Προτάσεις για την αντιμετώπιση της καταστροφής

Το Πανελλήνιο Δίκτυο Οικολογικών Οργανώσεων (ΠΑΝΔΟΙΚΟ) εξέδωσε το ακόλουθο δελτίο τύπου:


Για μια ακόμα φορά έπληξε τη χώρα μας καταστροφή, σε ανθρώπινες ζωές, περιουσίες και περιβάλλον. Και αυτή η καταστροφή είναι η μεγαλύτερη από κάθε άλλη φορά. Το Πανελλήνιο Δίκτυο Οικολογικών Οργανώσεων (ΠΑΝΔΟΙΚΟ) εκφράζει τη βαθειά θλίψη του για τα ανθρώπινα θύματα και τη συμπαράστασή του στις οικογένειές τους.

Είναι όμως κοινή πλέον η διαπίστωση ότι δεν υπάρχει οργανωμένο σχέδιο αντιμετώπισης τέτοιου είδους καταστροφών και οι δυνάμεις που έχουν την ευθύνη αντιμετώπισης των πυρκαγιών εμφανίστηκαν πάλι απροετοίμαστες.

Το ΠΑΝΔΟΙΚΟ επαναλαμβάνει, για μια ακόμα φορά, τις προτάσεις που έχει διατυπώσει για να κοπεί ο ομφάλιος λώρος που συνδέει τους καταπατητές και οικοπεδοφάγους με τις καμένες εκτάσεις και να ενισχυθούν οι δυνάμεις αντιμετώπισης των καταστροφών:

1) Την καθιέρωση του «τεκμηρίου εμπρηστή». Δηλαδή να χαρακτηρίζεται οιονεί εμπρηστής, με τις αντίστοιχες συνέπειες, όποιος επωφελείται από την πυρκαγιά σε συγκεκριμένες εκτάσεις (χτίζει, περιφράσσει, καλλιεργεί κλπ.).

Κ. Καραμανλής κατά την πυρκαγιά στην Πεντέλη επί κυβερνήσεως Σημίτη: «… η Νέα Δημοκρατία (στο ενδεχόμενο που γίνει κυβέρνηση), δηλώνει ότι όποιος οικοδομήσει σε καμένες περιοχές, θα θεωρείται εκ των προτέρων ως ύποπτος εμπρησμού και θα αντιμετωπίζεται ως τέτοιος». Σήμερα 3,5 χρόνια με Κυβέρνηση Καραμανλή, ακόμα περιμένουμε την υλοποίηση της δέσμευσης αυτής.

2) Το ΠΑΝΔΟΙΚΟ προτείνει επίσης την εμπλοκή των ενόπλων δυνάμεων στη διαδικασία καταστολής των πυρκαγιών, με ειδικά εκπαιδευμένα σώματα, με εθελοντική συμμετοχή των κληρωτών και αντίστοιχα κίνητρα που μπορεί να τους δοθούν (π.χ. χειμερινή άδεια 2-3 μήνες κλπ.).

3) Την οργάνωση και εκπαίδευση εθελοντών που μπορούν τις πρώτες ώρες της πυρκαγιάς να ενεργήσουν για την έγκαιρη αντιμετώπισή της.

Σε μια χώρα χωρίς Εθνικό Κτηματολόγιο και Δασολόγιο, με αλλεπάλληλες νομιμοποιήσεις αυθαιρέτων, με αλλεπάλληλες «ρυθμίσεις» αυθαιρέτων, με προσπάθειες αλλαγής του άρθρου 24 του συντάγματος, μας περιμένουν τα χειρότερα. Πολύ περισσότερο που το πρόβλημα των κλιματικών αλλαγών οδηγεί σε ερημοποίηση το 35% της Ελληνικής γης και που σύντομα θα έχουμε κλιματολογικές συνθήκες Βόρειας Αφρικής.

Πρέπει να κατανοήσουν οι πάντες στον τόπο μας ότι, εξαιτίας του φαινομένου του θερμοκηπίου, έχουν διαμορφωθεί νέες κλιματολογικές συνθήκες. Αυτό επιβάλει την αναπροσαρμογή των σχεδίων της πολιτείας για την αντιμετώπιση των νέων αυτών συνθηκών. Φοβούμαστε ότι η πολιτική ηγεσία δεν έχει κατανοήσει το μέγεθος των αλλαγών και εξακολουθεί να λειτουργεί με ξεπερασμένες πρακτικές.

Το ΠΑΝΔΟΙΚΟ πιστεύει ότι αν δε γίνουν κατανοητές οι νέες συνθήκες και δεν αναπροσαρμοστεί η πολιτική της χώρας μας, μας περιμένουν πολύ χειρότερες καταστάσεις.

*

(Πηγή: http://ecology-salonika.org/lib/?p=877)

Advertisements

17 Σχόλια to “Προτάσεις για την αντιμετώπιση της καταστροφής”

 1. Πολύ λογικές οι προτάσεις. Με το κτηματολόγιο, τι γίνεται; Θυμάμαι ότι το διαφήμιζαν επί υπουργείας Λαλιώτη. Ακόμα;

 2. Αυτό το τεκμήριο εμπρηστή τι είναι πάλι; Το τεκμήριο είναι εξ ορισμού εχθρός της αλήθειας και χρησιμοποιείται πάντοτε για λόγους σκοπιμότητας. Αυτή η λογική δεν μού φαίνεται και πολύ οικολογική. Το δασολόγιο και η άμεση και αποτελεσματική αντίδραση στους καταπατητές είναι η μόνη λύση. Αυτό εξαλείφει το ποσοτικά μεγαλύτερο κίνητρο των εμπρηστών. Και εκτός από αυτό χρειαζόμαστε παιδεία. Δεν θα γίνουμε καλύτεροι με το περιβάλλον αν δεν γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι.
  Μήπως είναι μικρό το ποσοστό των νεοελλήνων που πετούν το αναμμένο τσιγάρο απ΄το παράθυρο του αυτοκινήτου, πάνε εκδρομή και αφήνουν τα σκουπίδια τους, κάνουν δουλειές που προκαλούν σπινθήρες ή ακόμη χειρότερα, ανάβουν φωτιές σε μέρα με ξηρό καιρό και αέρα; Αυτοί δεν είμαστε; Δεν θα μας αλλάξουν τα τεκμήρια. Η λογική μας πρέπει να αλλάξει.

 3. Το κτηματολόγιο προχωράει ακάθεκτο – θα έχει ολοκληρωθεί σε σαράντα τέρμινα.

  *

  Το «τεκμήριο εμπρηστή» εμένα μου φαίνεται ότι έχει ισχυρή λογική. Είναι κάτι ανάλογο με το «αποδοχή προϊόντων εγκλήματος» – και έναι θέμα κοινής λογικής, όχι «οικολογικής».

 4. Νομίζω πώς μες στην Γενική παραζάλη που προκαλεί η Ανειπωτη τραγωδια (της οποίας προφανώς την ευθυνη και αρα ειναι υπευθυνη -και κατα το Συνταγμα -)εχει η παρούσα Κυβερνηση..
  – Οφειλουμε να διαφυλάξουμε πασει θυσια ενα εξισου σημαντικό με τη γή μας και το Περιβαλλον – Κοινο αγαθό :
  Το κρατος Δικαιου …
  ( που πραφανώς βρισκεται στο στοχαστρο για να απεκδυθουν των ευθυνών τους και να στρεψουν την οργή του κόσμου προς Αποδιοπομπαιους τραγους οι Νεοδημοκρατες (ανευθυνο)Υπευθυνοι της Τραγωδιας ///
  Κατα συνεπεια συμφωνώ ΑΠΟΛΥΤΩΣ με την Σκουπίτσα .

 5. Πάνο το Δασολόγιο μπορεί να συνταχθεί πολύ γρήγορα. Ήδη πάρα πολλές περιοχές είναι έτσι κι αλλιώς χαρακτηρισμένες ως δασικές. Οι δασολόγοι ξέρουν τα δάση σαν τη παλάμη του χεριού τους, έχουν χάρτες, συντεταγμένες και ότι άλλο θες. Η αποδοχή προϊόντων εγκλήματος είναι ένα αδίκημα που όταν το αντιμετωπίζεις στην πράξη δημιουργεί περισσότερα προβλήματα από πλευράς ουσιαστικής απόδειξης από οποιοδήποτε άλλο αδίκημα. Και γενικά αυτή έιναι η μεταχείριση των τεκμηρίων. Συνήθως ανατρέπονται αφού έχει καταναλωθεί πολλή φαιά ουσία, κόπος και χρήμα. Συγνώμη αλλά εδώ θα επιμείνω. Δεν είναι ούτε λογική, ούτε οικολογική και οπωσδήποτε δεν είναι επικοινωνιακή.
  Επειδή σκοπέυω να τους ψηφίσω και επειδή για πρώτη φορά ύστερα από πολλά πολλά χρόνια θα προσπαθήσω να κατευθύνω και άλλους ψήφους προς αυτούς, πράγματα που δεν μού ταιράζουν, αν θες και λόγω ηλικίας, που έχει διαμορφώσει μια συγκεκριμένη νοοτροπία η οποία είναι και αρκετά κοντά στη νοοτροπία του μέσου ψηφοφόρου, που φαντάζομαι ότι τους ενδιαφέρει, όπου μπορέσω θα τα πω. Εδώ δεν πρέπει απλώς να ισορροπήσουν μεταξύ ακτιβισμού και πολιτικής, πρέπει να προτάξουν τη δεύτερη. Αλλιώς game lost.

 6. σκουπίτσα,

  ΟΚ. Σε θέματα που δε γνωρίζω καλά, δεν επιμένω!

  (το πρόβλημα είναι όταν επιμένει κανείς σε θέματα που ΝΟΜΙΖΕΙ πως τα γνωρίζει καλά…)

 7. Σκουπίτσα οι Οικολογοι -Πρασινοι (μαλλον απειροι) δικαιουνται , μεσα στην αγωνια τους για το (τρομακτικό) κακο που μας βρηκε ,
  να κανουν και λαθη , αγνοωντας ισως καποιες πολύ κρισιμες παραμετρους .
  Παντως προσπαθούν…
  Κι εγώ ….παρόλο που ειμαι εξοργισμένος και πιστευω οτι οι παροντες -αποντες Ανικανοι κυβερνωντες πρεπει πασει θυσια να απομακρυνθουν απο την εξουσια το συντομώτερο
  Προτιθεμαι να κανω οτι κι εσύ σε σχεση με τους Οικολογους Πρασινους…

 8. Ναι, Νόσφυ η επικοινωνία μας μέσα από τα μπλογκ είναι οτι πρέπει για να συνενοηθούμε !! αλλά και που ήρθες μια φορά μας τα είπες και την έκανες. (Να σε δω τώρα που στα χώνω … τι στάση θα κρατήσεις !!)

  Θέλουμε ανθρώπους να συνδιαμορφώσουμε από κοινού πολιτικές, αυτό είναι το δυνατό χαρτί. Να μπουν οι άνθρωποι σε συνδιαλλαγή (προσπάθεια αλληλοκατανόησης / κοινής πρακτικής) και να δημιουργήσουν οι ίδιοι τις προυποθέσεις για λύσεις. Αυτό δεν είναι απειρία, είναι άλλη στάση απέναντι στην πολιτική.

  Σε ξαναρωτάω: Βγαίνουν οι Πελοπονήσσιοι και σου λένε… ποιές εκλογές ρε καρντάσι… χαμπάρι δεν πήραμε για την ημερομηνία λήξης των αιτήσεων υποψηφιότητας (γιατί δεν ψηφίζουμε μόνο, εντάξει ? ψηφιζόμαστε κι’ όλας) … πως τους αποκλείεις ?? Να το ερώτημα ενός άπειρου.. κατα τα άλλα στο τέλος ξυρίζουν τον γαμπρό !! Αν για παράδειγμα το ΠΑΣΟΚ δεν ήταν σίγουρο οτι θα πάρει την κυβέρνηση (μετά τις τελευταίες πυρκαγιές) … μέχρι και συνταγματική εκτροπή θα μαγείρευε. Το ίδιο και η ΝΔ. Φοβάται ο γιάννης το θεριό και το θεριό τον γιάννη. Και επειδή η Κοινωνία είναι πιό ψηλά από την πολιτική και πολύ περισσότερο από τις εκλογές, είναι ευκαιρία να σκεφτούμαι πάνω σε αυτό και ας κάνουμε «άπειρες» προτάσεις….

 9. 1. »Νόσφυ η επικοινωνία μας μέσα από τα μπλογκ είναι οτι πρέπει για να συνενοηθούμε !! αλλά και που ήρθες μια φορά μας τα είπες και την έκανες.»

  Bιοαννη ,μου επιτρεπεις να μπορώ να πηγαινω σε μερη οπου δεν εχω Ιντερνετ; …Μερσι

  2. Το να εχουμε διαφορετική εκτιμηση για ορισμενα θεματα …ειναι ενα …

  Το να νομιζουμε οτι τα ξερουμε ολα ,ειναι αλλο …

  Κι αυτό δεν εχει να κανει ουτε με την πολιτική ουτε με την οικολογια αλλά με χαρακτηρες

  3.Δεν θελω να επανέλθω σε θεματα που δεν νομιζω να εχουν σημασία . (περαν των προσωπικών )

  Ευχαριστώ για την τυχον κατανοηση οσων εγραψα πιο πάνω , η αλλού .

 10. Δεν μιλάω για Ιντερνετ Νόσφυ, για το χώρο συνάντησής μας μιλάω. Για επικοινωνίες μέσα από τα μπλόγκ … καήκαμε, και το ξέρεις καλύτερα από μένα.

 11. E και γιαυτό …ελπίζω να μου επιτρεπεις ….
  ( οσο και το να μην το συζηταω απο το Ιντερνετ )

 12. Σε αυτό έχεις 1000% δίκιο … γι’ αυτό μιλάω: Για επικοινωνία πρόσωπο με πρόσωπο. Ελπίζω και εύχομαι να μην υπάρχουν προβλήματα υγείας. Όλα τα άλλα γίνονται !! στο σωστό timing βεβαίως.

 13. Χτες το μεσημέρι είδα ειδήσεις στο τηλεοπτικό κανάλι της Deutsche Welle. Εκεί έμαθα ότι το μοναδικό ευρωπαϊκό κράτος που δεν έχει κτηματολόγιο είναι η Ελλάδα. Συμπλήρωσε και την Αλβανία, προσθέτωντας ότι η τελευταία δεν είναι όμως μέλος της ΕΕ.

 14. Χθες η Ελευθεροτυπία δημοσίευσε τις 10 θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τα δάση και το περιβάλλον. Τις βρήκα ενδιαφέρουσες στις περισσότερες περιπτώσεις (ίσως υπάρχουν 1-2 περίεργα σημεία). Σήμερα ο Αλαβάνος έδωσε και συνέντευξη όπου προσπάθησε να δείξει πόσο κοντά ήταν η Αριστερά με τους Πράσινους στη Γερμανία το ’80. Τώρα τρέχουν να βγουν πιο πράσινοι και δεν προλαβαίνουν. Πριν μερικούς μήνες λέγανε για το «μικροαστισμό» της οικολογίας και φοβούνταν μήπως πρασινίσει πολύ ο ΣΥΡΙΖΑ! Και προτιμούσαν τη συνεργασία με την…ΚΟΕ! Ας είναι… Ας βγουν ενισχυμένα όλα τα κόμματα που αναφέρονται αυθεντικά σε οικολογικές θέσεις. Πάντως οι Ο-Π ίσως να μπορούσαν να επεξεργαστούν περισσότερο αυτές τις θέσεις και να εκδώσουν κάτι πιο προωθημένο. Η βάση πάντως είναι καλή.

  http://www.enet.gr/online/online_text/c=110,dt=29.08.2007,id=8878664

 15. Χθες η Ελευθεροτυπία δημοσίευσε τις 10 θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τα δάση και το περιβάλλον. Τις βρήκα ενδιαφέρουσες στις περισσότερες περιπτώσεις (ίσως υπάρχουν 1-2 περίεργα σημεία). Σήμερα ο Αλαβάνος έδωσε και συνέντευξη όπου προσπάθησε να δείξει πόσο κοντά ήταν η Αριστερά με τους Πράσινους στη Γερμανία το ’80. Τώρα τρέχουν να βγουν πιο πράσινοι και δεν προλαβαίνουν. Πριν μερικούς μήνες λέγανε για το «μικροαστισμό» της οικολογίας και φοβούνταν μήπως πρασινίσει πολύ ο ΣΥΡΙΖΑ! Και προτιμούσαν τη συνεργασία με την…ΚΟΕ! Ας είναι… Ας βγουν ενισχυμένα όλα τα κόμματα που αναφέρονται αυθεντικά σε οικολογικές θέσεις. Πάντως οι Ο-Π ίσως να μπορούσαν να επεξεργαστούν περισσότερο αυτές τις θέσεις και να εκδώσουν κάτι πιο προωθημένο. Η βάση πάντως είναι καλή.

  http://www.enet.gr/online/online_text/c=110,dt=29.08.2007,id=8878664

 16. Αναρωτιέμαι τι θα πεί η ΚΟΕ στο εσωτερικό του Συριζα στην τοποθέτηση του Αλαβάνου.. οτι ο Συριζα είναι κόμμα της Οικολογίας. Όσο οι Οικολόγοι Πράσινοι κανουν την παρουσία τους ουσιαστικότερη και επιό έντονη, κόμματα σαν τον ΣΥΝ θα μετατοπίζονται όλο και πιό καθαρά σε θέσεις Οικολογίας. Χαιρόμαστε γι’ αυτό, παρά το μέγεθος της υποκρισίας, αλλά και τις επικοινωνιακές (κενού περιεχόμενου) ακροβασίες του ΣΥΝ, για να ξεχαστούν αμέσως μετά τις εκλογές.

Trackbacks

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: