Αναβολή των εκλογών – κυβέρνηση εθνικής ενότητας

Με επιστολή τους στον πρόεδρο και τα κόμματα, οι ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ ζητούν αναβολή των εκλογών, τον σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας, διάλογο και ενεργοποίηση της κοινωνίας.
(Πηγή: http://www.ecogreens.gr/gr/modules.php?name=News&file=article&sid=481 )

*
Όσα ζούμε συνιστούν μια οικολογική αλλά και ανθρωπιστική καταστροφή. Δεκάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τις φωτιές στα δάση. Θρηνούμε την απώλεια του φυσικού πλούτου μας αλλά και της ίδιας της ζωής. Τεράστιες είναι οι ζημιές σχεδόν σε όλη την χώρα αυτό το καλοκαίρι. Πολλοί άνθρωποι δεν έχασαν μόνο το σπίτι τους ή τις σοδειές τους αλλά και τη δυνατότητα να επιβιώσουν, αφού καταστράφηκαν καλλιέργειες δένδρων και χάθηκαν κοπάδια ζώων.
Η πρωτοφανής αυτή οικολογική καταστροφή και η ανθρωπιστική κρίση, θέτει τους πολιτειακούς και πολιτικούς φορείς μπροστά στην ανάγκη να στραφούν άμεσα σε ενέργειες και αποφάσεις που θα μετριάσουν τις επιπτώσεις αυτής της καταστροφής και θα συμβάλλουν στην προστασία του υπόλοιπου δασικού και φυσικού πλούτου της χώρας.

Γι’ αυτό, η συνέχιση της προεκλογικής εκστρατείας μέσα σε συνθήκες οικολογικής και ανθρωπιστικής καταστροφής θα συμβάλει στην περαιτέρω απαξίωση της πολιτικής στη συνείδηση των πολιτών, μια και την ίδια στιγμή που θα υπάρχει αντιπαράθεση των κομμάτων:
(α) χιλιάδες άνθρωποι  θα θρηνούν τους δικούς τους, τα σπίτια τους αλλά και θα χρειάζονται βοήθεια για να ξαναποκτήσουν ένα επάγγελμα και τα μέσα επιβίωσης,
(β) δημιουργούνται σε κάποιους προσδοκίες ότι η καταστροφή των δασών σήμερα θα δώσει τη δυνατότητα να «αξιοποιηθούν» αργότερα αυτές οι περιοχές για οικιστικές ή άλλες χρήσεις, όπως έχει γίνει επανειλημμένα στο παρελθόν, με κατασκευές αυθαιρέτων και καταπατήσεις που «νομιμοποιήθηκαν» αργότερα,
(γ) είναι φανερή η έλλειψη προετοιμασίας και προσαρμογής στις νέες συνθήκες που επικρατούν ως αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής (υψηλές θερμοκρασίες, μείωση βροχοπτώσεων κα που ευνοούν την εξάπλωση των πυρκαγιών),
(δ) οι αδυναμίες σε πολιτικές, υποδομές και μέσα, οι σκουπιδότοποι μέσα στα δάση, η διεκδίκηση των δασών για άλλες χρήσεις οδηγούν στην καταστροφή των δασών και την ερημοποίηση της χώρας
(δ) πρέπει να υπάρξουν τώρα βαθιές αλλαγές στις πολιτικές, πρακτικές και υποδομές για την προστασία των δασών αλλά και κινητοποίηση της κοινωνίας, τιτάνια προσπάθεια πρόληψης των πυρκαγιών, αποτροπής εμπρησμών, καθαρισμού τους από τα σκουπίδια, περιφρούρηση και διαχείριση τους.

Οι ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ πριν λίγο απεύθυναν έκκληση με επιστολή τους στον πρόεδρο της Δημοκρατίας αλλά και στα πολιτική κόμματα προτείνοντας συνάντηση σήμερα των κομμάτων με στόχο να συμφωνήσουν σε τρίμηνη αναβολή των εκλογών. Ζητούν να συγκληθεί αύριο ή μεθαύριο ευρύτατη σύσκεψη με πρωτοβουλία του προέδρου της Δημοκρατίας με τη συμμετοχή των κομμάτων, περιβαλλοντικών οργανώσεων, της πυροσβεστικής και των δασικών υπηρεσιών, πανεπιστημίων και φορέων της αυτοδιοίκησης με στόχο να συζητηθούν και να εφαρμοστούν άμεσα, έστω και τώρα, αποτελεσματικά μέτρα προστασίας του δασικού και φυσικού μας πλούτου.

Υποστηρίζουν ότι εφόσον διαλύθηκε η Βουλή πρέπει να σχηματιστεί κυβέρνηση εθνικής ενότητας μέχρι τις εκλογές, με στόχο την κινητοποίηση όλων των δυνάμεων της κοινωνίας, ώστε να περισωθεί ό,τι είναι δυνατόν από τον φυσικό μας πλούτο, να βοηθηθούν οι περιοχές που υπέστησαν την καταστροφή άμεσα καθώς και να υπάρξει δέσμευση από όλους σε μια πολιτική προστασίας και όχι περιορισμού της προστασίας του δάσους (αναθεώρηση άρθρου 24, νομιμοποιήσεις αυθαιρέτων, ειδικό χωροταξικό για τουρισμό κα).

Οι ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ ελπίζουν σε συνάντηση των κομμάτων με πρωτοβουλία του προέδρου τις επόμενες ώρες.
Για επικοινωνία: Νίκος Χρυσόγελος, τηλ: 6936672882, Μιχάλης Τρεμόπουλος, τηλ: 6976448442, Τάσος Κρομμύδας: τηλ 6945940916

*


Advertisements

21 Σχόλια to “Αναβολή των εκλογών – κυβέρνηση εθνικής ενότητας”

 1. ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ – ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
  26 Αυγούστου 2007

  ΝΑ ΖΗΤΗΣΕΙ ΣΥΓΓΝΩΜΗ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ

  Το χθεσινό διάγγελμα του πρωθυπουργού της χώρας αποτελεί εγγύηση πως θα ξαναζήσουμε πολλά ακόμα καλοκαίρια σαν το φετινό. Και προκειμένου η πραγματικότητα να σταματήσει να εξελίσσεται όπως μέχρι τώρα, ορισμένα πράγματα πρέπει να ειπωθούν τώρα πριν κοπάσει η οργή.

  Ο πρωθυπουργός δεν πρωτοτυπεί. Όπως όλοι μας εξέφρασε οδύνη και οργή για την πύρινη καταστροφή και τα δεκάδες ανθρώπινα θύματά της. Πιστεύουμε όμως ότι πρώτα πρέπει να οργιστεί με τον εαυτό του και την κυβέρνησή του:

  Γιατί ύστερα από 3,5 χρόνια «επανίδρυσης του κράτους», δεν υπήρχε πουθενά ένα σχέδιο απεγκλωβισμού πολιτών σε κίνδυνο, με αποτέλεσμα να έχουμε νεκρούς σε 4 διαφορετικούς νομούς. Γιατί αυτό που φανερώθηκε τις τελευταίες μέρες είναι η κατάρρευση κάθε έννοιας πολιτικής προστασίας και η ανικανότητα του κράτους να εκτιμήσει τον κίνδυνο και να σώσει τις ζωές δεκάδων πολιτών.
  Γιατί κεντρική θέση στις μεταρρυθμίσεις για τις οποίες ζητά πρόωρες εκλογές, κατέχει η αναθεώρηση των άρθρων συνταγματικής προστασίας της δασικής γης, αναθεώρηση που δικαιώνει τις προηγούμενες γενιές εμπρηστών και καταπατητών. Το ίδιο ισχύει και για την διαρκή παραβίαση της συνταγματικής υποχρέωσης για κατάρτιση δασολογίου καθώς και για το πλήθος προσπαθειών και τροπολογιών αποχαρακτηρισμού δασικών εκτάσεων. Του υπενθυμίζουμε πως το καλοκαίρι με τις χειρότερες πυρκαγιές μέχρι τώρα ήταν εκείνο του 2000 όταν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ είχαν συμφωνήσει στην αναθεώρηση των ίδιων άρθρων.
  Γιατί διαχειρίστηκε τις πυρκαγιές επικοινωνιακά και όχι ουσιαστικά, «σεμνά και ταπεινά», αδιαφορώντας για την πρόληψη και εξαγγέλλοντας πρόωρες εκλογές και μάλιστα ακριβώς την ημέρα που θα κάλυπτε τον απόηχο από την φωτιά στην Πεντέλη. Αναρωτιόμαστε αν είχε την εκτίμηση πως ένας υπηρεσιακός Υπουργός Εσωτερικών θα διαχειριζόταν καλύτερα την τελευταία φάση της ετήσιας «περιόδου των πυρκαγιών» και αν συνεκτίμησε την προστασία ανθρώπινων ζωών και του περιβάλλοντος πριν βάλει την χώρα και τον κρατικό μηχανισμό σε προεκλογικούς ρυθμούς για το στενό κομματικό του συμφέρον.

  Τέλος, πιστεύουμε πως ο πρωθυπουργός πρέπει να ζητήσει συγγνώμη από τους πολίτες της χώρες γιατί με το διάγγελμά του υποτίμησε τη νοημοσύνη τους. Η προσπάθεια, σε συνεννόηση προφανώς με τους επικοινωνιολόγους του, να εμφανίσει την κυβέρνηση ως θύμα «σκοτεινών σχεδίων» και όχι ως φορέα ευθυνών, θυμίζει έντονα το προηγούμενο των τηλεφωνικών υποκλοπών: Θυμίζουμε πως η κυβέρνηση είχε και τότε εμφανιστεί ως θύμα για να πρωταγωνιστήσει στη συνέχεια στην συγκάλυψη των υπεύθυνων.

  Επειδή πολλά από τα παραπάνω αντιστοιχούν και σε πολιτικές από την πλευρά της σημερινής αντιπολίτευσης, αυτό που χρειάζεται η χώρα τώρα είναι ένας ευρύτατος διάλογος και συνεννόηση για άμεσες και ριζικές αλλαγές πολιτικής ώστε να μην ξαναζήσουμε την τραγωδία αυτών των ημερών και να εξασφαλίσουμε την προστασία του φυσικού πλούτου της χώρας μας εμποδίζοντας τα όποια οικονομικά συμφέροντα θα θελήσουν να επωφεληθούν από αυτή την τραγωδία.

 2. …πάλι καλά, εφόσον δεν ζητουν αποχή απο τις εκλογές, όπως το 1946, που οδήγησε σε συμφορές.
  Τα φαινόμενα οδηγούν λογικά σε αυτή τη πρόταση αναβολής, δλδ πρώτα τα γεγονότα μετά η πολιτική.
  Οι οικολόγοι πολιτικοί δίνουν προτεραιότητα στη πολιτική και δεν μουδιάζουν μπροστά στα γεγονότα όσο τραγικά και άν διαδραματίζονται, δεν είναι κρατικές υπηρεσίες ούτε ανέτοιμες παρθένες. Εμπρός στις εκλογές, αυτό λέει η λογική της πολυπλοκότητας της πολιτικής.

 3. «Χελώνα
  Οι Οικολόγοι – Πράσινοι της Θεσσαλονίκης βαδίζουν με αισιοδοξία προς την 16η Σεπτεμβρίου»

  υποτιμάτε το σύνθημα με το αίτημα αναβολής εκλογών και νοσταλγείται την αδιέξοδο έξοδο του Μεσολογγίου ….

 4. gb,

  το «σύνθημα» είχε μπει ΠΡΙΝ – δεν είναι δύσκολο να το αλλάξω. Η ερμηνεία που δίνεις στην πρόταση των Ο-Π είναι απλά εκτός πραγματικότητας.

 5. Εφοσον οι εκλογές μάλλον θα γινουν – μάλλον η συζητηση -αλλά και η προταση – ειναι ανευ αντικειμενου…
  Παντως η προταση καταδεικνυει -ασχετα με το αν ειναι σωστη ή λαθος – και την Τραγικότητα της σημερινης συγκυριας …Οπως και την Τραγική ανευθυνοτητα μιας Κυβερνησης που εσυρε τον τόπο σε Εκλογές για να καλύψει τις πομπές της (ομολογα ,Υποκλοπες, Κουμπάροι κ. α)και τωρα…..
  … Αντι να ντραπει μας μιλά για Ασυμμετρη απειλή κ. α

  Αιδώς …

 6. «το “σύνθημα” είχε μπει ΠΡΙΝ – δεν είναι δύσκολο να το αλλάξω. Η ερμηνεία που δίνεις στην πρόταση των Ο-Π είναι απλά εκτός πραγματικότητας.» Πάνος.

  Ρέπεις στην απλοποιημένη συνθηματολογία, το σύνθημα δεν αλλάζει θεωρείται πυξίδα, ότάν απομακρύνεται κανείς …
  Οπως το ’46 επικράτησε η σύγχιση, δεν είναι ανάγκη να επαναλάβουμε τη φάρσα …. αλλά την κριτική επιτέλους η μετάνοια δεν είναι θρησκευτική ένοια αλλά και κοσμοθεωρία.

 7. Διόρθωση
  …. το σύνθημα δεν αλλάζει θεωρείται πυξίδα,
  όταν απομακρύνεται κανείς … όπως το ‘46 οπότε επικράτησε η σύγχιση. Δεν είναι ανάγκη να επαναλάβουμε τη φάρσα αλλά την κριτική …. Επιτέλους η μετάνοια δεν είναι θρησκευτική ένοια αλλά και κοσμοθεωρία.

 8. οτι και να γινει … κανένα αλλοθι στην Παρουσα Κυβερνηση , καμμια σανίδα σωτηριας (της)…
  Αν τωρα ξεχειλιζει η θλίψη …σε λίγο θα ξεχειλίζει η οργή …
  ( και καποιοι προσπαθουν να τη στρεψουν ,-απο τωρα , σε αποδιοπομπαιους τραγους… βλ Ασυμμετρος απειλή , αντιεξουσιαστες , σε λίγο θα πουνε Οικολόγοι κ.λ.π)
  Ενω
  Την ευθυνη την εχει -και με το παραπάνω -και συμφωνα με το Συνταγμα
  Η παρουσα κυβερνηση

 9. gb ειναι πολύ ενδιαφερον οτι μεταχειριζεσαι για την παρούσα συγκυρια και εποχή την αναλογια του 46
  … Ε νομίζω οτι (αν και διαφωνώ ) με την ουσια της προτασης των Οικολογων πρασινων
  (γιατι αν ευσταθουσε συνταγματικά θα εδινε ισως την ευκαιρια στον Καραμανλή και την παρεα του να διαφυγουν των βαρυτατων ευθυνών τους)

  παρολα αυτά δειχνει την κρισιμοτητα της Καταστασης κατι που σιγουρα διαφευγει της Προσοχής της πιο(ασυγκριτα ) Ανικανης και επικινδυνης ακριβώς λόγω πληρους ανικανοτητας Κυβερνησης που γνωρισαμε ποτε ….

 10. Τ λέτε ρε παιδιά ??? θα τρελαθούμε εντελώς ?? Σήμερα στις 12 το βράδυ λήγει η προθεσμία κατάθεσης των αιτήσεων υποψηφιότητας στις εκλογές. Επί τρεις μέρες καίγεται η Ελλάδα, άνθρωποι καίγονται, πλήθος αναζητεί κατάλυμα, τροφή και νερό αναζητούνται με αγωνία. Τι λέτε εσείς σε τέτοιο κλίμα είναι δυνατόν να γίνουν δημοκρατικές εκλογές ? Όταν μιλάμε για αναβολή, γίνεται σαφές για το σύντομο χρονικό διάστημα των τριών μηνών. Στο μεταξύ μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας οργανώνει την βοήθεια στους ανθρώπους που την έχουν ανάγκη.

  Ποιοί είναι οι συνειρμοί με την αποχή του ΚΚΕ στις εκλογές του 1946… ??? Ψυχραιμία παίδες….

 11. Βιαννη …. Η κυβερνηση απο οτι φαινεται ΔΕΝ προτιθεται (περα απο συνταγματικότητες ) να προχωρησει σε καμμια Αναβολή …
  (εδώ δεν συζηταει …ουτε καν συζητηση σε επιπεδο Πολιτικών αρχηγών .. το εχουν καβαλήσει οι ανθρωποι )

  Οπότε …μαλλον: Ψυχραιμία Βιοαννη!! (αυτοι ειναι …μ’ αυτους εχουμε να κανουμε , τι να κανουμε)

 12. Εκλογές σε συνθήκες κρίσιμων συγκυριών σε αντιδιαστολή με χαλαρές ευκολοαναγνώσιμες συνθήκες.
  Αυτό το νόημα έχουν γεγονότα τα οποία δεν αναδεικνύουν απευθείας και γραμμικώς τους υπεύθυνους.
  Είναι ραδιούργες οι εποχές, πρωτίστως.

 13. Η ανακοίνωση των Ο-Π δημοσιεύθηκε σήμερα στην Ελευθεροτυπία:

  http://www.enet.gr/online/online_text/c=110,id=94355592

 14. Αλλ α δημοσιευτηκε και η μαλλον εγκυρη αποψη Μανιτακη για το θεμα »αναβολής των εκλογων»

  http://www.enet.gr/online/online_text/c=110,id=6932808

 15. Καθώς διάβαζα τις απόψεις Μανιτάκη αναρωτιόμουν τι είπαν τάχα οι συνταγματολόγοι πριν λίγες μέρες, όταν με την επίκληση ανύπαρκτων (φαιδρών, για την ακρίβεια) «εθνικών θεμάτων» ο ΚΑΚ εισηγήθηκε στον Πρόεδρο τη διάλυση της Βουλής και τις πρόωρες της 16/9 – και η εισήγησή του έγινε δεκτή.

 16. «Ο μοναδικός λόγος που, κατά τον καθηγητή του Συνταγματικού Δικαίου στο πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης, θα μπορούσε, με κοινή συναίνεση των κομμάτων, να οδηγήσει σε μια μικρή αναβολή των εκλογών, θα ήταν ένα σοβαρό και απρόβλεπτο γεγονός ανωτέρας βίας (π.χ. η εκδήλωση τέτοιας έκτασης πυρκαγιών ή ένας μεγάλος σεισμός). Με την προϋπόθεση, βεβαίως, το απρόβλεπτο αυτό γεγονός να συνέβαινε παραμονές της ημερομηνίας των εκλογών, καθιστώντας έτσι εκ των πραγμάτων αδύνατη για ένα μέρος του πληθυσμού την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος.»

  Δεν έχω λόγο να αμφησβητήσω τον Μανιτάκη (ούτε καν έχω τις γνώσεις για κάτι τέτοιο. Ωσόσο εδώ δεν πρόκειται για «συνταγματολογία». Αν βγούν οι Πελοπονήσσιοι και πουν «εμείς δεν μπορέσαμε, λόγω πυρκαγιών, τα πρωτοδικεία, οι εφορίες, τα φωτοτυπάδικα (λέω) αλλά κυρίως οι υποψήφιοι τρέχαν να σώσουν τα σπίτια τους» αυτό δεν δικαιολογεί -μια τουλάχιστον εύλογη- αναβολή της τελικής ημερομηνίας (λήγει σήμερα στις 12.00 μμ) στη κατάθεση υποψηφιοτήτων ? Στο κυνήγι μαγισσών … συμμετέχουν και οι μάγισσες ?? και σε ποιά πλευρά ?

 17. Πανο , αν δεν το γνωριζεις ο Μανιτακης ειναι ενας απο τους μεγαλυτερους σε ηλικία καθηγητης Συνταγματικου Δικαιου (αν δεν ειναι ο μεγαλυτερος)και θεωρειται μαλλον αντικειμενικός ,και εγκυρος (και από τους οικολογους)

  . Το να τον θεωρησει καποιος …πασοκ ή Νδ (για τους παροικουντες ) θεωρειται τουλαχιστον Γελοιο …

  Οσο για το Συνταγματικό Δικαιο εχει κι αυτό τους Κανονες ερμηνειας του …οπως και η καθε ερμηνεια …

  – επιπλεον …περα απο διαφορα πραγματα που οφειλουμε να διαφυλαξουμε ενα ειναι και η αξιοπιστια ενός νεου κομματος …. ε! δεν διαφυλασσεται ετσι ….

  Μαλλον θα πρεπει ολοι μας να διαχωρισουμε στο μυαλό μας εκεινα που πραγματικά ξερουμε απο εκεινα που Νομιζουμε (οπως το είπες κι εσυ ) οτι Ξερουμε ,πριν ξεστομισουμε οτι, κατα καιρούς, μας ερθει στο μυαλό …..

 18. Βιοαννη μιλάς για το συνταγμα και για την »συνταγμολογια » με μια ελαφροτητα που δεν της (ή μας) ταιριαζει … Αυτά και δεν επανερχομαι (διοτι αρχιζει και με κουραζει αυτή η αντιπαραθεση οπως και οι προηγουμενες ..

 19. Ο.Κ Νόσφυ… όμως εμένα δεν με κουράζει η αντιπαράθεση (όπως την λές). Ίσα-ίσα ο διάλογος με φίλους (κάτω από κάθε συνθήκη, πρόσωπο με πρόσωπο, τηλεφωνικά, ιντερνετικά…κ.λ.π) με «θρέφει» και δίνει «νόημα στην άχαρη ζωή» μου. Μάλιστα, από τότε (πρόσφατα) που άρχισα να ψάχνω τον Επίκουρο και του Κήπους του, ή υψηλή αξία των φίλων έχει γίνει κίνητρο ζωής…

  Να για παράδειγμα το σύνταγμα μιλάει για … ελληνορθόδοξη παιδεία. Τι λες ? μόνο ο Μανιτάκης έχει λογο ??

 20. Βιοαννη : Δεν με εχει κουρασει ο διαλογος με επιχειρηματα …(οπως βλεπει ο καθενας )
  – η οποιοδηποτε αλλου τύπου διαλογος

  αλλά κατι αλλο (που δεν θαθελα με τιποτα να το ονοματισω και μαλιστα απο το Ιντερνετ)

  – και που ηλπιζα (ολο το καλοκαιρι ) να το καταλαβεις μόνος σου

  – Αλλα απο οτι φαινεται , ματαια …

  Α(χ)μήν … Και δεν επανερχομαι σε αυτά. Με τιποτα.

Trackbacks

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: