Αξίζει τον κόπο να ψηφίσω αυτό το μικρό κόμμα;

Μα τι μπορείτε να πετύχετε έστω και αν ξεπεράσετε το 3%; Τι μπορεί να πετύχει ένα μικρό κόμμα;

Εδώ και 3,5 χρόνια ο Σουφλιάς δεν άνοιγε την πόρτα του για να συναντήσει τις περιβαλλοντικές ΜΚΟ, δεν ενδιαφέρονταν στοιχειωδώς για το περιβάλλον. Τώρα που οι δημοσκοπήσεις δείχνουν να γιγαντώνεται η διαμαρτυρία για το περιβάλλον κι αρχίζουν να καταγράφονται σημαντικές επιρροές των ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ και στο εκλογικό σώμα, αρχίζει να εγκαινιάζει έργα και να προσπαθεί να πείσει ότι η εκτροπή του Αχελώου γίνεται για …οικολογικούς λόγους. Ο πρωθυπουργός μιλάει για τη «συγκροτημένη περιβαλλοντική πολιτική της κυβέρνησής του», λες και δεν ζούμε σε αυτή τη χώρα. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης παρουσιάζει τις προτάσεις του για το περιβάλλον, χωρίς όμως να κάνει την παραμικρή αυτοκριτική. Αλλά τουλάχιστον η παρουσία μας αναγκάζει τα κόμματα να επιστρέψουν στα θέματα που είχαν ξεχάσει τόσο καιρό. Αυτό είναι όμως το πρώτο βήμα.
Σκεφτείτε ότι αν μπουν στη Βουλή 8 βουλευτές (εφόσον ξεπεράσουν οι ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ το 3%), η αλλαγή του πολιτικού σκηνικού θα είναι τεράστια. Κάποτε είχαμε μια βουλευτίνα και όλοι αναγκάστηκαν να συζητάνε (τότε) για το περιβάλλον, δημιουργήθηκαν τμήματα οικολογίας στα κόμματα. Με πάνω από 3% στο εκλογικό σώμα, με επιροή στην κοινωνία και με 8 -10 βουλευτές στη Βουλή τίποτα δεν θα είναι πια ίδιο. Γιατί για μας πολιτική είναι να προσπαθούμε καθημερινά για αυτά που θέλουμε να αλλάξουμε, δεν είναι κάτι που θα περιμένουμε να γίνει μετά από 100 χρόνια, ή όταν ηττηθεί ο δικομματισμός ή όταν ανατραπεί ο καπιταλισμός. Η οικολογία είναι μια αλλαγή των πολιτικών σήμερα, από όποια θέση και αν έχουμε ως ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ στο πολιτικό τοπίο.
Θα είναι σημαντικό, λοιπόν, όλοι αυτοί να γνωρίζουν ότι τώρα πια θα έχουν μεγάλο πολιτικό κόστος, δεν θα είναι χωρίς αντίλογο. Θα πρέπει καθημερινά να απαντούν στις πρωτοβουλίες που θα προωθούν οι ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ στη Βουλή και εκτός Βουλής σε συνεργασία με την κοινωνία των πολιτών. Αυτή είναι και η εμπειρία από την αυξανόμενη πολιτική επιρροή των πρασίνων σε όλες σχεδόν τις ευρωπαϊκές χώρες. Τώρα είναι καιρός να γίνει πιο πράσινο και το ελληνικό κοινοβούλιο.
*

(Πηγή: http://www.ecogreens.gr/ekloges/egfiles/ElectionFAQ.html)

3 Σχόλια to “Αξίζει τον κόπο να ψηφίσω αυτό το μικρό κόμμα;”

  1. Αν είσαι υπέρ του περιβάλλοντος και του Άρθρου 24 του Συντάγματος γιατί δε ψηφίζεις το Λεβέντη που ήταν και βοηθός του πρώην πρύτανη του ΕΜΠ, και παραιτηθέντος υπουργού της κυβέρνησης Κωνσταντίνου Καραμανλή, Κυπριανού Μπίρη στη συγγραφή του εν λόγω άρθρου αλλά και τη δημιουργία της ΔΕΠΟΣ γύρω στο 1974;

    Ίσως τότε η απορία σου για το αν αξίζει να ψηφίσεις «αυτό το μικρό» – έβδομο – επί 10 συναπτά έτη εξαιτίας της ύπαρξης αναχωμάτων από τα διαπλεκόμενα, ΠΟΛΑΝ, ΔΗΚΚΙ, ΔΗΠΕ, ΛΑΟΣ, ΔΗΑΝ κόμμα που ήταν το πρώτο που έφερε την οικολογία στην Ελλάδα (ο πρώτος του τίτλος ήταν Ένωση Κεντρώων και Οικολόγων αλλά βγήκε για τους γνωστούς λόγους συμψηφισμού του με τον Βεργή και άλλους αθλίους) – να λυθεί.

  2. Εισαγωγή στη συμμετοχική δημοκρατία

  3. Αν πιστεύεις ότι ένα κόμμα σε εκφράζει με τις απόψεις του, ή είναι πιο κοντά με τα πιστεύω σου, ψήφισε το ανεξάρτητα από το τι ποσοστό προβλέπεται να πάρει. Αν αρχίσει ο κόσμος να σκέφτεται, τα στεγανά θα σπάσουν και το σκηνικό θα αλλάξει προς το καλυτερο.

Σχολιάστε