπιταλισμό. Αναρωτιέμαι λοιπόν, για λογαριασμό της αριστεράς, όταν η ζωή πάνω στον πλανήτη θάναι κόλαση και θα πεθαίνουν οι ασθενέστεροι σαν τις μύγες … τότε θα σώσει την κατάσταση η προλεταριακή επανάσταση ?

 19. Να πληρώσει η ΔΕΗ αλλά σε τι νόμισμα; Το πρώτο πράγμα που εγκαταστάθηκε μέσα στο Παύλου Μελά (σε έκταση που την αγόρασε από το στρατό) είναι ο νέος υποσταθμός της. Αν τον δεις απ΄έξω λες τι είναι αυτό; Κυριλέ. Κανένα σχολείο της πόλης δεν είναι αυτής της ποιότητας, και αυτό το κτίριο αυτό έχει μέσα είναι μετασχηματιστές. Λες και τον νοιάζει τον μετασχηματιστή που θα τον βάλουν. Μπορεί η ΔΕΗ να πληρώσει ώστε να αποκτήσει το πάρκο που πρόκειται να γίνει εκεί, ενεργειακή αυτονομία, και όχι να πουλάει πάλι ρεύμα; Έτσι το κατάλαβαίνω αυτό που λες.
  (Βέβαια η ΔΕΗ δεν έπρεπε να είναι εκεί, αυτό είναι άλλο θέμα)

 20. Εγώ αποφάσισα ήδη από την άνοιξη ότι θα ψήφιζα Ο-Π για τον απλούστατο λόγο ότι οπουδήποτε αλλού και να ρίξω, νιώθω ότι η ψήφος μου θα πάει χαμένη. Τόσο απλό.
  Ευχαριστώ.

 21. @bioannis είπε:
  «και δεύτερον λύσεις για νέες δουλειές με επεξερασμένο σχέδιο (εφεδρίες για εργασία)»

  Ευτυχώς, όπως φαίνεται, το Δημόσιο διαθέτει ανεξάντλητες τέτοιες εφεδρείες, οπότε, το λύσαμε και αυτό.

 22. Γιατί να πληρώνει υποχρεωτικά το δημόσιο, Σπύρο; Οι πόροι μπορούν να προέρχονται από ιδιώτες / εταιρείες που ρυπαίνουν.

 23. Σπύρο παντού φαντάσματα του κράτους βλέπεις … δεν είναι «πρέπον». Τα πρόστιμα από αντιπεριβαλλοντική πολιτική (που μπορούν να επεκταθούν ΚΑΙ στο κράτος, δεν είναι ένας πόρος ?? Για παράδειγμα σήμερα υπάρχει ένα ταμείο (ΕΤΕΡΠΣ) που δημιουργείτε κλαθε χρλονο από ένα μικρό ποσοστό των χρημάτων που δίνουμε στη διέλευση των διοδίων όλης της χώρας. Ε αυτό το λαμβάνουν και οι Κυνηγοί… το κράτος βρίσκει ευκαιρία να κάνει δημόσιες σχέσεις (ο νοών νοήτο…) γιατί να μην πάει σε ένα ταμείο και με τέτοιες ανάγκες…

 24. «δημιουργείται» βέβαια, και όχι «δημιουργείτε»..

  και μια παρένθεση που χάθηκε στο δρόμο

  αλλά όταν βιάζεσαι σκοντάφτεις… πάντα.

 25. Εγώ ψηφίζω Έφη: θέτει ερωτήματα ,είναι κατανοητή στο λόγο της, αδιαφορώ για την ορθογραφία άρα για τους τύπους , μ’ενδιαφέρει η ουσία , έχει οικολογική συνείδηση…..και πολλά άλλα !!!!

 26. Το πλοίο μου για Χανιά σαλπάρει σε μια ώρα και δεν προφταίνωωωωω…. Τα λέμε από την άλλη Κυριακή…

  @bioannis: ρε το άτιμο το κράτος, όλοι παραδέχονται ότι είναι άλογο με χρόνια διάρροια, αλλά συνέχεια να αλωνίζει το έχουμε… και μάλιστα διπλή βάρδια…

 27. Ορε Σπύρο βλέπεις και κράτος στη κατάσβεση πυρκαγιών… ??? Ούτε του παπά να το πεις. Το κράτος «επιχείρηση» που βλέπεις Σπύρο είναι ακριβώς αυτό που λειτουργεί σήμερα. Δεν έχει και μεγάλη σημασία που όταν πρόκειται να προστατεύσει/διατηρήσει το δάσος, σφυρίζει αδιάφορα (μήπως δεν έχει ακουστεί η πρόταση 6 Περιβαλλοντικών ΜΚΟ για το ότι τα ελληνικά δάση έχουν ανάγκη εποπτείας/φύλαξης/οικολογικής διαχείρισης ?). Αλλά όταν είναι να εισπράξει τότε σε ανακαλύπτουν «εισπράξεις» ακόμα και μέσα στα άχυρα. Πάρε παράδειγμα τα παράβολα των εκλογών. 147,78 ευρώ. Που γίνεται 150 και τα ρέστα τα τρώει η μαύρη τρύπα.

  Δεν μπορούν λέει να πάνε οι ειδικές δυνάμεις. Και για να πάνε οι ειδικές δυνάμεις πρέπει νάχουν χάρτες που δεν υπάρχουν. Ούτε το ίδιο το δασαρχείο ξέρει το πλήρες σχέδιο διανοιγμένων, ορεινών δρόμων. Γιατί δεν υπάρχει τέτοιο σχέδιο.

  Και εγώ λέω … αν από τα πριν υπήρχε ένα σώμα «πυροφυλακής» των ντόπιων, με όλα τα σύγχρονα μέσα (GPS –όλοι οι ταξιτζήδες έχουν- + δορυφορικές προσομοιώσεις της εξέλιξης της φωτιάς) και στελεχωμένο από ειδικούς δασικής διαχείρισης (οι πιο πολλές περιβαλλοντικές ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται σε έρευνες «άγριας ζώνης» στο πεδίο … Καλλιστώ, Ορνιθολογική, WWF κ.λ.π. τουλάχιστον έχουν χάρτες) οι οποίοι θα λειτουργούσαν ως οδηγοί στο δάσος αλλά κυρίως θα αναλάμβαναν -από τα πριν- τον έγκαιρο εντοπισμό της φωτιάς και την άμεση κατάσβεση (γιατί αυτό μετράει η πρόληψη (=εξυπνάδα=γνώση=αποτέλεσμα). Εκτιμώ ότι τα δάση συνειδητά «αφήνονται από το κράτος» στη μοίρα του. Έτσι για αυτούς έχει μόνη αξία όταν είναι να πάρουμε από αυτό. Από ξύλα μέχρι χλιδάτες βιλίτσες

  Δεν θα ήταν περισσότερο πιθανό η φωτιά να εντοπιστεί έγκαιρα ??

  Τώρα προς τι τα δάκρυα, τα ψυχικά συντρίμμια (όλοι δηλώνου συντετριμμένοι). Ακόμα και οι εμπρηστές θα μπορούσαν να εντοπιστούν έγκαιρα, από ένα δασαρχείο π.χ εν ενεργεία, όμως. Καλά, αυτοί θα πουν δεν υπάρχουν χρήματα, δεν υπάρχει προσωπικό κ.λ.π Μια ολόκληρη κοινωνία και οι θεσμοί της είναι ανίκανη να κινηθεί στην πρόβλεψη/έγκαιρο εντοπισμό/κατάσβεση γιατί βλέπει το δάσος μέσα από την οικονομία. Αν χρειάζεται κράτος ή όχι Σπύρο, κάτω από αυτές τις προϋποθέσεις, έχει άλλο νόημα … δεν νομίζεις ?

 28. Και κάτι που με συγκίνησε ιδιαίτερα .. γαιτί μιλάει με την γλώσσα του συναιασθήματος και μάθαμε οτι με το συναίσθημα δεν κάνεις πολιτική. ΛΑΘΟΣ

  Οικολόγοι Πράσινοι
  Θεσσαλίας
  Γνωριζόμαστε. Συναντηθήκαμε, σε παραλίες κάποτε απάτητες… τσιμεντοποιημένες σήμερα, τρώγοντας φρούτα και ντομάτες ζουμερές – μεταλλαγμένες τώρα. Μαζί σε πορείες – διαμαρτυρίες, νωρίς στρέψαμε τον νου σε εναλλακτικούς τρόπους διατροφής, θεραπείας, σκέψης. Θυμώσαμε για κάθε δέντρο που καίγονταν για κάθε σταγόνα νερού που μολύνονταν συμπονέσαμε τον μετανάστη γίναμε βιοκαλλιεργητές. Σε σεμινάρια και μαθήματα αυτογνωσίας ψάξαμε το παράδοξο. Ζητούσαμε και ζητούμε ζωή και χαρά! Ενεργοί πολίτες μια προσωπικότητα ο καθένας, παλεύουμε στον χώρο του ιδιαίτερου ενδιαφέροντός μας όλοι για οικολογική παιδεία, οικονομία, δικαιοσύνη, ποιότητα ζωής κατάργηση των διακρίσεων. Ονειρευτήκαμε το πλανητικό χωριό και γνωρίζουμε την εταιρική παγκοσμιοποίηση. Διεκδικήσαμε, ελευθερία στον λόγο ελευθερία από τον φόβο, ελευθερία από την φτώχια, ελευθερία στη συνείδηση. Βουβά πονάμε και διαλογιζόμαστε για μια άλλη Αρχή. Κατσίκια σε βουνοκορφές και κηπουροί καθένας στο μικρό μας παρτέρι στον ένα κήπο: τη ΓΗ.
  Μόνοι είπαμε μπορούμε καλύτερα… κάναμε λάθος! Παίρνουμε την πρωτοβουλία και σας καλούμε το Σάββατο 25/8 στις 19:00 στη Λάρισα, στο Αισθητικό Άλσος, στο θεατράκι.
  Αυτό-οργανωνόμαστε, συναντιόμαστε και καταρτίζουμε το ψηφοδέλτιο των Οικολόγων Πράσινων.
  Είμαστε όλοι Οικολόγοι Πράσινοι

  Ερασ(ι)τ(έχν)ές της Πολιτικής … ένα κύμα που φουσκώνει. Σήμερα, αύριο, σε 10 χρόνια … τι σημασία έχει??

 29. Νομίζω ότι οι Οικολόγοι Πράσινοι θα πάνε καλά. Έστω και αν τα περισσότερα ΜΜΕ τους αγνοούν.

  Και ως Οικολόγος Πράσινος φυσικά θα ψηφίσω το κόμμα μου.

  Τελικά αυτό το καλοκαίρι θα το θυμόμαστε χρόνια και δυσάρεστα…

 30. Με τις τελευταίες δραματικές εξελίξεις, είναι σχεδόν αδύνατον να προβλέψει κανείς τι θα συμβεί. Το μόνο σίγουρο είναι πως οι Ο-Π θα εξακολουθήσουν να λάμπουν δια της απουσίας τους από τα παραδοσιακά ΜΜΕ.

 31. Και μέσα στη παραζάλη της καταστροφής, ξαναβγήκαν οι βρικόλακες της συμφοράς και της αποβλάκωσης, μαζί με τις κλαψιάρικες (άλλο τόσο ανώδυνες και ανέξοδες) φωνές του καναπέος, μαζί με τους εργολάβους κηδειών και αγοροπωλησίας των πάντων, οι φωνές των «ιερών και των οσίων» της φυλής, ξαναβγήκαν και ζητούν έναν ηγέτη να μας σώσει !! Ο σωτήρας και ο πύρινος εκδικητής που θα βάλει τα πράγματα στη θέση τους. Ποιός, θάναι αυτός ? Ο Μαυροτζαφέρης ? Ο Παπαβαγγέλης ? ‘ Η ο Πορφυρογέννητος σωτήρας/ηγέτης της φυλής με τη ρομφαία ανά χείρας.

  Ήδη ακούστηκαν εκκωφαντικά τα μαύρα κοράκια να κρώζουν: Θανατική Ποινή στους εμπρηστές. Και μέσα σε όλα ο πρόεδρος των Κυνηγών (έτσι ακούω στο ράδιο) απεφάνθη: Τις φωτιές τις βάζουν οι Οικολόγοι. Οι μάγισσες μπορούν να αρχίσουν να τρέχουν !!

 32. Σε δημοσκόπηση της VPRC που δημοσιεύεται στην Καθημερινή της Κυριακής (26-08-07), δίνεται πρόθεση ψήφου και για τους Οικολόγους, η οποία εκτιμάται στο 1% (όσο και το κόμμα Παπαθεμελή). Νομίζω για ξεκίνημα δεν είναι καθόλου άσχημο!

  Αποδυναμώνεται ο δικομματισμός. Η διαφορά όμως μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ παραμένει, σύμφωνα με έρευνα της VPRC, τρεις εβδομάδες πριν από τις εκλογές.
  http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_politics_2_26/08/2007_238925

  Βλέπε Γράφημα 1.

 33. Είχα αμφιβολίες , μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Οικολόγων Πράσινων, αποφάσισα τελικά Οικολόγους. Η απάντηση στο δίλημμα της Έφης ,Φωσφορικά λιπάσματα ή ανεργία, είναι εργοστάσιο ανακύκλωσης και εργασία, ή βιολογικές καλλιέργειες και εργασία.Δεν τίθεται θέμα αν κάποιος έχει λεφτά και παρέχει δουλειά μολύνοντας, τι θα κάνουμε.
  Τώρα που κάηκαν τα πάντα βγαίνουν τα δυο μεγάλα κόμματα κει «εντάσουν» στην ατζέντα τους την οικολογία. Το ίδιο κάνει και ο ΣΥΝ, «εντάσει», σαν…»παράπλευρη απώλεια» του αριστερού του προφίλ.
  Θα προτιμήσετε λοιπόν κάποιον που χρόνια φωνάζει για την Οικολογία και τον θεωρούν γραφικό ή τις ύαινες της πολιτικής που την τελευταία βδομάδα ψελλίζουν για το περιβάλλον σαν μυξοκλαίουσες μαγδαληνές;

 34. Ν’ αγιάσει το στόμα σου Φυσιοδίφη, είτε ψηφίσεις Οικολόγους – Πράσινους είτε όχι !!

 35. Ψάχνοντας τη σελίδα των οικολόγων- πράσινων για το πρόγραμμα τους, βρήκα συνοπτική παρουσίαση των προγραμματικών δηλώσεων σε δεκαέξι σελίδες με ψιλούτσικα γραμματάκια.
  Μήπως υπάρχει κάτι σε μία Α4 να μπορώ να εξηγήσω σε κάποια ή κάποιον επιγραμματικά τις θέσεις των οικολόγων;

 36. Έφη,

  υπάρχει άφθονο υλικό (σε ποικίλα μεγέθη) στο ατμοσφαιρικό στέκι της οικολογικής κίνησης, Φιλίππου 49, 1ος όροφος (ή κάνω λάθος; Φιλίππου και Πλάτωνος γωνία, εν πάσει περιπτώσει)

  Αυτό (σύντομες παρουσιάσεις) θα κάνει και η χελώνα τις επόμενες μέρες.

 37. Φιλίπου 51 πρώτος όροφος … και η πόρτα συνήθως ανοίγει … από τα μέσα, αφού βάλεις το χεράκι σου (θέλει και λίγη δύναμη…).

  Πάνο, αυτό το «ατμοσφαιρικό στέκι..» της Οικολογικής Κίνησης Θεσσαλονίκης πολύ ΜΕ (θεσ/νικιώτικα) άρεσε μπρε !!

 38. http://www.greens-efa.org/cms/default/rubrik/7/7065@en.htm
  Άσχετο λίγο, αλλά κάτι τέτοιο εννοώ με το Α4.
  Ποτέ δεν κατάλαβα αυτή την οικονομία στα γράμματα. Θεσ(σαλο)νίκη, ντροπή είναι;
  Μου θυμίζει το Αν/χης

 39. Ελπίζω να μη σας ζαλίζω, η πρόθεσή μου είναι καλή, εσείς μπορεί να έχετε καταναλώσει πολύ ενέργεια σ΄αυτά τα θέματα. Προσπαθώ απ΄έξω να λέω τι βλέπω. Αν ο στόχος είναι οι οικολόγοι να έχουν ουσιαστικότερο ρόλο, πρέπει κάπως να επικοινωνήσουν. Το να έρθει κάποιος στο ατμοσφαιρικό στέκι της Φιλίπου (και μένα μ΄άρεσε το ατμοσφαιρικό), είναι ένας τρόπος. Το να μαζευτούν κάποιοι αύριο στη Ναυαρίνου για να γνωριστούν είναι ένας άλλος. Το να κυκλοφορήσουν στο δίκτυο οι θέσεις της οργάνωσης είναι ένας τρίτος. Αλλά καλά θα ήταν (για να καταλάβω και γω, αλλά και να μπορώ να εξηγήσω σε άλλον) να ακούσω με λίγα λόγια γιατί να ψηφίσω οικολόγους πράσινους, και τι διαφορά έχουν από τους άλλους.
  πχ Είναι καλά παιδιά; Πραγματικά ελπίζω να μην σας ζαλίζω.

 40. Στην ιστοσελίδα των Οικολόγων – Πράσινων υπάρχει κι ένα Forum διαλόγου. Εκεί λοιπόν υπάρχει ένα σχέδιο φυλλαδίου για το «σε τι διαφέρουμε από άλλα κόμματα», αλλά και μια ενδιαφέρουσα και πολύ σύντομη (αλλά γι’ αυτό και χωρίς να μπορεί να μπει σε συγκεκριμένες προτάσεις) συνένετευξη του Ν. Χρυσόγελου στα Νέα (14-08-07). Ελπίζω να φανούν χρήσιμα.

  http://www.ecogreens.gr/gr/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=281

  Η συνέντευξη Χρυσόγελου μπορεί να βρεθεί και στην ιστοσελίδα της εφημερίδας:

  http://www.tanea.gr/ColumnCategory.aspx?d=20070814&nid=5544583&sn=%CE%95%CE%9B%CE%9B%CE%91%CE%94%CE%91&spid=876

 41. Έφη, αυτό εννούσα: στο στέκι υπάρχουν κιβώτια με προεκλογικό υλικό – ακόμα και φυλάδια πολύ μικρότερα από Α4 που τα εξηγούν …αναλυτικά, όλα! 🙂

  Ή περνάς και τα προμηθεύεσαι ή στα δίνουμε όταν θα συναντηθούμε.

 42. -Συμφωνώ σε παρα πολλά -σχεδόν σε ολα – τα της συνενετευξης Χρυσογελου…
  – Ωστοσο -νομίζω- οτι περα από την πολιτική ουσια και αναγκαιοτητα παρουσιας ενός οικολογικου κομματος σημερα(που πολύ σωστα λεει ο Χρυσογελος δεν μπορει να υπεριπταται του αξονα Δεξιας αριστερας )
  – Υπαρχει – και αυτό το επαναλαμβανω εδώ και χρόνια ….
  Και η αναγκαιοτητα ενός μετωπου -οχι μόνο κοινωνικών και πολιτικών αγώνων για το καλύτερο …αλλά και για την υπερασπιση της ηδη υπαρχουσας -εστω μιζερης Δημοκρατιας μας…
  Και νομιζω οτι τα τωρινα γεγονοτα επιβεβαιωνουν τους χειροτερους φοβους …
  Δειτε πόσο γρηγορα η Ν Δ (αντι να ντραπει για την πληρη ανικανοτητα της )υπεκυψε στις (εθνολαικιστικες ) σειρηνες του Λαος και του Καραζαφερη που εξαρχής μιλησε για πόλεμο και για »11η Σεπτεβριου …
  Διαβαστε τι λενε σημερα για την Ασυμμετρη απειλη οι φυλλαδες της δεξιας

 43. Τελικά 29 κόμματα θα συμμετέχουν στις προσεχείς εκλογές. Δυστυχώς, για μια ακόμη φορά δεν γλιτώσαμε τη γελοιότητα των «Οικολόγων – Εναλλακτικών», ούτε και την επιμονή του Παπανικόλα να κατεβεί μόνος του, με τους υγιεινιστές οπαδούς του, ως «Οικολόγοι – Ελλάδος». Τουλάχιστον γλιτώσαμε την ηλιθιότητα του Βεργή (κατεβαίνει με το ΠΑΣΟΚ!).

  http://www.ecogreens.gr/gr/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=286

Trackbacks

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: