Οικονομία της βιωσιμότητας και της συμμετοχής

Επιδιώκουμε την δημιουργία ενός οικονομικού συστήματος με κριτήρια την περιβαλλοντική και κοινωνική βιωσιμότητα, την κοινωνική δικαιοσύνη και την αποκέντρωση. Προτείνουμε νέα πρότυπα ευημερίας που υπερβαίνουν τον καταναλωτισμό και την πάση θυσία μεγέθυνση των οικονομικών δεικτών.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι προτείνουν:

  • Ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με βασικό κριτήριο την περιβαλλοντική και κοινωνική τους συνεισφορά.
  • Μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος προς κοινωνική και περιβαλλοντική κατεύθυνση μέσα από: την μείωση των φόρων στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, την κλιμάκωση των φορολογικών συντελεστών για τα μεγάλα εισοδήματα, τις μεγάλες ακίνητες περιουσίες και κληρονομιές, την αύξηση της φορολογίας στις κερδοσκοπικές χρηματιστηριακές συναλλαγές και στην μεταβίβαση μετοχών Α.Ε., την θέσπιση ειδικών φόρων κατανάλωσης αποκλειστικά για την χρηματοδότηση έργων προστασίας του περιβάλλοντος και την ενίσχυση της εξοικονόμησης φυσικών πόρων, ενέργειας και νερού, της επαναχρησιμοποίησης κι ανακύκλωσης υλικών, της οικονομικής δραστηριότητας μικρής κλίμακας και κοινωνικής αναφοράς.
  • Αντιμετώπιση της ανεργίας μέσα από την κατοχύρωση ελάχιστου εγγυημένου «εισοδήματος του πολίτη», την ανάπτυξη σε μεγάλη κλίμακα πράσινων δραστηριοτήτων έντασης εργασίας, την ενίσχυση της επιστροφής στην ύπαιθρο, την μείωση του χρόνου εργασίας και την προστασία ειδικών κατηγοριών πολιτών.
  • Βιώσιμη παραγωγή με ευθύνη του παραγωγού για όλο τον κύκλο ζωής των προϊόντων. Ενίσχυση του κριτικού καταναλωτικού κινήματος. «Πράσινες» προμήθειες στον δημόσιο τομέα. Οικολογικά κριτήρια στις αγορές.
  • Ενίσχυση της βιολογικής γεωργίας και της βιώσιμης αλιείας, των ολοκληρωμένων παραγωγικών δραστηριοτήτων μικρής κλίμακας και της παραμονής στην ύπαιθρο, ορθολογικοποίηση των αγροτικών επιδοτήσεων με βάση αγροπεριβαλλοντικά σχέδια
  • Να κηρυχθεί ολόκληρη η χώρα «ζώνη ελεύθερη από μεταλλαγμένα» με αυστηρές σχετικές νομοθετικές εγγυήσεις σε όλους τους τομείς.
  • Υπέρβαση του μοντέλου τουρισμού των μεγάλων συγκροτημάτων με καθορισμό της οικολογικής αντοχής κάθε περιοχής, ενίσχυση ήπιων μορφών τουρισμού που συμβάλλουν στην γενικότερη βιωσιμότητα της περιοχής και διατηρούν μακροχρόνια τα περιβαλλοντικά και κοινωνικά χαρακτηιρστικά των περιοχών
  • Στήριξη και ανάπτυξη μορφών «κοινωνικής οικονομίας» που εξυπηρετούν ταυτόχρονα κοινωνικούς (άρση κοινωνικού αποκλεισμού, δημιουργία θέσεων απασχόλησης) και περιβαλλοντικούς στόχους.

*
(Πηγή: http://www.ecogreens.gr/ekloges/egfiles/Perilipsi_Programmatos.html Το πλήρες κείμενο των προγραμματικών προτάσεων που έχουν ετοιμάσει οι Οικολόγοι- Πράσινοι, εδώ:

http://www.ecogreens.gr/ekloges/egfiles/EcoGreens_Programma.pdf )

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: