Τι συνέβη με το ΣΥΝ; Τι συζητάγατε τόσο καιρό με τα άλλα κόμματα;

Οι ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ θέλουν να αλλάξουν τα πράγματα, δεν ασκούν μόνο κριτική. Στη βάση μιας νέας πολιτικής κουλτούρας αποφάσισαν να συναντηθούν με όλα τα κόμματα και να συζητήσουν μαζί τους για τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στις διάφορες πολιτικές. Αποδέχτηκαν την πρόταση του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ για διάλογο, ανταποκρίθηκαν και στις προσκλήσεις άλλων μικρότερων κομμάτων (ΣΕΚ, Φιλελεύθερη Συμμαχία κα). Ξεκαθάρισαν από την αρχή, όμως, το πλαίσιο. Συζητούσαν μόνο την περίπτωση εκλογικής συμμαχίας με στόχο να προωθούν βαθιές οικολογικές και κοινωνικές αλλαγές, δεν δέχονταν να μπουν στον πολιτικό σχεδιασμό του ΣΥΡΙΖΑ ή όποιοι άλλου κόμματος.
Οι ΟΠ διεκδικούν την συγκρότηση ενός 4 διακριτού πολιτικού πόλου, διαφορετικού από τη δεξιά, το ΠΑΣΟΚ και την αριστερά. Ήταν από την αρχή ξεκάθαρο ότι θέλαμε στο πλαίσιο μιας εκλογικής συμμαχίας να έχουμε διακριτή παρουσία και τον δικό μας πολιτικό λόγο, κι αυτή η παρουσία να εκφραστεί και στον τίτλο (π.χ. ΠΑΣΟΚ – ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ ή ΣΥΡΙΖΑ – ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ) και βέβαια πλουραλιστική εκπροσώπηση, δηλαδή να εκλεγούν και βουλευτές των ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ, όχι απλώς να συνεισφέρουμε στην επιτυχία κάποιοι άλλου κόμματος. Αν και όλοι είπαν ότι έβλεπαν με συμπάθεια τις πολιτικές μας θέσεις, το ΠΑΣΟΚ δεν απάντησε ποτέ επίσημα, το ΚΚΕ ζήτησε να υποβάλουμε γραπτά αίτηση για συνάντηση μαζί του (έ, δεν θα το κάναμε αυτό ποτέ, να παρακαλάμε με γραπτή αίτηση για πολιτικό διάλογο!) και ο ΣΥΝ (κυρίως, λιγότερο ο ΣΥΡΙΖΑ) δεν μας απαντούσε ξεκάθαρα αλλά με «ίσως», «θέλουμε αλλά κάποιοι άλλοι δεν θέλουν» κλπ. Τελικά, όλοι στον ΣΥΡΙΖΑ συμφώνησαν ότι αν γίνονταν δεκτό το πλαίσιο που θέταμε εμείς για τη συνεργασία, «δημιουργούσαμε μια καραμπόλα με τις άλλες δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ» και δεν υπήρχαν περιθώρια αλλά και πολιτικές προοπτικές για μια τέτοια κατάσταση. Ευτυχώς που, μετά από 1,5 μήνα, οι άλλες συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ το είπαν σε μας ξεκάθαρα.
Ενώ αυτή ήταν η πραγματικότητα, κάποιες συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ (με τους οποίους είχε γίνει συζήτηση και τους ευχαριστήσαμε που ξεκαθάρισαν τουλάχιστον τα θέματα) όπως και ο Γραμματέας του ΣΥΝ δημόσια τοποθετήθηκαν ότι η βάση της αποτυχίας της συνεργασίας ήταν ότι «δεν κάναμε δήλωση για μη στήριξη κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ». Είναι φανερό ότι υπάρχει διγλωσσία γιατί προσπαθούν να φορτώσουν σε μας την αποτυχία της συνεργασίας. Ποτέ δεν τέθηκε τέτοιος όρος για να προχωρήσει η συζήτηση. Όταν σε πολύ αρχικό στάδιο τέθηκε σχετικό ερώτημα, απαντήσαμε ότι για τόσο σοβαρά θέματα αποφασίζει το συνέδριο μας. Οι συζητήσεις μετά από αυτό συνεχίστηκαν για άλλον έναν μήνα. Αν υπήρχε τέτοιο θέμα και ήταν κριτήριο για το διάλογο, θα έπρεπε από την αρχή να σταματήσει η κουβέντα, να μας το πουν ξεκάθαρα. Οι καλές κουβέντες κάνουν τους καλούς φίλους, δεν έχουμε καμία όρεξη άλλα να συζητάμε και άλλα να βγαίνουν στα ΜΜΕ για μικροκομματικούς λόγους.

*

(Πηγή: http://www.ecogreens.gr/ekloges/egfiles/ElectionFAQ.html)

Advertisements

30 Σχόλια to “Τι συνέβη με το ΣΥΝ; Τι συζητάγατε τόσο καιρό με τα άλλα κόμματα;”

 1. Ε μπραβο στους Ο. Π που δεν κάνανε δήλωση για μη στήριξη κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ” (Ακου δηλωση …δεν είμαστε καθόλου καλά μου φαινεται

  Οπως ακρως ατυχως , εκανε (την δηλωση )
  ο Αλαβανος εγκλωβισμενος απο την εκβιαστική τακτική του ΚΚΕ….
  Και ευτυχώς οι Ο. Π δεν μεταβληθηκαν σε ενα ακομα μικρο ΚΚΕ…(Ή νουδουκνε ΄)

  σε μια λογική τι Παπάγος ,τι Πλαστηρας …

  Αλλος ενας λόγος για να υπερψηφιστουν…εκτός απο την συμμετοχή του Νανου Βαλαωριτη

 2. Κάποιες δικές μου σκέψεις (οι οποίες βασίζονται στην υπόθεση ότι το ποστ αναφέρεται στην περίπτωση προ-εκλογικής συνεργασίας):

  «Συζητούσαν μόνο την περίπτωση εκλογικής συμμαχίας με στόχο να προωθούν βαθιές οικολογικές και κοινωνικές αλλαγές, δεν δέχονταν να μπουν στον πολιτικό σχεδιασμό του ΣΥΡΙΖΑ ή όποιοι άλλου κόμματος.»
  Συμφωνώ, αυτό είναι άλλωστε και το νόημα της συνεργασίας. Αν είναι αν αναγκαστείς να υιοθετήσεις τις θέσεις (τον πολιτικό σχεδιασμό έστω) του άλλου, τί να την κάνεις τη συνεργασία.

  «κι αυτή η παρουσία να εκφραστεί και στον τίτλο (π.χ. ΠΑΣΟΚ – ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ ή ΣΥΡΙΖΑ – ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ»
  Εδώ όμως μοιάζει να σαν πουλάτε φύκια για μεταξωτές κορδέλες; Σε τελείως κυνικά/ψηφοθηρικά πλαίσια: τί προσφέρετε ώστε να έχετε αυτό το προαπαιτούμενο. Κάτι σαν γκρίζα διαφήμιση για τις επόμενες εκλογές μοιάζει. Αντίθετα, το προαπαιτούμενο για συνεχή υπενθύμιση (π.χ. στα τηλεο-πολιτικά ότι υπάρχει αυτή η συνεργασία μου κάνει σε πιο λογικό (και ευκολότερα αποδεκτό).

  «το ΠΑΣΟΚ δεν απάντησε ποτέ επίσημα»
  Μην τους παρεξηγάτε τους συντρόφους. Εκεί στο κίνημα είναι πολύ απασχολημένοι με τη Φώφη και τη Βούλα, με σας θα ασχολούνται;

  «το ΚΚΕ ζήτησε να υποβάλουμε γραπτά αίτηση για συνάντηση μαζί του»
  Είπαν τίποτα για το ποιος θα πληρώσει το χαρτόσημο;

  «“δημιουργούσαμε μια καραμπόλα με τις άλλες δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ”»
  Με ποιους; Με το ΔΗΚΙ;

  «“δεν κάναμε δήλωση για μη στήριξη κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ”»
  Τα κόμπλεξ και οι μικρο-ψηφοθηρικές φοβίες του ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζονται. Εδώ μέχρι και ο Καρατζαφέρης θα τους περάσει, και αυτοί φοβούνται μη χάσουν καμιά ψήφο εναλλακτικού αριστερού.

  ΥΓ thanx Νοσφεράτε για την πρόσκληση.

 3. Παρακαλώ

  οσο για την καραμπολα , δεν εννουσαν ,μαλλον το ΔΗΚΚΙ (οι Συριζες)

  – αλλά τις δυναμεις της εξωκοινοβουλευτικής αριστερας οι οποιες ειναι συνιστωσες του Συριζα

  – Οι οποιες -περα απο τις μαλλον δευτερευουσες αντιρρησεις – θα ενιωθαν(ισως δικαιως) καπως…ριγμένες αν ειχαμε κατεβασμα Συριζα -Ο. Π

  – αστα να πανε δηλαδή
  (το κακό ειναι οτι μ’ αυτά και με εκεινα μπορεί να ξαναδουμε κανα Κωστακη -παρεα με Κρατζαφερη – να μας συγκυβερνουν ,στην επομενη Βουλή …δια να (μας το) ολοκληρωσουν το εργο τους ..
  Τεσπα .

 4. Καλά, πήγατε και απαιτήσατε από ένα συνασπισμό οργανώσεων (το ΣΥΡΙΖΑ) να κοτσάρετε το όνομά σας δίπλα ενώ όλες οι άλλες οργανώσεις μπαίνουνε κάτω από κοινό όνομα και περιμένατε να γίνει αποδεκτό; Μήπως την έχετε ψωνίσει λέω; Οι υπόλοιποι δλδη είναι χαζοί και εσείς έξυπνοι;

  Για το θέμα της συνεργασίας των Ο.Π. με το ΠΑΣΟΚ, πολύ καλώς έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ και σας το είπε ξεκάθαρα. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει συγκροτηθεί με μερικές βασικές συμφωνίες. Μία από αυτές ήταν οτι δεν θα συνεργαστεί με το ΠΑΣΟΚ. Αν συμφωνούσε με εσάς, θα διαλυόταν αυτόματα.

  Είναι φοβερό πάντως, το πόσο άνετα οι Οικολόγοι λένε οτι θα συνεργαστούν με το ΠΑΣΟΚ. Μάλιστα. Δεν υπάρχουν λοιπόν υπεύθυνοι για την οικολογική καταστροφή των τελευταίων 30 ετών στην ελλάδα; Με αυτούς θα συνεργαστείτε για να πετύχετε τι ακριβώς; Θα αλλάξει για χάρη σας το πρόγραμμα και τις μίζες του το ΠΑΣΟΚ; Έχετε τέτοιες αυταπάτες ή απλά ψάχνετε για καμιά θέση σε Υπουργείο όπως κάνανε και άλλοι στο παρελθόν;

 5. Αφωνε…Μενω αφωνος απο την αποκαλυψη της βασης συμφωνιας του Συριζα…Ωστε , η συγκολλητική ουσια του ειναι (η μια τουλαχιστον) οτι ποτε και σε καμμια περιπτωση δεν θα συνεργαστει με το Πασοκ; Μωρε μπραβο …πολιτική σκεψη!!

  Ενώ με την Δεξια; Συνεργαστηκατε ποτε;

 6. »ή απλά ψάχνετε για καμιά θέση σε Υπουργείο όπως κάνανε και άλλοι στο παρελθόν;»

  Αυτους που εχω υποψη μου(και επι Μητσοτακη και επι Πασοκ …προερχονται μαλλον απο Συν πλευρά )
  Και χαρακτηριστικό τους : ησαν Καθετοι κατα των συνεργασιων .(πριν …βεβαια συνεργαστουν !)

 7. Eχουμε λοιπόν και λεμε…Ο Συριζα δεχεται την συνεργασια με αλλα κομματα ,αρκει αυτά νααποδεχτουν πληρως την πολιτική γραμμη του ΚΑΙ ενταχτουν στο..Συριζα.

 8. Λιγο προς το ΠΑΜΕ μου παει.

 9. 1.Αρα ο Συριζα δεν αποδεχεται Καμμια απολύτως συνεργασια με το Πασοκ ..σε καμμια περιπτωση .
  2. Δεν αποδεχεται συνεργασια με οσους προτιθενται να συνεργαστουν με το Πασοκ
  3. Δεν αποδεχεται συνεργασια με οσους δεν αποδεχονται τον πληρη αποκλεισμό καθε προθεσης συνεργασιας με το Πασόκ
  4. Με οσους δεν εχουν ακομα εκδηλώσει Ρητά και Κατηγορηματικά τις προθεσεις τους στο θεμα συνεργασιας ,αποδεχεται συνεργασια; Η απαιτει γραπτή δηλωση τύπου…Απεταξάμην;

 10. Ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει όλα τα κόμματα συνεργασίας από κάτω και το ΣΥΝ αρχηγό…γιατί μου θυμίζει λογική ΚΚΕ αυτό;…

 11. Ο Αλαβάνος ήταν καλός εχθές. Είναι γενική διαπίστωση αυτό και δική μου γνώμη. Τα είπε σωστά και με έμφαση. Εκμεταλεύτηκε πλήρως την πατάτα του ΚΑΚ με το να αποκαλέσει ταραξίες τους φοιτητές και τον κάλεσε να ανακαλέσει..
  Νομίζω ότι στην περίπτωση που το ΠΑΣΟΚ χρειαστεί ψήφους θα τους δώσει ο Αλαβάνος.
  Στην ίδια περίπτωση που χρειαστεί ο ΚΑΚ ψήφους, θα «αρπάξει» από τον Καρατζαφέρη με την παλιά και δοκιμασμένη μέθοδο της αποστασίας.. Μπορεί και να τους έχει ήδη … κανονίσει!

  Δυστυχώς για τους Ο-Π. τους οποίους η τηλεόραση τους έχει ξεχάσει, θα πρέπει να εντείνουν πολύ την προσπάθειά τους.. Το χαζοκούτι είναι μαγικό εργαλείο για την άλωση ψήφων αναποφάσιστων..

 12. «Δυστυχώς για τους Ο-Π. τους οποίους η τηλεόραση τους έχει ξεχάσει, θα πρέπει να εντείνουν πολύ την προσπάθειά τους.. Το χαζοκούτι είναι μαγικό εργαλείο για την άλωση ψήφων αναποφάσιστων..»

  Kynigos

  Πιστεύω ότι τα ΜΜΕ και ιδίως τα Τηλεοπτικά ΜΜΕ έχουν αποφασίσει- με τη συνεργασία των μεγάλων κομμάτων- να τελειώνει το παιχνίδι στα 5 κόμματα: ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ και ΛΑΟΣ.
  Και εκεί έχει προσαρμοστεί ο αγώνας των 5 αυτών κομμάτων. Το οικολογικό και το πράσινο φαίνεται να το έχει βάλει στον αγώνα του πρώτο επικοινωνίακά ο ΣΥΡΙΖΑ. Και αυτό φαίνεται και στα διαφημιστικά φυλλάδια και στην αρθρογραφία στελεχών του στα ΜΜΕ.

  * Οι Οικολόγοι Πράσινοι είναι οι μεγάλοι χαμένοι αυτής της στάσης ΜΜΕ. Σε κάθε περίπτωση προσπαθούμε για μία σοβαρή παρουσία και μία δυνατή παρουσία. Θα δείξει…

 13. @johnvellis
  Εχετε δίκιο. Μπορώ να προσθέσω με μεγάλη μου λύπη είναι αλήθεια, ότι αν για τα ΜΜΕ η στάση αυτή είναι κάτι αναμενόμενο μια και τα «κουτσομπολίστικα» παραπολιτικά «πουλάνε» περισσότερο, δεν περίμενα από τα 5 κόμματα να συμφωνήσουν να ΜΗΝ υπάρχει το ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ σαν μια ξεχωριστή ενότητα ερωτήσεων..
  Όλα τα κόμματα συμφώνησαν και φυσικά ο Αλαβάνος σε αυτά έπειξε χωρίς αντίπαλο μια και σε όποια απάντηση ήθελε έβαζε σχόλια για το περιβάλλον..

  Η κατάπτυστη συμφωνία όλων είναι και η απόδειξη ότι ΔΕΝ υπολογίζουν τις πολιτικές για το περιβάλλον σαν οικονομικές πολιτικές που θα επηρεάζουν την ψήφο μας.. Κάνουν μεγάλο λάθος όμως..

  Τα λόγια του Καραμανλή ότι το περιβάλλον είναι στην «πρώτη πρωτεραιότητα» της κυβέρνησής του, ήσαν τόσο ψεύτικα, που δεν άντεξαν ούτε λίγα λεπτά.. Στην ερώτηση για τα οικονομικά για την παιδεία, είπε τα ίδια! Πρώτη μας πρωτεραιότητα μεν αλλά δεν καταφέραμε να δώσουμε όσα υποσχεθήκαμε.. Θα τα δώσουμε μετά!
  Φαρισαίοι!

 14. ρίξτε μια ματιά στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ και στην ανάγνωση της πολιτικής συγκυρίας. Βασικό σε αυτό είναι η μετακίνηση της παραδοσιακής σοσιαλδημοκρατίας προς τα δεξιά και η άσκηση νεοφιλελεύθερων πολιτικών (εύνοια στο κεφάλαιο, εμπορευματοποίηση δημόσιων αγαθών, ευέλικτες εργασιακές σχέσεις, υπονόμευση δικαιωμάτων στο όνομα της ασφάλειας, εξατομίκευση, ρατσισμός). Αυτή είναι η πολιτική των δύο μεγάλων κομμάτων (δε νομίζω να χρειάζεστε και αποδείξεις γι’ αυτό) και με αυτήν την πολιτική είναι ο ΣΥΡΙΖΑ ενάντιος. Στην απέναντι όχθη, όπως δήλωσε ο Αλαβάνος.
  Η δημιουργία του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι τυχαία και δεν είναι εκλογική συμμαχία. Είναι δέσμευση δυνάμεων που βρέθηκαν μαζί στα κινήματα τα τελευταία χρόνια και παρόλες τις διαφορές τους (μαοιστές, τροτσκιστές, ευρωκομμουνιστές κτλ) ενώνουν τις δυνάμεις τους για μια ισχυρή αριστερά που να μπορεί να αντιπροσωπεύσει πολιτικά τα κινήματα που ξεσπούν και που η δυναμική τους θα αυξηθεί (κάτι που θα μεταφραστεί και σε πιο επιθετικές διεκδικήσεις σε αντίθεση με τις τωρινές όπου προσπαθούμε να περισώσουμε αυτά που μάθαμε να θεωρούμε δεδομένα). Αυτή είναι και η λογική του μη-κυβερνητισμού. Προσοχή όμως! Ο ΣΥΡΙΖΑ δε λέει ένα ξερό όχι σε συνεργασίες. Λέει ναι στη συνεργασία με τις εξής προυποθέσεις: όχι στην αναθεώρηση του άρθου 16, όχι ιδιωτικοποιήσεις του δημόσιου πλούτου, προσλήψεις σε νοσοκομεία, σύστημα πολιτικής προστασίας και όχι F16 γενναία αύξηση μισθών και συντάξεων, όχι στρατός εκτός συνόρων. Κι αν αυτά δεν αποτελούν πλειοψηφία σαν ιδέες στην κοινωνία τότε μάλλον ζω σε άλλον πλανήτη.
  Στη συνέντευξη τύπου που έδωσε ο αλαβάνος είπε όχι μόνο να απεγκλωβιστούμε από το δικομματισμό αλλά κι από τη λογική και τα διλήμματα που θέτει. Ισχυρή νεο-φιλελευθερη κυβέρνηση είτε της νδ είτε του πασόκ σημαίνει μεγαλύτερη εξαθλίωση και αύξηση αυτών που δεν έχουν πλούτο. Ισχυρή, ενωμένη και ξεκάθαρη αριστερά σημαίνει μεγαλύτερες διεκδικήσεις, αποτελεσματικότεροι αγώνες, μεγαλύτερες κατακτήσεις για τον άνθρωπο.

 15. Καλά ολα αυτά τα παραπάνω …αλλά απο οτι φαινεται , ενα αρκετά μεγάλο ποσοστο των ψηφοφορων του Συνασπισμου θα εβλεπε με καλό ματι μια πιθανή συνεργασια με το Πασόκ

  ..Η δεν ειναι αλήθεια αυτό.. Και αν ειναι , απο που κιως που η μη Συνεργασια με τους Σοσιαλδημοκρατες σε οποιαδήποτε περισταση μπορει να τεθει ως ορος σε συμμαχια κομματων οπως εγινε με το Συριζα . ;

 16. δεν είναι μόνο οι ψηφοφόροι του συν αλλά και η ανανεωτική πτέρυγα του συν που δε βλέπει με καλό μάτι την ιστορία του ΣΥΡΙΖΑ. όπως ανέφερα, ο ΣΥΡΙΖΑ δημιουργήθηκε για να δώσει απάντηση στη δεξιά στροφή της σοσιαλδημοκρατίας. με τον ίδιο τρόπο που δημιουργήθηκε το die linke στη γερμανία όπου η ταύτιση δεξιάς και σοσιαλδημοκρατίας είναι απόλυτη. στην ίδια συγκυρία που δείχνει πως η συνεργασία αριστεράς και κεντροαριστεράς είναι επιζήμια για την αριστερά και το κίνημα (κομμουνιστική επανίδρυση στη γειτονική ιταλία). σε αυτήν την χρονική συγκυρία δεν υπάρχει περίπτωση συνεργασίας παρά μόνο στη βάση συμφωνιών που υπερασπίζονται τα δικαιώματα, το δημόσιο χαρακτήρα της παιδείας, την προάσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων, ενάντια στον πόλεμο. τόσο το πασόκ οσο και η νδ έχουν κεντρικά στο πρόγραμμά τους τις ιδιωτικοποιήσεις του δημόσιου πλούτου, την επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα, το ασφαλιστικό. κι αυτά είναι κεντρικά πολιτικά ζητήματα. δε συζητάμε στη βάση ιδεολογικής συγγένειας αλλά στη βάση συγκεκριμένων πολιτικών. με τον ίδιο τρόπο οι δυνάμεις που συνιστούν το ΣΥΡΙΖΑ δε συζητούν στη βάση της ιδεολογικής τους συγγένειας (εκεί να δείτε μπάχαλο) αλλά στη βάση μιας πολιτικής απάντησης ενάντια στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές και τους εκφραστές τους.

 17. Ισως οι δυναμεις που συγκροτουν τον Συριζα –
  με καποιες απο αυτες αισθανομαι παρα πολύ -κοντα τοσο ιδεολογικά οσο και σε επιπεδο κοινωνικών αγώνων-
  Να διακρινουν οτι πλαι στον νεοφιλελευθερο Γενικό κινδυνο …που ισχυει για καθε χωρα σημερα
  αρχιζει να γινεται ολο και πιο ορατός στην Ελλάδα τα τελευταια χρόνια ..
  ο ακροδεξιος εθνο -λαικιστικος κινδυνος που συναντά και γοητευει ευρυτερα στρωματα της κοινωνιας μας ,ευκολα θυματα της τηλεοπτικής δημαγωγιας…
  Εύχομαι αυτός ο νεος κινδυνος να γινει ορατός
  απο καποιες εστω ,δυναμεις της αριστερας

 18. Με κάποιες δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ έχω πολύ καλή σχέση,εδώ και πολλά χρόνια. Και συνεργασία.

  Όπως η ΑΚΟΑ, το ΚΟΚΚΙΝΟ και κάποια άτομα από ΣΥΝ που έχουν κινηθεί στο χώρου του περιβάλλοντος.

  Το ερώτημα είναι μήπως στην ίδια λογική του εθνο-λαϊκιστικού δεν κινείται και το ΔΗΚΚΙ; Που το ΣΥΡΙΖΑ δέχθηκε στη συνεργασία του.
  Για να νικήσει τον νεοφιλελευθερισμό…αν θεωρήσουμε ότι υπάρχει πλέον στη ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

  Και πως θα συνεταιριστούν οι προοδευτικές Αριστερές δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ με τις εθνικο-σοσιαλιστικές λογικές (τουλάχιστον εκεί έχω το ΔΗΚΚΙ…) σε μεγάλα θέματα που έχουν σχέση με τον αριστερό χώρο.

  liquidworld πώς σχολιάζετε τη δήλωση του εκπροσώπου του ΔΗΚΚΙ στα ΜΜΕ;

  [ O κ. Μαντάς, από την πλευρά του, εξηγώντας τους λόγους που οδήγησαν στην εν λόγω συνεργασία, επισήμανε ότι το κόμμα διατηρεί την ιδεολογική του αυτονομία και έκανε λόγο για «αποκλεισμό του ΔΗΚΚΙ από τα ΜΜΕ». Επίσης, δήλωσε ότι με αυτή τη συνεργασία «θα δοθεί η δυνατότητα στις δυνάμεις του ΔΗΚΚΙ και του ευρύτερου σοσιαλιστικού -πατριωτικού χώρου να συμβάλουν σε ένα πλήγμα στο νεοφιλελεύθερο – νεοταξικό δικομματικό σύστημα»
  Πηγή:
  ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
  23-8-2007 ]

 19. αυτό που γνωρίζω για το δήκκι είναι πως είναι ένα αρκετά ανομοιογενές κόμμα με αρκετά αντιφατικά στοιχεία (από πατριώτες μέχρι μαρξιστές). η απόφαση συνεργασίας με το ΣΥΡΙΖΑ οδήγησε στην αποχώρηση 45 μελών που σκόρπισαν προς καρατζαφέρη και παπαθεμελή. επίσης, η συνεργασία είναι εκλογική στη βάση της διακύρηξης του ΣΥΡΙΖΑ την οποία απ’ όσο γνωρίζω την αποδέχθηκε πλήρως. αυτό που έχει σημασία στην όλη ιστορία είναι η δυναμική που δημιουργεί αυτή η κίνηση όπου κομμάτια συγγενικά του πασόκ απεγκλωβίζονται και αναζητούν άλλες δυνάμεις για να εκφραστούν. αυτό το κομμάτι παρακολουθώ με ιδιαίτερο ενδιαφέρον σε σχέση πάντα με τις εξελίξεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο. το επικοινωνιακό επίπεδο δε με απασχολεί.

 20. Σίγουρα η συμμετοχή του ΔΗΚΚΙ στον ΣΥΡΙΖΑ του δίνει μία δυναμική στις εκλογές για μία άνετη είσοδο στην Βουλή.
  Αλλά πιστεύω ότι την επόμενη ημέρα το ΔΗΚΚΙ θα σπάσει τη συνεργασία αυτή και θα ζητάει ανταλλάγματα στήριξης σε δικά του θέματα. Που δεν θα συμβαδίζουν με το πνεύμα συνεργασίας των άλλων δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ.
  Δεν ξέρω…είμαι περίεργος για το πως θα κινηθεί την επόμενη ημέρα η συγκεκριμένη κομματική δύναμη.
  Σε κάθε περίπτωση ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ένα μεγάλο κομμάτι χρήσιμων δυνάμεων για τη χώρα.

 21. Επίσης θέλω να πιστεύω ότι εμείς οι ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ σε αυτές τις εκλογές παρά τον αποκλεισμό από τα ΜΜΕ θα κερδίσουμε ένα σημαντικό ποσοστό των πολιτών που δέχεται και στηρίζει τις ιδέες μας. Σε όλη την Ελλάδα.

 22. Παντως οπως και ναχουν τα πραγματα οι Οικολογοι -Πρασινοι , παροτι νεαρό κομμα εχουν ηδη μια ιστορια…ως Οικολογοι . Και αυτή η ιστορια τους εχει συνδεσει και με δυναμεις της Αριστεράς και μεσα στο Συριζα και με αλλες Δυναμεις (της Αριστεράς ) που ειναι εξω απο το Συριζα …Και αυτες οι συνεργασιες και καλές σχεσεις δεν πρεπει να σπασουν εξαιτιας μιας εκλογικής συγκυριας.

 23. Κανείς δεν αποκλείει μία μελλοντική συνεργασία με κάποιες δυνάμεις της αριστεράς. Σε πολλά πράγματα.

  Οι εκλογές πιστεύω δεν θα χωρίσουν αλλά θα ενισχύσουν και τις δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ και των ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ.

  Ίσως, τελικά, η μη συνεργασία μας σε αυτές τις εκλογές να ωφελήσει και τις 2 πλευρές.

  Άλλωστε την επόμενη ημέρα θα έχουμε πολύ δουλειά για το περιβάλλον και τα κοινωνικά θέματα. Και αυτή δεν μπορεί να γίνει παρά με συνεργασία των δυνάμεων της αντιπολίτευσης.

 24. Η πολιτική οικολογία υπερβαίνει Αριστερά και Δεξιά

  EΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

  http://www.enet.gr/online/online_text/c=113,id=10576336

 25. Γιάννη,

  το έκανα ποστ – θενξ για την επισήμανση!

 26. Νομίζω ότι είναι ένα ενδιαφέρον θέμα.

 27. Επιτέλους περάσαμε και την…επόμενη μέρα…

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: