Να γίνουμε η φωνή του δάσους…

trikparnitha01.gif

Advertisements

6 Σχόλια to “Να γίνουμε η φωνή του δάσους…”

 1. Πού να το βρούμε το δάσος ρε Πάνο;

  Το πολύ πολύ να γίνουμε η φωνή του καμένου δάσους. 😦

 2. Ίνδικτε,

  αυτή η μοιρολατρική στάση, δε νομίζω πως βοηθάει σε τίποτα. Τα δάση που κάηκαν θα ξαναγίνουν, αρκεί κάποια πράγματα να μας γίνουν μάθημα. Έχουμε παιδιά – η ζωή συνεχίζεται!

 3. Δείτε πως το Οικολογικό πρόβλημα γίνεται Πολιτικό… αβίαστα και χωρίς πολλές τσιριτζάντζουλες. Δελτίο Τύπου της «Καλλιστώ» στις 27/08/2007:

  ΑΛΛΑΞΤΕ (Ή ΜΑΛΛΟΝ ΑΠΟΚΤΗΣΤΕ) ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ!

  Οι τραγικές εξελίξεις των τελευταίων ημερών επιβεβαιώνουν ότι, δυστυχώς, οι κλιματικές αλλαγές έχουν δημιουργήσει συνθήκες στις οποίες φαινόμενα όπως οι δασικές πυρκαγιές εμφανίζονται ολοένα συχνότερα και εντονότερα στη Νότια Ευρώπη. Ας θυμηθούμε ότι φέτος δεν κάηκε η μισή Ελλάδα μόνο, αλλά και πολλές άλλες Μεσογειακές και Βαλκανικές περιοχές.
  Επιπλέον, εκτός των κλιματικών υπάρχουν και δυσμενείς κοινωνικές αλλαγές, που καλό είναι να αναγνωρίσουμε και συνυπολογίσουμε: Η εγκατάλειψη της υπαίθρου και των δασών από τους ανθρώπους που δραστηριοποιούνταν και ζούσαν από αυτά (δασεργάτες, καρβουναραίοι, ρυτινοσυλλέκτες, μελισσοκόμοι κ.λπ.), κάνει αδύνατη την έγκαιρη επέμβαση για το σβήσιμο εστιών φωτιάς, όπως γινόταν συχνά στο παρελθόν, από εκείνους που ενδιαφερόντουσαν για την διατήρησή τους σε καλή κατάσταση και είχαν τις σχετικές γνώσεις και εμπειρίες.

  Στην Ελλάδα, οι κλιματικές και κοινωνικές αυτές αλλαγές συνδυάζονται με έλλειψη θεσμικής οχύρωσης, ανυπαρξία δασολογίου και κτηματολογίου, ατιμωρησία καταπατητών, υποβάθμιση της δασικής υπηρεσίας, ανεπαρκή φύλαξη, ασυντήρητα δίκτυα υποδομών, απέραντες χωματερές, επικίνδυνους σκουπιδότοπους και, το κυριότερο, ασθενή περιβαλλοντική συνείδηση και ουσιαστικά ανύπαρκτη πολιτική βούληση για περιβαλλοντική προστασία.
  Ας εγκαταλείψουμε, λοιπόν, τις δικαιολογίες και τις προσπάθειες μεταφοράς ευθυνών σε «ιδιάζουσες συνθήκες» ή στην πολιτική που ασκείται τα τελευταία τρία-τέσσερα χρόνια μόνο. Ας παραδεχτούμε ότι τα μέσα που χρησιμοποιούσαμε μέχρι σήμερα για να αντιμετωπίσουμε τις δασικές πυρκαγιές, αποδείχθηκαν επιεικώς ανεπαρκή! Χρειάζονται ριζικές αλλαγές και άμεσα μέτρα!

  ▪ Είναι απαραίτητο να υπάρξει Ενιαίος Φορέας Δασοπροστασίας στη χώρα, με την ουσιαστική συμμετοχή τόσο της Πυροσβεστικής, όσο και της Δασικής Υπηρεσίας, αλλά και άλλων αρμόδιων φορέων (π.χ. Τοπική Αυτοδιοίκηση, Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών).

  ▪ Είναι επείγουσα η ανάγκη κατάρτισης και εφαρμογής σχεδίων αντιπυρικής προστασίας και πρόληψης σε όλες τις δασικές περιοχές της χώρας.

  ▪ Είναι ζωτικής σημασίας να επιταχυνθεί και να ολοκληρωθεί το σημαντικότερο δυνατόν η κατάρτιση δασολογίου και κτηματολογίου.

  ▪ Είναι αναμφίβολα πολύτιμες (και πρέπει να υποστηριχθούν και να αξιοποιηθούν στο μέγιστο δυνατό βαθμό) οι προσπάθειες ομάδων πολιτών, τοπικών συλλόγων και περιβαλλοντικών οργανώσεων, που οργανώνουν την κινητοποίηση και προσφορά εθελοντικών ομάδων δασοπροστασίας.

  ▪ Είναι, τέλος, σημαντικό να στιγματιστούν ηθικά και να εγκαταλειφθούν πολιτικά οι προτάσεις αποδυνάμωσης του άρθρου 24 του Συντάγματος και κάθε άλλου θεσμού προστασίας των δασών και του περιβάλλοντος ως δημοσίων αγαθών!

  Για περισσότερες πληροφορίες: Σπύρος Ψαρούδας, 6999-915200

  Η περιβαλλοντική οργάνωση «ΚΑΛΛΙΣΤΩ» σχεδιάζει και εφαρμόζει δράσεις για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και τη συνύπαρξη του ανθρώπου με την άγρια ζωή. Αναπτύσσει δραστηριότητες και συνεργασίες στην Ελλάδα και όλη τη ΝΑ Ευρώπη, εστιάζοντας στην διατήρηση των μεγάλων σαρκοφάγων και γενικότερα της βιοποικιλότητας σε ορεινά, δασικά, παραποτάμια και άλλα χερσαία οικοσυστήματα.

 4. ναι ,συμφωνω και εμπιστευομαι την αποψη σας.

 5. Να ψηφίσουν και τα δέντρα

 6. Και οι λίμνες, τα ποτάμια, οι ακτές, οι ρεμματιές, οι υγρότοποι, αλλά και οι αρκούδες, οι λύκοι, τα γεράκια, οι αετοί, οι φώκιες, τα τσακάλια, οι λαφιάτες, οι λαγοί, οι χελώνες ….

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: