Καλλιστώ: Αλλάξτε (ή μάλλον αποκτήστε) περιβαλλοντική πολιτική

Thre-post

(Δελτίο Τύπου της «Καλλιστώ» στις 27/08/2007. Το έστειλε στη χελώνα ο bioannis)

*

Οι τραγικές εξελίξεις των τελευταίων ημερών επιβεβαιώνουν ότι, δυστυχώς, οι κλιματικές αλλαγές έχουν δημιουργήσει συνθήκες στις οποίες φαινόμενα όπως οι δασικές πυρκαγιές εμφανίζονται ολοένα συχνότερα και εντονότερα στη Νότια Ευρώπη. Ας θυμηθούμε ότι φέτος δεν κάηκε η μισή Ελλάδα μόνο, αλλά και πολλές άλλες Μεσογειακές και Βαλκανικές περιοχές.
Επιπλέον, εκτός των κλιματικών υπάρχουν και δυσμενείς κοινωνικές αλλαγές, που καλό είναι να αναγνωρίσουμε και συνυπολογίσουμε: Η εγκατάλειψη της υπαίθρου και των δασών από τους ανθρώπους που δραστηριοποιούνταν και ζούσαν από αυτά (δασεργάτες, καρβουναραίοι, ρυτινοσυλλέκτες, μελισσοκόμοι κ.λπ.), κάνει αδύνατη την έγκαιρη επέμβαση για το σβήσιμο εστιών φωτιάς, όπως γινόταν συχνά στο παρελθόν, από εκείνους που ενδιαφερόντουσαν για την διατήρησή τους σε καλή κατάσταση και είχαν τις σχετικές γνώσεις και εμπειρίες.

Στην Ελλάδα, οι κλιματικές και κοινωνικές αυτές αλλαγές συνδυάζονται με έλλειψη θεσμικής οχύρωσης, ανυπαρξία δασολογίου και κτηματολογίου, ατιμωρησία καταπατητών, υποβάθμιση της δασικής υπηρεσίας, ανεπαρκή φύλαξη, ασυντήρητα δίκτυα υποδομών, απέραντες χωματερές, επικίνδυνους σκουπιδότοπους και, το κυριότερο, ασθενή περιβαλλοντική συνείδηση και ουσιαστικά ανύπαρκτη πολιτική βούληση για περιβαλλοντική προστασία.
Ας εγκαταλείψουμε, λοιπόν, τις δικαιολογίες και τις προσπάθειες μεταφοράς ευθυνών σε «ιδιάζουσες συνθήκες» ή στην πολιτική που ασκείται τα τελευταία τρία-τέσσερα χρόνια μόνο. Ας παραδεχτούμε ότι τα μέσα που χρησιμοποιούσαμε μέχρι σήμερα για να αντιμετωπίσουμε τις δασικές πυρκαγιές, αποδείχθηκαν επιεικώς ανεπαρκή! Χρειάζονται ριζικές αλλαγές και άμεσα μέτρα!

▪ Είναι απαραίτητο να υπάρξει Ενιαίος Φορέας Δασοπροστασίας στη χώρα, με την ουσιαστική συμμετοχή τόσο της Πυροσβεστικής, όσο και της Δασικής Υπηρεσίας, αλλά και άλλων αρμόδιων φορέων (π.χ. Τοπική Αυτοδιοίκηση, Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών).

▪ Είναι επείγουσα η ανάγκη κατάρτισης και εφαρμογής σχεδίων αντιπυρικής προστασίας και πρόληψης σε όλες τις δασικές περιοχές της χώρας.

▪ Είναι ζωτικής σημασίας να επιταχυνθεί και να ολοκληρωθεί το σημαντικότερο δυνατόν η κατάρτιση δασολογίου και κτηματολογίου.

▪ Είναι αναμφίβολα πολύτιμες (και πρέπει να υποστηριχθούν και να αξιοποιηθούν στο μέγιστο δυνατό βαθμό) οι προσπάθειες ομάδων πολιτών, τοπικών συλλόγων και περιβαλλοντικών οργανώσεων, που οργανώνουν την κινητοποίηση και προσφορά εθελοντικών ομάδων δασοπροστασίας.

▪ Είναι, τέλος, σημαντικό να στιγματιστούν ηθικά και να εγκαταλειφθούν πολιτικά οι προτάσεις αποδυνάμωσης του άρθρου 24 του Συντάγματος και κάθε άλλου θεσμού προστασίας των δασών και του περιβάλλοντος ως δημοσίων αγαθών!

Για περισσότερες πληροφορίες: Σπύρος Ψαρούδας, 6999-915200

Η περιβαλλοντική οργάνωση «ΚΑΛΛΙΣΤΩ» σχεδιάζει και εφαρμόζει δράσεις για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και τη συνύπαρξη του ανθρώπου με την άγρια ζωή. Αναπτύσσει δραστηριότητες και συνεργασίες στην Ελλάδα και όλη τη ΝΑ Ευρώπη, εστιάζοντας στην διατήρηση των μεγάλων σαρκοφάγων και γενικότερα της βιοποικιλότητας σε ορεινά, δασικά, παραποτάμια και άλλα χερσαία οικοσυστήματα.

Advertisements

240 Σχόλια to “Καλλιστώ: Αλλάξτε (ή μάλλον αποκτήστε) περιβαλλοντική πολιτική”

 1. Ακούστηκε τώρα από κεντρικό ραδιοφωνικό σταθμό ότι τα πουλιά από τις πυρόπληκτες περιοχές πέρασαν στην Αιτωλοακαρνανία, στην περιοχή του Μεσολογγίου. Και ότι οι κυνηγοί χαίρονται γιατί υπάρχει μπόλικο κυνήγι!!!!
  Πρέπει άμεσα να σταματήσει κι αυτό το έγκλημα και να απαγορευτεί το κυνήγι άμεσα, αν όχι σε ολόκληρη την Ελλάδα, τουλάχιστον στις περιοχές αυτές και σ’ αυτές που γειτονεύουν.
  Κάντε κάτι όλοι. Παίζουν με τις αντοχές μας;;; τι πρέπει άλλο να γίνει..

  Στέφανος Σταμέλλος
  http://www.e-ecology.gr

 2. Μην επαναλαμβάνεται ανοησίες που ακούγονται από διάφορους στα ΜΜΕ χωρίς να γνωρίζετε τίποτα για τα πραγματικά γεγονότα.. Εκτίθεστε!
  Εάν πιστεύετε ότι πρέπει να απαγορευτεί το κυνήγι γενικά να το πείτε καθαρά και όχι να γίνετε έτσι «κρυμένο» , στοχεύοντας στην δικαιολογημένη ευαισθησία της κοινωνίας λόγω της τραγικής καταστροφής..
  Αυτή την εποχή το κυνήγι επιτρέπεται μόνο σε ειδικά καθορισμένες ζώνες και μόνο για 2 μεταναστευτικά είδη, τρυγόνια και ορτύκια τα οποία πετάνε από Βορρά προς Νότο και όχι αντίθετα!!!
  Στις καμένες περιοχές ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ!

 3. »Στις καμένες περιοχές ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ»

  Kynigε ξερουμε που γραφει η πλειψηφια των Ελληνων (κυνηγών και μη) το καθε »ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ»

 4. Δεν μπορείτε να το ξέρετε αυτό. Ούτε κανείς άλλος!
  Είναι σαν να λέτε ότι «ξέρουμε που γράφει η πλειοψηφία των οδηγών τα κόκκινα φανάρια»..
  Ξέρετε;

 5. ξερουμε π.χ που γραφεται η απαγορευση της αυθαιρετης δομησης

 6. Kynige ποια είναι η δική σου γνώμη; Πρέπει να συνεχίσει να επιτρέπειται το κυνήγι τρυγονιών και ορτυκιών στην Πελλοπόνησσο ή όχι;

 7. ΟΧΙ βέβαια! Οι κυνηγοί ΔΕΝ πάνε στα καμένα ακόμη και πριν εκδοθούν οι σχετικές αποφάσεις από τους Περιφερειάρχες. Οι Κ.Οργανώσεις μονίμως κάνουν προτάσεις στο αρμόδιο Υπουργείο απαγόρευσης ή περιορισμού του κυνηγίου ανάλογα με τα αποτελέσματα των επιστημονικών ερευνών που χρηματοδοτούν κάθε χρόνο. Έρευνες που γίνονται τρείς φορές τον χρόνο και αφορούν την πληθυσμιακή κατάσταση των ντόπιων- ενδημικών θηραμάτων..
  Και ο λόγος είναι πολύ απλός που πολλές φορές οι πολέμιοι του κυνηγίου ξεχνούν: Το κυνήγι είναι εφικτό μόνο σε θηράματα που αφθονούν. Μόνο σε περιβάλλον υγιές, ωραίο και όχι καμένο!!
  Θα ήθελα να σας υπενθυμίσω αγαπητοί συνομιλητές, ότι αναφέρομαι σε κυνηγούς και όχι σε παράνομους. Παράνομοι υπάρχουν σε όλες τις ανθρώπινες δραστηριότητες. Μόνο οι κυνηγοί είναι έμπρακτα πολέμιοι της κυνηγετικής παρανομίας..
  Κανείς άλλος δυστυχώς!

 8. Εννούσα σε μη-καμμένες περιοχές της Πελοποννήσου. Πρέπει λοιπόν να απαγορευτεί το κυνήγι σε γειτονικές μη-καμμένες περιοχές;

 9. Η απαγόρευση κυνηγίου ισχύει σε περιφέρειες νομών αν η καμένη έκταση υπερβαίνει ένα μέγιστο ποσοστό που καθορίζεται από την φύση των εκτάσεων. Γεωργικές, αστικές κλπ..
  Στην περίπτωση των τραγικών καταστροφών της Πελοποννήσου το κυνήγι απαγορεύεται σε όλους τους νομούς που έχουν καμένες εκτάσεις. Μάλιστα η Κ.Συνομοσπονδία διένειμε επείγουσα ανακοίνωση για τις καμένες εκτάσεις, στην οποία υπενθυμίζει ακόμη και σε όποιους το ξεχνάνε την υποχρέωση των κυνηγών να ΜΗΝ πάνε στα καμένα, έστω και αν δεν έχει ακόμη εκδοθεί απαγόρευση..
  Να σκεφτείτε ότι για τους νομούς αυτούς έχουν εκδοθεί άδειες κυνηγίου που έχουν πληρωθεί με το υστέρημα των κυνηγών και τα χρήματα (εκτός του κράτους) πάνε κυρίως για βελτιώσεις βιοτόπων, σπορές, θηροφύλαξη κλπ. Δηλαδή πληρώσαμε, δεν θα πάμε και φυσικά κανείς δεν θα ζητήσει τα χρήματά του πίσω..
  Οι υπόλοιπες απαγορευτικές πολαπλές διατάξεις προστατεύουν επαρκώς και με το παραπάνω τα θηρεύσιμα είδη στους υπόλοιπους νομούς που δεν κάηκαν.
  Πρέπει εδώ να σημειώσετε και να θυμάστε ΠΟΙΟΙ θα είναι οι πρωτεργάτες των αναπληθυσμών σε είδη της καμένης πανίδας στις περιοχές που κάηκαν, οι Οικολόγοι ή οι Κυνηγοί;

 10. ΟΧΙ!!! Προς Θεού! Όχι «αναπληθυσμούς» (δηλαδή εμπλουτισμούς, δηλαδή απελευθερώσεις πουλιών από αμφιβόλου προελεύσεως γενετικό στοκ). Μόνο σε συνεργασία με πανεπιστημιακούς φορείς και μόνο από τοπικό γενετικό υλικό. Μην απελευθερώνετε «κότες» για να σας «κάθονται» να τις πυροβολείτε μετά!!!

 11. Στα καμένα τι να κάνουν τα θηράματα αγαπητέ ?? Θα πάνε στις άλλες περιοχές για να επιβιώσουν. Θα θέλαμε πολύ να μας εξηγήσετε πως κάνετε τις «επιστημονικές σας έρευνες», αλλά μέχρι τότε να σας πω εγώ.

  Ρωτάτε του κυνηγούς τι σκότωσαν απλώς. Δεν βλέπετε την τσάντα τους, και πολύ περισσότερο δεν σημειώνεται τα είδη, το βάρος, το φύλο κ.λ.π. Άλλοι σας λένε πιάσαμε λίγα (για να υποστηρίξουν ότι δεν έχει θήραμα στην περιοχή και να αποφύγουν ανταγωνισμό) και άλλοι σας λένε ότι σκοτώσαμε πολλά (για να δικαιολογήσουν τα δικά σας, περί αφθονίας θηραμάτων και να συνεχίσουν να εξασκούν το χόμπυ τους).

  Εκτός αυτού δεν έχετε κανένα στοιχείο που να διασταυρώνεται με άλλες μεθόδους και οι μετρήσεις σας μονίμως είναι σε οφθαλμοφανέστατη αναντιστοιχία με τα δεδομένα της Ορνιθολογικής (η επιστημονική της επάρκεια είναι βεβαιωμένη από διεθνείς οργανισμούς επιστημονικής παρατήρησης, σε όλη την Ευρώπη).

  Δεν μπορεί ο λύκος να φυλάξει τα πρόβατα, πολύ περισσότερο, δεν μπορεί να κάνει επιστημονική έρευνα. Τα 2-3 τμήματα θηραματοπονίας που έκαναν «έρευνες», χρηματοδοτούνται από εσάς (και οι αμοιβαίες διευκολύνσεις είναι βαθύτερες) γιατί δυστυχώς ο πακτωλός χρημάτων που διαθέτετε, είναι ικανός να κάμψει τις αξίες και το θυμικό κάποιων «επιστημόνων» που διαθέτετε. Άξιος ο μισθός τους.

  Η ουσία είναι, ότι τον τελευταίο καιρό η στρατηγική σας είναι να αναδειχτείτε σε «οικολόγους», και μάλιστα στους πιο «αληθινούς», και ότι κάνετε το κάνετε για να διατηρήσετε το χόμπυ σας, που για τους θεωρητικούς της παρέας σας είναι και σπορ!

  Η καλλιέργεια ενός προφίλ, «επιστημονικών ερευνών» (29 κατασκευαστές πλυντηρίων συνιστούν… κυνήγι) εξυπηρετούν τα επικοινωνιακά σας σχέδια και τις αναγκαίες ηθικές νομιμοποιήσεις σε ολόκληρη την κοινωνία. Θέλετε να εμφανίζεστε ότι «καρπώνεστε» την υπερ-παραγωγή «θηραμάτων» και σε ορισμένες περιπτώσεις καμώνεστε ότι παίζετε το ρόλο ρυθμιστή του «υπερπληθυσμού», λες και σας το ζήτησε κάποιος. Έχετε ολόκληρο επιτελείο, διασυνδέσεις στα υπουργεία, χρήμα με ουρά (όπου ο εισπρακτικός οργανισμός, μάλιστα, είναι το κράτος) και μπόλικους ψήφους από τα νούμερα που παρουσιάζετε κάθε φορά που γίνονται εκλογές. Στα δύσκολα πιέζετε ότι … θα δημιουργήσετε και κόμμα.

  Αυτό που ζητάμε είναι η ρύθμιση της δραστηριότητάς σας και αλλαγή της νοοτροπίας της άσκησης κυνηγίου στην Ελλάδα. Αντί να δημιουργούνται περιοχές απαγόρευσης του χόμπυ σας, (όπου υπονοείτε ότι οπουδήποτε αλλού το κυνήγι είναι νόμιμο) το σωστό είναι να καθοριστούν συγκεκριμένες περιοχές (και μετά από μελέτες βιοχωρητικότητας των «θηρεύσιμων» και των «υπόλοιπων» ειδών που θα την κάνουν ειδικευμένοι επιστήμονες Ορνιθολόγοι) και μόνο εκεί, να εξασκείτε το χόμπυ σας. Φυσικά εκεί για να εγκαταλείψετε την περιοχή με τα θηράματά σας, θα πρέπει πρώτα να μετρηθούν, να ταυτοποιηθούν, να ζυγιστούν κ.λ.π. αυτό αποφεύγετε όπως ο διάολος το λιβάνι.

  Μέχρι τότε θα «μπερδεύεστε» με τους λαθροκυνηγούς και θα απολαμβάνετε την καταδίκη της κοινωνίας. Γιατί, τα υπόλοιπα, εκτός του ανθρώπου πλάσματα, δεν χωρίζονται σε θηρεύσιμα, επωφελή, και βλαβερά. Όλα είναι πλάσματα της φύσης και δεν νοείται να τα σκοτώνετε για το χόμπυ σας, την «άθλησή» σας και την «ασύμμετρη βλακεία» που είπε κάποιος θεωρητικός σας κάποτε … γιατί ήταν λέει υγιεινιστής και ήθελε να τρώει … βιολογικά.

  Και κάτι τελευταίο σχετικά με τους «αναπληθυσμούς» (ελληνικά δεν ξέρετε?) Οι μόνοι που απελευθερώνουν ζώα (για να τα σκοτώσουν μετά βέβαια) είναι οι κυνηγοί … και όχι οι Οικολόγοι.

  Αυτά προς το παρόν

 12. Στον bioannis είναι περιττό να απαντήσω. Είναι φανερό ότι ο άνθρωπος τα ξέρει όλα. Και για τον λόγο αυτό εκτός του ότι δεν πρόκειται να δεχθεί την άγνοιά του, θα προσπαθήσει πάλι να πει αυτά που νομίζει ότι είναι σωστά, ακόμη και αν κατασυκοφαντεί ιδρύματα (Πανεπιστήμια) ή καταξιωμένους ειδικούς επιστήμονες καθηγητές της θηραματοπονίας, λέγοντας ότι «τα παίρνουν» για να βγάζουν στις έρευνες τα αποτελέσματα που θέλουν οι κυνηγοί! Δηλαδή όποια οργάνωση αναθέτει και πληρώνει τα Πανεπιστήμια για να διεξάγουν έρευνες, ώστε τα αποτελέσματα να είναι αδιάβλητα, πρακτική διεθνής και αποδεκτή, το κάνει για να «μαγειρεύει» το αποτέλεσμα!
  Το λέει ο bioannis αυτό ή οι Οικολόγοι-Πράσινοι;

  Τις προσωπικές επιθέσεις του εναντίον μου, ενός συνομιλητή τις αντιπαρέρχομαι διότι εκτός του ότι είναι κάτι που το περίμενα, είναι και η «φυσική» αντίδραση των ατόμων που φανατίζονται υπερβολικά και νομίζουν ότι με τις προσωπικές προσβολές θα επιβάλλουν την άγνοιά τους..

  @aigaiopelagitis
  Οι αναπληθυσμοί με θηράματα που δεν υπάρχουν στην περιοχή ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ πλέον εδώ και αρκετά χρόνια. Ετσι πουλιά απελευθερώνονται μόνο κατόπιν άδειας του αρμόδιου υπουργείου που απαιτεί να υπάρχει ταυτοποίηση του DNA του είδους που θα απελευθερωθεί με των πουλιών που υπήρχαν.. Για τον λόγο αυτό ήδη διεξάγονται έρευνες ειδικές ταυτοποίησης της ορεινής πέρδικας της τσούκαρ και του λαγού για κάθε περιοχή της Ελλάδος από το Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης.
  Τα παραπάνω είδη βέβαια όχι μόνο δεν κινδυνεύουν, αλλά υπάρχουν σε ικανούς πληθυσμούς και μάλιστα σε ορισμένες περιοχές αυξάνονται ανάλογα με τις χρονιές.
  Γενικά είναι πραγματικότητα το γεγονός, ότι ΟΛΑ τα είδη που επιτρέπεται η θήρα τους στην Ελλάδα, εδώ και πολλά χρόνια, διαβούν σε πολύ μεγάλους πληθυσμούς. Αυτό για τους απληροφόρητους λόγω φανατισμού οικολόγους (όχι όλους) είναι ένα ανεξήγητο φαινόμενο ή ένα μεγάλο ψέμα, αλλά ευτυχώς είναι η αλήθεια η οποία μάλιστα μας επιτρέπει την κυνηγετική δραστηριότητα..

 13. Δυστυχώς και πάλι αποφεύγεις να απαντήσεις και προσπαθείς να θολώσεις τα νερά. Τώρα διεξάγονται έρευνες; Και πριν τι γινόταν; Απελευθερώσεις χωρίς έρευνες; Γι’ αυτό έχει παρατηρηθεί επιμειξία της νησιωτικής με την ορεινή πέρδικα; Γιατί κάνατε απελευθερώσεις νησιωτικής σε περιοχές της ορεινής και το αντίστροφο; Για τις έρευνες του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας που έχει διαπιστώσει εκτεταμένες επιμειξίες του γενετικού υλικού άγριων πληθυσμών θηραμάτων, με μη τοπικό γενετικό υλικό έχετε γνώση; Και με τα αγριογούρουνα τι γίνεται; Περνούν από διαδικασίες εγκλιματισμού ή τα «αμολάτε» και έτσι ελάχιστα προσαρμοσμένα τον επόμενο χρόνο πέφτουν εύκολα θύματα;

  Για τη μεθοδολογία ερευνών που σε ρωτάει ο bioannis δεν απαντάς, για την ποιότητα των πανεπιστημιακών ερευνών και αν έχουμε δικαίωμα να την κρίνουμε δεν απαντάς, για το αν πρέπει να εισαχθούν κάποιοι επιπλέον περιορισμοί σε ευρύτερες περιοχές τώρα μετά αυτή την απίστευτη κατάσταση, λες όχι, οι σημερινές αποφάσεις αρκούν. Μήπως τελικά το μόνο που σε ενδιαφέρει μετα από αυτή την καταστροφή είναι μήπως περιορίσουν το παιχνιδάκι σας και δεν μπορείς να παίζεις με τα πιστολάκια σου;

 14. Κυνηγέ,

  εγώ τουλάχιστον διαβάζω με προσοχή τα σχόλιά σου. Έχω την αντύπωση ότι νοιαζόμαστε για το ίδιο πράγμα – και πως ΔΕΝ βρισκόμαστε, σώνει και καλά, στις αντίπερα όχθες του ποταμού.

 15. @Πάνος
  Επιτέλους μια φωνή τουλάχιστον λογική!
  Όχι γιατί περιμένω να αποδεχθείτε αυτά που γράφω, αλλά γιατί πρώτα είστε ευγενής και δεύτερον δέχεστε ότι υπάρχουν και άλλες απόψεις που ίσως κάπου μπορούν να συγκλίνουν με τις απόψεις της πολιτικής οικολογίας..

 16. @aigaiopelagitis
  Βλέπω ότι διολισθαίνετε δυστυχώς στον λαϊκισμό και σεις, δεν μπορείτε να αποφύγετε τον πειρασμό να με προσβάλλετε (τα πιστολάκια μου..).
  Σας έγραψα για τις απελευθερώσεις και τι ισχύει σήμερα. Δεν σας έγραψα ότι όλα τα σχετικά με αυτό το ζήτημα γινότουσαν σωστά τα περασμένα χρόνια. Οι έρευνες των Πανεπιστημίων που εμείς παραγγείλαμε μας έδειξαν οτι πράγματι είναι δυνατή η επιμιξία δύο διαφορετικών ειδών της πέρδικας, γεγονός που έως τότε δεν ήταν αποδεκτό από τους έλληνες θηραματολόγους του δημοσίου, και μάλιστα όπως ίσως γνωρίζετε όλα τα πουλιά που αφήνονταν στις περιοχές της ορεινής πέρδικας, ήσαν από τα κρατικά εκτροφεία. Το λάθος ήταν πρωτίστως του δημοσίου και φυσικά και δικό μας, δεν το αρνούμεθα αυτό. Όμως έχει και την σημασία του ότι αποδεχθήκαμε τα αποτελέσματα των ερευνών που ήταν δυσμενή για μας και την «καθαρότητα» των ελληνικών ειδών και το διορθώσαμε το λάθος.
  Για τους αγριόχοιρους δεν έχετε δίκιο. Απελευθερώθηκαν λίγα άτομα στην Πελοπόννησο πριν απο 10 περίπου χρόνια, προερχόμενα όχι από εκτροφεία, αλλά από «ορφανά» αγρίων της Μακεδονίας. Η επιτυχία ήταν πολύ μεγάλη και σε λίγα χρόνια ο πληθυσμός τους απλώθηκε σε όλη σχεδόν την Πελοπόννησο, παρ’ όλο που επετράπη η θήρα τους και θηρεύονται κάθε χρόνο κάποιες χιλιάδες ζώα.. Η θήρα του αγριόχοιρου κάθε άλλο παρά εύκολη θεωρείται..
  Άλλες μεταγενέστερες απελευθερώσεις αγριόχοιρων στην Πελοπόννησο ΔΕΝ έγιναν, σας έχουν πληροφορήσει λάθος..

  Για την μεθοδολογία των ερευνών, υπεύθυνο είναι το Αριστ. Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης και τα εργαστήριά του. Εάν έχετε ενστάσεις για τις μεθόδους, να στείλουν οι Ο.Π. κάποιο έγγραφο και φυσικά θα πάρουν τις απαντήσεις που χρειάζονται. Τότε ίσως θα δείτε εσείς και όσοι αμφιβάλλουν για την επιστημονικότητα των ερευνών, τις μεθόδους και τα μέσα που εφαρμόζονται σε κάθε περίπτωση..

  Αυτό που πρωτίστως με ενδιαφέρει αγαπητέ, είναι να διαβιούν όλα τα είδη της άγριας πανίδας σε ένα περιβάλλον που θα παραμείνει συμβατό με την απρόσκοπτη αναπαραγωγή τους σε ικανούς αριθμούς ανάλογα με την χωροταξική τους διασπορά. Σε ένα τέτοιο περιβάλλον είναι δυνατή η κυνηγετική δραστηριότητα, αλλά πρωτίστως είναι δυνατή η ανθρώπινη συμβίωση με ολα τα είδη της πανίδας και της χλωρίδας..
  Παρακαλώ να το διαβάσετε αυτό το παραπάνω δυο φορές πριν μου απαντήσετε…

 17. Λυπάμαι που χρειάστηκε να σηκώσω τους τόνους για να πάρω μια σωστότερη απάντηση.

 18. Αγαπητέ πρίγκιπα της ευγένειας και της καλής ανατροφής… μιλάει ο bioannis και όχι οι Ο – Π. Δεν είναι δυνατόν οι Οικολόγοι Πράσινοι να είναι σε θέση να έχουν άποψη για τα πάντα και μάλιστα σε λεπτομέρειες. Η γενική τοποθέτησή τους είναι (και το έγραψα) η εκ νέου ρύθμιση της κυνηγετικής δραστηριότητας και όχι η άμεση απαγόρευσή του σε όλη την επικράτεια, εδώ και τώρα. Υπάρχουν περιβαλλοντικές οργανώσεις που ασχολούνται λεπτομερειακά με τα θέματα του κυνηγίου, και οι Οικολόγοι Πράσινοι βρίσκονται σε πεικοινωνία και σε ορισμένες περιπτώσεις συνεργάζονται μαζί τους.

  Ευχαριστώ για τις επιβεβαιώσεις των λεγομένων μου σχετικά με τις παραγγελίες κυνηγών σε έρευνες σχετικά με ορισμένα «θηρεύσιμα» είδη της χώρας μας. Δεν έγραψα τίποτε περισσότερο. Το λόμπι πετρελαίου, όχι μόνο χρηματοδοτεί έρευνες για την μη ύπαρξη της κλιματικής αλλαγής αλλά στήνει και ολόκληρα πανεπιστήμια για τούτο το σκοπό, το ίδο και το λόμπι των μεταλλαγμένων, και ο νοών… νοήτο.

  Το τελευταίο καταφύγιό σας (το έγραψα και παραπάνω) είναι η «ευγένεια», τα «άλλα λόγια να αγαπιόμαστε», η διατρέβλωση, η πίεση και οι εργασιακοί εκβιασμοί (παθών ο ίδιος) και η επίφαση της ανωτερότητας σας σε επικοινωνιακό πάντα επίπεδο.

  Πέστε μας παρακαλώ, από τις έρευνες που παραγγείλατε, υπάρχει άλλος, (που τυγχάνει και επιστημονικός σας σύμβουλος) δεύτερος καθηγητής, που να υπογράφει τις «έρευνές» σας. Και δεν αναφέρομαι σε «έρευνες» γενικού περιεχομένου, αλλά σε καταμέτρηση και δυναμική πληθυσμών. (είναι μικρός ο κόσμος, αξιότιμε)

  Οι απότομες αυξομειώσεις ορισμένων ειδών σε άγρια κατάσταση σημαίνει εν πολλοίς ένα πράγμα: ανισορροπίες στην δυναμική θηρευτή / λείας. Το κοινός λεγόμενο, «όταν λείπει ο γάτος τα ποντίκια χορεύουν». Στις περισσότερες περιπτώσεις οι πιέσεις εξασκούνται στον θηρευτή… γιατί αντικαθίσταται από την αφεντιά σας. Εξ’ άλλου το κυνήγι είναι παράγοντας όχλησης για το σύνολο του βιοτόπου, σε όλα τα είδη του, σε όλες τις παραμέτρους του, και όχι μόνο στα ζώα που σκοτώνετε.

  Δείτε την παρακάτω ανακοίνωση, ανακοίνωση μέσα στα πλαίσια της ευγένειας για την οποία κόπτεστε τόσο πολύ, όμως σε ορισμένες περιπτώσεις και σε ορισμένες καταστάσεις… για σεβασμό και ευγένεια στη Φύση και τα πλάσματά της … ούτε λόγος βέβαια, αυτά δημιουργήθηκαν για να μας εξυπηρετούν.

  ……………………………………………………

  » ΑΝΙΜΑ: ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ &’ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ ΑΓΡΙΑΣ ΖΩΗΣ
  Προς :
  Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
  Δ/νση Αισθητικών Δασών Δρυμών και Θήρας
  Τμήμα Β’
  Υπόψη κας Ελ. Γιακουμή

  Θέμα: Προτάσεις για την Κυνηγετική Περίοδο 2007-2008

  Η τεράστια καταστροφή των οικοσυστημάτων της χώρας μας εξαιτίας των πρόσφατων πυρκαγιών θέτει νέα δεδομένα για την άσκηση της θήρας τους προσεχείς μήνες.
  – Πιο συγκεκριμένα προτείνουμε:
  – Να εκδοθεί άμεσα από τις αρμόδιες Περιφέρειες απαγόρευση της θήρας στις καμένες εκτάσεις όπως ορίζεται στη ρυθμιστική.
  – Για τους επόμενους κρίσιμους μήνες να μην κυνηγηθούν τα επιδημητικά θηράματα (ορεινή πέρδικα, λαγός, αγριογούρουνο) περιφερειακά των καμένων εκτάσεων στην επικράτεια. Αυτή τη στιγμή δεν έχουν καεί απλώς κάποιες πλαγιές αλλά ολόκληρα βουνά. Οι λαγοί και οι πέρδικες έχουν κατέβει μέσα στα άκαυτα αμπέλια και περιβόλια. Γνωρίζουμε ότι για τα συγκεκριμένα είδη μετά από μερικούς μήνες, όταν θα αρχίσει η φυσική αναγέννηση, οι συνθήκες θα είναι ιδιαίτερα ευνοϊκές αλλά αυτοί οι δύο – τρεις πρώτοι μήνες είναι ιδιαίτερα κρίσιμοι για την επιβίωση τους.
  – Στις ζώνες διάβασης της Βόρειας και Δυτικής Πελοποννήσου, της Αττικής και της Εύβοιας θεωρούμε ότι δεν πρέπει να ασκηθεί θήρα ως το τέλος Σεπτεμβρίου, όταν θα έχει ολοκληρωθεί η πρώτη φάση της φθινοπωρινής μετανάστευσης. Η χώρα μας αποτελεί σημαντικό σταθμό για την μετανάστευση πουλιών που χρειάζονται τόπο στάθμευσης για να αναλάβουν δυνάμεις, να τραφούν και να συνεχίσουν το δύσκολο ταξίδι προς την Αφρική διασχίζοντας τη Μεσόγειο. Όλη η ακτή της βόρειας Πελοποννήσου, οι παραλίες της Ηλείας και της Μεσσηνίας, η νότια Εύβοια, είναι μια λεπτή άκαυτη ζώνη, πολύτιμη για τα μεταναστευτικά και ειδικά για τα εντομοφάγα μικρά πουλιά. Ακόμα και αν υποθέταμε ότι θέμα όχλησης δεν υφίσταται σε μεγάλης έκτασης περιοχές, όπου τα πουλιά έχουν δυνατότητα να διασπείρονται, αυτό δεν ισχύει φέτος για τη συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή όπου θα υπάρξει μεγάλος συνωστισμός πουλιών που διακατέχονται από έντονο στρές.

  Σε κάθε περίπτωση ο ορισμός των περιοχών που θα εξαιρεθούν από τη θήρα πρέπει να γίνει μετά από μελέτη των αναγκών κάθε περιοχής, του τύπου του οικοσυστήματος και την έκταση της καταστροφής.
  Μια περιμετρική απαγόρευση 5 χλμ γύρω από τις καμένες περιοχές είναι ένα μέτρο κατ’ αρχήν αναγκαίο προληπτικά αλλά θεωρούμε ότι ως τις 15 Σεπτεμβρίου που ξεκινάει η θήρα σε όλη την επικράτεια υπάρχει ο απαραίτητος χρόνος για να εκδοθούν αποφάσεις που θα ανταποκρίνονται στις ιδιαίτερες ανάγκες των οικοσυστημάτων.

  Μαρία Γανωτή
  Αντιπρόεδρος «

 19. Το παρελθόν της ομάδας που αποτελεί την νέα οργάνωση περίθαλψης πουλιών, δεν αποτελεί για μένα τουλάχιστον τον καλύτερο εγγυητή όχι μόνο για τις προθέσεις τους αλλά κυρίως για τις γνώσεις τους.
  Σε κάθε περίπτωση οι κυνηγοί είναι οι πρώτοι που ήδη έχουν αρχίσει μελέτες για τις καμένες περιοχές.
  Δεν περιμένουν από το ΑΝΙΜΑ ή από τους τελείως αδιάφορους για την κατάσταση της άγριας ζωής υπηρεσιακούς παράγοντες του Υπουργείου.. Φράσεις όπως «η χώρα μας αποτελεί σημαντικό σταθμό…κλπ» είναι προς δική σας κατανάλωση και ίσως για περιβαλλοντική εκπαίδευση μαθητών του δημοτικού σχολείου και είναι κάτι περισσότερο από προφανές, ότι δεν απευθύνονται σε ειδικούς του Υπουργείου….

  Η ευγένεια αγαπητέ είναι υποχρεωτική για μένα τουλάχιστον. Γράφω σε μια ιστοσελίδα που την επισκέπτονται και νέοι άνθρωποι που ακόμη δεν έχουν «μπολιαστεί» τον άκρατο φανατισμό και την μισαλοδοξία.. Θέλουν και ελπίζουν να μάθουν κάτι από τα θέματα που τους ενδιαφέρουν και όχι ύβρεις που μάλλον μαθαίνουν στο σχολείο!!
  Ιδιαίτερα τα θέματα της πολιτικής οικολογίας που έρχονται όλο και περισσότερο στο προσκήνιο, είναι θέματα πολύπλοκα και αλληλοεξαρτώμενα από όλες σχεδόν τις ανθρώπινες δραστηριότητες. Απαιτούν απόψεις τεκμηριωμένες με λογικό και σαφή λόγο και όχι με ειρωνείες και κομπάζοντας σε μια αδιέξοδη επίδειξη γνώσεων..

  Τι νομίζεται δηλαδή; Ότι άλλοι εκτός από σας δεν γνωρίζουν την ειρωνεία και το βρίσιμο;

 20. κ. Κυνηγε ,εντελώς ενημερωτικά (και χωρίς καμμια διαθεση ειρωνιας ).
  Τι λετε εσεις για αυτές τις φημες που κλονιζουν την χωρα ,καιγοντας την μαζι με τις φωτιες ;Δηλαδή τα περι ασυμμετρης απειλής .;

  Το λεω γιατί απο οσο ξερω ακουστηκε -μεταξύ αλλων – οτι οργανωσεις Κυνηγων
  κατηγορησαν ,μεσα στη γενική αναμπουμπουλα , τους Οικολογους ..ως εμπρηστες.
  Εσεις , λοιπόν ,τι λετε , επ’ αυτου;

 21. Πανε»Έχω την αντύπωση ότι νοιαζόμαστε για το ίδιο πράγμα – και πως ΔΕΝ βρισκόμαστε, σώνει και καλά, στις αντίπερα όχθες του ποταμού»

  Ε …αν υποψιαστω οτι οικολογοι και κυνηγοι βρισκονται πλαι-πλαι στην ιδια οχθη …θα παθάαανω…. (αν και απέθαντος)

  … Και σοβαροτερα μιλώντας : Ενας σοβαρός και ειλικρινής διαλογος -αντιπαραθεση (χωρις ειρωνιες και υβρεις) μπορει να γινει και μεταξύ ατομων ή ομαδων που βρισκονται….
  Και σε αντιπέρα οχθες του ποταμού .

 22. Αγαπητέ, μπαφιάσαμε από τις επικοινωνιακές ντρίπλες. Πράγματι βρίζετε ευγενικότερα και σας το έγραψα παραπάνω, άξιος ο μισθός σας. Να το παράδειγμα, με την πρώτη κιόλας φράση σας: «Το παρελθόν της ομάδας που αποτελεί την νέα οργάνωση περίθαλψης πουλιών, δεν αποτελεί για μένα τουλάχιστον τον καλύτερο εγγυητή όχι μόνο για τις προθέσεις τους αλλά κυρίως για τις γνώσεις τους.»

  Ποιός είστε κύριε, η επιτροπή αξιολόγισης των περιβαλλοντικών δράσεων στην Ελλάδα ?? Η κυρία Γανωτή από δεκαετίες είναι ανάμεσα στους πρωτοπόρους της περίθαλψης (Αίγινα) χιλιάδων πουλιών πυροβολημένων από εσάς. Για ποιές γνώσεις μας τσαμπουνάτε ? Σας το είπα ο κόσμος είναι μικρός. Σας ξέρουν όλοι !!
  Το κράτος μαζεύει τις συνδρομές της Συνομοσπονδίας σας. Είναι αλήθεια ??
  Έχετε να απαντήσετε κάτι σε όλα αυτά που σας έθεσα ??
  Εάν οχι … περι ορέξεως κολοκυθόπιτα.

 23. @Νοσφερατος
  Το υπουργικό εύρημα περί ασύμμετρων απειλών, αν και ήταν μάλλον κατευθυνόμενο, ήταν η ατυχής προσπάθεια συγκάλυψης της ανικανότητας του διαλυμένου κράτους.. Καμία κυνηγετική οργάνωση όπως λέτε δεν κατηγόρησε οικολόγους για τις φωτιές. Αν υπήρξε (δεν το ξέρω) κάποιος ανεγκέφαλος κυνηγός να πεί κάτι τέτοιο, ασφαλώς ξεπερνάει κατά πολύ τον υπουργό μας σε ανοησία, αν και όπως είπα πριν δεν νομίζω ότι ήταν δική του μόνο σκέψη..
  Οι πραγματικοί οικολόγοι και όχι οι «επαγγελματίες» των περισσότερων οικολογικών σωματείων-εταιρειών κλπ, έχουν μόνο να κερδίσουν από ειλικρινή συνεργασία με τις κατ’εξοχήν οικολογικές κυνηγετικές οργανώσεις, οι οποίες τα τελευταία πέντε και παραπάνω χρόνια έχουν όλες προσλάβει πολυάριθμο επιστημονικό προσωπικό που εισηγείται τα μέτρα που πρέπει να λαμβάνονται σε κάθε περιοχή..

 24. @bioannis
  Μηνμε αναγκάζετε να παραθέσω αναλυτικά εδώ τα στοιχεία για την ομάδα του ΑΝΙΜΑ, που αποδεικνύουν τα όσα είπα πριν. Δεν είναι του παρόντος. Το γεγονός ότι ήσαν όλοι αυτοί ανακατεμένοι στην σοβαρή κρίση του κέντρου της Αίγινας με σοβαρές καταγγελίες για οικονομικές ρεμούλες της κρατικής και της κοινοτικής επιχορήγησης αλλά και των δωρεών των ιδιωτών. Τα ζητήματα αυτά έχουν καταγγελθεί και έχουν γίνει μηνύσεις από την Νομαρχία.. Αλλά και από γνώσεις περί του αντικειμένου που θα έπρεπε να υπήρχαν σε κάποιους, κάποιο δίπλωμα κτηνιάτρου..ξέρετε εσείς κανένα; Η νέα οργάνωση (ΑΝΙΜΑ) προσπαθεί να περάσει μια νέα «γραμμή» συνεργασίας με τους κυνηγούς, έχει καταφέρει να βρεί στήριγμα ηθικό και οικονομικό στην Κ.Ομ. Στερεάς Ελλάδος και έχουν κάνει από κοινού με την Ομ.Θηροφυλακή κάποιες «επιδρομές» και συλλήψεις πουλιοπιαστών.. Εγώ ΔΕΝ συμφωνώ με αυτή την προσπάθεια για τους λόγους που ανέφερα πριν. Δεν τους εμπιστεύομαι! Είμαι σίγουρος ότι όταν σταθούν πάλι οικονομικά, θα αρχίσουν και πάλι τα ψεύδη και την κατασυκοφάντηση. Υπάρχουν άλλοι σοβαρότεροι και πιο έγκυροι οικολογικοί κύκλοι και όχι επαγγελματίες, που θα μπορούσαν οι κυνηγοί να συνεργαστούν σε μια σίγουρη και προπαντός ειλικρινή βάση αρχών..
  Όσο για τις συνδρομές που λέτε συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο! Οι κυνηγετικές οργανώσεις εισπράττουν τα χρήματα των εισφορών υπέρ του κρατικού Ταμείου Θήρας (διάτρητο ταμείο..) και τα αποδίδουν μαζί με τα υψηλότατα χαρτόσημα..

 25. Σε περιπτώσεις όπως αυτή που αναφέρει ο kynigos, υπάρχουν πάντα και κάποιες αθέατες πλευρές που σκιάζονται από την κυρίαρχη που προβάλλεται. Όποιος δεν έχει όλη την εικόνα (και τις απόψεις των άμεσα «κατηγορούμενων») δεν μπορεί να εκφέρει ετυμηγορίες ελαφρά τη καρδία (και πριν βγουν καταδικαστικές αποφάσεις). Σε κάθε περίπτωση (ακόμη και να ισχύουν οι κατηγορίες εναντίον τους) δεν μπορούμε να μηδενίσουμε το πρωτοποριακό έργο του Δραγούμη και της Γανωτή, που για χρόνια διεξαγόταν σε πολύ δύσκολες συνθήκες στα όρια της φτώχειας. Αρνητικές πλευρές μπορούμε να βρούμε στον καθένα μας και καλό θα ήταν να τυχαίνουν συζήτησης ώστε όλοι να βελτιωνόμαστε.

  Γι’ αυτό θα περίμενα και κάποια αυτοκριτική από τον kynigo για τις πρακτικές των επιμέρους κυνηγών της χώρας, αλλά και των επίσημων μελών των Κυνηγετικών Οργανώσεων – πέρα από την ευπρόσδεκτη και αποκαλυπτική αυτοκριτική για το μπάχαλο που επικράτησε όλα τα προηγούμενα χρόνια με τις απελευθερώσεις. Πόσοι από όσους αποκαλεί «νόμιμους» κυνηγούς δεν έχουν χτυπήσει «κατά λάθος» και κάποιο απαγορευμένο είδος; Πόσοι γνωρίζουν όλα τα απαγορευμένα θηράματα (και είναι σε θέση να αναγνωρίζουν όλα τα διακριτικά ταξονομικά χαρακτηριστικά τους) και τις ακριβείς ημερομηνίες απαγόρευσης του κάθε είδους; Πόσοι «νόμιμοι» δεν επιδεικνύουν καμμια αυτοσυγκράτηση στα θηράματα που επιτρέπεται να κυνηγήσουν και γεμίζουν τα πορτ μπαγκάζ; Πόσοι φωτογραφίζονται «αυτοθαυμαζόμενοι» με πτώματα πάνω στα τζιπάκια τους; Πόσοι «νόμιμοι» εξορμούν από τις πόλεις με τζιπάρες 4χ4 και με προβολείς εξαιρετικά δυνατούς για να τυφλώνουν τα θηράματα και να τα χτυπάνε ευκολότερα;

  Τελικά δεν είναι λαϊκισμός και η προσπάθεια να αποδειχθούν οι οικολόγοι ως φανατικοί και οι «κατ’εξοχήν οικολογικές κυνηγετικές οργανώσεις» ως οι αγίες της οικολογίας, χρησιμοποιώντας μισές αλήθειες και κουτσά επιχειρήματα;

 26. Οι καταγγελίες είναι συγκεκριμένες και έχουν επανειλημμένα δημοσιευτεί εν είδη συνεντεύξεων των εμπλεκομένων μερών, αλλά και πορισμάτων ελέγχων των αρχών της Νοαμαρχίας Πειραιά που ήταν υπεύθυνη.. Μιλάνε για κατασπατάληση αρκετών χιλιάδων ευρώ και όχι κάτι λίγα.. Αφήστε τα καλύτερα γιατί.. βρωμάνε!

  Όλα τα «ερωτήματά» σας, αναφέρονται σε παράνομες πράξεις. Οι ετήσιες στατιστικές των ελέγχων και των μηνύσεων που έχουν επιβάλλει οι Ομοσπονδιακοί Θηροφύλακες, έχουν απαντήσεις επ’αυτών..
  Εγώ τι άλλο να προσθέσω;
  Να πω ότι δεν υπάρχουν παράνομοι κυνηγοί; Κάτι που θα ήταν μια απίστευτη εξαίρεση σε ανθρώπινες συμπεριφορές; Μια ουτοπία;

  Δεν προσπάθησα ποτέ να προσάψω κανένα «γενικό τίτλο» στους οικολόγους. Μίλησα απαντώντας σε συγκεκριμένα σχόλια εδώ και αλλού, μίλησα για επαγγελματίες οικολόγους που αποτελούν την πλειοψηφία των διοικήσεων των εταιρειών και των σωματείων. ΟΧΙ για τα ρομαντικά και ανιδιοτελή μέλη τους που στην μεγάλη τους πλειοψηφία πληρώνουν τις συνδρομές τους, δουλεύουν εθελοντικά και πράγματι ενδιαφέρονται για το περιβάλλον και όχι για την επαγγελματική τους αποκατάσταση..
  Θα το γνωρίζετε άλωστε ότι οι περισσότεροι όμιλοι που έχουν στο καταστατικό τους την προστασία του περιβάλλοντος είναι μη κερδοσκοπικές εταιρείες ιδιωτικού δικαίου και δεν υπόκεινται στις νομοθετικές ρυθμίσεις περί σωματείων. Αυτό γίνεται για να μην χάνουν ποτέ τον έλεγχο του ομίλου. Με εκατοντάδες ή και χιλιάδες μέλη (ενίοτε) που πληρώνουν τις ετήσιες συνδρομές τους και ΔΕΝ έχουν δικαίωμα ψήφου, ούτε κανενός είδους ελέγχου στα οικονομικά!!
  Δικαίωμα ψήφου έχουν 5 ή 6 το πολύ..
  Είναι ή δεν είναι επαγγελματίες;
  Κάτι τέτοιο είναι και το κέντρο της Αίγινας, στο οποίο πάνε χιλιάδες εθρώ ετησίως από την κρατική επιχορήγηση, από την χρηματοδότηση της Ε.Ε. και από δωρεές ανυποψίαστων πολιτών!

 27. Κάνετε λόγο κυρίως για τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, για τις οποίες υπάρχουν γενικότεροι προβληματισμοί (βλ. π.χ. για την ΜΚΟ της Εκκλησίας, Αλληλεγγύη) – όχι μόνο για τις περιβαλλοντικές ΜΚΟ. Αλλά υπάρχουν και δεκάδες Οικολογικές Κινήσεις και Πρωτοβουλίες στη χώρα, που έχουν τη μορφή σωματείου. Αλλά δυστυχώς και για αυτές πολλοί συνάδελφοί σας δεν φείδονται απαράδεκτων χαρακτηρισμών και φημών για «απελευθερώσεις φιδιών, λύκων, κ.λ.π.». Θα εκτιμούσα ιδιαίτερα προσπάθειες από νηφάλιους ανθρώπους όπως εσείς για να μειωθεί αυτός ο φανατισμός στις τάξεις σας.

 28. Φανατισμός υπάρχει ..εκατέρωθεν και δυστυχώς τροφοδοτείται από την επίμονη και συνήθως ατεκμηρίωτη καταγγελία των μεν έναντι των δε, αλλά αυτό που κάνει το περισσότερο «κακό», αυτό που συνήθως υψώνει «τείχη ανυπέρβλητα», είναι η γενικότητες των κατηγοριών.
  Πχ: «Οι οικολόγοι αφήνουν φίδια»..
  ή «Οι κυνηγοί πυροβολούν ότι πετάει»..
  Και πάει λέγοντας..
  Εάν υπάρχουν αλήθειες στα παραπάνω, πρέπει να γίνονται για συγκεκριμένα άτομα-οργανώσεις κλπ..
  Εάν εγώ ισχυριστώ ότι οι έμποροι είναι κλέφτες, τι θα σκεφτούν οι περισσότεροι; Ότι μάλλον υπερβάλλω και ότι κάποιοι έμποροι είναι κλέφτες, αλλά επειδή εγώ είμαι από φύση φανατικός, υπερβολικός, ή τα έχω πάρει με κάποιους εμπόρους… υπερβάλλω και έτσι γελοιοποιώ ακόμη και την ίδια μου την καταγγελία…

  Οι κυνηγετικές οργανώσεις έχουν πλέον περάσει σε ένα άλλο, σε ένα ανώτερο επίπεδο αντιμετώπισης, μελέτης και δράσης πάνω στα ζητήματα του περιβάλλοντος. Κατευθύνουν τις δραστηριότητές τους στην κατεύθυνση της αειφορικής διαχείρισης της φύσης. Θέλουν την παρουσία του ανθρώπου χρήστη παντού, αλλά με κανόνες που θα διέπουν το διάβα του. Κανόνες που θα εξασφαλίζουν την αειοφορία των ειδών αλλά όχι μέσω της «αποστείρωσης» από κάθε ανθρώπινη παρουσία. Το δικαίωμα της χρήσης της γης είναι και το κίνητρο για την προστασία της. Κανείς δεν ενδιαφέρεται ΕΜΠΡΑΚΤΑ και όχι με λόγια, για οποιαδήποτε περιοχή, όσο όμορφη και αν είναι, στην οποία ΔΕΝ πρόκειται να έχει κάποιο «κέρδος», όχι απαραίτητα αποκλειστικά οικονομικό, αλλά κέρδος σε ψυχαγωγία, σε διασκέδαση, με την φυσική του παρουσία..
  Οι οικολογικές οργανώσεις δεν μπορούν εύκολα να αποκολληθούν από μοντέλα απηρχαιωμένων αντιλήψεων που ήθελαν την φύση να «υπάρχει», έτσι απλά, να υπάρχει εκεί σαν κάτι πολύτιμο που το έχουμε στο χρηματοκιβώτιό μας…
  Δυστυχώς οι εμπειρίες από την πραγματική άλωση ακόμη και των πυρήνων των εθνικών δρυμών από ιδιωτικά ανεξέλεγκτα συμφέροντα, δείχνουν ότι αυτές οι αντιλήψεις είναι πλέον ξεπερασμένες..
  Αντίθετα (διεθνώς) όπου υπάρχει οργανωμένο σχέδιο και πρόγραμμα χρήσεων του δάσους, τα δάση παραμένουν χρήσιμα αλλά και ωραία!

 29. » Οι πραγματικοί οικολόγοι και όχι οι “επαγγελματίες” των περισσότερων οικολογικών σωματείων-εταιρειών κλπ, έχουν μόνο να κερδίσουν από ειλικρινή συνεργασία με τις κατ’εξοχήν οικολογικές κυνηγετικές οργανώσεις, οι οποίες τα τελευταία πέντε και παραπάνω χρόνια έχουν όλες προσλάβει πολυάριθμο επιστημονικό προσωπικό που εισηγείται τα μέτρα που πρέπει να λαμβάνονται σε κάθε περιοχή..»
  Σας ξαναευχαριστώ για τις επιβεβαιώσεις των γαρφομένων μου. Ενώ κατηγορείτε για «επαγγελματίες» τις οικολογικές οργανώσεις… και ενώ εσείς είσαστε οι παραγματικοί οικολόγοι… είσαστε και επαγγελματίες που κάνετε προσλήψεις «πολυάριθμου προσωπικού»… (μη μας πείτε και με διαδικασίες του ΑΣΕΠ…).
  Τα χρήματα που πληρώνεται για την άδεια κυνηγίου, τα δίνετε στο Υπουργείο. ΝΑΙ ? Ναι. Από αυτά ένα μέρος πάει στις κυνηγετικές οργανώσεις. ΝΑΙ ? Ναι. Είναι το κράτος ο εισπρακτικός σας μηχανισμός ? Απαντήστε αν μπορείτε…

  Με την ευκαιρία… Μήπως είστε ο εκπρόσωπος των Κυνηγών της Αυστρίας ?? και δεν το έχετε καταλάβει ??

 30. Να με συγχωρέσουν οι αναγνώστες, αλλά θα ήθελα να προσθέσω κάτι στα παραπάνω, παίρνοντας αφορμή από μια ακόμη πολύ συνηθισμένη «κατηγορία» μερικών οικολόγων για τους κυνηγούς. (έγινε και εδώ).
  Λένε συνήθως ότι οι κυνηγοί απελευθερώνουν θηράματα για να τα σκοτώσουν κατόπιν.
  Ε λοιπόν εγώ θα θέσω ένα ερώτημα και ας απαντήσει ο κάθε καλοπροαίρετος συνομιλητής.

  Τι προτιμάτε από τα δύο;
  Ένα περιβάλλον που είτε δεν υπάρχουν κάποια είδη της πανίδας, είτε υπάρχουν αλλά επειδή είναι λίγα, ποτέ δεν τα βλέπουμε;

  Ή ένα περιβάλλον όπου υπάρχουν σε ικανούς βιώσιμους αριθμούς τα είδη της πανίδας που τα βλέπουμε, αλλά τα οποία οι κυνηγοί έχουν απελευθερώσει με αντάλλαγμα την κάρπωση σε ετήσια βάση ενός αριθμού από αυτά;

 31. Μάλλον κάπου τα έχετε μπερδέψει αγαπητέ bioanni..

  Οι κυνηγετικές οργανώσεις διοικούνται από εθελοντές άμισθους.. Τι σχέση έχουν με τους άεργους των διοικήσεων που ανέφερα.
  Οι μεν ασκούν τα καθήκοντά τους κλέβοντας από τον ελεύθερο χρόνο της ζωής τους, χωρίς αμοιβή.
  Οι δε δεν έχουν άλλη εργασία και στην κυριολεξία για να ζήσουν (πλουσιοπάροχα ενίοτε) κλέβουν από το ταμείο της οργάνωσης. Στην περίπτωση της Αίγινας, υπάρχουν στο κατηγορητήριο οι μηνιαίοι λογαριασμοί από τοπικό σούπερμάρκετ της Αίγινας που ανέρχονται σε 20.000 ευρώ! για αγορές ανάμεσα σε άλλα, χαβιάρι, καπνιστοί σολωμοί, σαμπάνιες κλπ….

  Οι μεν εκλέγονται κάθε δύο χρόνια από την γενική συνέλευση και είναι υποχρεωμένοι να δίνουν οικονομικό απολογισμό και στα μέλη αλλά κυρίως στην ανώτερη οργάνωση αλλά και στο αρμόδιο υπουργείο..
  Και οι δε είναι μόνιμοι στην διοίκηση!!

  Οι μεν για την επιστημονική τεκμηρίωση της δράσης τους προσλαμβάνουν επιστήμονες, ενώ οι δε κάνουν τους επιστήμονες ή στην καλύτερη περίπτωση εκπονούν οι ίδιοι κάποιες μελέτες (αν έχουν ένα δίπλωμα) και τις παρουσιάζουν στα υπουργεία για την χρηματοδότησή τους.. Είναι ασύλληπτα τα ποσά που εισέπραξαν για τις απίστευτης προχειρότητας «μελέτες» που έγιναν για να καθοριστούν οι εκτάσεις του «ΝΑΤΟΥΡΑ 2000»..
  Οι περισσότερες ήταν copy & past!

  Σας ξαναλέω ότι οι κυνηγοί εισπράττουν και αποδίδουν με εντάλματα τις εισφορές του δημοσίου. Από τα τ΄΄ελη της άδειας είναι αυστηρώς καθορισμένα τα ποσά που μοιράζονται σε όλες τις βαθμίδες των οργανώσεων και αυτά παρακρατούνται από τις πρωτοβάθμιες οργανώσεις-συλλόγους και αποδίδονται κατόπιν στις Ομοσπονδίες και στην Συνομοσπονδία..

  Βρε κόλλημα με το δημόσιο:
  Από τα λεφτά του δημοσίου οι κυνηγοί όχι μόνο δεν παίρνουν ούτε ένα ευρώ, αλλά οι συχνότατες τροποποιήσεις των άρθρων του σχετικού νόμου που όριζε τα του Ταμείου Θήρας, έκαναν τον νόμο ως προς τα χρήματα αυτά ..κουρελόχαρτο! Με λίγα λόγια κατάφεραν και τα δύο κόμματα να αρπάζουν νομίμως τα χρήματα αυτά και να τα δίνουν σε όποια άλλα κεφάλαια σκαρφίζονται, και κρατώντας κάποια ψίχουλα για τα έξοδα των κρατικών εκτροφείων θηραμάτων..

 32. Σε ότι με αφορά (τα υπόλοιπα κύριε εισαγγελέα.. θα σας τα απαντήσει η Κα Γανωτή…) Άλλο σας ερωτώ, άλλο μου απαντάτε !! Πάμε λοιπόν από την αρχή …

  Όταν βγάζουν οι κυνηγοί την ετήσια (γενική, ή τοπική κ.λ.π) άδεια για να κυνηγήσουν, σε ποιόν φορέα πληρώνουν ?? Στο ποσό που δίνουν για την άδεια συμπεριλαμβάνεται ένα ποσό/εισφορά (αναγκαστικά) σε κυνηγετικό σύλλογο ?? είναι το κράτος ο εισπρακτικός σας μηχανισμός ?? εξασφαλίζεται έτσι η χρηματοδότηση των συλλόγων σας διαμέσου της πληρωμής στο Ταμείο θήρας ??
  Είναι ακριβώς το ίδιο, να πας να πληρώσεις τη ΔΕΗ και στο ποσό που σου ζητούν να έχουν ενσωματώσει ένα ποσό εισφοράς στο σύλλογο … Ποντίων Κυριών, ας πούμε. Επιτέλους σταματήστε τις ντρίπλες, θα ζαλιστείτε…

 33. Μα τι έχετε πάθει επιτέλους με το δημόσιο; Σας τα είπα δυό φορές και σείς εκεί!!

  Πάμε λοιπόν άλλη μια φορά αν και νομίζω ότι μάλλον το κουράσαμε το θέμα..

  Πάει ο κυνηγός στον Σύλλογό του να ανανεώσει την ετήσια άδεια θήρας του.
  Ο υπάλληλος αφού ελέγξει (από το πρόγραμμα) τα στοιχεία του του δείχνει το τιμολόγιο των αδειών..
  Διαλέγουν άδεια.
  Εστω ότι το συνολικό ποσόν είναι 96 ευρώ (για φέτος η τοπική άδεια στην περιοχή της Στ.Ελλάδος).
  Τα σκάει ο κυνηγός στον υπάλληλο, παίρνει μια απόδειξη που έχει αναλυτικά τα ποσά και που πάνε και φεύγει.
  Ο υπάλληλος μετά το τέλος της ημέρας (κάθε μέρα) χωρίζει τα ποσά ανάλογα υπέρ ποίου εισπράχθηκαν.
  Τόσα για το ταμείο θήρας. (1)
  Τόσα για πάγιο χαρτόσημο (15)
  Τόσα για ΟΓΑ χαρτ/μου (3)
  Αυτά θα τα στείλει με χωριστά εντάλματα στο δημόσιο ταμείο….
  Καλά έως εδώ;
  Πάμε παρακάτω..
  Τόσα για τον σύλλογο (16,13)

  Τόσα για την οικεία Ομοσπονδία (5,43)
  Τόσα για την έκτακτη εισφορά της Ομοσπονδίας. (8,5 για την Στ.Ελλάδα)

  Τόσα για την Συνομοσπονδία (43,40) που είναι μαζί με τα λεφτά για την Ομοσπονδιακή Θηροφυλακή..

  Αυτά πάνε σε διαφορετικούς λογαριασμούς στην Αγροτική τράπεζα ανάλογα με τους πιο πάνω δικαιούχους..

  Τόσα για την ομαδική ασφάλιση ατυχημάτων που είναι υποχρεωτικό από τον νόμο να υπάρχει (2,5 περίπου)

  Τώρα εάν υπάρχουν και έκτακτες εισφορές για τον σύλλογο οι οποίες να έχουν εγκριθεί μόνο από την Γενικη Συνέλευση και μόνο αν απρόκειται για φιλοθηραματικά έξοδα, να τα προσθέσετε στα λεφτά του συλλόγου..

  Τι ζητάτε ακριβώς να δείξετε δεν κατάλαβα…
  Ο σύλλογος εισπράττει όλα τα ποσά και τα αποδίδει στους δικαιούχους.. Το πιάσατε;

  Επαναλαμβάνω: Δεν νομίζω ότι εδώ είναι ο κατάλληλος χώρος για να βγάλουμε τα άπλυτα στη φόρα… Προσέξτε!
  Εγώ σαν Kynigos, δεν έχω τίποτε ουσιαστικό ούτε να ωφεληθώ ούτε να χάσω…
  Ισχύει όμως το ίδιο για τους Οικολόγους Πράσινους και μάλιστα σε προεκλογική περίοδο;
  Θα λυπηθώ πολύ πιστέψτε με να γίνουν αιτία όλα τα παραπάνω για την οποιαδήποτε αρνητική σκέψη των επισκεπτών.. Μην προκαλείτε!

 34. Είσαστε παραπάνω από σαφής!! Σας ευχαριστώ για την επιβεβαίωση της άποψής μου: Για να βγάλει άδεια ο Κυνηγός πρέπει να πληρώσει και τον Σύλλογο, και την Ομοσπονδία, και την Συνομοσπονδία κ.λ.π. ανεξάρτητα που τα ακουμπάει. Είτε στο Δασαρχείο, είτε στο τοπικό κυνηγετικό σύλλογο. Δηλαδή? Έχετε εμπλέξει την άδεια (κράτος) με τις οργανωτικές σας ανάγκες (σύλλογοι, ομοσποσνδία, συνομοσπονδία) εξασφαλίζοντας έσοδα από χιλιάδες ανθρώπους με έναν τρόπο ομολογουμένως ευφυέστατο.

  Καλό αυτό για τα ταμεία σας, που είναι μάλιστα σε θέση να δίνουν δουλειά (σε καιρούς βασανιστικής ανεργίας) σε άνεργους επιστήμονες, να αγοράζετε τζιπ για περιπολίες θηροφυλακής και να εξαπολύεται καθημερινά μπαράζ επικοινωνιακής στήριξης μιας δραστηριότητας η οποία είναι το χόμπι σας.

  Κάποτε είχε γίνει ένας υπολογισμός … 9 δισ. δρχ ανά έτος, για τα οργανωτικά σας σχήματα. Με ένα τέτοιο ποσό και ανάλογες διασυνδέσεις μπορείτε κάλλιστα να επηρεάσετε κυβερνήσεις, βουλευτές αλλά και «επιστημονικά» πορίσματα κατά το δοκούν.

  Προσέξτε όμως δεν βάζουμε όλους τους κυνηγούς στο ίδιο τσουβάλι. Οι πιο επικίνδυνοι βεβαίως είναι αυτοί που χρησιμοποιούν τους κυνηγούς, ως κυνηγοπατέρες θάλεγα (υποσχόμενοι ότι μπορούν να τους εξασφαλίσουν το «ελεύθερο, παραδοσιακό» κυνήγι, στις μέρες μας, σαν μην έχει άλλαξει τίποτε) προκειμένου να καλλιεργήσουν κατάλληλα την πολιτική τους καριέρα, μέσα από τα παραδοσιακά μεγάλα κόμματα.

  Δεν προκαλούμε κύριε, ζητάμε το μίνιμουμ: Εξορθολογισμό της κυνηγετικής δραστηριότητας στη χώρα μας.

 35. Τα περί προκλήσεως που είπα αφορούσαν όσα λέγονται και γράφονται για το ΑΝΙΜΑ και οχι φυσικά για τις απόψεις σας για το κυνήγι..
  Τα ΄περί ΑΝΙΜΑ μόνο κακό θα κάνουν τώρα εάν δημοσιευτούν εδώ, αυτό εννοούσα..
  Οι απόψεις σας για το κυνήγι είναι σεβαστές στο μέτρο που αφορούν την δική σας άποψη και προσέγγιση της θήρας.
  Οι ενστάσεις είναι στο ψεύδος και στην διαστρέβλωση της πραγματικότητας για τα οποία θα έχετε πάντα τις απαντήσεις..

  Τώρα τι ακριβώς σας πειράζει με τα λεφτά των κυνηγών δεν καταλαβαίνω.. Δεν τα δίνουμε με το ζόρι.. Όποιος θέλει να πηγαίνει στο κυνήγι, αποδέχεται ότι θα επωμίζεται τα έξοδα για την βελτίωση των βιοτόπων, για την σπορά των εδαφών που διαβιούν τα θηράματα, για τις μελέτες και τις έρευνες που αφορούν την νομιμότητα της δραστηριότητάς του, σε ότι αφορά τις κατευθυντήριες αρχές της Ε.Ε. Θα πληρώνει για την θηροφυλακή που θα του εξασφαλίζει την όσο το δυνατόν περισσότερη προστασία από τους ασυνείδητους λαθροθήρες, προς όφελος της πανίδας γενικά και όχι μόνο των θηρευσίμων ειδών.

  Δεν κατάλαβα δηλαδή αν μας μέμφεστε που δεχόμαστε όλα αυτά τα παραπάνω ή χωρίς να το θέλετε εκφράζετε κάποιο ..παράπονο!

 36. Συμφωνω απολυτα με τον bioanni, και επαυξανω, ζητωντας εδω και τωρα Ψυχιατρικη γνωματευση για ολους ,μα ολους τους ΟΠΛΟΦΟΡΟΥΣ,ιδιωτες υπαλληλους ,κλπ
  για την οπλοφορια.με προσχημα το κυνηγι η χωρις,
  Καταργειται ο νομος της Ισοτητας των Πολιτων,
  Αοπλος/Ενοπλος.
  και ας μην ξεχναμε την ιδιαιτερη ψυχολογικη κατασταση στην οποια μεταβαινει ο καθε ανθρωπος
  οταν φερει οπλο..και που χαρακτηριζεται απο επαρση και αισθηση (υπερ)δυναμης .

 37. συμφωνώ και γω με τον viosaki, καθώς δε φοβάμαι πια τους λύκους γιατί έχουν τελειώσει, από όπλα μου αρέσουν μόνο τα νεροπίστολα.
  Αυτό που θέλω να πιστεύω είναι ότι και οι δύο αγαπάτε τη φύση και σας αρέσει να βρίσκεστε μέσα σ΄ένα δάσος (ας το σταματήσω εδώ).

 38. Δεν τον ξέρω το κύριο κυνηγό… και αν αρέσει και στους δυό μας να βρισκόμαστε μέσα στο δάσος, καταλαβαίνετε κοκκινοσκουφίτσα… ελπίζω, οτι μας αρέσει για εντελώς διαφορετικούς λόγους !!

  Άλλο ο ανοιχτομάτης και άλλο ο αυγουλομάτης … που λέει και ο Ρασούλης δια στόματος Ν. Παπάζογλου.

 39. ευχαριστω την κοκκινοσκουφιτσα,
  επανερχομαι στο θεμα και δηλωνω τον φοβο του ειρηνικου και αοπλου ανθρωπου
  μπροστα στον ανισορροπο ενοπλο,του αυταρχικου και διχασμενου ατομου που μαλλον δεν ειχε και πολυ ευχαριστα παιδικα χρονια.
  προφανως και ο μπαμπας , του εχωνε οπλα -παιχνιδια στα χερια και τον παροτρυνε να σκοτωσει… για να γινει δυνατος και ανικητος…

 40. Θαυμάστε ..ειρηνική διάθεση!
  Ότι πρέπει για να διώχνει πολύ μακριά τους επισκέπτες αυτής της σελίδας..
  Να μείνετε μεταξύ σας να αλληλοθαυμάζεστε!

 41. Κυνηγέ άσε τα επικοινωνιακά τερτίπια. Εδώ στη Χελώνα μπαίνει όποιος θέλει. Τι θες να πεις να μείνουμε μόνοι μας ?? (Ευσεβείς πόθοι) Έχει ο δίκιο ο Βιοσάκης ή όχι ?? Πόσα εγλήματα έχουν γίνει με κυνηγετικό όπλο ?? Ξέχασες τότε, πως ένα κυνηγός έστησε καρτέρι σε άλλους 5 (νέοι άνθρωποι, πάνω στην ακμή της ζωής τους) και τους «έφαγε» όπως «τρώτε» τα αγριογούρουνα ?? Πόσοι έχουν σκοτώσει τη γυνάικα τους, τα παιδιά τους κ.λ.π. Πως μπορείς να συζητήσεις με ένα άνθρωπο ήρεμα και ωραία όταν σου προτείνει το όπλο σαν το μέγα επιχείρημα. Περιτό να πούμε για άλλη μια φορά, πως τα δάκτυλα του χεριού δεν είναι όλα ίδια. Η ουσία όμως είναι οτι η χορήγηση αδειών για κατοχή κυνηγετικού όπλου πρέπει να αλλάξει συθέμελα !!!

 42. Παρεμβαίνω από τη μακρινή (και με καύσωνα) Μεσσηνία για να πω απλά πως έχω φίλους κυνηγούς, οι οποίοι αγαπούν τη φύση και τη ζωή σε αυτή (και επιδιώκουν να την προστατεύουν) και οι οποίοι, προς το παρόν τουλάχιστον, δεν δείχνουν κανένα σημάδι επικίνδυνης συμπεριφοράς επειδή έχουν κυνηγετικό όπλο.

  Προσωπικά δεν έχω όπλο, ούτε σκέφτηκα ποτέ να αποχτήσω, δεν είμαι κυνηγός – ούτε ψαράς, αν και μεγάλωσα σε περιβάλλον που το κυνήγι ήταν αυτονόητη δραστηριότητα. Δεν υποστηρίζω, ωστόσο, πως πρέπει να απαγορευτεί γενικά το κυνήγι, αλλά να γίνεται με τους (αυστηρότατους) όρους που επιβάλλουν σε κάθε περιοχή και κάθε χρονική περίοδο οι ανάγκες και οι δυνατότητες.

  Οι παράγοντες που επιδρούν στους πληθυσμούς των θηραμάτων, πολλές φορές είναι ίδιοι με εκείνους που υποβαθμίζουν και μολύνουν το περιβάλλον, αλλά και την ίδια τη γεωργική παραγωγή. Με αυτή την έννοια, οικολόγοι και κυνηγοί είναι εν δυνάμει σύμμαχοι και εταίροι.

  Τέλος, είναι αλήθεια πως πολλοί κυνηγοί χαρακτηρίζονται από συμπεριφορά βάρβαρη και χυδαία. Αν, όμως, εξαιτίας τους (θα) πρέπει να απαγορευτεί γενικά το κυνήγι, τότε πρέπει να δούμε, επίσης, αν είναι σκόπιμο να απαγορευτεί εντελώς η οδήγηση ΙΧ αυτοκινήτων (2500 νεκροί άνθρωποι / χρόνο, στη χώρα μας).

  Ίσως επανέλθω στη συζήτηση, όταν επιστρέψω στη Θεσσαλονίκη. Οι ταχύτητες σύνδεσης εδώ είναι …προϊστορικές: 12 kbites/sec!

 43. ναι Πανο οπως το λες,
  <>αλλα οταν την δειξουν ειναι ηδη
  πολυ αργα…
  οσον αφορα την οδηγηση, λιγο η πολυ πιστευω τα ιδια
  για την Ψυχιατρικη εξεταση, διοτι οι περισσοτεροι οδηγουν σαν να κρατουν πιστολι…ασε τα χαπια και το αλκοολ που πινουν,
  και τους μονοφθαλμους οδηγους με την μιση
  αντιληψη (λογω πεδιου) που μιλουν στο κινητο ,
  αφησε τα, ζουμε σε ζωνη επικινδυνοτητας ,100%
  τα θυματα το αποδεικνυουν ….

 44. Βιο,
  Ο πιο κοντινος μου κυνηγος ειναι συζυγος στενοτατης συγγενους μου και ειναι ο πιο ισοροπημενος, συζητησιμος και αξιοπρεπης ανθρωπος που ξερω.
  Η γενικευση σου ειναι επικινδυνη.
  Ειμαι καθετα εναντιον του κυνηγιου, αλλα ακομη και αυτο οφειλεται στην λατρεια για τη φυση που μου εμφυσησε αυτος ο ανθρωπος στην εφηβεια μου.
  Οσο και αν φαινεται ειρωνικο, το οτι σημερα θα ψηφισω οικολογους, οφειλεται σε τεραστιο βαθμο σ’ αυτον τον κυνηγο…

 45. Απλά μεταφέρω την άποψη του Πάνου, η οποία με βρίσκει σύμφωνο, χωρίς υποκρισία, χωρίς επικοινωνιακά τερτίπια και χωρίς τακτικισμούς.

  «Δεν υποστηρίζω, ωστόσο, πως πρέπει να απαγορευτεί γενικά το κυνήγι, αλλά να γίνεται με τους (αυστηρότατους) όρους που επιβάλλουν σε κάθε περιοχή και κάθε χρονική περίοδο οι ανάγκες και οι δυνατότητες.»

  Ωστόσο, η άποψή μου συγκεκριμενοποιείται μέσα από αυτή τη σκέψη: Σήμερα σε ότι αφορά το κυνήγι η «λογική» λέει το εξής: «Το κυνήγι απαγορεύεται, εδώ, εκεί, λίγο παραπέρα και λίγο παραπάνω». Υπονοείται ότι οπουδήποτε αλλού επιτρέπεται. Και δεδομένου ότι δεν υπάρχει κανένα σύστημα φύλαξης/πρόληψης/εποπτείας των δασών (όχι μόνο για τις πυρκαγιές, αλλά και για το κυνήγι, την λαθροϋλοτομία, τα λατομεία και τα μεταλλεία, την οικοδόμηση…) γίνεται το έλα να δεις !!

  Αυτό θα πρέπει να αλλάξει ! Η λογική πρέπει να λέει: «Το κυνήγι, επιτρέπεται εδώ, εκεί, και εκεί». Και αυτό πρέπει να συνοδεύεται από κατάλληλα μέτρα όπως (ενδεικτικά): Για τον καθορισμό της περιοχή κυνηγίου έχουν καταμετρηθεί οι πληθυσμοί (βιοχωρητικότητα) προς Θήρευση, για να υπάρχει έλεγχος στο «τι υπάρχει» και στο «τι μπορούν να καρπωθούν» οι κυνηγοί. Στη βάση αυτής της μελέτης (ετήσιες καταμετρήσεις και πρόβλεψη δυναμικής πληθυσμών), καθορίζεται μια λίστα θηρευόμενων ειδών, που οι πληθυσμοί τους μπορούν να μειωθούν έως ένα συγκεκριμένο όριο. Όταν αυτό το όριο «καλυφθεί» ο κυνηγότοπος κλείνει. Οι κυνηγότοποι μπορούν να αλλάζουν θέση, μετά από αντίστοιχες μελέτες βιοχωρητικότητας. Οι διαχειριστές του κυνηγότοπου (δασαρχείο ? Φορέας διαχείρισης προστατευόμενων Περιοχών ?) ξέρουν επακριβώς και ανά πάσα στιγμή που κινούνται οι κυνηγοί, ανά ομάδες ή μεμονωμένοι (ζήτημα ασφάλειας). Τα σκοτωμένα από τους κυνηγούς ζώα (πουλιά ή οτιδήποτε άλλο) βιοκαταμετρούνται (αριθμός, βάρος, φύλο κ.λ.π.) στη έξοδο, από ειδικούς επιστήμονες γι’ αυτή τη δουλειά (Ζωολόγοι, Ορνιθολόγοι κ.λ.π). Όλοι οι κυνηγοί μπαίνουν και βγαίνουν στο/από τον κυνηγότοπο από συγκεκριμένα σημαία εισόδου/εξόδου. Όλοι οι κυνηγοί φορούν πορτοκαλί (ή άλλο διακριτό στη φύση χρώμα) ρούχα, δεδομένου ότι τα ζώα δεν βλέπουν τα «δικά μας χρώματα» και δεδομένου ότι πρέπει να υπάρχει πρόληψη για ατυχήματα μεταξύ κυνηγών, και οι στολές παραλλαγής που φορούν είναι μια από τις βασικές αιτίες των ατυχημάτων.

  Αυτά τα ολίγα… για τη ρύθμιση της κυνηγετικής δραστηριότητας. Αυτό συζητείται !!

  Άλκη και εγώ έχω συναντήσει τέτοιους κυνηγούς. Είναι ορισμένοι κυνηγοί της επαρχίας, οι οποίο ακολουθούν μια άγραφη παράδοση και κουλτούρα και σέβονται, εν πολλοίς, τα θηράματα. Σήμερα όμως (στην εποχή της υπεκατανάλωσης … και άλλων δινών) υπάρχουν «ορδές κυνηγών» που ξεκινούν από την Αθήνα (η τη Θεσσαλονίκη), με 4Χ4, γουόκι τόκι, σκυλιά, λεπτομερείς χάρτες, ενώ στερούνται παντελώς μιας οικολογικής κουλτούρας κυνηγίου. Απλώς καταναλώνουν το «θέαμα» Κυνήγι και το «είδωλο» του σκληρού άνδρα.

  Πολλοί «ράμπο» έχουν προκαλέσει την αγανάκτηση άλλων, ντόπιων κυνηγών, ενώ οι ίδιοι έχουν -εκτός από ψυχολογικά κίνητρα- και εμπορικό κίνητρο… Υπόσχονται, με το αζημίωτο βέβαια, δυνατές συγκινήσεις, διαμονή σε παράνομες καλύβες στα δάση της χώρας (έχω προσωπική πείρα) και σίγουρο θήραμα.

  Έχεις δει κυνηγό να κυνηγάει αγριογούρουνα με παντόφλες στο δάσος ?? Έχεις δει κυνηγούς να στήνουν καρτέρι στην περίμετρο «Καταφυγίων Άγριας Ζωής» και να περιμένουν τα αγριογούρουνα που οι συνάδελφοί τους καταδιώκουν (μέσα από το ΚΑΖ) και τα στρέφουν προς το μέρος τους. Ιστορίες άγριας δύσης αγαπητέ…

  Παρ’ όλα αυτά, δεν θέτω το ζήτημα της συνολικής απαγόρευσης (ότι είναι παράνομο γίνεται πιο ποθητό..) της Κυνηγετικής δραστηριότητας. Το επαναλαμβάνω (!!): Για νέα ρύθμιση μιλάμε … και αυτό, θα το αναλάβει το σύνολο της Κοινωνίας, και όχι μόνο οι Οικολόγοι ή μόνο οι Κυνηγοί (πράγμα που είναι το σημερινό καθεστώς, στον τρόπο που εξασκείται το κυνήγι στην Ελλάδα).

 46. Διαμαρτύρομαι .. εντόνως για την «άνιση μεταχείριση»!!
  Αυτά που έγραψε ο Πάνος, εάν τα έλεγα εγώ (τα είπα αλλιώς!) ακόμη θα με στολίζατε με επίθετα, όπως ανισόρροπος, αυταρχικό διχασμένο άτομο..προβλήματα με τον ..μπαμπά!!(σιγά ρε Φρόϊντ!) κλπ…
  Σαν απάντηση στον Πάνο, πιάσατε τα καλοπιάσματα..
  Ε μα!!

 47. Ελάτε Κυνηγέ, αφήστε τις διαμαρτυρίες και τις προσωπικές άμυνες. Σας έχουν τεθεί ερωτήματα και απαντήσεις … δεν είναι σωστό, να ξεφεύγετε ανακαλύπτοντας … «καλοπιάσματα στον Πάνο». (Με τι κίνητρο και από ποιούς αλήθεια ?). Για την ταμπακέρα δεν θα μιλήσετε καθόλου ? Τέθηκαν οι σκέψεις για νέα ρύθμιση της Κυνηγετικής δραστηριότητας, τι έχετε να πείτε ??

 48. Αν νομίζετε ότι είναι πιο «πρέπον» να βάλω και γω ένα αρχικό (ΒΙΟ) το έκανα.. δοκιμαστικά, αν δεν.. πέστε μου να το βγάλω!

  Για τις προτάσεις σας έχω να πω, ότι καλύτερα θα ήταν ΠΡΩΤΑ να ενδιαφερθείτε και να μελετήσετε πως ακριβώς εξασκείται η θήρα σήμερα. Ποιές είναι οι εθνικές, οι τοπικές, οι χρονικές και οι ανά είδος ρυθμίσεις και περιορισμοί.. Είμαι σίγουρος ότι αν γνωρίζατε τα παραπάνω δεν θα γράφατε ότι:
  «“Το κυνήγι απαγορεύεται, εδώ, εκεί, λίγο παραπέρα και λίγο παραπάνω”. Υπονοείται ότι οπουδήποτε αλλού επιτρέπεται. Και δεδομένου ότι δεν υπάρχει κανένα σύστημα φύλαξης/πρόληψης/εποπτείας των δασών (όχι μόνο για τις πυρκαγιές, αλλά και για το κυνήγι, την λαθροϋλοτομία, τα λατομεία και τα μεταλλεία, την οικοδόμηση…) γίνεται το έλα να δεις !»

  Όλα τα παραπάνω συμπεράσματά σας είναι τελείως έξω από την πραγματικότητα..
  Είναι γνωστό ότι οι περισσότεροι που δεν ασχολούνται με το κυνήγι, δεν γνωρίζουν πολλά για τις προϋποθέσεις και τους περιορισμούς.. Για τον λόγο αυτό είμαι πεπεισμένος ότι οι προτάσεις τους, εμπεριέχουν σε μεγάλο βαθμό ζητήματα που ήδη ισχύουν..

  Άλλο φυσικά είναι να μην συμφωνείτε καθόλου με την κυνηγετική δραστηριότητα και να την διαχωρίζετε από το ψάρεμα πχ..
  Σε αυτό δεν μπορώ να έχω επιχειρήματα. Μερικοί προτιμούν (αισθάνονται «αθώοι») να μην γνωρίζουν την ταυτότητα των ανθρώπων που σκοτώνουν για λογαριασμό τους τα ζώα που τρώνε..
  Τι να πείς σε αυτό;
  Εγώ προτιμώ να βρίσκω εγώ όποτε μπορώ το φαγητό που μου αρέσει… Είτε στην ξηρά είτε στη θάλασσα..

 49. Εξαίσια, αέρινη ντρίπλα !!… το κυνήγι και το ψάρεμα είναι το ίδιο πράγμα !! Σας προτείνω να ψαρεύετε με δίκαννο, ενώ όταν πάτε για κυνήγι στο βουνό, να κουβαλάτε μαζί σας την τρίαινα και τον αναπνευστήρα. Ελάτε, νόμιζα ότι βρήκαμε ένα κανάλι να συνεννοηθούμε … πάλι τα ίδια ??

 50. Το δεύτερο θα το έκανα πολύ ευχαρίστως, κυνήγι με τόξο, αλλά δυστυχώς το απαγορεύει ο ηλίθιος νομοθέτης στην Ελλάδα, ενώ επιτρέπετε στις περισσότερες χώρες της Ε.Ε. με άριστα ψυχαγωγικά αποτελέσματα, αν και η κυνηγετική κάρπωση είναι μηδαμινή όπως είναι φυσικό..
  Έχουμε μακράν τον πλέον αυστηρό νόμο για την θήρα στην Ε.Ε. αν και είναι ένα χουντικό κατάλοιπο..

 51. Βιο, το κυνηγι και το (ερασιτεχνικο) ψαρεμα ειναι το ιδιο πραγμα. Και στις δυο περιπτωσεις εχουμε εναν ανθρωπο που σκοτωνει ζωα. Παρεπιπτοντως τα εχω κανει και τα δυο. Και τα εχω απολαυσει.
  Προσωπικα δεν θεωρω τους κυνηγους διαταραγμενους και θαλεγα οτι αυτη η αντιμετωπιση δειχνει καποιο προβλημα στην …αλλη μερια, αλλα θα ηθελα το σταματημα του κυνηγιου για καποιο χρονικο διαστημα, κατι σαν αγραναπαυση. Κυριως λογω της οχλησης που σημαινει το κυνηγι για ολα τα ειδη, οχι μονο για τα θηραματα, ειδικα μετα τις φωτιες.
  Χωρις παντως προθεση για μονιμη απαγορευση.

 52. Αγαπητοί ,το μόνο Κυνηγοι και Οικολογοι , το μόνο που μπορώ να πώ , ειναι οτι βλεπω , εδώ μια εξαιρετικά ενδιαφερουσα συζητηση (και -για μενα τουλαχιστον -πρωτοφανή-για τα ελληνικά δεδομένα… )

  ( Ελπίζω βεβαια να ,(μη) καταλήξει σε ενα κομα
  Ο-Κ(Οικολογοι -Κυνηγοι ) το οποιο θα ειχε ως τίτλο , το εξαιρετικά εποικοινωνιακό σλογκαν ψηφιζω Ο.Κ(ευ) για ναμαι Οκευ

  ( Στις επομενες εκλογές ισως…)

 53. Και για να μην καιει!!

 54. Αλκιβιάδη το ψάροντούφεκο (και πολύ περισσότερο η αλιεία) και το κυνήγι με όπλα υψηλής τεχνολογίας (και οχι με τόξο ή σφεντόνα, έχουν την ίδια σχέση που έχει ο φάντης με το ρετσινόλαδο.

  Μέσα στο νερό, είσαι σε μειονεκτική θέση (απαγορεύεται το ψαροντούφεκο με μπουκάλες οξυγόνου) είσαι στη θέση των υπόλοιπων πλασμάτων μέσα στη θάλασσα, και οπωσδήποτε «παλεύεις» στα ίσα με τη λεία. (Και αυτό έχει τα όριά του, τα οποία τα συναντά κανείς τα καλοκαίρια σε νερά που ψαρεύονται, ξανά και ξανά από δεκάδες ψαροντουφεκάδες).

  Στο κυνήγι δεν δίνεις τη δυνατότητα να ξεφύγει η λεία, γιατί εκ των πραγμάτων, ο κυνηγός παίζει με το θήραμα από θέση ισχύος. Έχεις παρατηρήσει καρτέρι ? Έχεις δει πως γίνεται η παγάνα ?

  Η εξίσωση του κυνηγίου με το ψαροντούφεκο (και για μερικούς ακόμη και με την καθετή…) είναι μια ταχυδακτυλουργία για ανθρώπους που δεν ξέρουν οτι αυτά τα δύο είναι θεμελιωδώς διαφορετικά, λόγο του οτι την μια φορά ο άνθρωπος ξεπερνάει τα όριά του στην προσπάθεια του να καρπωθεί λεία, ενώ στην άλλη η λεία πρέπει να ξεπεράσει τα όριά της για να αποφύγει τον κυνηγό. Το χιλιονερωμένο κρασί δεν είναι κρασί, είναι νερόκρασο. Αυτό προσπαθούν οι «επικοινωνιολόγοι» των κυνηγών να κάνουν. Να αραιώσουν την δραματική τους δραστηριότητα επάνω στην πανίδα ενός τόπου. Δεδομένο οτι οι επιπτώσεις του κηνυγίου έχουν πολλαπλές επιπτώσεις και στα υπόλοιπα ζώα που δεν κυνηγούν.
  Αλλά και να κάτι που θα ταράξει την ευαισθησία σου (νομίζω οτι διαθέτεις μπόλικη). Εσύ θα μπορούσες να σκοτώσεις ένα ζαρκάδι ? Ένα ελάφι στην Ελλάδα. Για ρώτησε το κυνηγό πόσα ζαρκάδια θηεύονται παράνομα στην Ελλάδα. Για ρώτησέ τον πόσο προσπαθούν οι κυνηγοί να «απελευθερωθεί» το κυνήγι. Για ρώτησέ τον αν έχει πάει κανείς στη φυλακή όταν περιφέρει τα θηράματα στο καπό του αυτοκινήτου του, μέσα στα χωριά, με τις άναρθρες πολεμικές κραυγές «νικητή». Που είμαστε ?? στην προϊστορία ?

  Ο κυνηγός έχει δίκιο να λέει «έχουμε την πιό αυστηρή νομοθεσία. Μόνο που (και στη περίπτωση των κυνηγών, και σε άλλες περιπτώσεις) ο νόμος είναι για το θεαθείναι γιατί δεν υπάρχει σύστημα ελέγχου εφαρμογής του νόμου. Και το σύστημα ελέγχου δεν μπορεί να εφαρμοστεί από τους ίδιους τους κυνηγούς, εκτός και αν είναι επικουρικός ο ρόλος τους. Οι νόμοι στην Ελλάδα φτιάχνονται ακριβώς για να μην εφαρμόζονται. Όσο πιό αυστηροί είναι τόσο περισσότερο δημιουργούνται οι συνθήκες (οι κλίκες και οι μαφίες) για να μην εφαρμόζονται. Ειλικρινά δεν θα είχα κανένα πρόβλημα για μερικούς συνανθρώπους μου, να κυνηγούν με τόξα, βέλη, ακόντια, βαλίστρες, σφεντόνες κ.λ.π. Γιατί εκεί δίνεις τη δυνατότητα να ξεφύγει το θήραμα. Εγώ ο ίδιος ποτέ δεν θα το έκανα, αλλά θα κατανοούσα τον πόθο κάποιων για «το θήραμα», αρκρί να υπάρχουν κανόνες. Όλοι έχουμε το επίπεδο του προσωπικού πολιτισμού που επιθυμούμε. Δεν θα ήταν καλύτερο να υπάρχουν κυνηγοί που θα πυροβολούν τη λεία τους μέσα από έναν φακό ??

 55. Ναι.. μέσα από ένα φακό με σταυρόνημα! Αλλά ΚΑΙ αυτό απαγορεύεται..
  Καλημέρα!

 56. Τι εννοείς Κυνηγέ ?? Απαγορεύεται να φωτογραφίζεις ζώα ??

  Για τον Αλκιβιάδη και τις απόψεις του περί «αγρανάπαυσης» … του κυνηγίου.

  Η Ελλάδα χρειάζεται τους Πράσινους στο Κοινοβούλιο για τον έλεγχο και τη διαφάνεια

  30.08.2007

  Οι εκπρόσωποι του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος (ΕΠΚ) δήλωσαν σήμερα ότι το καταστροφικό κύμα των δασικών πυρκαγιών στην Ελλάδα σημαίνει ότι είναι τώρα πιο σημαντικό από ποτέ να εκλεγούν Πράσινοι βουλευτές στις εθνικές εκλογές της χώρας που θα πραγματοποιηθούν στις 16 Σεπτεμβρίου. (Δείτε την ανακοίνωση του ΕΠΚ στα αγγλικά)

  Η Ulrike Lunacek συν-εκπρόσωπος του ΕΠΚ είπε: «Οι πυρκαγιές που έχουν κοστίσει μέχρι τώρα τις ζωές τουλάχιστον 64 ανθρώπων είναι τόσο σοβαρές που η Ελλάδα αντιμετωπίζει αυτήν την περίοδο μια ανθρωπιστική και περιβαλλοντική καταστροφή μεγάλης κλίμακας. Δυστυχώς, η αντίδραση των αρχών ήταν ανεπαρκής και άσχημα οργανομένη και αυτό έχει προκαλέσει πολύ θυμό και δυσαρέσκεια στη χώρα. Αξίζει να σημειωθεί ότι το EΠΚ έχει περάσει στο Ευρωκοινοβούλιο τα τελευταία χρόνια αρκετά ψηφίσματα καλώντας την ελληνική κυβέρνηση να κάνει πολύ περισσότερο για να προστατεύσει το περιβάλλον του, συμπεριλαμβανομένων των δασών. Η παρούσα κρίση καθιστά τις επερχόμενες εκλογές ακόμα σημαντικότερες και επιδεικνύει σαφώς πόσο έντονα έχουν απογοητευθεί οι Ελληνες πολίτες, όχι μόνο από το κυβερνών κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το ΠAΣOK. Η χώρα χρειάζεται επειγόντως μια εναλλακτική λύση στο δικομματισμό και για αυτό καλούμε τους Ελληνες να ψηφίσουν τους ΟΙΚΟΛΟΓΟΥΣ ΠΡΑΣΙΝΟΥΣ, μέλος του ΕΠΚ.»

  Ο συν-εκπρόσωπος του ΕΠΚ Philippe Lamberts συνέχισε: «Οι ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ έχουν ένα ριζικό και φιλόδοξο μανιφέστο που εστιάζει στην ανατροπή του πολιτικού τοπίου της Ελλάδας, το οποίο μέχρι τώρα έχει χαρακτηριστεί από τις πελατειακές σχέσεις, την έλλειψη μακροπρόθεσμου προγραμματισμού και διαφάνειας. Εάν εκλεγούν στο Κοινοβούλιο, οι ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ στοχεύουν να αλλάξουν αυτό το πολιτικό τοπίο προωθώντας την προστασία του περιβάλλοντος, την κοινωνική αλληλεγγύη και των εναλλακτικών, βιώσιμων οικονομικών πολιτικών καθώς επίσης και της διαφάνειας και του μεγαλύτερου κοινοβουλευτικού ελέγχου των κυβερνητικών εξόδων και των δραστηριοτήτων. Μόνο τέτοιες πολιτικές μπορούν να εξασφαλίσουν ότι η περιβαλλοντική και πολιτιστική κληρονομιά της Ελλάδας καθώς επίσης και οι φυσικοί πόροι θα προστατεύονται και οι πρόσφατες δασικές πυρκαγιές πρέπει να χρησιμεύσουν ως μια επείγουσα υπενθύμιση της ευαισθησίας του περιβάλλοντος της χώρας. Ελπίζουμε ότι οι Ελληνες πολίτες θα ψηφίσουν τους ΟΙΚΟΛΟΓΟΥΣ ΠΡΑΣΙΝΟΥΣ στις 16 Σεπτεμβρίου καθώς αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για να απομακρυνθούν από ένα ξεπερασμένο τύπο πολιτικής που δεν εξυπηρετεί τους πολίτες, επιτρέποντας έτσι στην Ελλάδα για να αντιμετωπίσει τις περιβαλλοντικές, κοινωνικές και οικονομικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει.»

  Να απαγορευθεί το κυνήγι σε ολόκληρη τη χώρα

  Μετά τη βιβλική καταστροφή από τις πυρκαγιές αυτό το καλοκαίρι, οι Οικολόγοι Πράσινοι ζητούν από την κυβέρνηση την απαγόρευση του κυνηγιού σε όλη την επικράτεια πιστεύοντας ότι η μερική απαγόρευση μόνο στις καμένες περιοχές είναι φανερά ανεπαρκής για τη σωτηρία της λιγοστής πανίδας που διασώθηκε. Ζητούν να εφαρμοστεί η απαγόρευση του κυνηγιού για τουλάχιστον πέντε χρόνια ώστε να μπορέσουν τα ζώα που επέζησαν να ανταπεξέλθουν. Τα οικοσυστήματα είναι αλληλένδετα και η τοπική μόνο απαγόρευση δεν είναι παρά κοροϊδία για τα ίδια τα ζώα που είναι ανήμπορα να επιβιώσουν σε αυτόν τον «κρανίου τόπο» καθώς και για τις οργανώσεις και όλους αυτούς που τόσα χρόνια πάλεψαν για τη διατήρηση της πανίδας. Οι Οικολόγοι Πράσινοι συνεπώς υποστηρίζουν θερμά όσες οικολογικές και φιλοζωϊκές οργανώσεις ζητούν την πλήρη απαγόρευση του κυνηγιού σε όλη τη χώρα για τουλάχιστον πέντε χρόνια και τη βαθμιαία αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος. Επείγει να εφαρμοστεί μια καινούργια αυστηρή περιβαλλοντική πολιτική και νομοθεσία καθώς η χώρα μας είναι πάντα στην τελευταία θέση όσον αφορά τα ζητήματα περιβαλλοντικού πολιτισμού σε σχέση με τις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 57. «Σταυρόνημα» έχει μόνο ο σκοπευτικός φακός.

 58. Πλήρη απαγόρευση κυνηγίου για πέντε χρόνια σε όλη τη χώρα λοιπόν ζητάνε οι Ο-Π… Κρίμα!
  Και οτι ήμουν έτοιμος να κάνω το ..λάθος να τους ψηφίσω!

 59. Κυνηγέ,

  λυπάμαι! Κι εμένα δε μου άρεσε αυτή η πρόταση, το πρωί που την είδα. Ούτε και τώρα που μεσημέριασε μου αρέσει…

  Συμβαίνουν αυτά – και στις καλύτερες οικογένειες!

 60. Για να λέμε και του στραβού το δίκιο, όλες αυτές οι προτάσεις-θέσεις της τελευταίας στιγμής και στην αναμπουμπούλα της επικαιρότητας, δεν καλομελετώνται.
  Αυτό ίσως είναι και το έσχατο όριο της αξιοπρεπούς δικαιολογίας.. Η πλήρης άγνοια της πραγματικότητας, του τι ακριβώς ισχύει σχετικά με τις απαγορεύσεις και τα τοπικά,χρονικά και ανά είδος όρια της θήρας, είναι η βασικότερη αιτία.
  Κυριαρχούν τα «μου είπε, άκουσα, σύμφωνα με τον…κλπ»
  Η πλήρης και γενική απαγόρευση (και μάλιστα για αρκετά έτη) δεν προσφέρει τίποτα περισσότερο στην άγρια πανίδα, εκτός από την πραγματική διάλυση των κυνηγετικών οργανώσεων, λόγω της στέρησης εσόδων. Αυτό ίσως φέρνει χαμόγελα στους φανατικούς εχθρούς των κυνηγών, αλλά δυστυχώς η αλήθεια είναι ότι, θα το πληρώσει ακριβά η άγρια ζωή στη χώρα μας.
  Ο μόνος αξιόπιστος φύλακας, μελετητής και διαχειριστής της άγριας πανίδας σήμερα δεν είναι το κράτος ώς όφειλε, αλλά οι κυνηγετικές οργανώσεις..

 61. Θα ήθελα να μάθω αν πραγματικά η θέση που μας μετέφερε ο bioannis είναι και η επίσημη θέση των Ο-Π.
  Εψαξα στην ιστοσελίδα τους και δεν μπόρεσα να βρώ το απόσπασμα που μας έγραψες.
  Το σχετικό ποστ περί της υποστήριξης από τους εκπροσώπους του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος, τελειώνει με την φράση:
  «Ελπίζουμε ότι οι Ελληνες πολίτες θα ψηφίσουν τους ΟΙΚΟΛΟΓΟΥΣ ΠΡΑΣΙΝΟΥΣ στις 16 Σεπτεμβρίου καθώς αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για να απομακρυνθούν από ένα ξεπερασμένο τύπο πολιτικής που δεν εξυπηρετεί τους πολίτες, επιτρέποντας έτσι στην Ελλάδα για να αντιμετωπίσει τις περιβαλλοντικές, κοινωνικές και οικονομικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει.”

  Δεν είδα εκεί τουλάχιστον το παρακάτω απόσπασμα περί της απαγόρευσης κυνηγίου. Εάν είναι εύκολο να μου δώσετε τον σχετικό σύνδεσμο παρακαλώ!

 62. Υποθέτω ότι τα περί κυνηγίου είναι εγχώρια προσθήκη. Το …ευρωπαϊκό τμήμα δεν έχει ακόμα ανέβει στις σελίδες των Ο-Π (κεντρική / Θεσσαλονίκης)

 63. http://www.ecogreens.gr/gr/modules.php?name=News&file=article&sid=575

  Στον παραπάνω σύνδεσμο των Ο-Π, υπάρχει ένα κείμενο που είναι ακριβώς ίδιο με το ποστ του bioannis. Όμως σταματάει και ολοκληρώνεται στην παράγραφο που σας έγραψα πριν.
  Αυτό που θέλω να μάθω, αν είναι εύκολο, είναι που βρίσκεται το υπόλοιπο κείμενο περί της απαγόρευσης του κυνηγίου στην ιστοσελίδα των Ο-Π, που θα πρέπει να υπάρχει βέβαια αν είναι η επίσημη θέση των Οικολόγων Πράσινων..
  Ευχαριστώ!

 64. Θα ηταν πραγματικά κρίμα χασουν οι Ο. Π την ψηφο των κυνηγών.

 65. Και γιατί θάταν κρίμα ορε Νόσφυ ?? Με την ίδια λογική δεν θα ήταν κρίμα και οι χαμένοι ψήφοι, των εθνικών μας εργολάβων, των κτηνοτρόφων καφενείου, των αγροτών της επιδότησης, των επαγγελματιών του κέρδους, των ψαράδων δυναμίτιδας, κ.λ.π Αλλά εδώ μιλάμε για Κόμμα Κυνηγών Ελλάδας (Κ.Κ.Ε) επ’ ουδενί θέλει να ακούσει περί νέας ρύθμισης της Κυνηγετικής δραστηριότητας. Αυτό είναι ένα ζήτημα της Κοινωνίας που μέχρι τώρα μονοπωλούν με το λόγο τους οι Κυνηγοί. Ο Αλκιβιάδης είπε ένα πράγμα για την «αγρανάπαυση». Είναι η σωστή κατεύθυνση. Ο καθένας πρέπει να βλέπει συνολικά το πρόβλημα με την Ελληνιή πανίδα και όχι μόνο τα θηράματα. Εξ’ άλλου σοκ διαστάσεων π
  πυρκαγιάς επιβληθηκε στην ελληνική πανίδα και με την Εγνατία. Εοιπλέον οι κλιματικές αλλαγές δεν είναι μόνο για τους ανθρώπους αλλά και για τα ζώα. Τι πιό λογικό να σκεφτεί κανείς, για 5 χρόνια, να δώσουμε τη δυνατότητα να επανακάμψει και το ζωντανό τμήμα του δάσους, εκτος από το φυτικό του τμήμα. «Δυστυχώς» τα όρια των ειδών της χέρσου, δεν ορίζονται με βάση την ανθρώπινη αντίληψη, σε Νομούς, Επαρχίες, Κράτη κ.λ.π. Αλλά σε χερσονήσους, οροσειρές, πέλαγα.
  Τα λέμε!

 66. Και στο ρόλο του διχονίξ … κυνηγέ μου !!! Το είπα εγώ είστε επαγγελματίας κυνηγός.

  Το θέμα ουσίας είναι οτι και τα δύο κείμενα γράφουν Οικολόγοι Πράσινοι. Η πρόταση πλέον (διχονίξ) είναι η πρόταση των Ευρωπαίων Πράσινων !!! Άσε τους ετεροκαθορισμούς και πες μας….. γιατί να μην διακοπεί το κυνήγι για 5 χρόνια ??

  Να σου πω εγώ γιατί δεν το συζητάτε καν (ή όχι ??, το ρεύμα του εξορθολογισμού σας έχει επηρεάσει καθόλου ???) γιατί, και μόνο στη συνθήκη να εξηγήσετε τον «ιερό σας πόθο για θήραμα» θα σας φέρει σε τελική σύγκρουση με το περιβάλλον και την κοινωνία, πράγμα που νομίζεται ότι μπορείτε να το υπερβείτε με επικοινωνιακά τερτίπια. Δεν απαντάτε σε τίποτε, και ερχόσαστε να ανακαλύψετε αναντιστοιχίες στο κεντρικό ιστότοπο των Οικολόγων Πράσινων και της Χελώνας.

  Αναρωτιέμαι αν αυτό εννοούσε, η «σκουπίτσα» πριν 1-2 μέρες. Από το …. ΚΚΕ προέρχεται η πίεση στους Ο-Π. Ναι από ποιο ΚΚΕ «σκουπίτσα» (της καλύβας) ???

 67. Να απαγορευτεί πρώτα το λαθραίο ανθρωποκυνηγητό και μετά βλέπουμε για το κυνήγι των άλλων ζώων. Στο e-κκαθαρισμένο πλέον προγκρόμ των πάσης φύσεως ετερογενών βιο-αναξίων, ο γνωστός βιο-ΜΑΤ αφού πρώτα καθάρισε αποκαλώντας «φασιστοειδές» τον συμπαθή και πρώην εκλεκτό του συνοικολόγο Βασίλη Καφ, νυν οικολογικό ΣΥΝεργάτη στη Β’ Θεσσαλονίκης, ύστερα φρόντισε με τη σπουδή λαγού, με την αναμενόμενη συνεργασία της περισπούδαστης Χελώνας, να εκκαθαρίσει τα ίχνη της λεπτεπίλεπτης ανώνυμης συκοφαντίας του. Μια αγρανάπαυση στα χωράφια της έπαρσης και της ξερόλας θα βοηθούσε;

 68. βιογιάννη,

  μια πρόταση σαν κι αυτή, για την 5ετή απαγόρευση του κυνηγιού, οφείλει να συνοδεύεται από ατράνταχτη τεκμηρίωση. Αν κάτι τέτοιο δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή, η πρόταση (πέραν των άλλων) είναι πολιτικό λάθος – γιατί κόβει οριστικά τις γέφυρες με ένα χώρο ο οποίος δεν (θα έπρεπε να) αντιμετωπίζεται συλλήβδην και de facto ως εχθρικός.

 69. Βιοαννη , οταν λεω οτι θα ηταν κριμα (να χασουν οι Ο. π την ψηφο των κυνηγών )….
  είχα την εντυπωση οτι θα καταλαβαινες …τι εννοώ (και οτι το λέω ποιητική αδεία)…
  Μαλλον δεν το καταλαβες …Ε …Κριμα !! 🙂

 70. Το κομμα Οικολογων-Κυνηγώνμ- Ο.Κ(έυ)- ευχεται στους απανταχου ανα την Επικρατεια ,ελληνες και Ξενους κυνηγους (επ ‘ευκαιρια της εναρξεως της νεας κυνηγετικης περιοδου ….
  -Καλό Βόλι

  (Παιδιά προσοχή : Μη μπερδέψετε τις Μπεκάλτσες με τα Καρχαρίνια…σκοπευοντες αλλα αντ ‘ αλλων)

 71. Πάνο συμφωνώ με τα περί «τρανταχτής τεκμηρίωσης», και θα αρχίσω να το κάνω εγώ, όσο μπορώ και όσο αντέχω. Θα πάρει λίγο χρόνο, και όπως ξέρεις κάνουμε και άλλα πράγματα.

  Ωστόσο πιστεύω, ότι ακόμη μεγαλύτερη, ακόμη πιο τρανταχτή τεκμηρίωση για την «μη απαγόρευση του κυνηγίου για 5 χρόνια», μετά τις πυρκαγιές οφείλουν κυρίως οι Κυνηγοί !!

  Να η άποψη που με βρίσκει εντελώς στην αντίπερα όχθη: «Να απαγορευτεί πρώτα το λαθραίο ανθρωποκυνηγητό και μετά βλέπουμε για το κυνήγι των άλλων ζώων.»
  Ε ΟΧΙ !! δεν υπάρχει πρώτα αυτό και μετά το άλλο !! Ένας κοινός παρανομαστής συνδέει και τα δύο. Δεν μπορεί να ισχυριστεί κανείς, ότι είναι πρώτα υπερ των άνθρωπων και τα ζώα σαν υποδεέστερα μπορούν να μπούν στη σειρά κατόπιν. Είναι η λογική ότι «η Οικολογία είναι πολυτέλεια». Αμ δε…

  Δηλ. ορε βιο-εθνίκι τι θάπρεπε να κάνουμε για να μην μας κατηγορείς για ξερόλες και για έπαρση ?? Να σταματήσουμε να μιλάμε ?? Τα άλλα για τις βιο-ΜΑΤ-φαντασιοπληξίες σου, είναι για σενάρια παιδικής φιλολογίας και ανάξια λόγου. Τι να κάνουμε ? έχει και ο ΣΥΝ τους οικολόγους που του αξίζουν.

  Νόσφυ, το χιούμορ σου τελευταία είναι πολύ δυσνόητο. Έτσι ονομάζεις εσύ τη προσπάθεια επαναρύθμισης της κυνηγετικής δραστηριότητας στη χώρα μας ?? Μπεκάλτσες και καραχαρίνια ? Ή και αυτό είναι αστείο ?

 72. Α !! για να μην δημιουργηθούν παρεξηγήσεις με την τεκμηρίωση, οτι δηλ. πρώτα υπήρξε η θέση και μετά ο βιοαννης φέρνει την τεκμηρίωση… σας παραπέμπω στο ίδιο το κείμενο: «Οι Οικολόγοι Πράσινοι συνεπώς υποστηρίζουν θερμά όσες οικολογικές και φιλοζωϊκές οργανώσεις ζητούν την πλήρη απαγόρευση του κυνηγιού σε όλη τη χώρα για τουλάχιστον πέντε χρόνια και τη βαθμιαία αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος.»

 73. Θα ρωτήσω και πάλι γιατί ως ..κυνηγός είμαι ολίγον κατώτερης νοητικής στάθμης και δεν το έπιασα..
  Είναι επίσημη θέση των Ο-Π η απαγόρευση του κυνηγίου για 5 χρόνια σε όλη την Ελλάδα;
  Εάν είναι που υπάρχει αυτό γραμμένο να το διαβάσω;
  Εκτός και αν είναι η θέση των ζωολατρών της χελώνας…οπότε και πάλι θεωρώ ότι οφείλετε να το διευκρινίσετε, για να το αγνοήσω.

 74. Τελικά δεν λείπει το χιούμορ, ούτε από τη συγκεκριμένη στήλη, ούτε από την προεκλογική εκστρατεία.

  Ο Καφαταρίδης στο ΣΥΝ;;; Για ρωτήστε τον μήπως θα πρέπει να έρθει πρώτα ο σοσιαλισμός και μετά να γίνουμε όλοι χορτοφάγοι, για να δούμε τι απάντηση θα σας δώσει…

  Κυνηγοί ψηφοφόροι των Ο-Π! Μ’ αρέσει το χιούμορ του Νόσφι! Να κι ένα σχετικό σύνθημα: «Ελάτε να προστατεύσουμε τα ζώα για να μάθουμε μετά επάνω τους σκοποβολή»! Ωστόσο, υπάρχουν κυνηγοί ψηφοφόροι των Ο-Π. Είναι όσοι παράτησαν τις καραμπίνες και τα οπλοπολυβόλα και έπιασαν τις φωτογραφικές μηχανές.

  Έχω και μια ελαφρώς τροποποιημένη πρόταση για την απαγόρευση του κυνηγιού, όχι εντελώς χιουμοριστική, αλλά στα όρια του σοβαρού: Να απαγορευτεί το κυνήγι στους κατοίκους πόλεων άνω των 10.000 κατοίκων και να επιτρέπειται μόνο στους κατοίκους απομακρυσμένων ορεινών οικισμών.

 75. Πόσες φορές θα το πούμε ?? Οι Ο-Π πήραν αυτή τη θέση (διακοπή κυνηγίου στη χώρα για 5 χρόνια και την υιοθέτησαν οι Ευρωπαίοι Πράσινοι, σε κοινό ψήφισμά τους). Στο μεταξύ … ακόμα περιμένουμε αντίλογο για τις ιδέες και τις προτάσεις μας σχετικά με τη επαναρίθμηση της κυνηγετικής δραστηριότητας στην Ελλάδα.

  Κυνηγέ, μπορείς να αγνοείς ότι θέλεις, αλλά έτσι δεν μπορείς να αυτοανακηρύσσεσαι σε τιμητή του ειλικρινούς διαλόγου. Σαφές ?? Παρ’ όλα αυτά, είμαστε έτοιμοι να απαντήσουμε σε κάθε τρικλοποδιά που νομίζεις ότι μπορείς να μας βάλλεις….

 76. aigaiopelagitis ..Καλά που υπαρχεις κι εσύ εδώ γιατι αν περιμενα απο τον βιοαννη να το πιασει,το οποιο χιουμορ μου ,τωρα θα το είχανε καθαρισει για καλά οι Κυνηγοί..(ως απροστατευτο θήραμα)

  (ασε φιλε το τι εχω τραβηξει στην Καλυβα …δε λεγεται )

  Τελος πάντων
  ….βιοαννη τις ευχες μου και την πληρη μου κατανόηση φίλε..(εξαλλου ταχουμε πει πολλές φορες)

 77. Για το Κυνηγό … και οχι μόνο

  SIGN AND FORWARD
  ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΚΑΙ ΠΡΟΩΘΗΣΤΕ

  Tens of thousands of animals died because of the fires in the Greek
  Territory. The rest of them suffer because of lack of food, water, and
  stress. Not only this, but hunters have gathered in the areas where
  the animals have found a refuge and shoot them.

  SIGN TO STOP HUNTING FOR AT LEAST THE NEXT 5 YEARS FOR THE ANIMALS TO
  BE ABLE TO SURVIVE

  Δεκάδες χιλιάδες ζώα πεθάνανε με φρικτό θάνατο από τις πρόσφατες
  πυρκαγιές. Τα υπόλοιπα αυτή τη στιγμή υποφέρουν από την έλλειψη
  τροφής, νερού, και το στρες που υπομείνανε. Και δε φτάνει μόνο αυτό,
  αλλά κυνηγοί έχουν μαζευτεί στις περιοχές που τα ζώα έχουν βρει
  καταφύγιο και πυροβολούνε ανεξέλεγκτα.

  ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΤΟ ΚΥΝΗΓΙ ΓΙΑ ΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 5
  ΧΡΟΝΙΑ ΩΣΤΕ ΝΑ ΜΠΟΡΕΣΟΥΝ ΤΑ ΖΩΑ ΝΑ ΕΠΙΒΙΩΣΟΥΝ

  http://www.PetitionOnline.com/isoniso/petition.html

  Τα γεγονότα αρχίζουν να γίνονται ορατά πλέον …

 78. Δυστυχώς για σας αγαπητέ bioanni όσο περισσότερο μιλάτε ή γράφετε εσείς οι φανατικοί, τόσο θα μειώνονται οι εν δυνάμει ψηφοφόροι των Ο-Π. Μάλιστα αυτό είναι τελείως άδικο πιστεύω για το ίδιο το οικολογικό κίνημα, που δεν έχει καμία σχέση με τις ακτιβιστικές μεθόδους των ζωολατρών.
  Η οικολογία σήμερα είναι ή πρέπει να είναι μια αμιγώς πολιτική δράση που λαμβάνει υπ’όψη της όλες τις πλευρές της δημόσιας ζωής, όλες τις κοινωνικές τάξεις και όχι μόνο τις κρυφές ή φανερές επιθυμίες μερικών φανατικών.
  Δεν ξέρω τι ρόλο έχετε στο πολιτικό σχηματισμό των Ο-Π και πως παίρνονται τέτοιες σημαντικές αποφάσεις εκεί. Όμως νόμιζα – ίσως γελάστηκα – οτι παρόμοιες αποφάσεις θα έπρεπε να γίνονται δημόσια γνωστές και στην ιστοσελίδα των Ο-Π. και γι’αυτό επέμενα. Εγώ το μόνο σχετικό δημοσίευμα που βρήκα είναι μια παρόμοια σχετική ανακοίνωση στην ιστοσελίδα μιας οργάνωσης «Whispering planet»..
  Ως φαίνεται από τα λεγόμενά σας, όποιος αυτοανακηρύσσεται προστάτης των ζώων, έχει και το δικαίωμα να δημοσιεύει θέσεις και φιρμάνια εν είδη σουλτάνου.. εκ μέρους των Ο-Π.
  Τέλος για τις προτάσεις που κάνετε, δεν έχω καμία όρεξη να μπλέξω σε άσκοπες συζητήσεις με ανθρώπους που ενώ είναι φανερό ότι δεν γνωρίζουν καλά το συγκεκριμένο θέμα, το κυνήγι, θέλουν να γίνουν και ρυθμιστές του.
  Υπάρχουν άλλοι αρμοδιότεροι και περισσότερο ενήμεροι επιστήμονες της οικολογίας που έχουν και γνώσεις αλλά και γνώμη..

 79. Το αντικυνηγετικό παραλήρημα σας καλά κρατεί…Κάθε χρόνο τα ίδια και τα ίδια.Για τα δεινά της φύσης σας φταίει το κυνήγι.Δεν είδα πουθενά να αναφέρεστε στα εργοστάσια που μολύνουν την ατμόσφαιρα,τα ποτάμια,τους υδροφόρους ορίζοντες.Αλήθεια,στα καμμένα της πελοπονήσσου πώς επιδρά το εργοστάσιο της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη;Αυτό δε θα έπρεπε να σταματήσει τη λειτουργία του;Είστε υποκριτές.Οι δήθεν οικολόγοι.Σαν αυτούς που πριν την πυρκαγιά στην Πάρνηθα είχαν πάει να δροσιστούν από τον καύσωνα της Αθήνας,και άφησαν πίσω τους όλα τα σκουπίδια που είχαν.Από σακουλάκια χαρτοπετσετών ως πάνες για μωρά.Τα δάση και τα βουνά για τους κυνηγούς είναι το σπίτι τους.Και φυσικά ενδιαφερόμαστε για αυτά.Και για τα ζώα.Εσείς ενδιαφέρεστε μόνο για να ενδιαφέρεστε.Φαρισαίοι.Στην Αίγινα αφήσατε Αλεπούδες και εξαφάνισαν την πανίδα του νησιού.Ποτέ δεν είχε Αλεπούδες εκεί.Αλλά αυτά είναι ψιλά γράμματα για εσάς.

  Πάρτε το χαμπάρι.Το κυνήγι δε θα καταργηθεί ποτέ.Όσο και αν το θέλετε.»Κορόιδα» σαν εμάς να πληρώνουν τόσα,το κράτος δε θα βρει.

 80. Αλήθεια,σας απασχόλησε ποτέ η ανεξέλεγκτη πώληση φυτοφαρμάκων;Όποιος θέλει να αποψιλώσει τον κήπο του αρκεί να πάει να αγοράσει ένα raundap και να ρίξει στο έδαφος.Δε θα του ζητήσει κανείς δικαιολογητικό.Και αν δεν πρόκειται για κήπο αστικής περιοχής αλλά για χωράφι,αυτό σημαίνει ότι ο λαγουδάκος όταν φάει το χορταράκι θα δηλητηριαστεί.Και δε θα έχει καμιά ελπίδα επιβίωσης,αντίθετα με το κυνήγι μπορεί να γλυτώσει.Το ίδιο και για τα πουλιά.Πάει η τσίχλα να φάει την ελιά και μαζί τρώει και φυτοφάρμακο για τον δάκο.Αλλά είναι ψιλά γράμματα αυτά για εσάς.

 81. Ωχχχ! Τα είχαμε χύμα και μας ήλθαν τσουβαλάτα!

 82. Κυνηγέ 1 … σαν επιστήμονας Οικολόγος σας έγραψα, στο 60% των απαντήσεων μου. Το υπόλοιπο σαν πολίτης. Η ρύθμιση είναι συνολικό ζήτημα της Κοινωνίας … και αυτό αποφεύγετε όπως ο διάολος το λιβάνι!!

  Κυνηγέ 2 (??) » Στην Αίγινα αφήσατε Αλεπούδες και εξαφάνισαν την πανίδα του νησιού.Ποτέ δεν είχε Αλεπούδες εκεί.» Για την περίπτωσή σας χρειάζεται .. ξιδάκι. Κανένα όνομα ?, καμιά δίωξη ? Καμιά ενυπόγραφη καταγγελία ?? Αντίθετα, υπάρχει καταγγελία για συγκεκριμένο κανάλι που διέδιδε τέτοιες φήμες «οι Οικολόγοι αφήνουν φίδια, αλεπούδες μύγες, κροκόδειλους, πιράνχας, κουνούπια κ.λ.π.

  «”Κορόιδα” σαν εμάς να πληρώνουν τόσα,το κράτος δε θα βρει.»

  Αυτό λέω και εγώ … τα έχετε κάνει πλακάκια… και εμείς τη σούπα αυτή θα σας την χαλάσουμε !! και ξέρετε πως ?? Θα εμπλέξουμε όλη την Ελληνική Κοινωνία στο πρόβλημα, με διάλογο, προφανώς. Και όταν θάρθει αυτή η ώρα… θα τρίβετε τα μάτια σας από την κοινωνική κατακραυγή που θα σας ζώσει. Δεν είναι δυνατόν να συνεχίσετε να κυνηγάτε στους ελληνικούς βιότοπους με τον τρόπο που κυνηγούσαν το 1960 !!

 83. ΣΑΦΗ απάντηση στο ερώτημα ΔΕΝ πήρα. Εάν το αίτημα για 5ετή απαγόρευση του κυνηγίου είναι δικό σας ή κάποιας οργάνωσης ή επίσημη επεξεργασμένη θέση των Ο-Πράσινων όπως ΣΑΦΩΣ ισχυρισθήκατε.
  Εάν ΔΕΝ είναι έτσι, έχετε υποπέσει σε σφάλμα σοβαρό, με το να ψεύδεστε έτσι δημοσίως και απορώ πως δεν έχει επέμβει κανείς από τους υποψηφίους των Ο-Π. να σας …τραβήξει το αυτί!

 84. Δεν δίνετε στην Ελληνική κοινωνία καμιά λύση πώς θα ξεφύγει από τη μιζέρια και την ανέχεια;Πώς θα βρουν οι νέοι δουλειές σταθερές και με προοπτικές;Αυτό «κόβει» την Ελληνική κοινωνία.Τις φαντασιώσεις τον «οικολόγων» του καναπέ δεν τις λαμβάνει υπόψη.

  Όταν θα αφήσετε τον καναπέ και την κλιματιζόμενη σας αμαξάρα και ανεβείτε με κρύο και βροχή στα βουνά θα δείτε ποιοι είναι οικολόγοι,και τι είστε εσείς.

  Μπορείς να ξεχωρίσεις τσίχλα από σπουργίτι;Τρυγόνι από Περιστέρι;Τα έχει δείξει το National Geographic και το Animal Planet;

 85. Η σχετική απόφαση των Ο-Π καταγράφεται μόνο σε δελτίο τύπου της 3-9-07 (μπορεί να βρεθεί στη σελίδα του Αθηναϊκού/Μακεδονικού Πρακτορείου: http://www.ana-mpa.gr/anaweb/user/showprel?service=3&maindoc=5657740). Στην ιστοσελίδα δεν έχει αναρτηθεί ακόμη, δεν ξέρω για ποιους λόγους. Προσωπική μου άποψη είναι πως δεν πρόκειται για πλήρως επεξεργασμένη θέση, αλλά για μια πρόταση προς διάλογο. Ωστόσο, δεν ανήκω στον άμεσο κύκλο λήψης αποφάσεων των Ο-Π, οπότε δεν μπορώ να έχω σαφή εικόνα. Δεν ξέρω αν συμφωνώ 100% (ίσως είναι μαξιμαλιστική), αλλά πιστεύω ότι θέτει με επιθετικό τρόπο ένα ζήτημα που πρέπει να τύχει δημοσίου διαλόγου. Γενικά στα ζητήματα του κυνηγιού οι εκάστοτε κυβερνήσεις είναι πολύ πιο ευνοϊκές στις απόψεις των κυνηγών παρά σε αυτές των οικολόγων (που στηρίζονται και στο τι γίνεται και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες), με αποτέλεσμα πολύ ελαστικές διατάξεις. Το γεγονός αυτό έχει δημιουργήσει αισθήματα αδικίας και οργής στους κύκλους μας.

  Επίσης πιστεύω ότι το να τίθεται με τόση επιμονή στη στήλη αυτή το συγκεκριμένο θέμα από κυνηγούς δείχνει τουλάχιστον μια περιφρόνηση για όλα τα άλλα θέματα περιβαλλοντικής ισορροπίας που θέτουν οι Ο-Π. Επειδή δηλαδή υπάρχει μια μαξιμαλιστική απόφαση για το κυνήγι, γίνεται μια συνολική απόρριψη όλων των προτάσεων των Ο-Π ως κόμμα. Αυτό φανερώνει μια ενοχλητική μονομανία.

 86. Αγαπητέ, νομίζω δεν έχει κανένα απολύτως νόημα να αφρίζετε από το κακό σας. Επίσης, δεν έχει κανένα νόημα να ανοίξω διάλογο μαζί σας. Είναι προφανές, μεσ΄την ανωνυμία, αφρίστε μόνος σας… δεν θα πάρω.

 87. @bioannis
  Τα περί ανωνυμίας αφήστε τα..
  Τι σημασία έχει ποιός είναι ποιός;
  Σημασία έχουν οι απόψεις και όχι ποιός τις γράφει.
  Δηλαδή θα άλλαζα γνώμη εγώ για τα γραφόμενά σας αν ήξερα ποιός είστε; Το όνομά σας δηλαδή είναι κάποιου είδους σφραγίδα εγκυρότητας;
  Βέβαια το ελληνικότατον: «ρε ξέρ΄ς ποιός είμ΄ ιγώ;» ζεί και βασιλεύει!!

  Εγώ πάντως ψέμματα δεν είπα! Δεν έχω καμία ανάγκη διότι ο λόγος που εκφέρω είναι ευκρινής και εύκολα επαληθεύεται..
  Σε αντίθεση με την δική σας «διακήρυξη» που χρειάστηκαν ένα σωρό ποστ για να μάθουμε τελικά από άλλον και όχι από σας, ότι υπάρχει μαι «ξένη δημοσίευση» κάπου στο Μ.Π.Ε.
  Το θέμα καταντάει τελικά παιδαριώδες και γελοίο!!
  Εάν ισχύει η θέση των Ο-Π. θα έπρεπε να είχαν το θάρρος να το αναρτήσουν στην πρώτη τους σελίδα και όχι να βάλουν κάποιον άλλον να το στείλει σαν ξένη δημοσίευση έτσι για να περάσει «κλεφτά»..
  Εάν δεν ισχύει (γιατί ακόμη δεν έχω πειστεί) είναι ακόμη περισσότερο γελοία η προσπάθειά σας (φαίνεται και από τον δισταγμό σας να το επιβεβαιώσετε) να το περάσετε εδώ χωρίς βέβαια να φαντάζεστε ότι ίσως υπάρχουν και αναγνώστες που δεν τρώνε μόνο χόρτα!!

  Η πολιτική είναι δύσκολο σπόρ… και τα μεταξωτά βρακιά θέλουν επιδέξιους κώλους!

 88. @aigaiopelagitis
  Κάνετε λάθος εάν νομίζετε ότι απορρίπτω συλήβδην τις προτάσεις των Ο-Π.
  Που το είδατε αυτό;
  Άλωστε ο μόνος λόγος που εξακολουθώ να σας διαβάζω εδώ και στην καλύβα είναι ότι ενδιαφέρομαι.
  Η προοπτική να ψηφίσω κάποιο από τα κόμματα που δεν με εκφράζουν πλέον ή με έχουν απογοητεύσει.. με εκνευρίζει αφάνταστα! Με κάνει και αισθάνομαι υπανάπτυκτο υποζύγιο που μου έχουν ένα χαλινάρι που δεν μπορώ να λύσω..
  Η αναζήτηση της ελπίδας φίλες μου δεν πρέπει να σταματάει ποτέ, έστω και αν πρόκειται για ηλικιωμένους σαν και μένα..
  Οι ελπίδες όμως «τρεμοπαίζουν», είναι έτοιμες να σβήσουν όταν επιβεβαιώνεται ο ενδόμυχος φόβος να κάνω πάλι λάθος!!

 89. Δεν με ενδιαφερει το ποσες ψηφους θα παρουν (χασουν) οι Ο-Π απο τους κυνηγους, ουτε αν τα επιχειρηματα του bioannis αποτελουν επισημη θεση του κομματος.

  Επισης δεν με ενδιαφερει να ανοιξω τον οποιονδηποτε διαλογο (ευγενικο η οχι) με τον κυνηγο. Τα επικοινωνιακα παιχνιδια των κυνηγων απλα με αφηνουν αδιαφορο. Προσωπικα – και εντελως ατεκμηριωτα γιατι ετσι γουσταρω – θεωρω ολους τους κυνηγους ψυχανωμαλους εγκληματιες.

  Απευθυνομαι στον Πανο, που ζητησε «ατρανταχτα επιχειρηματα» απο τον bioannis. Η ολη επιχειρηματολογια περι θηραματων, πληθυσμων, προστασιας της Φυσης κλπ. αγαπητε Πανο βασιζεται στην υποθεση, οτι εμεις οι ανθρωποι γνωριζουμε την φυση. Η δευτερη (λανθασμενη) υποθεση ειναι, οτι η φυση λειτουργει με τους ιδιους κανονες οπως το αυτοκινητο μας «Θα πατησουμε αυτο το κουμπι, θα γυρισουμε ετσι το τιμονι και η φυση θα παει εκει που θελουμε εμεις».

  Η πραγματικοτητα ειναι τελειως διαφορετικη – και αυτο ειναι το ατρανταχτο επιχειρημα που ζητησες.
  Την φυση ΔΕΝ την ξερουμε, γιατι δεν εχουμε ενδιαφερθει να την μαθουμε. Τα φυσικα οικοσυστηματα ειναι πολυδιαστατοι, χαωδεις μηχανισμοι – μολις τα τελευταια χρονια αρχιζουμε να ανακαλυπτουμε το μεγεθος της πολυπλοκοτητας τους (οχι τις λειτουργιες τις ιδιες).

  Οι μπαρουφες των κυνηγων στο στυλ «θα σκοτωσουμε ΧΧΧ ζωα στην απο δω μερια, θα ξαμολησουμε ΥΥΥ ζωα στην απο κει μερια και ολα ειναι μελι-γαλα» ειναι χρησιμες μοναχα για να συντηρουν ενα πανισχυρο οικονομικο λομπυ δολοφονων. Δεν εχουν σχεση με την φυση, γιατι κανεις ερευνητης (απ’ οπου κι αν πληρωνεται) δεν εχει καταφερει μεχρι σημερα να αναλυσει πληρως το οποιοδηποτε οικοσυστημα και να προβλεψει τι θα γινει, αν μειωθει / αυξηθει ενα ειδος η οχι.

  Εδω εχουν οι επιστημονες εναν εργαστηριακο κηπακο για τις ερευνες τους, ελεγχομενο απο ολες τις μεριες. Κι ακομα δεν καταφεραν να τον προβλεψουν πληρως. Οποιος τον προβλεψει πρωτος, εχει το Νομπελ Βιολογιας στην τσεπη. Και θα μιλαμε εμεις για δαση και βουνα;

  Η προταση των οικολογων για παυση του κυνηγιου δεν βασιζεται σε επιστημονικες ερευνες αλλα στην απλη λογικη:
  Δεν πειραζουμε κατι που δεν καταλαβαινουμε. Δεν επεμβαινουμε σε μια διεργασια που μας ειναι αγνωστη.

 90. ΥΓ. Συγνωμη, ξεχασα. Σκαβοντας μεταλλεια και παραγοντας ρευμα (ΔΕΗ) επεμβαινουμε σε φυσικες διεργασιες που μας ειναι αγνωστες. Αρνητικο μεν αλλα αναγκαιο.

  Εχει ομως διαφορετικη βαρυτητα η αναγκη μιας κοινωνιας για ηλεκτροδοτηση απο την αναγκη μερικων ψυχοπαθων να σκοτωνουν.

 91. Ψυχοπαθείς είστε εσείς που κοιμάστε και ξυπνάτε με το όνειρο να απαγορευτεί το κυνήγι.Η ΔΕΗ δε σας πειράζει διότι χωρίς αυτή δε θα έχετε την αγαπημένη σας τηλεόραση,ούτε τον Η/Υ σας ώστε να μπορείτε να βγάζετε τα συμπλέγματά σας στη φόρα.Δεν έχω δει καμιά απάντηση στο θέμα με τα φυτοφάρμακα που έθηξα.Αυτά δε σας πειράζουν;Έχετε ζητήσει από τα αρμόδια υπουργεία να μην πωλούνται ανεξέλεγκτα;Ή και αυτά δε σας πειράζουν;Μάλλον έχετε πρόβλημα με τους κυνηγούς.Όχι γιατί λυπάστε τα ζωάκια,τα οποία ίσως τρώτε στα ακριβά εστιατόρια,αλλά επειδή είστε ανίκανοι να πάτε στο βουνό.Είστε άχρηστοι να αφήσετε τις πολυθρόνες σας.Καλή νύχτα κομπλεξικοί.

 92. @Dralion
  «Επισης δεν με ενδιαφερει να ανοιξω τον οποιονδηποτε διαλογο (ευγενικο η οχι) με τον κυνηγο»…

  Χέστηκε η φοράδα στ’αλώνι!

 93. Θα επρεπε να ντρεπεσται «κυριε»!!! Ψυχανωμαλοι και ψυχοπαθεις ειστε εσεις οσο κι αν δεν ειστε ικανοι να το καταλαβετε! Το κυνηγι και η συλληψη του θηραματος ειναι μια αρχεγονη διαδικασια για την ευρεση τροφης που πηγαζει μεσα απο τον ανθρωπο, ειναι ικανοποιηση ενος αρχεγονου ενστικτου! Δηλαδη τα σαρκοφαγα ζωα που τρεφονται με αλλα ζωα ειναι και αυτα ανωμαλα? δεν νομιζω οπως και εμεις ετσι και αυτα ειμαστε απο την φυση ετσι πλασμενοι. Οποτε μαλλον εσεις εχετε καποια ανωμαλια που σας καθιστα ανικανους να αισθανθειτε κατι το οποιο πηγαζει μεσα απο τον καθε φυσιολογικο ανθρωπο! Αλλα τι να περιμενει κανεις απο ανθρωπους οι οποιοι ζητημα ειναι να εχουν βγει εστω να περπατησουν στη φυση 1-2 φορες… και το μονο που τους απασχολει ειναι χωρις καμια τεκμηριωμενη αποψη και με αυταρχικο τροπο να διαδιδουν οτι το κυνηγι πρεπει να απαγορευθει αμεσα… Πραγματικα «κυριοι» ειστε θλιβεροι…

 94. κ Hunter …δηλαδή θελετε να μας πειτε οτι οσοι απο μας δεν εχουν ποτε τους κυνηγησει και δεν το γουσταρουν κιολας , ειναι ψυχανώμαλοι;

  Μηπως παμε κοντρα στη φυση ; Αυτο δεν υποννοειτε οταν λετε;
  » Οποτε μαλλον εσεις εχετε καποια ανωμαλια που σας καθιστα ανικανους να αισθανθειτε κατι το οποιο πηγαζει μεσα απο τον καθε φυσιολογικο ανθρωπο!»

  Αυτο για πειτε το σε εκατομμυρια ανθρωπους και στην χωρα μας που ΔΕΝ γουσταρουν τα κυνηγια…
  Πειτε τους δηλαδή οτι ειναι Ανωμαλοι και παρα φυση αφου δεν γουσταρουν να κυνηγουν με επαναληπτικές καραμπίνες και με τζιπουρες
  οπως μας προσταζει η φυση.

 95. Ωραιος διαλογος ..Πρωτα ερχεται ο Κυνηγος 1…Μετα ο κυνηγος 2 ..Μετα ο κ Hunter …
  Μετά ; Ο Δοκτωρ Τζέκυλ;

 96. Οταν βλεπω ενα πληγωμένο ζωο -παραδόξως-

  Αντι να μουρθει η επιθυμια να κατασπαράξω

  να γδαρω με τα νυχια μου ,να του ξεσχισω με δοντια κοφτερά το δερμα

  Να του δαγκώσω το λαιμό ενώ το αιμα κοκκινο θα ρεει

  Αφυσικη ,μου ερχεται, συμπόνια και λύπη

  -Παραδόξως-

  Μοιάζει
  σαν να μετεβλήθη εντος μου η φυση

  Θα επρεπε να ντρεπομαι κ Hunter ;

 97. Σαρδωνιο γελιο :-}
  Απο τις 599 λεξεις που εγραψα (για τον Πανο και μονο) οι κυνηγοι το μονο που καταλαβαν ηταν, οτι τους αποκαλεσα ψυχανωμαλους. Ηταν λογικο και αναμενομενο.

  Ηδη ξεβρακωθηκαν, πεταξαν τις μασκες της ευγενειας, του καθωσπρεπισμου και της επικοινωνιακης πολιτικης και αρχισαν τα «επιχειρηματα» για το ποιος περπαταει περισσοτερο στα βουνα, ποιος τρωει στα περισσοτερα (ακριβα) εστιατορια και το ποιος «αισθανεται» περισσοτερο την φυση.

  Προφανως με ξερουν πολυ καλα και ξερουν που τρωω, ποσο τρωω, τι τρωω (την πατησαν χοντρα εδω, ειμαι χορτοφαγος), το ποτε περπαταω, το που περπαταω, ακομα και το τι ονειρευομαι.

  Σε λιγο θα κανουμε και διαγωνισμους. Οποιος αποδειξει οτι εχει κανει τα περισσοτερα χιλιομετρα περπατωντας στο βουνο, θα εχει αυτοματως δικιο.
  Θα προτεινα να μας κυβερνησει ενα κομμα τζομπανηδων. Αυτοι κι αν εχουν κανει χλμ. στις ραχουλες, αρα ξερουν καλυτερα απ’ ολους μας.

  Ειναι παρα πολυ αστειο (και γελοιο ταυτοχρονα) το ποσο γρηγορα τα «σοβαρα επιστημονικα» επιχειρηματα περι DNA και θηροπροστασιας μετατραπηκαν σε αφρους λυσσας και προσωπικες επιθεσεις.

  Ειναι δικαιωμα μου να τους θεωρω ψυχανωμαλους και δεν νιωθω καμμια υποχρεωση να το δικαιολογησω. Ειναι δικαιωμα τους να με θεωρουν οτι θελουν.

  Αν εξαιρεσω το «ψυχανωμαλοι» – για τις υπολοιπες 598 λεξεις που εγραψα στο πρωτο σχολιο, υπαρχει καμμια αντιρρηση; Η μηπως να τις θεωρησω αυτοματως σωστες;

  Υ.Γ. Οποιος πιστευει οτι ειναι φυσικο πραγμα να κυνηγαμε, γιατι «ετσι μας επλασε η φυση», να προσεχει την γυναικα του. Ειναι απολυτως φυσικο πραγμα να τον κερατωνει. Ετσι την επλασε κι αυτην η φυση.
  Οποιος δεχεται ολα τα φυσικα πραγματα, θα πρεπει να το δεχτει *και* αυτο.

 98. Υ.Γ. Συγνωμη (ξανα)ξεχασα. Δεν ειμαι μελος κανενος σωματειου, δεν μιλαω εκ μερους καμμιας ομαδας. Εκφραζω αυστηρα προσωπικες αποψεις.
  Αν λοιπον καποιος απευθυνεται σε μενα και λεει «εσεις» μαλλον εννοει τον Πληθυντικο Μεγαλειοτητας. Η σωστη ορθογραφια της λεξης θα ηταν «Εσεις» – με κεφαλαιο.
  (νομιζουν οτι ξερουν και σε ποια σωματεια ανηκω)

 99. Απο τοτε που σφραγισα τους κυνοδοντες μου
  εχασα και την φυση μου…( α ρε οδοντογιατροι που αλλοιωνετε την φυση ανθρωπων και Νοσφεράτων)

 100. Κυνηγέ, ψήφισε ότι θέλεις, καλό σημάδι.

  Ο-Π μην κυνηγάτε τους κυνηγούς.

  Ολοι μαζί να πετύχουμε με τα σκάγια μας (γεμάτα αλάτι) το δικομματισμό, στο δόξα πατρί.

  Τι είπατε, θα του κάνουμε τα 3 2;

 101. υπολοιπα απο τα σκαγια και το μολύβι απ’ τα κυνήγια
  που μενουν στο εδαφος
  Σε πόσα χρονια ….Ανακυκλωνονται;

 102. Εντυπωσιακή η λύσσα των κυνηγών. Αλλά τόσο ανεγκέφαλοι να μην καταλαβαίνουν την τεράστια οικολογική καταστροφή. Αποτελειώστε τα ζώα, να δω τι θα έχετε να κυνηγάτε μετά. Ανθρώπους;

  «Γράφω σε μια ιστοσελίδα που την επισκέπτονται και νέοι άνθρωποι που ακόμη δεν έχουν “μπολιαστεί” τον άκρατο φανατισμό και την μισαλοδοξία.. Θέλουν και ελπίζουν να μάθουν κάτι από τα θέματα που τους ενδιαφέρουν και όχι ύβρεις που μάλλον μαθαίνουν στο σχολείο!!»

  Mπόλιαστε τους εσείς με τα αιμοδιψή ένστικτα σας να σκοτώνουν ζώα. Η ευγένεια σας μάρανε και σας ενόχλησαν οι ύβρεις, δολοφόνοι.

 103. Κανείς δεν μίλησε για τα πεταμένα φυσίγγια και άλλα σκουπίδια, όπως και οι ψαράδες που αγαπούν και αυτοί τη φύση, που αφήνουν πίσω τους στα βουνά και στα λαγκάδια…

 104. …και στις παραλίες και στις θάλασσες.

 105. Tα πεταμένα φυσίγγια δεν ειναι απλώς μια υποθεση σκουπιδιωναλλά κατι πολύ πολύ χειροτερο…

 106. Εσείς οι «οικολόγοι» είστε τόσο ενημερωμένοι και μορφωμένοι που ως μόνη αιτία του κακού για το οικοσύστημα θεωρείτε τους κυνηγούς.Ιδίως στην Ελλάδα που έχουμε τη μικρότερη κυνηγετική περίοδο και ένα σωρό απαγορεύσεις.Η Ελληνική νομοθεσία είναι πιο αυστηρή από την Ευρωπαϊκή.

  Για το ψάρεμα δε θα πείτε κανένα κακό λόγο;Δεν προξενούν καταστροφή τα αφρόδιχτα που «σκουπίζουν» τη θάλασσα και αιχμαλωτίζουν τα πάντα;Αλλά εκεί ίσως να μη σας συμφέρει…Πώς θα τρώτε τον…αστακό σας;

  Όσο και αν το θέλετε,εμείς θα κυνηγάμε.Εκτός αν αποκτήσετε τόση δύναμη να είστε πρώτο κόμμα σε όλη την Ευρώπη,και απαγορεύσετε κι εκεί το κυνήγι.Μόνο στην Ελλάδα,απαγόρευση δε θα καταφέρετε.Να είστε σίγουροι.Θα είμαστε ες αεί οι εφιάλτες σας.Υποκριτές.Φαρισαίοι.Πάρτε τα ωραία σας αμαξάκια να πάτε στα σπιτάκια σας,που τα έχετε οι περισσότεροι σε δασικές περιοχές.Λαμόγια

 107. By: Νοσφερατος on September 7th, 2007
  at 1:29 am
  Είναι σαφές ότι η εικόνα των πεταμένων φυσιγγίων ενοχλεί όλους μας . Και γίνεται προσπάθεια να ενημερωθούν οι συνάδελφοι κυνηγοί . Πρέπει όμως να μην γενικεύουμε τις κατηγορίες μας . Να είστε σίγουροι ότι υπάρχουν κυνηγοί που ενδιαφέρονται για την «οικολογία» όπως και κυνηγοί που μαζεύουν τους άδειους κάλυκες .Αντίστοιχα υπάρχουν «οικολόγοι» που η ενασχόληση τους είναι μόνο για να αντλήσουν κονδύλια από την ευρωπαϊκή ένωση ή για την πολιτική τους εξέλιξη.

 108. Έχω μείνει άφωνος από τη λύσσα του Κυνηγού2. Με αφήνει με την εντύπωση ότι αν κάποιος του πάρει – έστω και κατά λάθος – την καραμπίνα από το χέρι θα πάθει σύνδρομο στέρησης και θα τρέχει ουρλιάζοντας στους δρόμους για «λαμόγια οικολόγους που τρώτε αστακούς στα σπιτάκια σας στα δάση ενώ εμείς οι καημένοι κυνηγοί ψωμολυσσάμε στα βουνά εκλιπαρόντας τους ουρανούς για ένα τόσο δα ορτυκάκι, για μια μικρή μπεκατσούλα».

  Θεέ των κυνηγών, σε παρακαλώ πολύ, ηρέμησε την τρικυμία που έχει στο κρανίο του και κάνε τον να λυπηθεί τα ματάκια μας. Κάνε τον επίσης να συμμετέχει σε εθελοντικά προγράμματα κυνηγετικών συλλόγων και να επισκέπτεται αγρότες και ψαράδες για να τους ενημερώνει για τις βλαβερές συνέπειες των φυτοφαρμάκων και των αφρόδιχτων, μήπως και μπορέσει να εκτονώσει όλη αυτή την ένταση. Καλέ θεέ των κυνηγών, γλίτωσε επίσης αν μπορείς τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά κυνηγοτόπια από την επιδρομή του. Τον βλέπω σαν όραμα να τρέχει αλαλλιασμένος στις βουνοκορφές των Καρπαθίων και των Άλπεων και να μην αφήνει πετούμενο για πετούμενο. Αφες αυτοίς Κύριε. Ου γαρ οίδασι τι ποιούσι.

 109. Προς:aigaiopelagitis

  Δεν έχω καραμπίνα,δίκαννο έχω.Και μετά από κάθε βολή τον κάλυκα τον μαζεύω και τον ξαναχρησιμοποιώ,αφού γεμίζω μόνος μου τα φυσίγγια.Το όπλο μου είναι ότι για εσένα η τηλεόραση.Και για τους άλλους «οικολόγους».Στα Καρπάθεια,δεν έχω πάει,αλλά στις Άλπεις και στα πυρηναία έχω πάει για σκι.Εσύ τα έχεις επισκεφτεί ποτέ;Και μιας και αναφέρθηκα σε Πυρηναία,μάλλν θα πρέπει να ενημερωθείς πώς κυνηγάνε οι Ισπανοί και οι Γάλλοι εκεί…Με ραβδωτά όπλα και διόπτρες,με κράχτες,με δίχτυα.Εδώ όλα αυτά απαγορεύονται.

  Να διαβάσεις Ξενοφώντα,τον Κυνηγετικό..

 110. Μ’ αρέσει που έχεις πάει στα Πυρηναία για σκι, αλλά κατηγορείς εμάς για «αστακοφαγία» και για «μεγαλοαστισμό»… Όχι δεν έχω πάει στα Πυρηναία. Μου λείπανε κάτι ψιλά για να αγοράσω τα εισιτήρια και για να… ψωνίσω τα σκι! Από το γεγονός ότι βάζεις το «οικολόγοι» σε εισαγωγικά να υποθέσω ότι κι εσύ θεωρείς τον εαυτό σου πρωτοπόρο της οικολογίας σε αντίθεση με όλους εμάς τους άσχετους φανατικούς…

  Πάντως, έτσι για ενημέρωση σας λέω ότι από αυτούς που απαντάνε σ’ αυτή τη στήλη στους κυνηγούς ξέρω δύο με διδακτορικό στη Βιολογία και έναν με διδακτορικό στην Κοινωνιολογία. Μάλλον χρειαζόμαστε και κάποιον με διδακτορικό στην Ανθρώπινη Ψυχολογία…

  Α, ναι. Μην ξεχάσω. Πως και δεν υιοθετήθηκε ακόμη το αίτημά σας να κυνηγάτε κι εδώ με ραβδωτά όπλα και διόπτρες; Πάντα υπάρχουν ευαίσθητα ώτα σε επίκαιρες θέσεις για να ικανοποιήσουν τα δίκαια αιτήματά σας!…

  Και επειδή είμαι λίγο άσχετος. Ο Ξενοφώντας με τι μάρκα καραμπίνα κυνηγούσε; Ωχ! Πάλι γκάφα έκανα. Δίκαννο είχε ο οικολόγος!

 111. Προς:aigaiopelagitis
  Όντος είσαι άσχετος όπως παραδέχεσαι αλλά και επικίνδυνα αλαζονικός . Μάλλον όμως έχεις δίκιο θες κάποιον με διδακτορικό στην Ανθρώπινη Ψυχολογία .

 112. Προς:aigaiopelagitis

  Όταν αναφέρθηκα σε αστακούς,δεν με απασχόλησε αν είστε ή όχι πλούσιοι.Ας κάνουμε τον αστακό σαργάνα.Πάλι δεν ενδιαφέρεστε.Όσο για το πώς πήγα στα Πυρηναία,αρκεί να σου πω ότι εργάζομαι από 16 ετών παράλληλα με το σχολείο.Ακόμα και στο Πανεπιστήμιο όταν ήμουν,εργαζόμουν σε οικοδομές.Το σκι δεν είναι ακριβό άθλημα,και δε χρειάζεται να αγοράσεις εξοπλισμό.Αν θέλεις να ξεφύγεις από την τηλεόραση με 15€/μέρα μπορεις να νοικιάσεις,και πήγαινε στον Παρνασσό,Καλάβρυτα,Βασιλίτσα κλπ.Αν και πιο ακριβά είναι εδώ.Όπως πιο ακριβά είναι να πας στην Μύκονο….

  Αν διαβάσεις πώς κυνηγούσε ο ξενοφώντας,μάλλον δε θα θέλεις να καταργηθεί το κυνήγι με πυροβόλα όπλα.

 113. Και κάτι ακόμα.Δεν μεγάλωσα σε πόλη,αλλά σε χωριό.Από μωρό στην φύση ήμουν…

 114. Βρίσκω αφάνταστα διασκεδαστικό το ότι ο κυνηγός νούμερο ούνο έσπευσε στο κυνηγετικό φορουμάκι να ζητήσει βοήθεια. Πρόσεξα όμως και ότι γίνονται πολλά ορθογραφικά λάθη. Μήπως ο 1,2,3 είναι το ίδιο πρόσωπο;
  Ακόμα πιό διασκεδαστικό όμως βρίσκω που προσπαθείτε να γυρίσετε την συζήτηση σε άλλα οικολογικά θέματα, για αγρότες, φυτοφάρμακα, ψαράδες κλπ. επειδή δεν έχετε επιχειρήματα.

  Hunter
  Αρχέγονη διαδικασία λέτε πως είναι το κυνήγι. Θέλετε να μας πείτε δηλαδή ότι εσείς ως άνθρωπος δεν έχετε εξελιχθεί από τότε; Mένετε σε σπηλιές, τρώτε με τα χέρια και πηγαίνετε για τις ανάγκες σας στο ύπαιθρο; Yποτίθεται ότι ο ανθρώπινος εγκέφαλος έχει εξελιχθεί μέσα στον χρόνο. Εσείς αντί για ρόπαλο κρατάτε δίκανο;
  Tα ζώα σκοτώνουν για να τραφούν, εσείς δολοφονείτε για την ευχαρίστηση και για την επιβεβαίωση του ανδρισμού σας. Αναρωτιέμαι αν αισθάνεστε πιό αρρενωποί όταν κρατάτε το όπλο;
  Nομίζω πως όχι δεν είναι ανωμαλία, απλά ανεπάρκεια είναι. Αυτό κι’αν είναι θλιβερό… Να είναι το όπλο μιά προέκταση.

  κυνηγός 1
  Βλέπω ότι σας απασχολεί το θέμα της γενικής απαγόρευσης και ανησυχείτε για την διάλυση των κυνηγετικών συλλόγων λόγω στέρησης εξόδων. Αναρωτιέμαι μήπως βιοπορίζεστε από αυτό.
  Οσο για το επιχείρημα ότι θα το πληρώσει ακριβά η άγρια ζωή μου φαίνεται σαν το ανέκδοτο της χρονιάς. Αξιόπιστοι φύλακες με το να ελέγχετε εσείς οι κυνηγοί την θηροφυλακή; Πόσα άτομα απασχολείτε; Καλύπτουν όλη την Ελλάδα; Θα ήταν ενδιαφέρον να μαθαίναμε και τα νούμερα και την κάλυψη των περιοχών. Ακόμα δε πιό ενδιαφέρον να μαθαίναμε πόσους λαθροθήρες πιάνουν τον χρόνο.
  Λαθροθήρες θεωρείτε εκείνους που δεν πληρώνουν συνδρομή σε σύλλογο, έτσι δεν είναι; Ποιά η διαφορά; Και ο δύο ομάδες κρατάνε όπλο και σκοτώνουν. Κάποιοι απλά δεν πληρώνουν χαράτσια.
  Και αν νομίζετε πως το κράτος θα έπρεπε να είναι διαχειριστής της άγριας πανίδας, αντί να πιέζετε γιά ολοένα περισσότερα θηράματα πιέστε ν’αναλάβει το κράτος τις ευθύνες του. Να βγείτε κι’εσείς από τον κόπο.

  κυνηγός 2
  Τα επιχειρήματά σας είναι για να τα κλαίνε οι ρέγγες. Πως θα ξεφύγει η κοινωνία από την μιζέρια και την ανέχεια; Κυνηγώντας; Ημαρτον δηλαδή, τι άλλο θ’ακούσουμε; Μα είστε εντελώς ανεγκέφαλοι;
  Κι’έχω κι’εγώ μιά απορία. Πόσοι από αυτούς που κυνηγάνε ξέρουν να ξεχωρίσουν τα είδη; Πόσοι δεν πυροβολούν ότι πετάει ή κινείται; Μέχρι και περιστέρια σκοτώνουν. Εδώ βγήκαν με τον παγετό τις προάλλες και πυροβολούσαν τους κύκνους!

 115. whispering-planet πρέπει να σε έχει αποβλακώσει η τηλεόραση.Πότε είπα ότι με το κυνήγι θα γλυτώσει ο άνθρωπος από την μιζέρια;Απλώς είπα ότι αντί να ασχολείστε με το κυνήγι και πώς θα το καταργήσετε,να ασχοληθείτε με άλλα θέματα πιο ουσιώδη.Επίσης,τα φυτοφάρμακα και η ρύπανση γενικότερα έχει σχέση με τα πουλιά και τα ζώα.Δεν τα σκοτώνει μόνο το κυνήγι.Αν το καταλάβετε αυτό τότε ίσως έχετε να πείτε κάτι.Οι κυνηγοί ξέρουν να ξεχωρίζουν τα πουλιά και τα ζώα.Αν υπάρχουν και κάποιοι που απλώς έχουν ένα όπλο και χωρίς άδεια συνήθως σκοτώνουν αετούς κλπ δεν είναι ο κανόνας,αλλά η εξαίρεση.Όπως υπάρχουν και κακοί ταξιτζίδες,αρτοποιοί,μηχανικοί κλπ.

  Και κάτι ακόμα διότι είστε άσχετος.Ο Ξενοφώντας στον οποίο αναφέρθηκε δεν ζούσε σε σπηλιές.Δε φόραγε δέρματα.Και όταν έζησε 440ΠΧ-355ΠΧ και την κτηνοτροφία ήξεραν και τη γεωργία.Παρολαυτά κυνηγούσαν.

 116. Το οικολογικό και ειρηνικό σας «εγώ» δεν κάνει καμία προσπάθεια βλέπω να σας αποτρέψει από το να εκτίθεστε βρίζοντας ασύστολα ανθρώπους που δεν γνωρίζετε.. «ανεγκέφαλοι, δολοφόνοι, επιβεβαίωση του ανδρισμού» και άλλες αρλούμπες χιλιοειπωμένες και κούφιες. Το ωραίο είναι ότι ενώ όλοι σας δεν αποφύγατε τον πειρασμό να προσβάλλετε με βαριές εκφράσεις που μάλλον δεν θα τολμούσατε να εκστομίσετε αν είχατε μπροστά σας τους ανθρώπους που βρίζετε, σκίζετε τα ρούχα σας όταν ακούσετε από κάποιον κυνηγό κάποια «ανάρμοστη» λέξη! Ως φαίνεται για σας είναι απολύτως φυσικό να προσβάλλεται συνανθρώπους σας, ενώ δεν δίνεται καμία «χάρη» σε οποιονδήποτε άλλον και για οποιαδήποτε λέξη δεν σας αρέσει. Περιμένετε από όλους όσους έχουν αντίθετη άποψη να είναι «καλοί χριστιανοί» και να στρέφουν και την άλλην παρειά.

  Όσο για τα «αστυνομικά» σας σερλοκομίστικα, είστε αχτύπητος! Όλα τα πιάνετε.. Ξουράφι! Πήγα για βοήθεια μια και η συζήτηση εδώ είναι… μυστική!
  Αφού καταφέρατε ακόμη και να ταυτοποιήσετε τους «εχθρούς» σας.. Ενώ εσείς που γράφετε σαν whispering-planet… είστε όλοι μαζί οι γράφοντες εκεί έτσι;

  Ακούστε με παρακαλώ. Σας παρακαλώ να ενημερωθείτε για το κυνήγι και τις δραστηριότητες των Κ.Οργανώσεων και όταν γίνει αυτό να γράψτε πάλι για το κυνήγι. Υπάρχουν οι σχετικές ιστοσελίδες με πλήρη και έγκυρη ενημέρωση για κάθε θέμα.. Υπάρχουν όλα τα στοιχεία για την θηροφυλακή, για τις εκατοντάδες μηνύσεις για τους χιλιάδες ελέγχους ετησίως κλπ. Οι Κ.Οργανώσεις ενημερώνουν τακτικά τους κυνηγούς με Δελτία Τύπου για όλα τα πιο πάνω αλλά και για θέματα προστασίας του περιβάλλοντος και φυσικά όλες τις δράσεις των κυνηγών σχετικά τους βιότοπους.
  Μακάρι να υπήρχαν ανάλογες δράσεις από τις οικολογικές οργανώσεις, έστω και μόνο ένα μικρό μέρος, μια και τα δύο μέρη, οικολόγοι και κυνηγοί, έχουν τους ίδιους σκοπούς.

 117. Φίλε/η whispering-planet, οι κυνηγοί 1,2,3 δεν είναι το ίδιο πρόσωπο. Τον πρώτο είχα αρχίσει και να τον συμπαθώ, αλλά νομίζω ότι επέλεξε να αποσυρθεί όταν πλάκωσαν οι… χεβυμεταλλάδες του κυνηγιού (δεν έχω τίποτε με το συγκεκριμένο μουσικό είδος – αντίθετα μου αρέσει! – ο χαρακτηρισμός κολλάει στις macho πόζες που παίρνουν κι εδώ οι συγκεκριμένοι υποστηρικτές του… αθλήματος). Νομίζω ότι και το σχόλιό του (…τα είχαμε χύμα μας ήρθαν και τσουβαλάτα) κάπου εκεί κολλούσε (ίσως όμως κάνω λάθος).

  Για τα επιχειρήματα των χεβυμεταλλάδων τι να πω. Νομίζουν ότι ρίχνοντας το επίπεδο θα μας πείσουν για τις απόψεις τους. Σε τι να απαντήσει κανείς; Στίς τεκμηριωμένες απόψεις (άσχετοι, αλλαζόνες, λαμόγια) ή στην αρχαιολατρία; Αλήθεια εκείνη την εποχή κυνηγούσαν για να φάνε ή για… σπορ; Αλλά και ο Κυνηγός2 π.χ., που μεγάλωσε σε χωριό, αλλά ζει στην πόλη, μάλλον εκδράμει σε βουνά και ραχούλες για να συμπληρώσει το πενιχρό σε πρωτεϊνες γεύμα της οικογένειάς του. Μόνο με χιούμορ μπορώ πλέον να αντέξω…

 118. Εκτός από βλάκας είσαι και άσχετος.Η κτηνοτροφία και η γεωργία ήταν γνωστές τέχνες στους αρχαίους Έλληνες από το 8ο περίπου αιώνα Π.Χ

  Προσπαθήστε όσο μπορείτε στις 9 ημέρες που έμειναν μήπως μπείτε στη βουλή.Αλλά μάλλον θα ψάχνετε την ψήφο σας

 119. H διαφορα κυνηγε, ειναι οτι οι οικολογοι ενδιαφερονται για την ευημερια του οικοσυστηματος και οχι μονο των θηραματων. Αυτα ενδιαφερουν εσας και μονο αυτα. Εγω δεν θα μιλησω για δολοφονους και λοιπα, που δεν δεχομαι αλλωστε για τους κυνηγους, αλλα μου φαινεται ακατανοητος ο πανικος σας οταν αναφερεται η πιθανοτητα απαγορευσης εστω για περιορισμενο χρονικο διαστημα. Δεν σας ενδιαφερει η πληθυσμιακη ανανεωση σε θηραμα; Οταν εχει υπαρξει μια καταστροφη τοσο μεγαλη, ειναι αδυνατο τα πραγματα να συνεχισουν ως ειχαν. Τουλαχιστο βραχυπροθεσμα. Ειναι απαραιτητο να επανεκτιμηθει η κατασταση ενω τα ειδη αφηνονται να επουλωσουν τις πληγες τους, να βρουν νεους τοπους διαβιωσης, να αναπαραχθουν κατα το δυνατον ανενοχλητα και οι επιστημονες να μπορεσουν να δουν τα νεα προβληματα που εχουν προκυψει. Εχουν καει πανω απο 1 εκατομμυριο στρεματα.Η φυση των βιοτοπων αυτων θα αλλαξει αμεσα. Δαση θα μεταβληθουν σε θαμνοτοπους για πολυ καιρο, για να μην μιλησουμε για οτι μεταβληθει σε …τσιμεντο. Δεν μπορει να μουλαρωνετε σαν μωρα.
  Η εσωτερικη…οικολογια των κυνηγετικων συλλογων και η συνεχεια της ευρυθμης λειτουργιας τους κατα τη διαρκεια που δεν θα ασκειται θηρα αφορα εσας και την σοβαροτητα σας σαν κοινωνικου στρωματος. Προσωπικα αναγνωριζω το θετικο ρολο των θηροφυλακων.
  Αλλα πολλες δρασεις κυνηγετικων συλλογων, πχ. οι απελευθερωσεις θηραματικων ειδων, ειναι πολλες φορες αφελως επικινδυνες.

  Δεν μπορω να μην αναφερθω στο «επιπεδο» που προσφερουν στη συζητηση ο κυνηγος2 και ο Hunter. Να τους χαιρεστε…

 120. Η απόδειξη για το ποιοί χρειάζονται ψυχανάλυση

  τους κάνει πολύ άντρες

 121. Προς:aigaiopelagitis
  Είναι προφανές ότι δεν σου αρέσει να σου επιστρέφουν τους χαρακτηρισμούς που εξαπολύεις , όπως και το ότι υπεροπτικά δεν απαντάς δήθεν ότι δεν σε απασχολεί κάθε φορά που δεν έχεις κάτι σοβαροφανές να αντιπαραθέσεις .
  Το πρόβλημα μου δεν είναι το αν θα πρέπει ή όχι να επιτρέπεται το κυνήγι αλλά το ότι απαιτούν κάποιοι να ασπαστώ της απόψεις τους χωρίς να σέβονται τις δικιές μου. Κανένας από τους «οικολόγους» δεν ασχολήθηκε πραγματικά με το κυνήγι για να μπορεί να έχει άποψη.
  Απλά ταμπουρώνονται πίσω από μια θέση που επιστημονικά δεν είναι τεκμηριωμένη . Είναι δικαίωμα σας όπως είναι και δικό μου δικαίωμα να υποστηρίζω τα πιστεύω μου .
  Μόνο που εγώ ( και κάθε σώφρων άνθρωπος ) ακούω την άποψη σας με αποτέλεσμα να με χαρακτηρίζεται δολοφόνο , macho , αρχαιολάτρη , ανώμαλο , ανεπαρκή και δεν ξέρω τι άλλο ακόμα .

 122. Δεν καταλαβαίνω γιατί επανερχόμαστε στην απαγόρευση; Είναι ήδη γεγονός στην Πελοπόννησο και στην Εύβοια σε πολύ μεγαλύτερες εκτάσεις από τα καμένα. Για κοιτάξτε τους χάρτες και θα δείτε τις τεράστιες εκτάσεις.
  Τώρα αν εννοείται καθολική απαγόρευση σε όλη την χώρα, όπως το αίτημα των χορτοφάγων ζωολατρών, είναι κάτι ακόμη πιο ακατανόητο.. Είναι σαν να λέμε βρέχει στην Θεσσαλονίκη και πρέπει οι Αθηναίοι να φορέσουν όλοι αδιάβροχα..
  Σας προτείνω αγαπητέ να ανατρέξετε σε άρθρα σχετικά με καμένες εκτάσεις και φυσική αναγέννηση βιοτόπων. Θα δείτ, ίσως έκπληκτος, ότι ΟΛΑ τα ζώα και τα περισσότερα φυτά, μετά το
  σοκ των πρώτων ημερών, κατακυριεύουν τάχιστα τα εδάφη. Αυτό συμβαίνει γιατί οι ηλιακές ακτίνες δίνουν πλέον ζωή σε όλο τον χώρο, αφού δεν υπάρχει σκίαση από μεγάλα δέντρα..
  Τον πρώτο κι’όλας χρόνο οι ρυθμοί αναπαραγωγής των άγριων ζώων έχουν αυξητική τάση, πράγμα που συμβαίνει μόνο σε βιοτόπους που δέχονται αυξημένες βροχοπτώσεις τον χειμώνα και την άνοιξη..

  Για το ειλικρινές ενδιαφέρον των οικολόγων για τα άγρια είδη της πανίδας δεν αμφιβάλλω καθόλου. Όμως από που εξάγεται εσείς το συμπέρασμα ότι οι κυνηγοί ενδιαφέρονται μόνο για τα θηράματα;
  Οι κυνηγοί (τα ξαναλέω) μέσω των Κ.Οργανώσεων είναι γνώστες της πολύπλοκης λειτουργίας των ενδιαιτημάτων και την αλληλοεξάρτηση των ειδών..
  Εχουν ειδικούς επιστήμονες που μελετούν τους βιοτόπους και τα συμπεράσματα των ερευνών έχουν παρουσιαστεί (και συνεχίζεται αυτό) όχι μόνο σε ελληνικά συμπόσια., αλλά και σε διεθνή που έχουν μεγάλη συμμετοχή από γνωστούς και καταξιωμένους επιστήμονες περιβαλλοντολόγους..

  Δυστυχώς αγαπητέ Alkibiades, η πολυετής απαγόρευση του κυνηγίου εκτός από ένα άχρηστο μέτρο που δεν πρόκειται να ωφελήσει την άγρια ζωή, θα σταματήσει όχι μόνο την μελέτη της φύσης, αλλά και πολλές άλλες δραστηριότητες που χρηματοδοτούν οι κυνηγοί από το υστέρημά τους, όπως φύλαξη της άγριας πανίδας, σπορές στους ορεινούς εγκαταλελειμμένους βιοτόπους προς όφελος όλων των άγριων ζώων και όχι μόνο των θηραμάτων και άλλες..

 123. Ο Hunter ποιος ειναι ; ο 1 ο 2 ή ο 3;

 124. Να αναζητήσετε τις IP addresses για να βεβαιωθείτε..
  Επί των τύπων των ύλων, …άπιστοι …Νοσφεράτοι!

 125. To Alkibiades (??!)
  Θεωρώ σωστές και ψαγμένες τις απόψεις σου .

 126. Τς τς τς θα πρέπει να μελετάτε τις έννοιες των λέξεων πριν τις χρησιμοποιείτε αγαπητέ. Αλλο αρχέγονο, άλλο αρχαία Ελλάδα. Μήπως δεν μπορείτε να τις ξεχωρίσετε όπως και τα θηράματα;

  κυνηγός 2

  Το βλέπουμε πόσο ξέρουν να ξεχωρίσουν τα είδη οι κυνηγοί. Από τα είδη και τους αριθμούς που πάνε στα κέντρα περίθαλψης.
  Μπορεί πράγματι εσείς ο ίδιος να μπορείτε τα ξεχωρίζετε αλλά η πλειονότητα δεν έχει ιδέα. Γιατί απλά είσαστε απολίτστοι. Η ανθρωπότητα έχει προχωρήσει και ολοένα περισσότεροι άνθρωποι συνειδητοποιούν ότι το βάρβαρο σπορ σας πρέπει να σταματήσει. Η επιταγή του μέλλοντος είναι κοινωνίες με οικολογική συνείδηση, επειδή ο πλανήτης δεν αντέχει πιά στην κακοποίηση. Ολο και περισσότερες εταιρίες θα θέλουν να σπονσοράρουν οικολογικές οργανώσεις. Εσείς ποιούς θα βρείτε να σας στηρίξουν; Μπορεί να είσαστε οργανωμένοι αλλά είσαστε λίγοι και η κοινή γνώμη είναι εναντίον σας. Πάρτε το απόφαση και βρείτε κανένα άλλο χόμπυ.
  Οι κακοί ταξιτζήδες, αρτοποιοί, μηχνανικοί κλπ δεν αφαιρούν ζωές για λόγους αναψυχής. Κάποιος πέταξε την λέξη ζωολάτρες. Την προτιμώ από την αιμοδιψείς φονιάδες γιατί αυτό είστε.

  κυνηγός
  Και βέβαια θα τολμούσα να τα εκστομίσω μπροστά σας και όχι μόνον. Και όχι μόνο εγώ αλλά κι’άλλοι πολλοί. Σύντομα θα βγει ο κόσμος στους δρόμους να διαμαρτυρηθεί και να μαζεύει υπογραφές. Η βασιλεία σας δύει. Πρέπει επιτέλους να σεβαστείτε την πλειοψηφία που απεχθάνεται αυτό που κάνετε. Αν σας ενδιέφερε η προστασία της φύσης θα είχατε από μόνοι σας κατεβάσει τα δίκανα. Καιγόταν η Πελοπόννησος και βγαίνατε και κυνηγούσατε. Αυτό και μόνο φτάνει για να καταλάβει κανείς το επίπεδο σας.
  Λέτε πως κυνηγοί και οικολόγοι έχουν τους ίδιους σκοπούς. Ούτε ως αστείο μην το επαναλαμβάνετε γιατί μας κάνετε και αμφισβητούμε για τις πνευματικές σας ιδιότητες. Εσείς σπάτε την βιολογική αλυσσίδα επεμβαίνοντας, εμείς θέλουμε να την διατηρήσουμε.

  κυνηγέ 3
  Για ποιές επιστημονικές μελέτες μιλάτε αγαπητέ; Γιαυτές που εσείς πληρώνετε για να βγουν;

  Και βέβαια δεν απάντησε κανείς στις ερωτήσεις μου; Γιατί παλληκάρια; Επειδή δεν συμφέρει μήπως;

 127. Το whispering-planet
  Τις μελέτες της ευρωπαϊκής ένωσης εννοώ . Αν και θεωρώ ότι και από τις οργανώσεις μας γίνονται σοβαρές μελέτες .

 128. Η εκταση που ελαβε η καταστροφη με τις τελευταιες φωτιες δεν εχει προηγουμενο. Δεν μπορει η επιδραση να ειναι η ιδια με τις συγκριτικα τοπικες πυρκαϊες των προηγουμενων χρονων, οπου ζωα εγκαθιστανται αμεσα απο τις γειτνιαζουσες μη καμενες περιοχες.
  Οι νεες συνθηκες θα ευνοησουν ορισμενα ζωα δεν υπαρχει αμφιβολια, αλλα άλλα ειδη θα υποστουν τεραστια πιεση. Ακομα και σ’αυτα που θεωρητικα ευνοουνται, η αυξηση του ρυθμου αναπαραγωγης, μαζι με τις απωλειες που εχουν αναποφευκτα υπαρξει λογω της φωτιας θα καταληξει σε πληθυσμους με μεγαλο αριθμο νεων ατομων που εχουν κατα τεκμηριο μικροτερη βιωσιμοτητα λογω απειριας. Στη φυση η απειρια ειναι ο πρωτος λογος θανατου -ακομα και χωρις κυνηγι. Πρεπει αυτοι οι νεοι πληθυσμοι να εχουν μια ευκαιρια να σταθεροποιηθουν πρωτα. Τα νεαρα ειναι επισης λιγοτερο ανθεκτικα σε νοσους και στην κλιματικη αλλαγη, που ειναι προ των πυλων.
  Νομιζω οτι οντως οι κυνηγοι μπορει να ειναι χρησιμοι για το οικοσυστημα, στην περιπτωση που αντικαθιστουν τους φυσικους θηρευτες καποιων ειδων οταν αυτοι δεν υπαρχουν πια, αλλα ηδη αυτο σημαινει οτι η ισσοροπια εχει ηδη διαταραχτει μια φορα-ο περιορισμος των φυσικων θηρευτων δεν σημαινει υγιες υπαρχον συστημα.
  Κυνηγοι και οικολογοι εχουν οντως καποια κοινα συμφεροντα, (και οι δυο θελουν ενα φυσικο περιβαλλον που ευημερει), αλλα μονο οταν ειναι αμφοτεροι συνεπεις με τους εαυτους τους και θα τολμουσα να πω και με τις εξαγγελειες τους. Οι εκατερωθεν εκτροπες – υπερβολες πρεπει να αποφευγονται. Τα πραγματα αυτη τη στιγμη ειναι ασχημα γιατι υπαρχει μηδενικη εμπιστοσυνη μεταξυ τους και αυτοματη αντιμετωπιση του αλλου σαν του κατ’εξοχην εχθρου.

 129. @whispering-planet
  Αφήστε τα επαναλαμβανόμενα κλισέ «σπάτε την βιολογική αλυσίδα» και άλλες παρόμοιες σαχλαμάρες..
  Ούτε ιδέα δεν έχετε τι εστί βιολογική αλυσίδα.
  Εσείς τρώτε μόνο χόρτα.
  Με γεια σας και χαρά σας.
  Μην ζητάτε να τρώνε και άλλοι (κουτό)χορτο!

  Βλέπουμε τις κοινωνίες με οικολογική συνείδηση που έρχονται! Μασκαρεμένες θα είναι φαίνεται και δεν τις αναγνωρίζουμε..
  Οι στολές των «εργολάβων», των «καταπατητών» και των άλλων …οικολόγων έχουν μεγάλη πέραση!

  Την ώρα της πυρκαγιάς, οι κυνηγοί ήσαν εκεί στις φλόγες .βλάσφημε! Οι κυνηγετικές οργανώσεις έχουν παντού εθελοντικές ομάδες πυρασφάλειας και πυρόσβεσης.. Πυροσβεστικά μικρά αυτοκίνητα έχουν πολλοί Κ.Σύλλογοι. Αυτά είναι πασίγνωστα και στην Αττική, στην Θεσσαλονίκη και στην πολύπαθη Πελοπόννησο.. Που ήταν οι φίλοι σου οι χορτοφάγοι να μας πεις..

  Η καταστροφή των δασών είναι μια οδυνηρή πληγή για τους κυνηγούς. Μια πληγή που θα βλέπουμε ανοικτή για χρόνια και θα μας εξοργίζει γιατί ποτέ δεν πληρώνουν οι πραγματικοί υπεύθυνοι, αλλά το …σιχτίρισμα εξαντλείται στον εύκολο στόχο: στον κυνηγό..’Και σε αυτό το έγκλημα της απενοχοοποίησης και ΕΣΥ προσφέρεις με την αφέλειά σου…

  Να απαντήσουμε στις ερωτήσεις σου! Ποιες ερωτήσεις; Τι να τις κάνεις τις απαντήσεις μας..
  ΕΣΥ τα ξέρεις όλα!

 130. To Alkibiades (??!)
  Για μια ακόμα φορά θα θεωρήσω τις απόψεις σου σωστές και βάσιμες . Επίσης θέλω να σε ενημερώσω ότι ισχύει απαγόρευση κυνηγίου για τις καμένες εκτάσεις και για μια ζώνη περιμετρικά από αυτές . Δεν είμαι σε θέση να αποδείξω αν αυτή η ζώνη είναι επαρκής για να προστατεύουν και να εγκλιματιστούν τα ζώα . Θέλω να πιστεύω ότι έχουν μελετηθεί αυτές οι ενέργειες .

 131. kynigε
  καλό 🙂
  αλλα προτιμω τον φιλο μου τον Hunter
  που μας θυμισε τις παλαιες ημερες των αρχεγονων ενστικτων
  τοτε που βγαιναμε κυνηγι με μονο οπλο τα σουβλερα μας δοντια
  και απολαμβαναμε το ωμο,αιματηρό μας γευμα
  (Ωραιες εποχές)

 132. @Alkibiades (??!)
  Τα είπαμε… ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ το κυνήγι σε μεγάλες εκτάσεις… Και δεν σταματάμε εκεί..
  Ήδη όλα τα επιστημονικά επιτελεία της Κ.Ομοσπονδίας Πελοποννήσου, μαζί με την Ομοσπονδιακή Θηροφυλακή και τα μέλη των Διοικήσεων των Κ.Συλλόγων, συνεπικουρούμενα από εθελοντές κυνηγούς, έχουν ξεκινήσει την καταγραφή όσων ζώων δεν κατάφεραν να ξεφύγουν από τις φλόγες, αλλά και των διασωθέντων.
  Τα πρώτα αποτελέσματα δείχνουν ότι οι αγριόχοιροι της περιοχής έχουν διαφύγει σχεδόν στο σύνολό τους (πολύ λίγα άτομα βρέθηκαν νεκρά). Μάλιστα ενώ έχουν επιστρέψει ήδη στις περιοχές χωροκράτειάς τους, διανύουν αρκετά χιλιόμετρα (ως συνήθως) καθημερινά για διατροφή (περιοχή Μεγαλόπολης). Οι λαγοί και οι αλεπούδες έχουν υποστεί αρκετές απώλειες και συνεχίζεται ο έλεγχος. Υπάρχουν όμως μεγάλοι ακόμη πληθυσμοί και στα καμένα (φρέσκα ίχνη και απορίμματα). Οι πέρδικες έχουν διαφύγει και διασωθεί σχεδόν όλες.
  Μεγάλες απώλειες έχουν υποστεί οι πληθυσμοί των μικρόπουλων, των σκατζοχοίρων, των τρωκτικών και άλλων μικρών ζώων όπως σαύρες, φίδια που ενδημούν στα δάση.
  Η προσπάθεια δεν πρόκειται να σταματήσει τώρα που οι κάμερες θα φύγουν όπως συνήθως συμβαίνει με τους «εποχιακούς» προστάτες. Θα είμαστε εκεί όσο χρειαστεί, είτε βρέχει είτε χιονίζει…Γιατί δεν θα είναι κάθε μέρα λιακάδα!

 133. @Νοσφερατε
  Στην πραγματικότητα όλοι εμείς οι κυνηγοί, είμαστε απόγονοι του κόμη των Καρπαθίων..
  Αλλά να, για τις ανάγκες τις επικοινωνιακές (βλέπε ΚΑΚ).. το παίζουμε ..άνθρωποι!

 134. M’αρέσουν τα συμπεράσματα. Οι πέρδικες είναι αρκετές. Περπατήσατε μήπως σ’όλα τα καμμένα και τις μετρήσατε;
  Δεν δήλωσα ποτέ παντογνώστης γιαυτό κιόλας σας έκανα τις ερωτήσεις.
  Προσθέστε κι’αυτήν.
  Πόσα ακριβώς μέσα πυρόσβεσης διαθέτουν οι κυνηγοί;
  Τα υπόλοιπα τα αντιπαρέρχομαι γιατί συγκινήθηκα από το εντυπωσιακό κρεσέντο σας.

  «Η προσπάθεια δεν πρόκειται να σταματήσει τώρα που οι κάμερες θα φύγουν όπως συνήθως συμβαίνει με τους “εποχιακούς” προστάτες. Θα είμαστε εκεί όσο χρειαστεί, είτε βρέχει είτε χιονίζει…Γιατί δεν θα είναι κάθε μέρα λιακάδα!»

  Εύγε δάκρυσα κιόλας. Αν δεν είχαμε κι’εσάς ποιός θα προστάτευε την φύση από τους οικολόγους, εργολάβους και καταπατητές;

 135. Kynige
  οφείλω να πω οτι παρολο που θεωρώ οτι ειμαστε (στο θεμα του Κυνηγιου) σε αντιπαλες οχθες …
  ..Δεν νομιζω οτι εχεις-απο αποψη ηθους ή συγκροτησης- καμμια σχεση με τα υπολοιπα νουμερα κυνηγων (εννοω τα 2, 3 ή τον Μιστερ χαυντ )
  …Σε θεωρώ μάλλον μαλλον ασωτο υιο …Αν εγκαταλειψεις το κυνηγι και επιστρεψεις σου υποσχομαι τον Μοσχον τον σιτευτόν .

 136. Σάς πείραξε το ύφος γραφής μου;Μήπως θα πρέπει να μιλάω με το σεις και το σας τη στιγμή που με αποκαλούν δολοφόνο της φύσης;Δε θα σας κάνω τη χάρη…

  Στα καμμένα απαγορεύτηκε το κυνήγι,αλλά πριν βγει επίσημη απόφαση των αρμόδιων υπουργείων,η Κ.Σ.Ε είχε ζητήσει από τους κυνηγούς να μην πάνε να κυνηγήσουν.Και πολύ σωστά απαγορεύτηκε για 3-5 χρόνια.Αν και πολύ φοβάμαι,ότι σε 2-3 χρόνια θα απαγορεύεται όχι επειδή είναι καμένες περιοχές,αλλά επειδή θα έχουν χτιστεί κάποια σπίτια.Ιδίως στην Αττική…Η καθολική απαγόρευση δε θα βοηθούσε σε τίποτα,και είναι σίγουρο ότι δε θα τη δεχόμασταν.Και δεν είμαστε αμελητέα ποσότητα.Ποιος ο λόγος να απαγορευτεί το κυνήγι στην Κεντρική Μεσσηνία για παράδειγμα,επειδή κάηκε ο Ταΰγετος;Καμιά μελέτη δεν υπάρχει που να επιβάλλει ένα τέτοιο μέτρο.Απλώς προσπαθείτε μέσα στον γενικό χαμό να κάνετε πράξη τη μανία σας για κατάργηση του κυνηγιου.Σήμερα σε όλη την Πελοπόνησο αύριο σε όλη την Ελλάδα…Στα όνειρα σας!

  Ήδη έχω έτοιμα τα φυσίγγια για τ’αυριανά ορτύκια!!!

 137. Δεν με πειράζει το ύφος της γραφής αλλά η υποτίμηση της νοημοσύνης. Δεν έχετε επιχειρήματα και στρέφετε αλλού την κουβέντα όπως πάντα.
  Πάντως στις ερωτήσεις μου δεν απαντάτε. Να υποθέσω πως δεν σας συμφέρουν οι απαντήσεις;

  Αφού τόσο σας απασχολεί το περιβάλλον διαφυλάξτε το. Αντί να κυνηγάτε μπεκάτσες να βγείτε να κυνηγήσετε τ’αυθαίρετα.
  Θα δούμε αν είστε αμελητέα ποσότητα και τι ζητάει η πλειοψηφία. Θα σεβαστείτε το αποτέλεσμα;

  Δεν σας εύχομαι βέβαια καλό βόλι. Να πάτε να πιάσετε ορτύκια μπας και ανέβει η λίμπιντο. Υπάρχουν και οι Ρωσσίδες ξέρετε…..

 138. Κυνηγε 2
  Τουλαχιστον αφου σκοτωσεις τα ορτυκια σου
  μαζεψε τα φυσιγγια σου… Δεν ανακυκλωνονται..
  (Συγνωμη αν καταλάθος σε πληγωσα ε;)

 139. Ενδιαφέρουσα η κουβέντα (τουλάχιστον το πολιτισμένο της κομμάτι), αλλά πάσχει από μια σύγχυση. Υπάρχουν δύο διαφορετικά θέματα, που δυστυχώς συγχέονται συστηματικά από τους συνομιλητές. Η ηθική, αισθητική, συναισθηματική στάση του καθενός απέναντι στο κυνήγι και η επιστημονική, οικολογική θέση του κυνηγιού.
  Ως προς το πρώτο, να δηλώσω ότι η θέση μου ταυτίζεται με την θέση των οικολόγων. Το κυνήγι δεν χωράει στο προσωπικό μου σύστημα αξιών. Αυτό όμως αφορά την δικιά μου στάση απέναντι στο κυνήγι. Απλώς δεν το εξασκώ. Το να προσπαθήσω να επιβάλω την προσωπική μου ηθική στους άλλους (και μάλιστα δια νόμου) το θεωρώ φασισμό. Δυστυχώς διάβασα αρκετά σχόλια που διολισθαίνουν προς τα εκεί. Καταλαβαίνω ότι το πάθος και η αγάπη κάποιων για την φύση κάνει το έδαφος ολισθηρό (έχω γλιστρήσει και εγώ αρκετές φορές), αλλά ρε παιδία λίγη ψυχραιμία μόνο καλό θα έκανε. Απλώς δίνετε λαβή σε αυτούς που μιλάν για οικοφασίστες. Για παράδειγμα στο απόσπασμα ‘Σύντομα θα βγει ο κόσμος στους δρόμους να διαμαρτυρηθεί και να μαζεύει υπογραφές. Η βασιλεία σας δύει. Πρέπει επιτέλους να σεβαστείτε την πλειοψηφία που απεχθάνεται αυτό που κάνετε.’ υπάρχει ένα λογικό σφάλμα. Ότι η πλειοψηφία απεχθάνεται αυτό που κάνουν κάποιοι δεν είναι αρκετό για να απαγορευτεί. Η πλειοψηφία μπορεί να απεχθάνεται για παράδειγμα την ομοφυλοφιλία, αλλά δεν έχει κανένα δικαίωμα να την απαγορεύσει. Πρέπει να αποδείξει ότι είναι επιβλαβής για την κοινωνία.
  Και εδώ ερχόμαστε στο δεύτερο θέμα. Την επιστημονική τεκμηρίωση. Αν θέλουμε να απαγορεύσουμε (ή να περιορίσουμε δραστικά) το κυνήγι, πρέπει να αποδείξουμε ότι είναι καταστροφικό για την φύση με επιχειρήματα, μελέτες και παραδείγματα. Φοβάμαι ότι ο Κυνηγός έχει κερδίσει στα σημεία μέχρι εδώ σε αυτόν τον τομέα. Εγώ δεν έχω τις γνώσεις για να αναλάβω να γυρίσω τον αγώνα, αλλά ελπίζω μια και παίζουμε εντός έδρας να αναλάβει δράση κάποιος.

 140. Θα περιμενε κανεις μετά την καταστροφή που μας βρηκε και την μιση Ελλδα καμμενη…

  και καμμια εβδομηνταρια νεκρους -ως τώρα
  -κι ουτε τα ονοματα τους δεν ξερουμε ακόμη,
  – να είχαμε συγκλονισθεί και καποιοι να βαζανε νερό στο κρασι τους…
  -π.χ να περιορισουν τα χομπυ τους , να μη χτισουν τοσα μα τόσα αυθαιρετα , να μη χορευουν πάνω στα καμμενα και τους ταφους
  ,να μη πεταν το αναμμενο τους τσιγάρο στα ξερά χορτα ,
  να πουνε απο μόνοι τους βρε αδελφε για ενα χρόνο δεν θα κυνηγησω γιατί συγκλονιστηκα και πονάω..γι αυτό που συνέβη στην χωρα

  Αλλά Μπά!
  Μονο τηλεμαραθωνιοι και μελό δακρυα στη τηλεοραση και ..ευκαιριες για δανεια αποΤραπεζες με χρηματοδοτηση του Κρατους ..και:» Ήδη έχουν έτοιμα τα φυσίγγια για τ’αυριανά ορτύκια!!!

  Ελλάς Ελληνων Κυνηγών

 141. Εγώ τα φυσίγγια μου τα μαζεύω,και τα ξαναγεμίζω.

  Η πλειοψηφία θέλει να καταργηθεί το κυνήγι;Είσαι σίγουρος;Ακόμα και δημοψήφισμα να γίνει,μάλλον οι χαμένοι θα είστε εσείς.Αρκεί να υπολογίσεις πόσοι είναι οι κυνηγοί σε όλη την Ελλάδα,τα μέλη των οικογενειών τους,και να προσθέσεις τις οικογένειες όλων όσων ασχολούνται άμεσα ή έμμεσα με το κυνήγι.Οπλοπωλεία,κυνοτρόφοι,βιομηχανίες ζωοτροφών,βιοτεχνίες ειδών κυνηγίου,όπως ρούχα κλπ.Επί πλέον ας δείτε το οικονομικό μέρος από το κυνήγι…

 142. dermes
  Εγώ πάλι θεωρώ φασισμό το να κυνηγάει μιά μικρή μερίδα του πληθυσμού, έτσι επειδή γουστάρουν και επειδή τα έχουν κάνει πλακάκια με τους πολιτικούς.
  Δημοκρατία θεωρώ να επικρατήσει η πλειοψηφία, και δημοκρατικό μας δικαίωμα να μαζέψουμε υπογραφές.
  Και άλλη φορά πριν αποκαλέσετε κάποιον φασίστα σκεφτείτε ότι εμείς δεν κρατάμε δίκανα.

 143. Σε πολλά με κάλυψε ο dermes, αλλά θα ήθελα να διατυπώσω κάποιες σκέψεις ακόμα.

  Προσωπικά (το ξανάγραψα εδώ) δεν θεωρώ σωστή την πρόταση των Ο-Π για 5ετή ΓΕΝΙΚΗ απαγόρευση, ούτε συμμερίζομαι τις ακραίες απόψεις για οριστική απαγόρευση του κυνηγιού.

  Επαναλαμβάνω ότι (προσωπικά, πάντα) αισθάνομαι πως με ανθρώπους όπως ο Κυνηγός (ο ορίτζιναλ!) βρισκόμαστε, δυνητικά, στην ίδια πλευρά, έστω κι αν αυτός κρατάει όπλο κι εγώ φωτογραφική μηχανή.

  Η αγάπη και η έγνοια για τη φύση είναι κοινή. Και, νομίζω πως, μπορούμε να συμφωνήσουμε σε θέματα όπως η αναγκαιότητα πάταξης των βαρβάρων που εξορμούν ανεξέλεγκτοι εις βάρος ό,τιδήποτε βλέπουν να κινείται.

  Επιγραμματικά, τους θέλω τους κυνηγούς στα δάση – όχι στους καναπέδες μπροστά στην τηλεόραση. Και, εφ’ όσον συμφωνήσουμε στην αυστηρή τήρηση των εκάστοτε κανόνων και στον εξοβελισμό των βαρβάρων, δε θα αρνηθώ να «τιμήσω» ένα λαγό ή μια πέρδικα!

  Οι ΜΟΝΟΙ που δικαιούνται να αγανακτήσουν με αυτή τη θέση μου είναι οι συνεπείς χορτοφάγοι!

 144. whispering-planet να σου θυμίσω ότι και ο Χριστόδουλος μάζεψε υπογραφές για τις ταυτότητες και δεν κατάφερε τίποτα!!!

  Φασίστας δεν είναι όποιος κρατάει όπλο.Είναι όποιος δογματικά αφορίζει τον άλλο.Δηλαδή εσείς οι δήθεν οικολόγοι είστε φασίστες όταν λέτε «να καταργηθεί το κυνήγι».Σιγά,ποιοι είστε;

  Αλήθεια,τα αιολικά πάρκα δεν κάνουν κακό στην Πανίδα;

 145. Αντί να απαντάτε με ερωτήσεις, απαντήστε σε καμμία ερώτηση. Ακόμα περιμένω τα νούμερα.

 146. Ο Φασισμός ειναι πολύ συγκεκριμενη ιδεολογια , και ιστορικά και πολιτικά , και δεν εχει σχεση ουτε με υπογραφες ουτε με απλώς αυταρχική συμπεριφορά …

 147. Δεν παύετε να με εντυπωσιάζετε με τις γνώσεις σας, μόνο που θέλω νούμερα. Πόσα πουλιά σκοτώνουν οι ανεμογενήτριες και πόσα οι κυνηγοί.
  Εδώ έχετε επιστημονικές μελέτες;
  Αλλα λόγια ν’αγαπιόμαστε. Κατήντησε πληκτικό πλέον. Καμμιά απάντηση έχετε;

 148. @Νοσφερατε
  οφείλω να πω οτι παρολο που θεωρώ οτι ειμαστε (στο θεμα του Κυνηγιου) σε αντιπαλες οχθες …
  ..Δεν νομιζω οτι εχεις-απο αποψη ηθους ή συγκροτησης- καμμια σχεση με τα υπολοιπα νουμερα κυνηγων (εννοω τα 2, 3 ή τον Μιστερ χαυντ )
  …Σε θεωρώ μάλλον μαλλον ασωτο υιο …Αν εγκαταλειψεις το κυνηγι και επιστρεψεις σου υποσχομαι τον Μοσχον τον σιτευτόν

  Καλημέρα!
  Μέγα ολίσθημα κατά την απλοϊκή μου άποψη είναι να βγάζεις τόσο εύκολα συμπεράσματα (και να το λες επιπλέον!) για την ηθική (ήθος) ανθρώπων που δεν γνωρίζεις, απλώς και μόνο επειδή διαβάζεις κάτι που έγραψαν. Θα μπορούσα να είμαι εγώ ένας μεγάλος απατεώνας που γνωρίζω καλά τα θέματα για τα οποία γράφω και αντίθετα αυτοί που εσύ (και άλλοι) δεν «εκτιμήσατε» να είναι οι καλύτεροι άνθρωποι από άποψη ήθους κλπ..
  Για τον λόγο αυτό, εγώ προσπάθησα και προσπαθώ να απαντώ και να σχολιάζω ΜΟΝΟ τα γραφόμενα και οχι να κάνω σχόλια για τον χαρακτήρα των ανθρώπων.
  Είναι φανερό οτι οι χορτοφάγοι της «παρέας» είναι κάθετα αντίθετοι στην θανάτωση ζώων. Τους κατανοώ και δεν υπάρχει κανένα επιχείρημα εναντίον της άποψης αυτής, ή μάλλον αυτής της στάσης ζωής. Ίσως πολύ αργότερα το μετανοιώσουν για λόγους υγείας. Η ταχεία αποδόμηση των κυττάρων της επιδερμίδας που προέρχεται από την έλλειψη ζωϊκής προέλευσης πρωτεϊνών, σύντομα θα τους δείξει τον σωστό δρόμο..
  Όμως η λογική που λέει: «Ότι δεν μου αρέσει εμένα πρέπει να καταργηθεί» είναι φασισμός όπως είπε και ο σωστός dermes. Είναι αναρίθμητα τα παραδείγματα ανθρώπινων δραστηριοτήτων που ενοχλούν άλλους. Φαντάσου να ζητούσαν οι δυσαρεστημένοι να κοπούν!
  Το ζήτημα είναι αν είναι το κυνήγι παράνομο, ή μια δραστηριότητα η οποία είναι εξοβελιστέα παγκοσμίως..
  Είναι έτσι; ΟΧΙ..
  Γιατί δεν είναι έτσι;
  Γιατί το κυνήγι διεξάγεται σε όλες τις χώρες του κόσμου;
  Γιατί εκατομμύρια άνθρωποι ασχολούνται ξοδεύοντας πολλαπλάσια χρήματα από το κόστος όποιασδήποτε συγκομιδής;
  Γιατί αυτό το οξύμωρο σλόγκαν «Κυνηγός και προστάτης της φύσης», είναι σε όλο τον κόσμο ευρέως αποδεκτό από τις κοινωνίες;
  .. (Εκτός από τους φανατικούς ζωολάτρες και φυσικά και τους αμύητους)
  Η απάντηση είναι εύκολη:
  Είναι μια ανθρώπινη δραστηριότητα συλλογής καθαρής τροφής από την φύση με έναν ακραίο ψυχαγωγικό τρόπο, όπως το ψάρεμα, η μανιταροσυλλογή κλπ.
  Επιπλέον παντού οι διαχειριστικές μέθοδοι και προγράμματα που εφαρμόζονται από τις κυνηγετικές οργανώσεις, έχουν κυριολεκτικά αναβαθμίσει την ποιότητα των άγριων βιοτόπων και το αποτέλεσμα, αυτή την υψηλή ποιότητα δηαλαδή, την «γεύονται», την προσλαμβάνουν, την «αποκτούν» ΟΛΟΙ! Και οι κυνηγοί αλλά και οι απλοί επισκέπτες, οι επιστήμονες, οι αγρότες και γενικά οι άνθρωποι που αγαπούν την ύπαιθρο..

  Τέλος, εγώ, ονειρεύομαι μια πλατειά «ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΑΙΘΡΟ»! Μια οργάνωση-κόμμα που να αγκαλιάζει όλους που ενδιαφέρονται για την διατήρηση της φύσης και την βιώσιμη ανάπτυξη, των ανθρώπων που ζουν, εργάζονται ή ψυχαγωγούνται στην Ύπαιθρο..
  Τώρα πως και πότε.. δεν ξέρω..

 149. whispering-planet

  Δεν έχω αποκαλέσει ποτέ στην ζωή μου κάποιον φασίστα. Όταν αποφασίσω να το κάνω, το τελευταίο που θα με νοιάζει είναι αν κρατάει όπλο.
  Για την συλλογή υπογραφών, απλώς φροντίστε το προς υπογραφή κείμενο να έχει πλήρη επιστημονική τεκμηρίωση, και να είστε βέβαιος ότι θα το υπογράψω πρώτος.

 150. Νοσφερατος

  Έχετε δίκιο για την λέξη φασισμός ιστορικά και πολιτικά. Στην καθομιλουμένη όμως, έχει πάρει και την (δευτερεύουσα; μεταφορική;) σημασία της αυθαίρετης επιβολής μιας οποιαδήποτε ιδεολογίας. Επέλεξα να χρησιμοποιήσω την ισχυρή αυτή λέξη (και ζητάω συγνώμη αν έθιξα κάποιον) για να ξυπνήσω κάποια αντανακλαστικά σε ορισμένους. Έχω την εντύπωση ότι τα κατάφερα.
  Έχω ενταχθεί στο παρελθόν σε αρκετές οικολογικές ομάδες, πάντα όμως έφευγα πολύ σύντομα όταν ερχόμουν αντιμέτωπος με ορισμένα άτομα που διέπονταν από Οικολογικό Φονταμενταλισμό (μην σπεύσετε να με διορθώσετε πάλι, γνωρίζω και εδώ το αδόκιμο της φράσης). Προσωπικά, θεωρώ αυτή τη στάση άχρηστη (γιατί να είμαι ακραίος και επιθετικός όταν έχω επιχειρήματα;) και επιβλαβή (υπάρχουν πάρα πολλοί άνθρωποι που θα στήριζαν ή θα συμμετείχαν στο οικολογικό κίνημα, αλλά απωθούνται από αυτές τις συμπεριφορές)

 151. Κυνηγέ
  Ελπίζω κι εσύ να καταλαβαινεις οτι εδώ το μόνο που μπορουμε να κρινουμε ,ή στο οποιο να κριθουμε , ειναι Περσόνες
  και οχι πραγματικοι ανθρωποι με σαρκα και οστα
  – Περσονες …δηλαδή αποψεις και ο τροπος του γραφειν, το υφος κ.λ.π
  -Τωρα
  Θεωρώ οτι ως περσόνα παρόλο που διαφωνώ μαζί σας μου φαινεστε πιο λογικός από τον Hunter π.χ (ο οποιος εμφανισθηκε εδώ περιπου ως ο ανθρωπος -λεοπαρδαλη προθυμος να φαει ωμό κρεας και κατηγορώντας οσους δεν το κανουν ως …ψυχανώμαλους)
  Στην πραγματική του ζωή βεβαια μπορει ο κ. Hunter να ειναι ενας (ή και μια που να ξερω ‘γω )
  εξαιρετικά φιλησυχος -η κυριος-α , που λιποθυμά στη θεα του αίματος
  Και αντιθετα εσεις να μοιαζετε με τον.. Χανιμπαλ Λεκτωρ

  Και δεν φανταζομαι να νομιζετε πραγματικά οτι εγώ π.χ κυκλοφορώ τα βραδυα πετώντας ως Βαμπίρ που ψαχνει τρυφερους λαιμούς;

  (Μονο στα ονειρα μου )
  Παρολα αυτά, εξακολουθώ να σας θεωρώ ,ασωτο υιο ..

  dermes : Η καταχρηση της σημασιας των ορων …Εισαι φασιστας ,φονταμενταλιστης»κλπ
  σιγά σιγά ακυρωνουν και την σημασια τους …και

  μας εθιζουν(με »μιθριδατικό » τροπο …στο να τους χρησιμοποιουμε με καθε ευκολία …ωστε αν εμφανιστει ξανά ενας αυθεντικός Φασισμός ή φονταμενταλισμός να μη μπορουμε να τον ξεχωρισουμε απο τον πραγματικό.

  Ειναι σαν να βλεπεις τον εχθρο σου μεσα απο μια ατελειωτη σειρά απο καθρεφτες …τι ειναι πραγματικό; και τι αντιγραφο;)

 152. Νοσφερατος

  Θα μου επιτρέψετε να εξακολουθήσω να χρησιμοποιώ τις λέξεις με μεταφορική ένια όταν αυτό εξυπηρετεί το νόημα ή τον στόχο των λεγόμενων μου. Θα μπορούσαμε να ανοίξουμε μια πολύ ενδιαφέρουσα φιλολογική συζήτηση, αλλά νομίζω ότι δεν είναι ούτε ο τόπος, ούτε ο χρόνος κατάλληλος. Έχουμε αγώνα.

  Κυνηγέ

  Κυνηγέ έχω καναδυό απορίες σχετικά με το κυνήγι που θα ήθελα να με διαφωτίσετε.
  Όταν έρχεται κάποιος για να βγάλει άδεια κυνηγιού, εκτός από τα χρήματα, τι άλλες προϋποθέσεις πρέπει να τηρεί; Για παράδειγμα δίνει κάποιες εξετάσεις για τα απόδειξη ότι γνωρίζει τους κανόνες ασφαλείας για το όπλο του, την νομοθεσία για το κυνήγι, αν μπορεί να ξεχωρίζει τα είδη που επιτρέπεται να κυνηγά από αυτά που δεν επιτρέπεται, αν έχει συνείδηση του ποιος είναι ο ρόλος του μέσα στο οικοσύστημα; Οι κυνηγητικοί σύλλογοι υποχρεώνουν τους κυνηγούς να περάσουν από κάποια εκπαίδευση; Μη μου απαντήσετε ότι στέλνετε δελτία τύπου, ξέρετε ότι δεν είναι αρκετό.

 153. Και βέβαια υπάρχει υποχρέωση εξετάσεων στην έκδοση για πρώτη φορά της άδειας θήρας. Υπάρχει ένα
  ερωτηματολόγιο
  με τρεις απαντήσεις για κάθε ερώτηση και ο υποψήφιος κυνηγός πρέπει να τσεκάρει την μία σωστή για κάθε ερώτηση σε εξετάσεις ενώπιον 1 υπηρεσιακού υπαλλήλου της οικείας Διεύθυνσης Δασών (Δασολόγου) και 2 μελών του διοικητικού συμβουλίου του Συλλόγου που θα ανήκει. Το έντυπο με τις ερωτήσεις μπορεί να το προμηθεύεται από τον σύλλογο για μελέτη.
  Όμως αυτή η διαδικασία για μας δεν είναι πλέον αρκετή. Εχουμε ζητήσει την αλλαγή της σχετικής νομοθεσίας με προτάσεις για πολυήμερα υποχρεωτικά μαθήματα κλπ.
  Επίσης έχουμε ζητήσει την υποχρεωτική εκπαίδευση όλων των κυνηγών ανα τακτά χρονικά διαστήματα..

 154. Διευκρίνηση:
  Τα ερωτηματολόγια που μελετάμε όπως θα δείτε είναι 10 με διαφορετικές ερωτήσεις. Την ημέρα των εξετάσεων ο εξεταστής Δασολόγος διαλέγει τυχαία κάποιο από τα 10 διαφορετικό για κάθε εξεταζόμενο.
  Οι εξετάσεις διεξάγονται στα γραφεία του Κ.Συλλόγου.

 155. dermes Οχι μονο σας επιτρεπω αλλά σας ευχαριστώ που κι εσεις οπως και ο μιστερ Χαντερ με βοηθησατε να καταλαβω τα αρχεγονα μου ενστικτα και να αφήσω κατα μερος τις οποιες λεπετεπιλεπτες και μάλλον
  φλουφλικες φιλολογικες μου επιφυλαξεις »

  Ετσι θα μπω και εγώ στον Αγώνα τον καλό εκσφενδονιζοντας καρεκλες,
  και εκστομιζοντας εναντιον οιουδήποτε αντιπαλου μου Κραυγές τυπου »και Α και Ου και Δπ νουδουφουκου »
  και χαρακτηρισμους οχι μονο »Φασιστα » αλλά και Βρωμερε αρκουδιαρη ,Καλικαντζαρε , χλιμιτζουρα, κουραδοκοφτη, βρωμερό πηδηχτο πιθήκι που ρεμπελιαζει στις κοκκοφοινικιές ,
  σαλιαρη γυμνοσαλιαγκα , χελωνα χωρίς καβουκι κ. α

  Και παλι Ευχαριστώ πολύ..

 156. ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΑΙΘΡΟ.
  Οταν συνειδητοποιήσετε ότι τα άγρια ζώα έχουν ίσα δικαιώματα στην ζωή όπως ο άνθρωπος, γιατί όχι;

 157. Νοσφερατος

  Πραγματικά δυσκολεύομαι να κατανοήσω τόσο το περιεχόμενο όσο και το αίτιο του σχολίου σας. Δεν μπορώ να καταλάβω από τι προσβληθήκατε, εκτός και αν θεωρείτε ότι σας ειρωνεύομαι στο τελευταίο σχόλιο μου (ο γαμημένος ο πληθυντικός δίνει ένα τόνο ειρωνείας, αλλά δεν τον ξεκίνησα εγώ –νομίζω). Σας διαβεβαιώνω ότι δεν είχα τέτοια πρόθεση, το σχόλιο είναι στο σύνολό του κυριολεκτικό. Εκτός από την φράση ‘έχουμε αγώνα’ που είναι αυτοσαρκασμός. Αν εσείς με την λέξη αγώνα εννοείτε αυτό που περιγράφετε, λυπάμαι αλλά δεν θα συμμετέχω, ούτε σαν συμπαίκτης ούτε σαν αντίπαλος. Αντίο σας.

  Kynigos

  Χαίρομαι που έχετε αντιληφθεί την ανεπάρκεια του συστήματος και με γλυτώνετε από τον κόπο να επιχειρηματολογώ. Αλήθεια τι νόημα έχει να ελέγχεται τον υποψήφιο κυνηγό αν γνωρίζει ότι επιτρέπεται να κυνηγά Σαρσέλα ενώ απαγορεύεται να κυνηγά Φαλαρίδα, την στιγμή που δεν τον ελέγχεται αν μπορεί να τα ξεχωρίσει; Ελπίζω όταν αρχίσετε την εκπαίδευση των κυνηγών, εκτός από το πώς δεν θα αυτοπυροβοληθούν και πως δεν θα τους κατασχέσουν το τζιπάκι, να τους μαθαίνετε και πράγματα όπως οικολογία, ισορροπία οικοσυστήματος και κυνηγητική ηθική (το τελευταίο ακούγεται οξύμωρο στα αυτιά μου). Έχω και άλλες απορίες αλλά δεν νιώθω πλέον όμορφα εδώ και θα αποχωρίσω από την συζήτηση.

 158. Kynigos

  Ήθελα να σας ζητήσω συγνώμη για το τελευταίο σχόλιο μου, γράφτηκε σε κατάσταση εκνευρισμού και μου βγήκε επιθετικό. Παρακαλώ αγνοήστε το.

 159. Δυστυχώς και σε τούτη τη συζήτηση, μετά από 150 τόσα σχόλια, τα βασικά χαρακτηριστικά των «συζητήσεων» με περιεχόμενο το κυνήγι αναπαράγονται ξανά και ξανά, και φαίνεται ότι όσο αυτή η συζήτηση δεν ανοίγεται στη κοινωνία, τόσο θα ορθώνονται τείχη και ο φανατισμός θα καλλιεργείται με απρόβλεπτες συνέπειες. Οφείλω, να ομολογήσω ότι η στρατηγική των φανατικών του κυνηγίου (όχι αν θα πρέπει να υπάρχει το κυνήγι σαν δραστηριότητα στην Ελλάδα, αλλά ο συγκεκριμένος τρόπος που εξασκείται στην Ελλάδα !!!)) έχει δύο αλληλοσυμπληρούμενα σκέλη. Από τη μια (στηριγμένοι στην οικονομική ευρωστία, τις πολιτικές και κυβερνητικές διασυνδέσεις -όποιου «χρώματος»- αλλά και στην κατάσταση ανεργίας πολλών επιστημόνων μέσου βεληνεκούς και συγκρότησης) καλλιεργείται η «επιστημονική δικαίωση» του κυνηγίου πρακτικά και «συμβολικά». Και από την άλλη, η κατασκευή φημών απέναντι στους οικολόγους, και γενικά τους ανθρώπους που ορθώνουν μια κριτική ή απορριπτική στάση απέναντι στο κυνήγι (και όχι στους κυνηγούς). Εδώ, ένα μικρό σχόλιο, το οποίο με προβλημάτισε και με προβληματίζει ακόμα !! Οι επικοινωνιακές επιλογές των κυνηγών θυμίζουν ΚΚΕ (π.χ όποιος κάνει κριτική στο ΚΚΕ είναι «αντικουμουνιστής», σε παραλληλισμό, όποιος κάνει κριτική στο κυνήγι είναι «αντικυνηγός», εννοώντας (επικοινωνιακά) όχι το κυνήγι αλλά του κυνηγούς. Επίσης, πολλές φορές τα επιχειρήματα των κυνηγών θυμίζουν την «απολιθωματική αριστερά» και στηρίζονται πλήρως στα βασικά της «θρησκευτικής σκέψης». Παράδειγμα, μέσα σε άλλα επιχειρήματα, είναι και «η εκπαίδευση στα όπλα» τα οποία υποτίθεται ότι μέσα από ένα κλίμα «ανδρισμού» προετοιμάζουν τους ανθρώπους στην αντίσταση ακόμα και την επανάσταση. Όλοι οι άλλοι είναι χλεχλέδες και «παιδιά του καναπέ». (Ποια είναι άραγε τα ποσοστά των κυνηγών που είναι ΚΚΕ για παράδειγμα ?? Δύσκολη και «προκλητική» ερώτηση, αλλά 4 συγγενείς που έχω και είναι κυνηγοί, είναι ταυτόχρονα και δραστήρια μέλη του ΚΚΕ. Για να σας προλάβω κυνηγέ μου, το ζουμί της υπόθεσης που εξετάζω εδώ, είναι ότι στη αριστερά το κυνήγι όχι μόνο είναι αποδεκτό, αλλά και υποστηρίζεται ενεργά «με όλο το στυλ» των παρωχημένων επιχειρημάτων της. Ωστόσο, το κυνήγι της δεκαετίας του ’60, δεν έχει πλέον καμία σχέση με το κυνήγι της νέας χιλιετίας στην Ελλάδα).

  Το χειρότερο που μπορεί να βγει μέσα από «αδιέξοδες διαμάχες φανατικών», είναι η δημιουργία φραγμάτων επικοινωνίας των ενδιαφερόμενων μερών, με τελικό χαμένο την Κοινωνία και την «άγρια ζωή». Ο ρόλος των «ηρώων» ένθεν και «ένθεν» είναι και αυτό συστατικό της «Θρησκευτικής σκέψης».

  Ξαναθέτω λοιπόν πάλι τα βασικά ερωτήματα, σαν μια προσπάθεια να «συνετισθεί» ο Κυνηγός άνευ νούμερου (επικοινωνιακά, «παίκτης, πρώτης εθνικής») και να αποδείξει έμπρακτα (??) ότι μπορεί να βγάλει σε πέρας ένα διάλογο χωρίς «ακροβασίες» και φτηνούς μονόλογους. Από τέτοια πήξαμε … το debate είναι φρέσκο.
  1. Υποστήριξα ότι η «λογική» του κυνηγίου όπως εξασκείται παραδοσιακά στην Ελλάδα, είναι επιζήμια και θα πρέπει να αλλάξει. Σήμερα υπάρχει ένα απίστευτης πολυπλοκότητας παζλ, απαγορευμένων περιοχών (ΚΑΖ = Καταφύγια Άγριας ζωής, εν πολλοίς χωρίς δασική εποπτεία και έλεγχο) και έτσι υπονοείται ότι πέρα από αυτές τις περιοχές, το κυνήγι επιτρέπεται παντού. Η «σωστή λογική» είναι, ότι πρώτα καθορίζεται ένας συγκεκριμένος γεωγραφικός χώρος (μπορεί να είναι 2 και 3 και 4) όπου εξασκείται το κυνήγι (με νόμους και κανόνες που τους θέτει οι κοινωνία και οι ειδικοί επιστήμονες γι’ αυτό) και ΜΟΝΟ ΕΚΕΙ να επιτρέπεται το κυνήγι. Προηγουμένως, έχουν καταρτιστεί διαχειριστικά σχέδια που απαντάνε σε ερωτήσεις του τύπου: Τι ζώα υπάρχουν εδώ ?, οι πληθυσμοί τους είναι βιώσιμοι ? ποια από αυτά τα ζώα είναι θηρεύσιμα ? Ποιοι είναι οι πληθυσμοί τους ? Πόσα ζώα από τα θηρεύσιμα μπορούμε να αφαιρέσουμε από τον βιότοπο ? (τα ερωτήματα είναι συνειδητά «εκλαϊκευμένα»). Ας μας πει ο κυνηγός, που έχουν προηγηθεί τέτοιες μελέτες δυναμικής πληθυσμών (έστω και για τα αγριογούρουνα, μόνο) και μετά, να έχει επιτραπεί το κυνήγι. Τέτοιου είδους μελέτες είναι προφανές ότι δεν μπορούν να χρηματοδοτηθούν και να εκτελεστούν από τους κυνηγούς και μόνο, όσο και αν δεν τους λείπουν τα οικονομικά μέσα. Αυτό δεν σημαίνει ότι οι κυνηγοί δεν θα έχουν λόγο. Η Ζωολογία (και οι επιμέρους κατευθύνσεις της) είναι ο επιστημονικός κλάδος που εμπλέκεται με τη μελέτη της αλληλεπίδρασης ανθρώπινων πληθυσμών και άγριων ζώων, τα χαρακτηριστικά του φυσικού περιβάλλοντος που αποικίζουν τα άγρια ζώα κ.λ.π. Ο στόχος εδώ, δεν άλλος παρά να περιοριστεί στο ελάχιστο (έως καθόλου) η αρνητική επίδραση (ανθρώπινης προέλευσης) και να ρυθμιστεί η βιωσιμότητα των φυσικών διαθέσιμων της πανίδας.
  2. Η ρύθμιση της κυνηγετικής δραστηριότητας περιλαμβάνει και τον επιστημονικό έλεγχο/παρακολούθηση της κυνηγετικής κάρπωσης. Ο τρόπος για να ελεγχθεί τι θηρεύτηκε από τον συγκεκριμένο χώρο, είναι η άμεση παρατήρηση και η ακριβής καταγραφή από ομάδες επιστημόνων (φοιτητών, μεταπτυχιακών φοιτητών, νέων επιστημόνων ζωολογίας) των ζώων που «αφαιρέθηκαν», ικανοποιώντας στο ακέραιο (για κυνηγούς και μη κυνηγούς) τους κανόνες της αντικειμενικής καταγραφής. Το να ρωτά τους κυνηγούς (όντας εσύ κυνηγός) τι καρπώθηκε, χωρίς να βλέπεις τι υπάρχει μέσα στην τσάντα (πρόγραμμα ΑΡΤΕΜΙΣ), τι βάρος έχουν τα ζώα, σε τι κατάσταση υγείας βρισκόντουσαν πριν την θανάτωση κ.λ.π είναι απλώς μια ντρίπλα, (δήθεν) επιστημονικότητας που θέλει ντε και καλά να αποδείξει ότι «δεν τρέχει τίποτε» με τους θηρευόμενους πληθυσμούς, προκειμένου η κοινωνία να δεχτεί ένα επικοινωνιακό τρίκ και να αφήσει το κυνήγι και τους κυνηγούς … στην ησυχία τους.

  Σταματώ εδώ.
  Κυνηγέ μου τι απαντάς ??

 160. και οικολόγοι μπορεί να αφήνουν φίδια”..
  ή και οι κυνηγοί μπορεί να πυροβολούν ότι πετάει”..

  ΜΕ ΤΗ ΣΦΑΓΗ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΑΡΧΙΣΕΙ ΣΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΗΣΟ ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ?
  ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΣΤΑ ΚΑΜΕΝΑ ΕΙΠΕ Η ΠΕΡΙΦΕΡΙΑΡΧΗΣ…
  ΑΠΕΞΩ ΑΠΟ ΤΑ ΚΑΜΕΝΑ. ΣΤΑ 3 ΧΙΛΜ ΟΠΟΥ ΣΥΝΟΣΤΙΖΟΝΤΑΙ »ΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΤΗΣ ΣΜΥΡΝΗΣ » ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ??
  ΘΑ ΤΑ ΣΦΑΞΟΥΜΕ ΟΛΑ ΑΓΑΠΗΤΕ ΣΥΝΑΔΕΛΦΕ ΚΥΝΗΓΕ?
  ΔΕΝ ΘΑ ΠΡΕΠΕ ΑΠΟ ΜΟΝΟΙ ΜΑΣ ΝΑ ΝΗ ΚΗΝΗΓΗΣΟΥΝΕ ΣΕ ΑΚΤΙΝΑ 30 ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΧΙΛΜ ΑΠΟ ΤΑ ΚΑΜΕΝΑ?
  ΤΙ ΛΕΕΙ Η Γ΄ ΚΟΕ ΚΑΙ Ο Κ. ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ?
  ΘΑ ΠΑΘΟΥΜΕ ΤΙΠΟΤΑ ΑΝ ΠΑΜΕ ΛΙΓΟ ΠΙΟ ΠΕΡΑ? ΓΙΑ ΦΕΤΟΣ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ?

 161. dermes …δεν προσβληθηκα καθολου αγαπητε … Απλώς με καπως αστειο τροπο ηθελα να σας δειξω
  οτι ο αγωνας σας που ειναι και δικός μου οπως και αλλων ..μπορει να γινει και χωρις ευκολους χαρακτηρισμους…που δεν ωφελούν σε τιποτα και συκοτιζουν το περιεχόμενο της συζητησης

  …και νομιζω οτι αυτό μάλλον το καταλαβατε…
  Καλή συνεχεια και καλή δυναμη ..

 162. Γεια σας! Γράφω στο μπλογκ της κουρούνας:

  ”Το κυνήγι είναι απλά ένα δολοφονικό σπορ.Οι κυνηγοί σκοτώνουν από ευχαρίστηση και όχι για να φάνε.Δώστε σε έναν κυνηγό μια πέρδικα για 5 ευρω και θα σας την πετάξει στη μούρη.Προτιμάει να χαλάσει 20 φορές περισσότερα χρήματα και κόπο και να την σκοτώσει ο ίδιος. Με τα χρήματα που στοιχίζει ένα θήραμα αγοράζεις χαβιάρι.Οπως έγραψε και ο πεπε τα σκοτώνουν και για να μην πάνε χαμένα μετά τα τρώνε. Για μένα γενικά η κρεατοφαγία είναι έγκλημα. Δεν τρώγω ότι αγαπάω._
  Το κυνήγι όμως είναι υπεύθυνο και για άλλα, όπως την εξαφάνιση των ειδών, τον εκφοβισμό των ζώων(με ποιο δικαίωμα απομακρύνουν τρομάζοντας τα ζώα από τον άνθρωπο?) για την οπλοκατοχη η οποία με την σειρά της δημιουργεί προβλήματα αφού ο καθένας μπορεί να κατέχει ένα επικίνδυνο όπλο,επισης διαμορφώνει μια εγκληματική συνείδηση- βλέπεις τα ζώα σαν εργαλεία, το σκύλο σου εργαλείο κυνηγιού η αντικλεπτικό μηχανισμό τα άλλα απαγορευμένα είδη σαν στόχους αφού έτσι και αλλιώς φαγώσιμα και μη στόχοι είναι για τον κυνηγό κλπ.
  Ζω σε επαρχία. Πουλιά που έβλεπα μικρός κατά δεκάδες στους αγρούς έχουν σχεδόν εξαφανιστεί και μη μου πείτε την γνωστή δικαιολογία για τα φυτοφάρμακα. Εχετε δει πολλά πουλιά νέκρα από αυτά? και έτσι να είναι,να ένας ακόμη λόγος για να μην ταΐζουμε και με σκάγια.
  Γιατί μου στέρησαν την εικόνα τους και το κελάηδισμα τους? Ποιοι έχουν την καρδιά να αφαιρούν την ζωή από αυτά τα υπέροχα,άκακα πλάσματα?
  Αλήθεια πως νιώθουν οι κυνηγοί όταν βλέπουν τα εναγώνια μάτια των αθώων αυτών πλασμάτων , όταν τα συλλαμβάνουν τραυματισμένα ,λίγο πριν παραδοθούν στο θάνατο?
  Τίποτα δεν τους συγκινεί?Τίποτα δεν αγγίζει την καρδιά τους?

  Κρίμα”.
  Ο κυνηγός γράφει
  «Είναι φανερό οτι οι χορτοφάγοι της “παρέας” είναι κάθετα αντίθετοι στην θανάτωση ζώων. Τους κατανοώ και δεν υπάρχει κανένα επιχείρημα εναντίον της άποψης αυτής, ή μάλλον αυτής της στάσης ζωής. Ίσως πολύ αργότερα το μετανοιώσουν για λόγους υγείας. Η ταχεία αποδόμηση των κυττάρων της επιδερμίδας που προέρχεται από την έλλειψη ζωϊκής προέλευσης πρωτεϊνών, σύντομα θα τους δείξει τον σωστό δρόμο..»

  Πότε θα καταλάβουν οι κρεατοφάγοι 2-3 απλά πράγματα:
  οι ζωόφιλοι χορτοφάγοι δεν έχουν αφαιρέσει το κρέας από την διατροφή τους για λόγους υγείας. Αγαπάνε τα ζώα και απλά δεν τα τρώνε. Δεν σκέφτονται όλοι μόνο τον εαυτό τους.
  Δεύτερον ,ζωικές πρωτεΐνες έχουν και τα προϊόντα ζώων (ελευθέρας βοσκής καλύτερα) αυγά γάλα γιαούρτι κλπ.Δεν είναι ανάγκη να φάμε τα ίδια τα ζώα!
  Τρίτον, και αυτοί που τρώνε μόνο φυτικές πρωτεΐνες, ζούνε μια χαρά και ίσως καλύτερα από τους κρεατοφάγους

  Υ.γ υπάρχει μια φωτογραφία στο μπλογκ μου από ένα σώμα χορτοφάγου που η επιδερμίδα του υπέστη ταχεία αποδομηση των κυττάρων.

 163. Και κάτι ακόμα: πολύ ουτοπικό μου φαίνεται το να επιτρέπετε το κυνήγι και απλά να εφαρμόζονται οι νόμοι.
  Το κυνήγι αγαπητοί φίλοι δεν γίνεται στις πλατείες και στους δρόμους αλλά στην αχανή, σχεδόν απάτητη ύπαιθρο. Που να βρεθούν οι θυροφυλακες να ελέγξουν στα βουνά και στα λαγκάδια? Πρακτικά αδύνατο.
  Που θα βρεθούν οι θαρραλέοι ,μεγαλόψυχοι, θηροφυλακες να προστατέψουν κάτι που δεν έχει δύναμη να παραπονεθεί και να αντισταθεί όπως τα θηράματα. Οι λαγοί και οι πέρδικες δεν θα κάνουν μήνυση επειδή κάποιος δεν τα προστάτεψε.Δεν είναι όπως τους νόμους που αφορούν ανθρώπους που θίγονται.Εξάλλου κανείς υπάλληλος δεν θέλει έρθει σε προστριβές με κάποιον που κρατάει όπλο σε ένα ερημικό μέρος.
  Ελάτε στο νησί που ζω και σκοτώστε το Απρίλη και Μάιο που απαγορεύεται το κυνήγι ,όσες τρυγόνες και συκολογους θέλετε. Βγείτε με τα φλωμπερ και τα αεροβόλα και σκοτώστε όσα μικρά πουλάκια (μικρότερα της σιταρήθρας) μπορείτε.
  Θα σας έλεγα άφοβα να ξεπεράσετε και τον αριθμό των θηραμάτων που επιτρέπετε να σκοτώσετε αλλά είναι πρακτικά αδύνατο. Η μείωση των θηραμάτων δεν θα σα το επιτρέψει. Κανείς δεν θα μπει στον κόπο να σας σταματήσει. Γιατί να το κάνει με ζήλο? Ούτε η ελληνική κοινωνία πιέζει για την αστυνόμευση ,ούτε και τα θηράματα μπορούν να κάνουν κάτι γι αυτό.

  Αφήστε τα πουλιά να ζήσουν. Μόνο εσείς κυνηγοί μπορείτε να το κάνετε με την δική σας θέληση. Οι νόμοι δεν μπορούν να εφαρμοστούν στα καταράχια και στη μέση του πουθενά. Με τόσους ψήφους και κέρδος που αφήνετε, κανείς δεν μπορεί και δεν θέλει να σας σταματήσει.

 164. Τώρα το είδα:

  Ο Πάνος γράφει :
  «Δεν υποστηρίζω, ωστόσο, πως πρέπει να απαγορευτεί γενικά το κυνήγι, αλλά να γίνεται με τους (αυστηρότατους) όρους που επιβάλλουν σε κάθε περιοχή και κάθε χρονική περίοδο οι ανάγκες και οι δυνατότητες.»

  Όπως εξήγησα δεν γίνεται.

  Παρακαλώ διαγράψτε το πρώτο από τα δυο όμοια σχόλια μου ,δηλαδή αυτό με το όνομα » the resident» γιατί οδηγεί σε λάθος τόπο.

 165. Αλήθεια πως νιώθουν οι κυνηγοί όταν βλέπουν τα εναγώνια μάτια των αθώων αυτών πλασμάτων , όταν τα συλλαμβάνουν τραυματισμένα ,λίγο πριν παραδοθούν στο θάνατο?

  ΑΥΤΟ ΑΚΡΙΒΩΣ…!!! ΠΡΙΝ 3 ΧΡΟΝΙΑ, ΤΟ ΒΛΕΜΑ ΤΟΥ ΚΟΤΣΥΦΑ ΜΕ ΤΟ ΣΠΑΣΜΕΝΟ ΦΤΕΡΟ… ΠΟΥ ΗΜΟΥΝ ΕΤΟΙΜΟΣ ΝΑ ΤΟΝ ΒΑΛΩ ΣΤΟ ΣΑΚΙΔΙΟ..ΜΕ ΤΣΙΜΠΗΣΕ ΜΕ ΟΛΗ ΤΟΥ ΤΗ ΔΥΝΑΜΗΗ= ΚΑΙ ΜΕ ΚΟΙΤΟΥΣΕ ΦΩΝΑΖΟΝΤΑΣ…ΕΙΧΕ ΣΑΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΝΑ ΜΗΝ ΞΑΝΑ ΚΥΝΗΓΉΣΩ ΠΟΥΛΙΑ….!!

 166. Διορθώνω και συμπληρώνω: «Με τόσους ψήφους και χρήματα που σπαταλάτε , κανείς δεν μπορεί και δεν θέλει να σας σταματήσει.»

  Ακόμη και το πιο αποτρόπαιο έγκλημα έχει δικαιολογία.
  Ομως φτάνει σας παρακαλώ.Το να προκαλώ οδύνη ,τρόμο, θάνατο σε αθώα πανέμορφα πλάσματα της φύσης δεν υπάρχει δικαιολογία. σοβαρή που να στέκει. Δεν είναι τα ζώα αντικείμενα σκότωσα ένα, άφησα ένα και είμαστε στα ίσα και επίσης αν δεν είστε σίγουροι ότι αυτό που κάνετε είναι σωστό μην το διαφημίζετε, δεν χρειάζονται τα ζώα κι άλλους κυνηγούς, δεν σας συμφέρει και εσάς να είστε πολλοί. Οσο λιγότεροι τόσο καλύτερα. Τρώτε κρέας, δεν χρειάζεται να λέτε για αρρώστιες και καταστροφές τους δέρματος σε αυτούς που δεν τρώνε. Καλύτερα ρωτήστε τους χορτοφάγους πως νιώθουν και αν μπορείτε κάντε το και εσείς για την υγειά σας τουλάχιστον .

  Στη λίμνη που είναι στα μέρη μου από τότε που απαγόρεψαν το κυνήγι σε αυτήν, γέμισε ζωή: πάπιες, χήνες ,φαλαρίδες, κύκνοι ,ερωδιοί… Ποιος μου στερούσε το δικαίωμα να βλέπω αυτή την ομορφιά, διώχνοντας και αποδεκατίζοντας τα πουλιά που πήγαιναν να βρουν καταφύγιο σε αυτήν?
  Πάλι καλά που την κατάλαβαν οι δεκοχτούρες τα ψαρόνια και οι κότσυφες και μπήκαν στις πόλεις.Θα γλιτώσουν από την καταστροφική μανία του ανθρώπου.

 167. Κάποιος από την παρέα που ήμουνα σήμερα κυνηγούσε μέχρι την ημέρα που σκότωσε ένα ελάφι και ανακάλυψε πως κυοφορούσε. Δεν ξανακυνήγησε ποτέ.
  Αλλο άτομο της παρέας κυνηγούσε μέχρι που οι φίλοι που κυνηγούσαν μαζί σκότωσαν ένα ελάφι στην Πάρνηθα. Αηδίασε και σταμάτησε.
  Και μου διηγήθηκαν ένα σωρό ιστορίες και παρανομίες, μην μου λέτε λοιπόν ότι οι κυνηγοί στοχεύουν μόνο ότι επιτρέπεται.
  Θέλω να πω πως υπάρχουν άνθρωποι με φιλότιμο, αλλά η πλειονότητα δεν είναι έτσι και το ξέρουμε όλοι μας.
  Και οι δύο φίλοι κυνηγούσαν επειδή ένοιωθαν πως τα θηράματα είναι τρόπαια, μέχρι που συνειδητοποίησαν πόσο απάνθρωπο είναι. Και είναι εντελώς πολέμιοι πλέον. Και οι δύο είναι μέλη κυνηγετικών συλλόγων για να έχουν όπλα στο σπίτι επειδή αισθάνονται ασφαλείς.
  ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΡΤΑ ΜΟΥ ΚΥΝΗΓΟΣ ΣΚΟΤΩΣΕ ΣΚΥΛΙ. Θέλετε παραπάνω να σας πω;
  Εχω δει κυνηγό πάνω στο μηχανάκι να οδηγεί και να πυροβολεί ότι πέταγε. Ναι οδηγούσε κιόλας!!!
  Κάποιος πρέπει να τους σταματήσει αυτούς.

 168. @Ελληνίδα Ας μην ξεκινήσουμε ιστορίες με κυνηγούς γιατί θα φρικάρουν και οι ίδιοι οι κυνηγοί.
  Το τελευταίο που είδα με τα μάτια μου: καλός κυνηγός που τον ταλαιπώρησε πολύ ένας κότσυφας μέχρι να τον κτυπήσει, τον έκλεισε τραυματισμένο- ζωντανό στο ψυγείο για τιμωρία Eχω πολλά ακόμα τέτοια.
  Αλλά δεν είναι το θέμα μου οι κακοί κυνηγοί αλλά το κυνήγι γενικότερα.

  ΔEN ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ να είσαι μέλος κυνηγετικού συλλόγου για να έχεις όπλο ούτε καν χρειάζεται να έχεις κυνηγετική άδεια.
  Μπορείς να αγοράσεις όποιο κυνηγετικό όπλο θέλεις νόμιμα με μια απλή άδεια κυνηγετικού όπλου(ούτε καν κυνηγετικοί άδεια) που βγαίνει πανεύκολα και συ μπορείς αν θέλεις να αγοράσεις άμεσα και νόμιμα.

 169. Αγαπητοί, σας εφιστώ την προσοχή σας σε τούτο το δεδομένο. Στη συζήτησή μας εμπλέκονται 3 ξεχωριστές θεματολογίες και είναι χρήσιμο να λύνουμε τα ζητήματα (αν αυτό είναι δυνατό) ένα – ένα, τη φορά.

  Εκτιμώ λοιπόν οτι αυτά τα διαφορετικά περιεχόμενα συζήτησης (αν και μερικώς επικαλυπτόμενα) κατά τη γνώμη μου είναι τα εξής: (σε τίτλους)
  1. Η συζήτηση περί κυνηγετικής δραστηριότητας, γενικά.
  2. Η συζήτηση περί της κατάστασης της άσκησης του κυνηγίου στην Ελλάδα
  3. Η συζήτηση περί των Ελλήνων κυνηγών.

  Ο θεωρητικός των κυνηγών και του κυνηγίου στην Ελλάδα… δεν βλέπω να απαντάει στα θέματα που του έθεσα. Και ούτε (να πω την αλήθεια) βλέπω να το κάνει στο μέλλον… Η απόφαση του Ελληνικού λόμπι των κυνηγών να προσλάβουν «επαγγελματίες υποστηριχτές» και επικοινωνιολόγους της συνέχισης του κυνηγίου με το παρόν καθεστώς στην Ελλάδα, έχει αρχίσει ήδη να δημιουργεί προβλήματα στο εσωτερικό τους, και εκτός αυτού η «επικοινωνιολογία» έχει τα όριά της (τα όρια της λογικής δηλαδή) όταν πρόκειται για την υποστήριξη μιας εντελώς παράλογης επιδίωξης.

 170. dermes said»Το να προσπαθήσω να επιβάλω την προσωπική μου ηθική στους άλλους (και μάλιστα δια νόμου) το θεωρώ φασισμό.»

  Μα το να μη θεωρείς σωστό να σκοτώνεις κάτι που δεν σε βλάπτει xωριs λόγο δεν είναι η προσωπική σου ηθική, δεν είναι ηθικό γενικά θα έλεγα.
  Όπως δεν είναι ηθικό να σκοτώνουμε ανθρώπους, σκύλους, γάτες… γι αυτό υπάρχουν και οι νόμοι. Δεν βλέπω κάτι φασιστικό. Ανάφερα κάτι για τα πουλιά που δεν βλέπω πια η που τρομάζουν όταν τα πλησιάζει άνθρωπος σε ακτίνα 100 μέτρων πχ κλπ και είπα και το παράδειγμα με την λίμνη.Αυτό που μας στερεί αυτές τις χαρές και στερεί την ζωή από πουλιά και άλλα ζώα χωρίς σοβαρό λόγο πως να το ονομάσουμε?Φασιστικο?

  Επίσης πολύ κουβέντα γίνεται για το αν το κυνήγι διαταράσσει το οικοσύστημα κλπ Μα και 1000 σκύλους η γάτες η χειρότερα ανθρώπους να σκοτώσω δεν διαταράσσεται τίποτα.
  Αρα?Μόνο αυτό είναι ?η μήπως πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψη τον πόνο που προκαλούμε?

 171. resident πραγματικά το ζήτημα που θέτεις είναι πολύ σημαντικό. Από τη άποψη της Πολιτικής Οικολογίας είναι η καρδιά του ζητήματος. Η ουσία των οικολογικών προβλημάτων είναι η ανθρώπινη δραστηριότητα. Η αλλαγή της ανθρώπινης συμπεριφοράς προκειμένου να εναρμονιστεί με τους περιορισμούς που θέτει το φυσικό περιβάλλον είναι το άλφα και το ωμέγα κάθε προσπάθειας.
  Ρίξε μια ματιά σε ένα ενδιαφέρον σαϊτ, ίσως νοιώσεις συγκίνηση και «κάποια πληρότητα» για τα θέματα που ανακινούνται εκεί μέσα.

  http://www.filosofia.gr/ecoethics/

  Έχουμε πολλά να κάνουμε φίλτατε… προσπάθησε να επικοινωνήσουμε περισσότεορο αποτελεσματικά…

 172. Προς Ελληνίδα:
  Να μην τρως βαριά τα βράδια βλέπεις εφιάλτες…
  Ο «φίλος» σου που σκότωσε ελάφι,είναι λαθροθήρας.Το κυνήγι του ελαφιού απαγορεύεται.Έπρεπε να του κάνεις μήνυση,αλλά ήταν «φίλος» σου…

  Όσο για τον άλλο με το μηχανάκι,αν έχεις ρίξει έστω μια βολή με κυνηγετικό όπλο,δε θα έλεγες τόση μεγάλη κοτσάνα.Η ανάκρουση-λάκτισμα ή κλώτσιμα-είναι πολύ μεγάλη και θα τον είχε πετάξει κάτω…

  Για τον κότσυφα,τι να πω…Αν τον είχε τραυματίσει,απλώς τον σκότωνε επί τόπου.Με διάφορους τρόπους.Δε θα τον έπαιρνε ζωντανό από τον κυνηγότοπου να τον πάει σε ψυγείο να τον «τιμωρήσει».

  Από τα παραπάνω αντιλαμβάνεται κάποιος τι ψέματα λες.Και πόσο άσχετη είσαι με τον τομέα κυνήγι…

 173. Μερικοί από τους «οικολόγους» επειδή είστε άσχετοι με το κυνήγι,νομίζετε ότι σε κάθε έξοδο ένας κυνηγός σκοτώνει 25 τσίχλες,10 μπεκάτσες,12 ορτύκια κλπ.Προχθές πήγα για κυνήγι με άλλα 2 άτομα,και συνολικά 2 σκύλους,και δε σκοτώσαμε κανένα ορτύκι…Το ίδιο συμβαίνει και σε πολλούς άλλους.

  Και ένα συνηθισμένο θέαμα για εμένα αλλά δεν ξέρω για εσάς.Σε έκταση περίπου 5 στρεμάτων,είχαν ραντίσει για τα χόρτα,και είχαν κρεμάσει κάτι παλιά μπουκάλια για να μην πάει κανείς και μαζέψει χόρτα.Η πανίδα όμως σίγουρα δεν το ήξερε…Αντί να οργώσει το χωράφι ράντισε…

 174. Ποιόν κότσυφα; Σκύλο σκότωσε ο τύπος! ΣΚΥΛΟ!
  Εκτός από αγενής, διαβάζεις και ότι θέλεις.
  Οσο για τον ηλίθιο με το μηχανάκι, πυροβολούσε και κόντεψε να σκοτωθεί και μπροστά στα μάτια μας. Κάποιοι από σας είναι στ’αλήθεια επικίνδυνοι και έχουν και όπλο στο χέρι.
  Και άσε γιατί ζούσα σε επαρχία και έχουν δει ουκ ολίγα τα ματάκια μου. Τίποτα δεν σέβεστε, τις κατοικημένες περιοχές, τα είδη ούτε καν τους περίοικους.
  Ερχόντουσαν να σκοτώσουν κουνέλια μέσα στο χτήμα μας. Και πυροβολούσαν και περιστέρια.
  Και βγαίναμε με την καραμπίνα και τους διώχναμε.
  Κι’άλλη φορά όταν μιλάς με γυναίκα να είσαι πιό ευγενικός.

 175. Έκανα λάθος,ο resident έγραψε για τον κότσυφα στο ψυγείο…

  Το χωράφι σου έχει συνεχόμενη περίφραξη τουλάχιστον 1,5μ ύψος;Αν ναι κακώς κυνηγούσαν.Αν όμως δεν είχε περίφραξη δεν απαγορεύεται.Αλλά κι εσείς που βγαίνατε με την καραμπίνα-γιατί έχετε όπλο οι «οικολόγοι»;-παράνομοι ήσασταν.

 176. Ότι είσαι γυναίκα δεν μπορώ να το ξέρω.Πίσω από την οθόνη μπορεί να είσαι οτιδήποτε… 🙂

 177. Για διαβάστε για τα φυτοφάρμακα το δράμα ενός μελισσοκόμου στα
  Μπαμπάκια

  Φανταστείτε τι ζημιά έκανε σε όλα τα είδη της πανίδας το κωλοφάρμακο!

 178. Ο dermes σωστά διέκρινε μεταξύ δύο στάσεων για το κυνήγι: «Η ηθική, αισθητική, συναισθηματική στάση του καθενός απέναντι στο κυνήγι και η επιστημονική, οικολογική θέση του κυνηγιού».
  Ούτε κι εγώ είμαι υπέρ της πλήρους κατάργησης του κυνηγιού, αν και δεν θα έλεγα όχι για μια προσωρινή πλήρη απαγόρευση (ίσως όχι 5 ετών, αλλά 1 το βλέπω πολύ θετικά). Ωστόσο, δεν μου αρκεί μια απλή τήρηση των νόμων και να συνεχίσει το κυνήγι όπως ασκείται και σήμερα. Νομίζω ότι οι Κυνηγετικοί Σύλλογοι κάνουν λίγο πολύ ότι θέλουν εκείνοι κι εκείνοι καθορίζουν την κυνηγετική πολιτική. Δεν το καταλαβαίνω αυτό. Αντίθετα, προσωπικά θα ήθελα να μπουν π.χ. υπό την αιγίδα ενός Φορέα Δασοπροστασίας και Προστασίας της Άγριας Ζωής, και να τεθούν υπό ένα επιστημονικό πρόγραμμα διαχείρισης των ελληνικών οικοσυστημάτων. Αυτό σημαίνει ότι θα τους τίθενται κατευθύνσεις, περιορισμοί και υποχρεώσεις, όπως περίπου προτείνει ο bioannis: εκεί επιτρέπεται να κυνηγάτε κι όχι όπου νά ‘ναι, απελευθερώσεις θα κάνετε με τη συνεργασία του τάδε Φορέα Διαχείρισης Προστατευόμενης Περιοχής (με το τάδε πρόγραμμα γενετικής ταυτοποίησης), η επισκεψιμότητα του τάδε μέρους από κυνηγούς δεν πρέπει να ξεπερνά το τάδε όριο, στην τάδε περιοχή επιτρέπεται το κυνήγι αυτού κι αυτού του είδους, στην άλλη περιοχή των άλλων ειδών, κ.ο.κ.

  Από την άλλη μεριά βέβαια και μ’ ενδιαφέρει και η «ηθική, αισθητική και συναισθηματική πλευρά του κυνηγιού». Κάτω από τους απαράδεκτους χαρακτηρισμούς των κυνηγών διαφαίνεται ένα επιχείρημα του στυλ ότι επειδή και οι αρχαίοι ημών πρόγονοι κυνηγούσαν χωρίς να έχουν τα θηράματα απόλυτη διατροφική ανάγκη έτσι μπορούμε να το κάνουμε κι εμείς. Αν αυτή η ανάγνωση είναι ορθή τότε το επιχείρημα είναι λάθος. Οι συνθήκες σήμερα δεν είναι ίδιες με τις συνθήκες τότε. Επίσης, το ότι θεωρείται το κυνήγι «σπορ» με κάνει κι εξεγείρομαι. Σπορ μπορεί να γίνει με ακίνητους και κινητούς άψυχους στόχους, αλλά όχι με ζωντανά θηράματα. Το να σκοτώνεις ζωντανά πλάσματα για «πλάκα» και για «άθληση» όντως ενθαρρύνει τη βαρβαρότητα και το θεωρώ ηθικά απαράδεκτο. Άλλου βαθμού κίνητρο ωστόσο είναι να κυνηγούν στους απομακρυσμένους και ορεινούς οικισμούς της χώρας κάποιοι κάτοικοι για να συμπληρώσουν οι άνθρωποι τη διατροφή τους. Θα μπορούσα να ανεχτώ άκόμη και για τους ανθρώπους της πόλης να βγαίνουν και να κυνηγούν κανέναν «μεζέ» για τους ίδιους και κανέναν φίλο. Αλλά το ανεξέλεγκτο και μαζικό «ντουφεκίδι» με εξοργίζει. Παλιότερα είχα ακούσει για τα νησάκια Στροφάδια, κοντά στη Ζάκυνθο, όπου αποβιβάζονταν τσούρμα οι κυνηγοί για να αποδεκατίσουν τα πουλιά που αποδημούσαν (τρυγόνια αν δεν κάνω λάθος). Ελπίζω να σταμάτησε η απαράδεκτη αυτή εικόνα.

  Μέσα σε αυτές τις ελεγχόμενες συνθήκες και με αυτή την ηθική προσέγγιση (μαζί και με την προτροπή για όσο το δυνατόν λιγότερο πόνο) θα μπορούσε να συνεχιστεί το κυνήγι, που όντως σε ορισμένες περιπτώσεις χρησιμεύει διαχειριστικά και μπορεί να αφήνει και πόρους στους κατά τόπους Φορείς Διαχείρισης για ουσιαστικά μέτρα προστασίας. Το ζήτημα που έθεσε (πολλά ποστ πριν) ο bioannis για το ότι οι κυνηγοί «κλέβουν» την οικοθέση των μεγάλων αρπακτικών, το θεωρώ επίσης σημαντικό προς εξέταση επιστημονικό ερώτημα, ώστε να καθοριστούν επίπεδα κυνηγετικής έντασης σε διαφορετικές περιοχές που να επιτρέπουν την επιβίωση και μεγάλων αρπακτικών.

  Τέλος, δεν καταλαβαίνω γιατί χρησιμοποιείται η λέξη «χορτοφάγος» ως μειωτική από ορισμένους κυνηγούς προς τους οικολόγους. Έχω σε ιδιαίτερη εκτίμηση όσους ανθρώπους κατορθώνουν να έχουν μια χορτοφαγική διατροφή στην τρελή εποχή μας.

 179. Επίσης, το να ρίχνεται χαιρέκακα από τους κυνηγούς προς τους οικολόγους το επιχείρημα «να δούμε πόσους ψήφους θα πάρετε!» το θεωρώ εντελώς ανεγκέφαλο. Η άποψη για το κυνήγι καθορίζει το ποιο κόμμα θα ψηφίσει κάποιος; Και τότε πως και δεν γίνεται αντιληπτό ότι οι Οικολόγοι – Πράσινοι έχουν αιτήματα όχι μόνο για τα φυτοφάρμακα, τα λιπάσματα, τα νερά, τα αφρόδιχτα, αλλά για τη συνολική οικολογική ισορροπία, από την οποία αν δεν κάνω λάθος, προσπορίζεται και η κυνηγετική δραστηριότητα;

 180. Μία παρατήρηση στο σχόλιο του Κυνηγου2 σχετικά με τα όρια του κυνηγιού μέσα σε χωράφια: του υπενθυμίζω το πενταπλό φονικό του Αγρίνιου.

  Όχι γιατί καλά πάθανε, ούτε γιατί καλά έκανε ο φονιάς. Ούτε το αντίθετο λέω.

  Αλλά τα όρια της ανοχής απέναντι στη λαιμαργία των κυνηγών, κάπου οδηγούν και στην αντιπέρα όχθη, όσο πικρή και άδικη γίνεται.

  Και ωραία, κυνηγάτε στα δάση και δεν σας φτάνουν. Ορμάτε και στα χωράφια με την κάλυψη ενός ανόητου νόμου όπως ξεδιάντροπα ομολογείτε;

  Γιατί άλλο ο νόμος, άλλο ο σεβασμός στη φύση και άλλο ο σεβασμός στην ιδιοκτησία του άλλου. Τρία εντελώς ξεχωριστά πράγματα που τα κάνατε σούπα.

  (τονίζω ότι το σχόλιο αφορά μόνο τον Predator… ουπας λάθος, Κυνηγό2, τους άλλους τους παρακολουθώ με προσοχή και σκεπτικισμό)

 181. TO JustAnotherGoneOff
  Θεωρώ ότι ο συνάδελφος Κυνηγός 2 ανέφερε μόνον ότι αφορά την νομοθεσία . Ασφαλώς και ο σεβασμός προς την ιδιοκτησία του άλλου είναι επιβεβλημένος .Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορώ να κυνηγήσω στο χωράφι του άλλου αλλά ότι πρέπει να σεβαστώ τις καλλιέργειες του . Επίσης θέλω να πω ότι δια νόμου απαγορεύεται η αυθαίρετη απαγόρευση του κυνηγιού σε ιδιοκτησίες , απαγορεύεται ακόμα και να αναρτήσει κάποιος ( ιδιώτης ) πινακίδα που να απαγορεύει το κυνήγι.Σίγουρα όμως όλοι οι κυνηγοί πρέπει να σεβόμαστε τον μόχθο των συνανθρώπων μας .

 182. Τάδε έφη Predator3

  Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορώ να κυνηγήσω στο χωράφι του άλλου αλλά ότι πρέπει να σεβαστώ τις καλλιέργειες του.

  Με τον ίδιο τρόπο που σκότωσαν το σκυλί έξω από την πόρτα της Ελληνίδας; Για σοβαρευτείτε…

 183. Τι σχέση έχει το σκυλί που λέει ότι σκότωσε κάποιος έξω από το σπίτι της η άλλη με το κυνήγι σε χωράφια;Μήπως για σεβασμό προς τα ζώα;Τα δικά μας σκυλιά είναι πιο ευτυχισμένα από των «οικολόγων» που τα αγοράζουν τον Ιούνιο που πάνε διακοπές και τα παρατάνε τον Σεπτέμβριο που επιστρέφουν στο διαμέρισμα τους στο Παγκράτι.Και αν υποθέσουμε ότι ένας ψυχοπαθής έκανε κάτι τέτοιο,γιατί να το χρεωθούν όλοι οι κυνηγοί;Τα σκυλιά μας δεν είναι μόνο οι καλύτεροι φίλοι μας και σύντροφοι μας,αλλά και εργαλεία.Πριν περίπου 2 χρόνια,ένας Κρητικός κυνηγός σώθηκε από τον θάνατο εξαιτίας των 2 σκυλιών του.Έπαθε καρδιακό επεισόδιο,και ο ένας σκύλος πήγε στο χωριό να φέρει βοήθεια,και ο άλλος με τα χνώτα του τον κρατούσε ζεστό.Λες να μην πέρναγαν καλά τα σκυλιά του;Να τα βασάνιζε;Ας μη λέμε ότι θέλουμε.

  Όσο για τον «οικολόγο» που μάλλον χάρηκε-από τα γραφόμενα του αυτό συμπεραίνει κανείς-για τον θάνατο των 5 κυνηγών από δολοφόνους κτηνοτρόφους στην Αιτολοακαρνανία,τι να πω;Ότι είναι χειρότερος από ζώο;Ακόμα και τα ζώα έχουν αισθήματα,αυτός όμως μάλλον έχει σχέση με μικρόβιο..

 184. Τον σκύλο τον σκότωσε γιατί έφαγε την κότα ενός γείτονα. Και τον τιμώρησε σκοτώνοντας τον.
  Ενας άλλος κυνηγός της περιοχής είχε όλη την βδομάδα δεμένα τα σκυλιά του στο δάσος και πήγαινε και τους πέταγε ξεροκόμματα. Τα έλυνε μόνο όταν πήγαινε για κυνήγι.
  Μην μου λέτε λοιπόν βλακείες, γιατί δεν προσέχουν όλοι τα σκυλιά τους.
  Οι περισσότεροι εκεί που έμενα δεμένα τα είχαν συνέχεια 24 ώρες το 24ωρο. Σκυλίσια ζωή.
  Οσο για την καραμπίνα, γιά κάτι περιπτώσεις σαν κι’αυτές την έχουμε. Γιατί δεν γουστάρω κανένας να μπαίνει στο χωράφι μου να κυνηγήσει, πόσο μάλιστα να πηδάει και την μάντρα (δεν ήταν ξέφραγο αμπέλι).
  Και δεν ήξερα ότι απαγορεύεται να έχεις πινακίδα. Τώρα που το έμαθα θα βάλω και μεγάλη κιόλας να βγάζει μάτι. Αφού ούτως ή άλλως απαγορεύεται σε κατοικημένες περιοχές, έτσι δεν είναι;
  Το αν έχω αγριοκούνελα και λαγούς στο κτήμα μου βρίσκονται σε δικό μου χώρο και είναι δικαίωμα μου να μην θέλω να μου τα σκοτώσουν.
  Δεν σέβεστε τίποτα και μην μου πείτε ότι είναι τυχαίνει να είναι μόνο οι κυνηγοί της δικής μου περιοχής έτσι.
  Θέλω να πω πως είτε το θέλετε είτε όχι, κάποιοι από εσάς σας δυσφημούν όλους. Προσωπικά σας θεωρώ υπανάπτυκτους εφόσον δεν σέβεστε την ζωή.

 185. Predator2

  Μάλλον δεν έχετε καταλάβει ότι ένα σκυλί προστατεύει το χώρο του όσο και το αφεντικό του.

  Ελληνίδα, εκτός από το να βάλεις πινακίδα, να πάρεις και καμιά πενηνταριά ροτβάιλερ. Έτσι θα καταλάβουν κάποιοι «κυνηγοί» ότι δεν μπορούν να αλωνίζουν σε ξένες ιδιοκτησίες με τη μαγκιά του κουμπουροφόρου.

  Δυστυχώς για σας Predator 2 & 3, χαλάσατε την όποια καλή εντύπωση που έδωσε ο original Κυνηγός και σκέφτομαι τώρα υπερτρίδιπλα τη στάση μου απέναντί στο κυνήγι.

  Είστε φοβερά υποδείγματα τσαμπουκαλήδων και αμερικανάκια τύπου Τάρλτον Χέστον και Τζων Γουέην. Δεν αμφιβάλλω πως τώρα αντί να σέβεστε τη φύση, κρύβεστε πίσω από τις κυνηγετικές νομοθεσίες για να αποκομίσετε το μεγαλύτερο όφελος από το αιματηρό χόμπι σας.

 186. resident said
  Μα το να μη θεωρείς σωστό να σκοτώνεις κάτι που δεν σε βλάπτει xωρίς λόγο δεν είναι η προσωπική σου ηθική, δεν είναι ηθικό γενικά θα έλεγα.
  Όπως δεν είναι ηθικό να σκοτώνουμε ανθρώπους, σκύλους, γάτες…

  …λαγούς, μοσχάρια, ξιφίες, ποντίκια, μαρούλια. Υπάρχει μια κλίμακα, το που τραβάει ο καθένας την γραμμή, είναι η προσωπική του ηθική. Υπάρχουν άνθρωποι που δεν τρώνε κρέας αλλά τρώνε ψάρι, άλλοι που δε τρώνε ούτε ψάρι. Άλλοι που δεν θα σκότωναν ένα ποντίκι στο σπίτι τους (αν θες δες ένα παλιό μου post http://diathlasis.blogspot.com/2007/02/blog-post_02.html) και άλλοι που δεν τρώνε ούτε νεκρά φυτά, παρά μόνο καρπούς που έχουν συλεχθεί χωρίς να βλάψουν το δέντρο. Όσο πιο χαμηλά θέσει κάποιος την γραμμή, τόσο ανώτερη είναι η ηθική του. Όμως η ανώτερη προσωπική ηθική, δεν επιβάλετε. Κατακτιέται. Ή διαμορφώνεται.
  Αυτό στο οποίο αναφέρεσαι είναι στην ουσία η συλλογική ηθική (δεν είμαι σίγουρος ότι είναι σωστός ο όρος), η ηθική που αποδέχεται η κοινωνία και εκφράζεται, συνήθως, με τους νόμους. Έχω σοβαρές αμφιβολίες αν η συλλογική ηθική της κοινωνίας μας απορρίπτει το κυνήγι. Φοβάμαι ότι έχουμε πολύ δουλειά μπροστά μας για να την διαμορφώσουμε . Μακάρι να κάνω λάθος…

 187. Εγώ αμφισβητώ πλήρως τις «καταγγελίες» της «Ελληνίδας».Όσο για τα δεμένα σκυλιά στο δάσος είναι αστείο…

  Τα κυνηγόσκυλα μας τα βγάζουμε και βόλτες και όταν δεν έχει κυνήγι τα πάμε σε περιοχές που επιτρέπεται η εκγύμναση κυνηγετικών σκύλων και όχι όπου να ‘ναι.

  Όσο για τη μάντρα,αμφιβάλω αν είναι καν περιφραγμένο.Τους λαγούς και τα αγριοκούνελα μήπως τα σκοτώνετε με την καραμπίνα;

 188. Έχουμε σίγουρα πολύ δουλειά να την διαμορφώσουμε αλλά δεν θα την διαμορφώσουμε λέγοντας ότι είναι φασιστική η απαγόρευση της δολοφονίας των πτηνών κλπ ενώ να τα σκοτώνουμε δεν είναι.

  Εξάλλου είπα «να σκοτώνεις κάτι που δεν σε βλάπτει xωρίς λόγο»
  Όπως τα θηράματα.
  Για τα υπόλοιπα είδη που ανέφερες μάλλον υπάρχουν κάποιοι λόγοι. Η ενοχλούν η πιστεύουμε ότι δεν πονάνε η τα σκοτώνουμε για να τα φάμε KAI όχι για να παίξουμε σκοποβολή και τον ραμπο.
  Στα σφαγεία και οι κτηνοτρόφοι δεν σκοτώνουν από ευχαρίστηση ,ενώ οι κυνηγοί μόνο για αυτό.Και να το ξαναπω: στερούν κι απο άλλους τη χαρά να δουν συχνά κι από κοντά την άγρια πανίδα και συμβάλουν στην εξαφάνιση των ειδών.
  Άρα υπάρχουν κάποιες διαφορές.

  Y.Γ Ακόμη και να κάνω λάθος δεν έχω κανένα ιδιοτελή σκοπό, ούτε υπερασπίζομαι κάτι δικό μου,η περιμένω ανταμοιβή τις μπεκάτσες.
  Αυτά.
  Τέλος.

 189. Απορώ γιατί συνεχίζουν στο ίδιο μοτίβο οι κυνηγοί νούμερα (2,3,4 κ.λ.π)

  Ο κυνηγός άνευ νούμερου … εξαφανίστηκε ?? μάλλον μελετάει για να απαντήσει…
  Resident … ωραίο, πράγματι αυτό: «Ακόμη και να κάνω λάθος δεν έχω κανένα ιδιοτελή σκοπό, ούτε υπερασπίζομαι κάτι δικό μου,η περιμένω ανταμοιβή (από) τις μπεκάτσες.» Φανταστείτε να μας κατηγορήσουν για διαπλεκόμενα με τις μπεκάτσες … και τα μπεκατσίνια !!

 190. To JustAnotherGoneOff Δεν δέχομαι τους χαρακτηρισμούς σου ( αμερικανάκια ) και δεν νομίζω ότι τα λόγια μου συνηγορούν για κάτι τέτοιο . Έγραψα μόνο αυτό που λέει ο νόμος . Το αν κάποιοι πατώντας πάνω στα ‘παραθυράκια’ των νόμων καταπατούν ιδιοκτησίες δεν σημαίνει ότι το ασπάζομαι κιόλας ούτε κρατάω μέτρο επάνω μου για να μετρήσω μια περίφραξη αν είναι πάνω από 1,5 μέτρα .Σέβομαι την περίφραξη των καλλιεργειών ( και τις καλλιέργειες ) άσχετα με το ύψος τους . Θεωρώ επίσης αυτονόητο να μην κυνηγάω κοντά σε αγροικίες ή έστω εξοχικά όχι γιατί απαγορεύεται ή βγαίνουν οι ‘οικολόγοι’ με τις καραμπίνες ( να θηρευόσουν κυνηγούς ) αλλά γιατί το θεορώ επικίνδυνο για τους συνανθρώπους μου .
  Επίσης η απειλή κατά της ανθρώπινης ζωής είναι εγκληματική ενέργεια . Ο σωστός κυνηγός θα πρέπει να αδειάζει το όπλο του σε περίπτωση που συναντηθεί με κάποιον (άσχετα αν το κάνουν όλοι ) για λόγους ασφαλείας και σε ένδειξη σεβασμού προς τον συνάνθρωπο μας . Αν γνώριζες πόσο μικρές είναι οι ανοχές των ασφαλειών στα όπλα θα δίσταζες να το στέψεις πάνω σε άνθρωπο ( εκτός κι αν η ανθρώπινη ζωή δεν είναι σημαντική για εσένα ).

 191. @ bioannis .Σωστα. «από’».

  Κάποια μέρα το κυνήγι θα σταματήσει στην υπαιθρο. Δεν θα υπάρχει αντικείμενο για σκοποβολή.Θα ψάχνουν την μπεκάτσα όπως ψάχνουν τον αγριόγαλο.Κρίμα.
  Διπλό μάλιστα.

 192. to resident
  Γι’ αυτό δεν θα ευθύνονται οι κυνηγοί . Οι λαθροθήρες θα φέρουν ένα μερίδιο ευθύνης . Αλλά την κύρια ευθύνη θα έχουν κάποιοι που δεν τους αναφέρουμε σε αυτήν την συζήτηση ( εκτός από κάποιους κυνηγούς )

 193. @ kynigos 3
  O καθένας έχει το μερίδιο της ευθύνης του. Oι 250.000 κυνηγοί η κάπου τόσοι τέλος πάντων δεν μειώνουν τον αριθμό ?Δεν πάνε στα δάση για να ταΐσουν. Πόσες χιλιάδες πουλιά σκοτώνονται κάθε χρόνο από τους νόμιμους κυνηγούς?
  Επίσης να πω και αυτό που φυσικά το ξέρω θα φέρει αντιρρήσεις: δεν έχω γνωρίσει νόμιμο κυνηγό. Iσως να υπάρχουν αλλά εγώ δεν ξέρω. Kαι γνωρίζω πολλούς. H θα κυνηγάει αφού δύσει ο ήλιος -καρτέρι μπεκάτσας, πάπιας κλπ -η θα ξεπερνάει όπου μπορεί τον αριθμό των θηραμάτων που επιτρέπονται η θα κυνηγάει κοντά σε κατοικημένη περιοχή η εκτός εποχής η που και που θα ρίχνει κανα σμπάρο σε απαγορευμένα είδη κλπ και ξέρετε γιατί? Δεν μπορεί και δεν έχει την όρεξη κανείς να ελέγξει το κυνήγι.
  Μόνο η συνείδηση μπορεί, ουδείς άλλος μέχρι τώρα.

 194. to resident
  Δεν διαφωνώ στις παρατηρήσεις σου εκτός στο ότι πλέων οι κυνηγετικές οργανώσεις διανέμουν τροφή και νερό στα ζώα ( κυρίως σε περιόδους που υπάρχει πρόβλημα π.χ. στα ελάφια της Πάρνηθας που δεν είναι και θηρεύσιμο είδος ) σε περιοχές που χαρακτηρίζονται ‘πυρήνες’ και απαγορεύεται το κυνήγι . Από αυτά επωφελούνται και τα μη θηρεύσιμα είδη φυσικά . Δεν λέω (και θα ήταν ανόητο να το πω ) ότι όλοι οι κυνηγοί είναι σωστοί αν θες ένα μεγάλο ποσοστό παρανομεί και αυτό εξοργίζει όλους μας . Το πρόβλημα δεν θα λυθεί όμως με την απαγόρευση του κυνηγιού . Οι παράνομοι θα συνεχίσουν την αυθαιρεσία τους και δεν θα υπάρχουν ούτε τα
  ( ελάχιστα αυτήν την στιγμή και ελπίζω περισσότερα στο μέλλον ) μέσα ελέγχου που πληρώνουν οι κυνηγοί .

 195. 3@kynigos
  Χαίρομαι που μιλάμε πολιτισμένα μαζί.
  Και γι αυτό θα σου πω ότι, το να ταΐζουμε τα ζώα που σκοτώνουμε (και κάποια αλλα ίσως ) εγώ το βλέπω σαν στάχτη στα μάτια(κάτι ανάλογο κάνει και η εκκλησία με τους ανθρώπους ) η αν όχι αυτό , για να τα έχουμε κάπως καλά με την συνείδηση μας. Εχεις ακούσει την φράση πρώτα με «λερώνεις» και μετά με σκουπίζεις.Κάτι τέτοιο.
  Θα ήταν πολύ καλύτερο κατά τη γνώμη μου οι οργανώσεις έδιναν τροφή και νερό στα ζωντανά αυτά, χωρίς να τα σκοτώνουν.

  Ρώταγα πριν λίγο κάποιο κυνηγό (όπως είπα γνωρίζω αρκετούς) πως πάει το κυνήγι των τρυγονιών, συκολογων κλπ και μου έλεγε ότι δεν έχει σκοτώσει τίποτα μέχρι τώρα(τελειώνουν οι μέρες του περάσματος ) και ότι τα τελευταία χρόνια φταίνε οι άνεμοι και οι καιροί που δεν περνάνε τα πουλιά από τα μέρη μας( αστείο λίγο ε?).
  Επίσης μου είπε ότι χάθηκαν οι μελισσουργοί(αλήθεια οι κούκοι τι έγιναν?και πόσα άλλα έχω χάσει)και ρίχνουν καμιά τουφεκιά(Οι άλλοι, οι κακοί ) σε δεκοχτούρες και περιστέρια για να ξεσπάσουν. Το πιστεύω γιατί το έχω δει πολλές φορές αυτό να συμβαίνει.
  Θυμάμαι πριν πολλά χρόνια που με έπαιρνε ο πατέρας μου κυνήγι και γινόταν χαμός .Οπως βλέπεις τώρα τις δεκοχτούρες,έτσι έβλεπες τις τρυγόνες.
  Αυτά τελείωσαν. Δεν υπάρχει επιστροφή.
  Η τεχνολογία, οι φωτιές, η μείωση των βιότοπων και η καταστροφή του περιβάλλοντος δεν εξαρτούνται άμεσα απο μας. Το μόνο που περνάει από το χέρι μας είναι να κατεβάσουμε τα όπλα. Έστω και για λίγα χρόνια.
  Μια δοκιμή θα πείσει.

 196. Αχ, παιδιά, την ευχαριστήθηκα τη συζήτηση, παρά το μήκος της. Βγάζω το καπέλο μου στον resident.

  Εγώ την άποψή μου την είχα εκφράσει πριν από λίγο καιρό σε αυτό το άρθρο fair play στο κυνήγι (και σε ένα-δύο που ακολούθησαν) αλλά δυστυχώς στο δικό μου το ιστολόγιο τα αίματα όχι απλώς ανάψανε, μπαρούτι γίνανε, κι έτσι η συζήτηση δεν ήταν ιδιαίτερα ευχάριστη.

  Εικάζω πως οι διάφορες «εκδόσεις» κυνηγών που παρουσιάστηκαν εδώ αντιστοιχούν στα ίδια ακριβώς πρόσωπα που παρουσιάστηκαν και στις συζητήσεις που έγιναν στο ιστολόγιό μου, αλλά έτσι κι αλλιώς σκασίλα μας.

 197. To resident
  Σίγουρα μέσα από τον διάλογο μπορούμε να βγάλουμε κάτι περισσότερο από το ότι να εκτοξεύουμε κατηγορίες .
  Δεν είμαι αντίθετος στο να κλείσει το κυνήγι ( σε περιοχές που δοκιμάζονται ) για χρονικό διάστημα τέτοιο που να εγκλιματιστούν το ζώα στις νέες συνθήκες . Κατά την γνώμη μου φέτος πρέπει να απαγορευτεί το κυνήγι στην Πελοπόννησο ( όπως πολλοί συνάδελφοι συμφωνούν στα κυνηγητικά forums ) .
  Κατανοώ επίσης ότι φαίνεται οξύμωρο το να προαφαιρούμε τροφή στα θηράματα και μετά να τα πυροβολούμε αλλά είναι πολύ καλύτερο από το να τα πυροβολούμε μόνο .
  Επίσης διαφωνώ ότι δεν περνάει από το χέρι μας τίποτα άλλο εκτός του να κατεβάσουμε τα όπλα . Ενωμένοι μπορούμε να καταφέρουμε πολλά . Αν οι ‘κυνηγοί’ και οι ‘οικολόγοι’ προσπαθήσουν ενωμένοι για τον κοινό σκοπό να προστατεύσουν την φύση (για να την χαιρόμαστε όλοι μαζί ) μπορούν να καταφέρουν πολλά .
  Για τους φίλους αντικυνηγούς που ξεσπούν πάνω σε ότι πετάει μπορούμε να τους συμβουλέψουμε όλοι ότι είναι πολύ πιο έξυπνο να πάνε σε κάποιο από τα σκοπευτήρια και να ξεσπάσουν με μικρότερο κόστος και φυσικά χωρίς να προκαλούν το κοινό αίσθημα .

 198. Στο μπλογκ του Διαγόρα ξαναθυμήθηκα και την ανακοίνωση 7 Περιβαλλοντικών Οργανώσεων για τη Ρυθμιστική για το κυνήγι:
  http://www.ornithologiki.gr/gr/hos/dt/dt_20070809.htm

  Εκεί μπορεί να δει κανείς πως αντιμετωπίζονται από το Υπουργείο τα αιτήματα των Κυνηγετικών Οργανώσεων και πως εκείνα των Περιβαλλοντικών Οργανώσεων.

  Σημαντικό: η ανακοίνωση φέρει ημερομηνία 9 Αυγούστου.

 199. Κυνηγέ ,αν βλέπουμε ότι κάτι καταστρέφεται κάνουμε ότι περνά γρήγορα από το χέρι μας. Μέχρι να ενωθούμε και μέχρι οι αντιδράσεις μας πιάσουν τόπο… Αλλά νομίζω αυτά που χωρίζουν τους οικολόγους με τους κυνηγούς είναι πιο σημαντικά από αυτά που τους ενώνουν.
  Και βεβαίως συμφωνώ ότι και οι δυο ομάδες αυτές χαίρονται τη φύση αλλά με εντελώς διαφορετικό τρόπο. και για να μην γινόμαστε ανθρωποκεντρικοί ξέρουμε πολύ καλά και οι δυο μας τι είναι αυτό που δεν χαίρεται όταν οι κυνηγοί βγαίνουν στη φύση. Για μένα εκεί είναι ΤΟ θέμα.

  (Και μια διευκρίνηση αν κάποιος με χαρακτήριζε θα προτιμούσα να με χαρακτηρίσει ζωόφιλο και όχι οικολόγο ,αν και αγαπώ τη φύση.)

  Οι ‘’φίλοι» «αντικυνηγοι’’ πίστεψε με είναι τόσοι πολλοί που θα θησαύριζαν τα σκοπευτήρια αν πήγαιναν εκεί . Εξάλλου είναι πιο συναρπαστικό να το κάνουν μέσα στη φύση και οι στόχοι να είναι ίδιοι με τους επιτρεπόμενους. Πιστεύω ότι υπάρχουν κυνηγοί σαν και σένα που τουλάχιστον τηρούν τους νόμους και δεν είναι της τακτικής «όλα τα σφάζω όλα τα μαχαιρώνω». Προσωπικά με δεν μου φτάνει αυτό αλλά έστω και έτσι κράτα γερά και βλέπουμε .

  Και για να αστειευτώ λίγο:Εμείς οι άνθρωποι είμαστε αναμφισβήτητα στην κορυφή της ιεραρχίας.Φαντάζεσαι αυτό να άλλαζε και να είμαστε με αυτό τον τρόπο κυνηγημένοι από κάτι άλλο που θα κυριαρχούσε στον πλανήτη. Ισως τότε, πολύ αργά,να ζητούσαμε συγνώμη από τα ζώα.

 200. «Αν οι ‘κυνηγοί’ και οι ‘οικολόγοι’ προσπαθήσουν ενωμένοι για τον κοινό σκοπό να προστατεύσουν την φύση (για να την χαιρόμαστε όλοι μαζί ) μπορούν να καταφέρουν πολλά.»

  Έχετε σκεφτεί να προστατεύσουμε την φύση, οχι για να την «χαιρόμαστε» αλλά να την προστατέψουμε (=άρουμε ή να τροποιποιήσουμε εκείνες τις ανθρώπινες δραστηριότητες που την καταστρέφουν) γι’ αυτή την ίδια τη φύση ? Η φύση δεν φτιάχτηκε (εξ’ άλλου ο άνθρωπος εμφανίστηκε μετά…πολύ αργότερα) για να τη «χαίρεται» ο άνθρωπος. Η φύση φτιάχτηκε γιατί … φτιάχτηκε. Η απόδοση σκοπού στη φύση (και μάλιστα ανθρωποκεντρικού) ονομάζεται Τελεολογία και έχει καταγωγή στη θρησκευτική σκέψη. Η φύση υπάρχει για τον εαυτό της !!

  …και ο τρόμος και ο φόβος υμών έσται επί πάσι τοις θηρίοις της γης…υπό χείρας υμίν δέδοκα. (Γένεση)

 201. Δεν αντεξα να τα διαβασω ολα.
  Πολυ ενδιαφέρουσες οι αντιπαραθεσεις, αλλά νομίζω ότι το κυνηγι νομιμο ή νομοτυπο , με απελευθερωσεις επιστημονικες η μη, με αποδεδειγμενη την οχληση οχι μονο των θηρευσιμων ειδων , ειναι κυνηγι . Για μενα ο διαλογος αυτός με τους κυνηγους ειναι ατερμονος. Οσο και να προσπαθουν , τις καλυτερες των προθεσεων να εχουν, δεν παυουν να ειναι κυνηγοι. Ειναι ηθικο το ζήτημα και οσο δεν το καταλαβαινουν , δεν προκειτε να αφησουν το οπλο κατω.
  Υπαρχει κατεμε η υποκριτική σταση των κυνηγων οτι κανουν φιλοπεριβαλλοντικη πολιτικη με τις απελευθερωσεις θηρευσημων ειδων και ολοι καταλαβαινουμε το γιατι.
  Βλεπω οτι τελικα ο συνομιλητης κυνηγος δεχτηκε την αποψη οτι το κυνηγι πρεπει να σταματησει στην Πελλοπόνησο και εκει διερωτάμαι. Όλοι αυτοί οι κυνηγοί που θα πήγαιναν να κυνηγήσουν στην Πελλοπόνησο που θα πανε να κυνηγήσουν;
  Μήπως σε άλλα μέρη της Ελλάδας.
  Μήπως λοιπόν θα υπάρχει μια υπερπληθώρα κυνηγών στα υπόλοιπα σημεία της Ελλάδας.
  Νομίζω οτι θα πρέπει τουλάχιστον για φέτος να απαγορευτεί τελείως το κυνήγι.

 202. Και ένα σχόλιο πάνω στο απόσπασμ ατου khnigoy «Φράσεις όπως “η χώρα μας αποτελεί σημαντικό σταθμό…κλπ” είναι προς δική σας κατανάλωση και ίσως για περιβαλλοντική εκπαίδευση μαθητών του δημοτικού σχολείου και είναι κάτι περισσότερο από προφανές, ότι δεν απευθύνονται σε ειδικούς του Υπουργείου….»
  Δηλαδή κατεσάς δεν ειναι η χώρα μας σημαντικός σταθμός στην μετανάστευση των πουλιών ;
  Ευγε επιστημονικότητα!!!
  Αυτό όντως δεν απευθύνεται συτους ειδικούς του Υπουργείου. Αυτό το ξέουν όλοι οι μαθητές του Δημοτικού σχολείου και χωρίς να κανουν περιβαλλοντική εκπαιδευση που απο οτι φαινεται απο το υφος σας την εχετε γραμμένη.

  και κάτι ακόμα ποιο σημαντικό .
  μη

 203. Xarisk… οι κυνηγοί προτείνουν να μπεί «μάθημα» στους μαθητές που να τους μαθαίνει το κυνήγι. Και σε ορισμένα (ελάχιστα είναι αλήθεια) σχολεία το έχουν καταφέρει … δια της ειδόδου τους από το παράθυρο.

  Κάνουν και αυτοί «Περιβαλλοντική Εκπαίδευση» (!!!).

  Κάποιοι δάσκαλοι (όπως εισαγγελείς, δικαστές, οικονομολόγοι, αξιολογητές του 3ου ΚΠΣ… και άλλες κατηγορίες πολιτισμένων ανθρώπων) είναι φανατικοί κυνηγοί. Να μπεί το κυνήγι στα σχολεία υποστηρίζουν οι αθεόφοβοι !!

 204. to bioannis

  Δεν νομίζω να έχει τεθεί θέμα κυνηγετικού μαθήματος στα σχολεία . Κι αν το έχεις ακούσει είναι μάλλον ψέμα για λόγους εντυπωσιασμού (για τον ίδιο λόγο που το αναφέρεις κι εσύ ) . Οι κυνηγοί δεν προσπαθούν να χειραγωγήσουν (με πλάγια μέσα όπως τα σχολικά μαθήματα ) την νεολαία .

 205. to Xarisk

  Έχεις δίκιο ότι μας χωρίζουν πολλά . Αλλά υπάρχουν κοινά στοιχεία στην ιδεολογία μας που δεν αναφέρονται ( και από τις δύο πλευρές ) . Σίγουρα η άσκηση του κυνηγιού είναι η σημαντικότερη διαφορά μας αλλά σπαταλάμε τον χρόνο μας για να φωνάζει η μια πλευρά να σταματήσει το κυνήγι δια παντός και η άλλη για να επιτραπεί το κυνήγι παντού και πάντα . Και οι δύο απόψεις ( κατά την δική μου άποψη ) είναι λάθος . Η αλήθεια είναι κάπου στην μέση . Δεν λύνονται τα προβλήματα μόνο με απαγορεύσεις .

 206. kynigos 3 said…»Σίγουρα η άσκηση του κυνηγιού είναι η σημαντικότερη διαφορά μας αλλά σπαταλάμε τον χρόνο μας για να φωνάζει η μια πλευρά να σταματήσει το κυνήγι δια παντός και η άλλη για να επιτραπεί το κυνήγι παντού και πάντα . Και οι δύο απόψεις ( κατά την δική μου άποψη ) είναι λάθος .»

  Πόσο καλό θα ήταν να αποφάσιζε η τρίτη πλευρά αυτού του θλιβερού παιγνιδιού.
  Οι άμεσα εμπλεκόμενοι.
  Να μπορούσαν να μιλήσουν…

 207. Σε παρακαλώ, bioannis, μην εξομοιώνεις τους αθεόφοβους με τους κυνηγούς. Σε προσβάλλαμε εμείς;

 208. Πιστεύω ότι κάποια στιγμή θα μπει πραγματικά το κυνήγι στα σχολεία.
  Εχετε δει πόσα σπουργίτια μαζεύονται εκεί τις ώρες του μαθήματος ,για να φάνε τα ψίχουλα?

 209. Συγνώμη, Διαγόρα από την Μήλο…

 210. Που ημουν σαν γινοτανε αυτο το πανηγυρι;

  Λοιπον, επειδη εχω παρα πολλους φιλους κυνηγους (ολοι μας νομιζω εχουμε και γνωριζουμε τι γινεται) καλο ειναι ν΄αφησουμε τις υποκρησιες
  Δεν ειμαι κυνηγος αλλα ειμαι ψαροντουφεκας εδω και πολλες δεκαετιες.
  Δεν ψαρευω ποτε με μπουκαλες και δεν ψαρευω νυχτα με φως (θεωρειται …γενοκτονια), αποφευγω να χτυπησω ψαρι που υπαρχει κινδυνος να μου βραχωσει και να μην το παρω.
  Νομιζω οτι υπαρχει μια ουσιαστικη διαφορα αναμεσα στο κυνηγι και στο ψαρεμα που περιγραφω: ο ψαροντουφεκας (σε αντιθεση με τον κυνηγο) δεν βρισκεται στο φυσικο του περιβαλον, το ψαρι βρισκεται!
  Ο συντελεστης δυσκολιας του εγχειρηματος ειναι ασυγκριτα πιο δυσκολος.
  Εγω κατεβαινω στα 20-25 μετρα με τη φυσικη μου αναπνοη και μετα πρεπει να ανεβω κουβαλωντας και το ψαρι.
  Εχω ενα συμβατικο οπλο με δραστικη εμβελεια 1 μετρο περιπου σε αντιθεση με τον κυνηγο που το οπλο του εχει εμβελεια σχεδον 100νταπλασια!
  Μπορω να φτασω μεχρι καποιο συγκεκριμενο βαθος για να ψαρεψω σε αντιθεση με τον κυνηγο που μπορει να φτασει παντου!

  Ομως οφειλω να ειμαι ειλικρινης: ποτε μου, εγω και ολο μου το συναφι, δεν αρκεστηκα χτυπωντας μονο οσα ψαρια χρειαζομαι για να φαω ή για να κανω το …τραπεζι στους φιλους μου.
  Οι καταψυκτες μου ειναι σχεδον παντα γεματοι.
  Η ψυχολογια του κυνηγου και του ψαρα ειναι τετοια που το θηραμα γι΄αυτον αποτελει …τροπαιο!
  Μια καλη ψαρια ή ένα καλο κυνηγι αποτελει … “καταξιωση”!

  Επισης οφειλω να τονισω ότι δεν αναγνωριζω στον εαυτο μου το θρασος και τον κυνισμο να πλασαρεται ως “οικολογος” όπως κανουν οι κυνηγοι!
  Δεν θεωρω ότι … “ωφελω τη φυση και το θαλασσιο οικοσυστημα”, και δεν οργανονωμαι σε συλογους μεσα από τους οποιους ασκω πολιτικη πιεση.
  Και όταν θα αναγκατω να το κανω αυτό προσωπικα θα προτημισω να σταματησω το ψαρεμα!

  Νομιζω ότι η …φυλη των κηνυγων τοχει παραξηλωσει.
  Υπαρχει ενας ολοκληρος στρατος κυνηγων -αριθμητικα μεγαλυτερος από τον πραγματικο στρατο (+αστυνομια μαζυ) που διαθετει η χωρα.
  Γυρω από αυτή την δραστηριοτητα εχει αναπτυχθει, μια οκληρη οικονομια κινειται γυρω απ΄αυτή την ιστορια.
  Οι κυνηγοι(και συν αυτοις) αποτελουν μια συντεχνια επιβαλει με τη δυναμη της τα …θελω της στη κοινωνια.
  Μεχρι εδώ …“καλα”!
  Από το σημειο όμως αυτό μεχρι να …πουλανε ομως και “οικολογια” απεχει πολύ!
  Και καταντα προκληση για την κοινωνια!
  Προκαλει, αν μη τι αλλο, τη νοημοσυνη της!

 211. Αυτό που εζηζα στην Ζακυνθο πριν από πολλα χρονια με αφησε κυριολεκτικα αναυδο!
  Εκει γινεται το κυνηγι του τρυγονιού δυο φορες το χρονο.
  Την ανοιξη που τα τρυγόνια αποδημουν από την Αφρικη στην Ευρωπη και τον Αυγουστο όταν επιστρεφουν πισω!
  Αυτό που συμβαινει δεν προκειται σε καμια περιπτωση για κυνηγι αλλα κανονικο πολεμο!
  Τα πουλια φτανουν από την Αφρικη κατακουρασμενα, πεινασμενα και ταλαιπωρημενα, κατά μεγαλα σμηνη, το νησι μαζι με τα δυο μικρα νησακια Στροφάδες (20 ναυτικα μιλια Νοτια της Ζακυνθου) είναι το πρωτο τους …πατημα και χαμηλωνουν για να ξεκουραστουν.
  Χιλιαδες αρματωμενοι με υπερσυγρονες επαναληπτικες καραμπινες μεγαλης δραστικης εμβελειας τα περιμενουν κρυμενοι στα …πόστα.
  Τα ποστα είναι σημεια που νοικιαζουνε πολύ ακριβα οι ντοπιοι ιδιοκτητες χωραφιων σε μη ντοπιους κυνηγους που πανε απ΄ολη την Ελλαδα για να κυνηγισουν.
  Τα πουλια δεν προλαβαινουν να παρουν υψος και αυτό που ακολουθει προκειται στην κυριολεξια για μακελιο!
  Ολοκληροι πληθυσμοι ξεκληριζονται πριν να προφτασουν να καθισουν στη γη!
  Δεν ακους τιποτε άλλο από συνεχεις ριπες οπλων!
  Ένα πληθος σκυλιων (πουλοσκυλα) αναλαμβανουν την ανευρεση τους.
  Οι ντοπιοι παλιοτερα μου λεγανε ότι ότι υπαρχουν οι ευποροι κυνηγοι νοικιαζουν και ανθρωπους ντοπιους επαιδευμενους να μαζευουν τα πουλια που πεφτουν γιατι είναι τοσα πολλα που οι ιδιοι δεν προλαβαινουν . Τους ανθρωπους αυτους τους λενε …σκύλους (…νοικιασα δυο σκυλους!).
  Οι Στροφαδες οι οποιες ανηκουν στην εκκλησια παλιοτερα ηταν μισθωμενες σε γνωστο βιομηχανο προκειμενου να κυνηγαει και είναι τελειως επιπεδες και με χαμηλη μονο βλαστηση, που σημαινει ότι δεν παρεχουν την παραμικρη δυνατοτητα να προστατευτουν τα πουλια από τους κυνηγους.
  Ο πολεμος είναι τελειως ανισος!
  Αυτό που διαπιστωσα από κοντα ότι επικρατει στο νησι θα το ελεγα μαζικη ψυχωση και αφορα πολύ μεγαλο ποσοστο του πληθυσμου!
  Προκειται για μια εξαρτηση, για εναν εθισμο σ΄αυτο το ….σπορ!

  Ντοπιοι που γνωριζουν προσωπα και καταστασεις ισχυριζοντουσαν με βεβαιοτητα ότι πολλες από τις φωτιες τις βαζουν κυνηγοι για τους λαγους και μου εξηγουσαν ότι μετα τη φωτια, για καποιο λογο πιου δεν καταλαβα, ο λαγος επιστρεφει στα καμενα οπου εκει δεν εχει την δυνατοτητα να κρυφτει σε καποιο θαμνο και αποτελει ευκολο θηραμα για το λαγοσκυλο και για τον κυνηγο.
  Μου εξηγουσαν επισης ότι τα κυνηγοσκυλα πρεπει να τα εχουν συνεχως δεμενα και να … “τ΄αμολανε” μονο στο κυνηγι!

  Γενικα οι εντυπωσεις που αποκομισα από αυτόν τον υπεροχο …“κοσμο του Κυνηγου” που γνωρισα με αφησαν αναυδο!
  Προκειται για έναν …“άλλο κοσμο” παραλληλο με τον κοσμο του “μη μυημενου”.
  Και αυτό τουλαχιστον που εγω καταλαβα είναι ότι αυτοι οι δυο κοσμοι δεν τεμνονται πουθενα!

 212. Το ανοιξιάτικο κυνήγι απαγορεύεται θείε εδώ και πολλά χρόνια. Αυτά που αναφέρεις πράγματι γινότουσαν στην Ζάκυνθο και στις Στροφάδες.
  Εδώ και χρόνια που απαγορεύεται ρίχνουν και καμιά τουφεκιά οι λαθροθήρες, αλλά κάθε χρόνο η θηροφυλακή της Πελοποννήσου πάει στα νησιά αυτά για φύλαξη..
  Όσο για το ψαροντούφεκο που εσύ εξασκείς και είναι τόσο σωστό όπως λες, εγώ γνωρίζω πολλούς μια και μένω σε νησί, που πάνε νύχτα, μαζεύουν χταπόδια με χλωρίνη στα θαλάμια και άλλα. Από ψάρεμα; Αστα! Πρώτοι ακόμη οι δυναμίτες, τα δίχτια έως έξω στα βράχια κλπ..
  Όλοι αυτοί είναι παράνομοι και όταν μιλάμε για μια ανθρώπινη δραστηριότητα, καλά είναι να ξεχωρίζουμε την παρανομία που υπάρχει σε όλες τις δραστηριότητες και φυσικά δεν χαρακτηρίζει την ίδια την δραστηριότητα..
  Κατά την γνώμη μου, μπορεί και να τα έχω μπερδέψει βέβαια, η πολιτική οικολογία είναι μαι άποψη για τις πολιτικές μεθόδους και λύσεις στα ανθρώπινα προβλήματα γενικά και ΔΕΝ έχει καμία σχέση με τις ανθρώπινες ευαισθησίες ή τα γούστα μας στην διατροφή..
  Είναι μια αναγκαία στροφή της παγκόσμιας πολιτικής σκέψης και τίθεται αναγκαστικά αντίθετη με τις πρακτικές της άναρχης ανάπτυξης και του άκρατου επεκτατισμού των ισχυρών με όποιο κόστος…
  Το να την «κατεβάζουμε» στο επίπεδο μιας αντιπαράθεσης για το κυνήγι ή το ψάρεμα, ασφαλώς την αδικεί!

 213. Θειε μπράβο!Οτι πιο καλό διάβασα εδώ. Μια διόρθωση: το κυνήγι του τρυγονιού επιτρέπετε μόνο φθινόπωρο ,τώρα δηλαδή ,Την άνοιξη εδώ και αρκετά χρόνια απαγορεύτηκε ,-και γενικά το κυνήγι απαγορεύεται από τις 28 Φεβρουαρίου και μετά μέχρι τις 20 Αυγούστου,- με τους κυνηγούς που εγώ γνωρίζω να αντιδρούν έντονα.Oμως απαγορεύτηκε την άνοιξη αλλά τίποτα δεν σταματάει το πάθος.Kυνηγούν(οι λίγοι, οι κακοί) σχεδόν κανονικά.Οπως και τα παπιά(τι υπέροχα πουλιά τα παπάκια του Μαρτίου- Απριλίου ,μια πανδαισία χρωμάτων.Πως μπορείτε και σηκώνετε το όπλο?) την ίδια εποχη.Εκει να δεις μεσοπέλαγα τι γίνετε με τα ταχύπλοα.Σφαγή!

  Μόνο αν καταλάβουμε το λάθος μας μπορεί να το διορθώσουμε . Οι κυνηγοί πιστεύουν ότι αγαπάνε τη φύση και τα ζώα(τα σκοτωμένα ζώα, και το σκύλο που τους βγάζει τον λαγό και ποστάρει τη μπεκάτσα). έτσι πως να αλλάξουν Κάποιοι φίλοι εδώ που με κάποιο τρόπο υπερασπίστηκαν το κυνήγι χωρίς να έχουν ασχοληθεί με το θέμα δεν μπορούν να ξέρουν γιατί πράγμα μιλάμε.Είναι τέτοιο το πάθος του κυνηγού για να σκοτώσει που η καταστροφή είναι μεγάλη.
  Κράχτες ψεύτικοι και αληθινοί,ομοιώματα, σκύλοι ειδικά εκπαιδευμένοι ,καρτέρια νύχτα,σπαρμένα επίτηδες χωράφια με καλαμπόκι,ταχύπλοα σκάφη ,υπερσύγχρονα όπλα, ένας πανάκριβος εξοπλισμός επιστρατεύεται για την καταπολέμηση του εχθρού.
  Αν θέλετε ακούστε και σεις που αγαπάτε τα ζώα και σεις που δεν τα αγαπάτε: με μαθηματική ακρίβεια τα παιδιά σας θα γνωρίζουν μερικά είδη ζώων μόνο από τις αφηγήσεις σας.
  Και γι αυτό θα έχει μεγάλη ευθύνη το κυνήγι,αυτό που εσείς θεωρείται νόμιμο..

 214. Αυτό εννοούσα οταν έλεγα οτι η συζήτηση για το κυνήγι είναι ατέρμονη και αδικεί την ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ.

  Τα είδη που επιτρέπετε να κυνηγούν οι κυνηγοί είναι τα πολυπληθέστερα στον Ευρωπαϊκό, και οχι μόνο, χώρο. Και αυτό συμβαίνει επί πάρα πολλές δεκαετίες.
  ΚΑΝΕΝΑ είδος δεν αφαιρέθηκε από τα επιτρεπόμενα εδώ πολλά χρόνια για λόγους που έχουν να κάνουν με κίνδυνο εξαφάνισης ή ακόμη και κάποιας μείωσης του πληθυσμού τους..
  Πως αυτά συμβιβάζονται αγαπητέ rezident με αυτά που γράφεις:
  «Αν θέλετε ακούστε και σεις που αγαπάτε τα ζώα και σεις που δεν τα αγαπάτε: με μαθηματική ακρίβεια τα παιδιά σας θα γνωρίζουν μερικά είδη ζώων μόνο από τις αφηγήσεις σας.»
  Αντίθετα πολλά είδη που δεν έχουν ποτέ επιτραπεί να κυνηγηθούν, όπως πολλά μικρόπουλα ή υδρόβια, είναι ήδη σπάνια και μερικά κινδυνεύουν με οριστική εξαφάνιση. Αυτό συμβαίνει γιατί ο υπερπληθυσμός και οι άλογη «ανάπτυξη» ποτέ δεν έλαβαν υπ’όψη τους την βιοποικιλότητα. Βλέπουν το δασικό περιβάλλον σαν «χώρο προς επέκταση» και τίποτα περισσότερο..
  Υπεύθυνοι κυρίως είναι οι πολιτικοί και οι αρμόδιοι να εφαρμόσουν τους νόμους επί πάντων και οχι το κυνήγι. Αυτό είναι μια δικαιολογία για τους αργυρώνυμους αφέντες μας. Και όσοι από μας πέφτουν σε αυτή την παγίδα παίζουν το παιχνίδι τους, έχοντας μόνο μια σχετική «ικανοποίηση»: Νομίζουν ότι κάτι κάνουν! Ότι καταπολεμούν την αδικία εναντίον της φύσης και των ζώων..
  Τα παραπάνω τα καταθέτω σαν προσωπικές απόψεις.

 215. axtapos… η ορεινή πέρδικα συμπεριλαμβάνεται στα είδη που «ΚΑΝΕΝΑ είδος δεν αφαιρέθηκε από τα επιτρεπόμενα εδώ πολλά χρόνια» ?? Τα μπεκατσίνια ? Ο συκοφάγος ? Ο αγριόκουρκος ? Η Τουρλίδα ?? (καλά αυτά τα τελευταία είναι προστετευόμενα είδη.. και εμπίπτουν στην κατηγορία των λαθροκηνυγών, άρα ευθύνονται οι λαθροκυνηγοί … και η γυναίκα του Χατζηπετρή).

  Ωραίο αυτό το τέχνασμα με τους λαθροκυνηγούς. Για κάθε «κακό» τα φορτώνετε στο… «σκύλο, και ο σκύλος στην ουρά του».

 216. Έχεις δίκιο μόνο σε τούτο «Αυτό συμβαίνει γιατί ο υπερπληθυσμός και οι άλογη “ανάπτυξη” ποτέ δεν έλαβαν υπ’όψη τους την βιοποικιλότητα. Βλέπουν το δασικό περιβάλλον σαν “χώρο προς επέκταση” και τίποτα περισσότερο..»
  Το ξέρουμε και το ξέρουμε γιατί το λένε όλοι.Είναι εύκολο να κατηγορούμε κάτι απρόσωπο, την ανάπτυξη, τον υπερπληθυσμό, την ρύπανση, που συμφωνώ ότι συμβάλουν.Ποίος έφερε αντίρρηση? Ομως οι κυνηγοί αφήνουν χρήμα ,δίνουν ψήφους, έχουν πρόσωπο , δεν τολμάει κανείς να τα βάλει με το κυνήγι.Ποσά πουλιά σκοτώνουν οι κυνηγοί κάθε χρόνο και ΓΙΑΤΙ τα σκοτώνουν?
  Δεν έχεις ακούσει για κάποια είδη ότι εξαφανίστηκαν από το εξοντωτικό κυνήγι πολύ πριν η ανάπτυξη πάρει αυτούς τους ρυθμούς?
  Ποιος ασχολείται σοβαρά με το ποια είδη έχουν άμεσο κίνδυνο εξαφάνισης και να απαγορεύσει το κυνήγι τους.Θα τον φάνε. Αλλά και να το απαγορεύσει είπαμε το κυνήγι είναι ανεξέλεγκτο. Και γατί αφού το κυνήγι δεν συμβάλει στην εξαφάνιση των ειδών,το απαγορεύουν όταν ένα είδος κινδυνεύει να εξαφανιστεί?

  Πολλά είδη που δεν έχουν επιτραπεί να κυνηγηθούν κινδυνεύουν όντως με οριστική εξαφάνιση. Κυνηγιούνται όμως.
  Τα μικροπουλα τα ταράζουν με τα αεροβόλα στα χωριά και στην ύπαιθρο, πολλά άλλα είδη αποτελούν ωραίους στόχους.

  Αν η δεκοχτούρα πχ δεν έμπαινε στις πόλεις και κυνηγιόταν όπως οι τρυγόνες θα την βλέπαμε με το κιάλι και αυτήν.
  Απαγορευτικέ το κυνήγι σε μια κοντινή μου λίμνη και έγινε παράδεισος.Ούτε τουφεκιές ούτε τρομαγμένα πουλιά.Σχεδον ταΐζεις τις φαλαρίδες με το χέρι.Πριν τις έβλεπες με τηλεσκόπιο.

 217. Τι εννοείτε με την ορεινή πέρδικα;
  Δεν γνωρίζω να έχει αφαιρεθεί.

  Ο συκοφάγος πράγματι αφαιρέθηκε, αλλά οι λόγοι δεν είναι πραγματικοί. Εάν δείτε τα μεγάλα κοπάδια των συκοφάγων που μεταναστεύουν αυτή την εποχή θα καταλάβετε.
  Ούτε τα μπεκατσίνια αφαιρέθηκαν νομίζω..
  Όσο για τον αγριόκουρκο και τις τουρλίδες, είναι είδη που δεν ενδημούν στην Ελλάδα και πάντοτε ήταν πολύ σπάνια, ιδιαίτερα ο αγριόκουρκος ο οποίος να σημειώσουμε επιτρέπετε σε πολλά ευρωπαϊκά έθνη όπως πχ. στα Σκανδιναβικά.

  Δεν πρόκειται να συνεχίσω εγώ τουλάχιστον αυτή την κουβέντα για τα είδη και το κυνήγι. Είμαι κυνηγός και θα είμαι.
  Εσείς δεν είστε και διαφωνείτε κάθετα με το κυνήγι. Θεμιτόν.
  Θα ξαναπώ όμως ότι συνεχίζοντας αυτή την κουβέντα, νομίζω ότι αδικείται τους πραγματικά μεγάλους στόχους που πρέπει να έχει ένας πολιτικός οικολογικός σχηματισμός.
  Αυτή είναι η γνώμη μου και αν δεν συμφωνείτε δεν με πειράζει..

 218. @rezident
  Τα σοβαρά θέματα που απασχολούν την κοινωνία και ζητάνε λύσεις είναι οι πολιτικές που ηθελημένα υποβαθμίζουν το περιβάλλον, που δεν υπολογίζουν τον άνθρωπο σαν μονάδα, αλλά τον βλέπουν σαν μια μάζα που θα καταναλώνει και δεν θα αντιδρά.
  Σε μια ιστοσελίδα που θέλει να υπερασπίσει και να δικαιώσει την ύπαρξη της πολιτικής οικολογίας, αυτά έπρεπε να ήταν τα πρωτεύοντα θέματα να συζητάτε.
  Αντί γι’αυτά μιλάτε συνεχώς για τα δικαιώματα των ζώων, για τις διατροφικές συνήθειες και το λαθροκυνήγι, που είναι θέματα που «αρμόζουν» σε άλλες συζητήσεις, σε άλλες ιστοσελίδες και οπωσδήποτε όχι λίγες ημέρες πριν τις κρίσιμες εκλογές που θα μπορούσαν να δώσουν μια «φωνή» στους πράσινους..
  Εντάξει! Συνεχίστε έτσι!

 219. Δεν ξέρω τι θα κάνουν οι οικολόγοι πράσινοι.Εγώ πάντως θα συνεχίσω να υπερασπίζομαι αυτά που αγαπάω.
  Κι αν δεν ακουστεί η φωνή των πράσινων στη βουλή,ας ακούγονται οι ψίθυροι αυτών που ανιδιοτελώς προστατεύουν αυτά που είναι στο έλεος μας.

 220. Παρ’ όλα αυτά, νομίζω πως οι Ο-Π έχουν κάποιο ρεύμα (εντάξει, …ρευματάκι) μεταξύ των κυνηγών! 🙂

 221. Εχουν Πάνο.
  Το ουσιαστικό ζήτημα είναι το «ρεύμα» να γίνει μόνιμο και όχι περιστασιακό. Υπάρχει στις τάξεις των κυνηγών, όπως ακριβώς συμβαίνει γενικότερα στην ελληνική κοινωνία, μια πολύ μεγάλη απογοήτευση από τα παραδοσιακά κόμματα, είτε πρόκειται για κόμματα «εξουσίας» (να βράσω!) είτε για τα μικρότερα. Το ξέρω αυτό γιατί διαβάζω συχνά τις συζητήσεις στα σχετικά φορουμ κυνηγών.
  Εάν υπήρχε ένα αξιόπιστο κόμμα κυνηγών θα το ψήφιζαν μαζικά. Θα το ψήφιζαν ακόμη και έτσι, για αντίδραση! Πόσο δηλαδή περισσότερο μπορούμε να υποθέσουμε, ότι θα ψήφιζαν έναν πολιτικό σχηματισμό που θα είχε να προτείνει υγειείς και βιώσιμες λύσεις οχι μόνο για το περιβάλλον αλλά για την φορολογία, την εκπαίδευση, το σύνταγμα κλπ..
  Τα κόμματα έχουν πράγματι σχετικές προτάσεις, αλλά τα μεν κόμματα εξουσίας, δεν τηρούν τις υποσχέσεις τους ΣΥΝΕΧΩΣ και τα δε μικρά κόμματα , έχουν αλληλοσυγκρουόμενες ιδέες, στην προσπάθειά τους να «εγκλωβίσουν» περισσότερους ψήφους από διαφορετικής αντίληψης ανθρώπους.

  ΠΧ: Λέει το ΚΚΕ: «Ψηφίστε μας και ας μην πιστεύετε στον κομουνισμό»..
  Ε..εάν αυτό δεν είναι έκκληση για απάτη.. τι είναι;

  Λέει το ΛΑΟΣ: «Μπορούμε να πάρουμε διδάγματα ακόμη και από τις προκηρύξεις της 17 Νοέμβρη»..
  Ναι μάλιστα! Το ακούνε αυτό οι καραδεξιοί αλλά φιλήσυχοι ψηφοφόροι και τρέχουν..

  Λέει ο ΣΥΝ:» Είμαστε μια συνεργασία, δεν είμαστε κόμμα» ..
  Ωχχ! Μπάχαλο θα γίνουν μετά τις εκλογές σκέφτεται ο δύσπιστος..

  Η Οικολογική αντίληψη για την πολιτική όμως τείνει (δεν είναι ακόμη) να γίνει μια γενικότερη ιδέα για το πως πρέπει να αντιμετωπίζονται τα προβλήματα της κοινωνίας. Πόσο ρεαλιστική θα είναι αυτή η πρόταση είναι το ζητούμενο..

 222. Πάλι μπαίνουμε στον ίδιο φαύλο κύκλο . Να καταργηθεί το κυνήγι και τα λοιπά . Δεν καταλήγουμε πουθενά έτσι . Υποθέτουμε λυπών ότι οι οικολογικές οργανώσεις έχουν μεγαλύτερη ευαισθησία ( και έχουν υπερβολική κατ’ εμέ ) και διαθέτουν και τους μηχανισμούς ( επιστημονικούς ) που μπορούν να βοηθήσουν στην σωστή επιλογή του χρόνου , τόπου , τρόπου που πρέπει να διεξάγεται το κυνήγι καθώς και για το ποιά θα είναι τα θηράματα . Οι κυνηγετικές οργανώσεις θα μπορούσαν να δεχθούν τις υποδείξεις τους αν δεν είχαν σαν επίλογο πάντα την φράση « να απαγορευθεί το κυνήγι» .
  Πώς να το δεχτώ σαν μοναδική λύση αφού σε όλο τον κόσμο δεν απαγορεύεται ;
  Πώς να το δεχτώ όταν στα περισσότερα κράτη κυνηγάνε όλο τον χρόνο ;
  Πώς να το δεχτώ όταν σε όλον τον κόσμο κυνηγάνε με κράχτες και εδώ απαγορεύεται ( και από την συνείδηση των περισσοτέρων κυνηγών );
  Πώς να το δεχτώ όταν σε όλη την Ευρώπη οι περιοχές του Natura 2000 κυνηγιούνται και στη Ελλάδα αυτόματα απαγορεύονται ;
  Πώς να δεχτώ ότι για την κατάντια της ελληνικής υπαίθρου ευθύνομαι εγώ που σπέρνω 6 στρέμματα βρόμη και δεν την θερίζω ;
  Πώς να δεχτώ ότι για την κατάντια της ελληνικής υπαίθρου ευθύνομαι εγώ που καλλιεργώ συνολικά 8 στρέμματα αμπέλι για να πάρω 60 κιλά κρασί ;
  Πώς να δεχτώ ότι για την κατάντια της ελληνικής υπαίθρου ευθύνομαι εγώ και δεν ευθύνονται αυτοί που ψεκάζουν θάνατο;
  Πώς να δεχτώ ότι για την κατάντια της ελληνικής υπαίθρου ευθύνομαι εγώ και δεν ευθύνονται αυτοί που βάζουν δηλητηριασμένο σιτάρι για τα ποντίκια και το τρώνε και τα πουλιά ;
  Πώς να δεχτώ ότι για την κατάντια της ελληνικής υπαίθρου ευθύνομαι εγώ και δεν ευθύνονται αυτοί που από τον καναπέ τους απλά φωνάζουν;
  Αν για την καταστροφή της γης είμαι υπεύθυνος εγώ ( ο Έλληνας κυνηγός ) τότε τι να πω ;
  Σίγουρα δέχομαι το μερίδιο ευθύνης μου γιατί σκότωσα ζώα γιατί δεν καλλιέργησα περισσότερες εκτάσεις γιατί δεν φώναξα περισσότερο για αυτά που εξοργίζουν όλους μας .
  Εσείς τι κάνατε ; Απλά φωνάζετε ;
  Και φωνάξατε για να σταματήσει το κυνήγι ;
  Γιατί εγώ να πάω για κυνήγι και να ακούω τα εξ’ αμάξης από τους οικολόγους περιπατητές και να είμαι αναγκασμένος να αποχωρήσω δεχόμενος το ότι δεν μπορώ να υποχρεώσω τον άλλο να γίνει θεατής σε κάτι που αποθάνετε και αυτός δεν δέχεται το δικαίωμα μου να κυνηγήσω ; Άσχετα με το αν ο οικολόγος περιπατητής επιστρέφοντας στο σπίτι του στις παρυφές του δάσους θα φάει μια μπριζόλα μοσχαρίσια από ένα ζώο που του αφαιρέθηκε η ζωή περνώντας του ένα σίδερο 30 εκατοστά μέσα από τον εγκέφαλο .
  Δεν νομίζω ότι το πρόβλημα το δημιουργούν οι κυνηγοί . Το πρόβλημα δημιουργείται από άλλους απλά το εξιλαστήριο θύμα είναι οι κυνηγοί .

 223. Σταματάω την κουβέντα. Οποιος κατάλαβε κατάλαβε. Δεν έχω όρεξη να απαντάω σε ανώνυμα ειρωνικά σχόλια στο μπλογκ μου. Άλλο πάλι και τούτο!
  Γεια σας και ευχαριστώ για την φιλοξενία.

 224. Οικολόγοι και κυνηγοί, δείτε ποιοί θα χτίσουν στα καμμένα:

  http://anadasosi.blogspot.com/2007/09/blog-post_13.html

  και

  http://mantalena-parianos.blogspot.com/2007/09/blog-post_13.html

 225. Οπως βλεπετε Δεν χανουν τον καιρό τους

  Οσο εμεις συζηταμε ….
  Αυτοι ,οπως βλεπετε , ξεπουλάνε ..
  Καλά αυτοι δεν ηταν που λέγανε ..»θα αναδασωσουμε » ουτε μετρο δεν θα χτισθει »κ.λ.π. κ.λ.π;

 226. Εννοούσαν εκτός από αυτά που έχουν δρομολογηθεί , πληρωθεί κ.τ.λ. .

 227. resident .. εσύ φεύγεις ?? Κάπου έγραψα προχτές: Οικολόγος είναι αυτός που του πατάνε το πόδι και ζητάει συγνώμη. Για πλάκα το έλεγα .. βρε !!

  axtapos … τα 4 από τα είδη που σου έγραψα είναι μη θηρεύσιμα, πράγμα που μάλλον αγνοείς (άλλο είναι βέβαια το γεγονός οτι δεκάδες από αυτά βρίσκονται τραυματισμένα σε περιόδους κυνηγίου. Αυτό δεν αφορά εσάς… αλλά τους λαθροκυνηγούς.) Οι αγριόκουρκοι δεν υπάρχουν μόνο στη Σουηδία αλλά και στη Ροδόπη. Οι τουρλίδες στενάζουν στους υγρότοπους της Β. Ελλάδας !! Όσο για τα άλλα … παραλίγο να μας πείσετε οτι ενδιαφέστε περισσότερο από τους Οικολόγους Πράσινους για τις ψήφους που θα πάρουν οι Οικολογοι Πράσινοι…

  Κυνηγέ χωρίς νούμερο… άστο παραλήρημα και απάντησε στο κείμενό μου !!

 228. Subject: Ασύμμετρη…δημοπράτηση!
  ΑΠΟ ΤΟΝ ΓΙΩΡΓΟ, ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ,VIOSAKIS

  Όλες αυτές τις ημέρες ακούμε απίστευτα σενάρια για το ποιός μπορεί να
  έκαψε την Πελοπόνησσο. Οικοπεδοφάγοι, τρελοί, γριές με αλτσχάιμερ,
  αναρχικοί των Εξαρχείων, ξένοι πράκτορες έχουν μπλέξει σε ένα χορό του
  παραλόγου που σέρνει η κυβέρνηση και οι απανταχού συνωμοσιολόγοι.
  Μήπως τελικά η απάντηση είναι πιο απλή;
  Ίσως να αρκεί να δεί κάποιος το χάρτη της δημοπράτησης της Ιωνίας
  Οδου,του καινούργιου, δηλαδή,αυτοκινητοδρόμου της βορειοδυτικής
  Πελοπονήσσου . Γνωρίζετε απο που περνάει; Γαστούνη,
  Αμαλιάδα, Πύργος, Αρχαία Ολυμπία, Ανεμοχώριο,Σαμικό, Ζαχάρω, Φιγαλεία,
  Κυπαρισσία, Δώριο, Τσακώνα, Μεγαλόπολη, Κρέσταινα κ.τ.λ. Έργο δύσκολο
  και με μεγάλο κόστος καθώς μόνο τα χρήματα για την απαλλοτρίωση της,
  ιδιαιτέρως εύφορης, γής ένθεν και ένθεν του δρόμου εκτίναζαν το
  προυπολογισμό του στα ύψη. Από την αλλή,οι βέβαιες αντιδράσεις των
  οικολόγων για καταστροφή του περιβάλλοντος θα έφερνε σημαντικές
  καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση του.
  Όλα αυτα πρίν γιατί τώρα, ως εκ θαύματος η γή έγινε φθηνότερη και οι
  αντιδράσεις άλλαξαν προσανατολισμό. Το έργο της κατασκευής του δρόμου
  έγινε ευκολότερο.
  Αν το προχωρήσει κανείς λίγο παρακάτω θα δει οτι η ΕΛΛΗΝΙΚΗ
  ΤΕΧΝΟΔΟΜΙΚΗ – ΤΕΒ Α.Ε. και η ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ, που συνέτρεξαν να προσφέρουν
  την ανθρωπιστική τους βοήθεια στους πληγέντες με την κατασκευή
  ολόκληρων οικισμών, είναι οι δυο μεγαλύτεροι ανάδοχοι της Ιωνίας οδού.
  Ουσιαστικά, δηλαδή και εξασφάλισαν την συμπάθεια των κατοίκων και θα
  τους μείνουν και αρκετά «ψιλά» στη τσέπη απο την σημαντική μείωση του
  κόστους του αυτοκινητοδρόμου.
  Και βέβαια, εαν αυτη τη στιγμή έχετε ήδη ανοίξει τον χάρτη
  δημοπράτησης, ρίξτε και μια ματιά στον παράδρομο στα βόρεια της
  πελοπονήσσου που, βάση σύμβασης, είναι υποχρεωμένες να φτιάξουν οι
  ανάδοχες. Μήπως περνάει απο το κομμάτι της Αχαιας που κάηκε τον
  Ιούλιο;
  Στο φτωχό μου το μυάλο το σενάριο αυτό που συνέθεσα μου φαίνεται
  λογικότερο απο την εμπλοκή της CIA, των «Γκρίζων Λύκων» ή κάποιων
  παιδιών που επειδή βαρέθηκαν να καίνε τράπεζες αποφάσισαν να κάψουν
  την Ελλάδα. Τα συμπεράσματα δικά σας…
  Υ.Γ1 Στείλτε το συγκεκριμένο άρθρο με mail στους γνωστούς σας, η γνώμη
  σας για εμάς μετράει.

 229. @bioannis
  Δεν μπορώ να πω ότι οι κυνηγοί ενδιαφέρονται περισσότερο από τους οικολόγου για τους ψήφους που θα πάρουν οι ΟΠ.
  Από σας όμως σίγουρα περισσότερο..
  Αν πάρω παράδειγμα το περιφρονητικό ύφος που γράφετε, μπορώ να φανταστώ τον τρόπο που θα μιλάτε σε σχετικές συζητήσεις..
  Εσείς νομίζετε ότι κάνετε καλό και σε σας σαν υποψήφιο και στους ΟΠ. με αυτή την συμπεριφορά . Ας είναι..
  Θα δούμε όλοι την Δευτέρα..

 230. Που το είδες το περιφρονητικό μου ύφος axtape ; Για πάνω από 4-5 σχόλια ζητάω απαντήσεις (ειδικά στον κυνηγό άνευ νούμερου … μετά τις διαδοχικές ρελάνς ..διαλόγου, ανοχής, ευγένειας, ανωτερότητας στο ήθος κ.λ.π.) στα ερωτήματα που έβαλα (κουράστηκα να γράψω τουλάχιστον 2-3 από όλα τα σχόλιά μου εδώ) και συνεχίζετε να αναφέρετε οτι το μόνο που λέμε είναι να απαγορευτεί το κυνήγι παντελώς και δια παντώς, εδώ και τώρα… Η ειρωνεία είναι και αυτή μέσα στους κανόνες της επικοινωνίας, η περιφρόνηση όχι. Κάνετε λάθος λοιπόν να μ’ εγκαλείτε για περιφρόνηση… τουλάχιστον.

 231. Επειδή είδα φωτογραφία του ..Καρπαθίου, που λέγεται ότι είναι ψυχίατρος και θεωρεί αρρώστια την ομοφυλοφυλία, τον παρακαλώ πολύ να ανοίξει το παγκοσμίως αποδεκτό διαγνωστικό εγχειρίδιο DSM-IV (βλ. παρακάτω) και να μας πει σε ποιά σελίδα η ομοφυλοφυλία χαρακτηρίζεται ως αρρώστια ή διαταραχή. Αυτό που θα διαβάσει… δεν θα του αρέσει.
  …………..
  Εκτός αν έχει ο ίδιος κάποιο διαγνωστικό εγχειρίδιο του … Μωϋσή!

  Homosexuality and DSM-IV (=Διεθνώς αποδεκτό διαγνωστικό εγχειρίδιο)

  Q. Do you have any information on how homosexuality was eliminated from the DSM-IV vs DSM-III? Is there an established revision procedure whereby disorders are either included or excluded in new editions? If so, is there a way to determine whether that procedure was followed in the revision work that excluded homosexuality in the current fourth edition?

  A. The issue of whether homosexuality is a disease has been one of the more controversial matters that has faced the framers of the various DSMs over the last few decades. The very first edition of the Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders (DSM-I) classified homosexuality as a sexual deviation, as did DSM-II in 1968. However, in December of 1973, the DSM-II was modified by the Board of Trustees of the American Psychiatric Association (APA), who voted to eliminate the general category of homosexuality, and replace it with sexual orientation disturbance.

  As Dr. Jon Meyer notes (see Comprehensive Textbook of Psychiatry, 4th ed., eds. Kaplan & Sadock), «…this change reflected the point of view that homosexuality was to be considered a mental disorder only if it was subjectively disturbing to the individual. The decision of the APA Board…took place in the context of new sociological data, biological inferences, and de-emphasis of psychoanalytic observations. It also took place in an atmosphere of confrontation. Beginning in 1970, various gay activist groups demonstrated….at APA meetings. At issue was the conceptualization of homosexuality as an illness…»

  The DSM-III committee and subcommittee charged with drafting the new manual (1976-78) settled on the diagnosis of ego-dystonic homosexuality, which, according to Meyer, «…represented a compromise between those individuals whose clinical experience, interpretation of the data, and, perhaps, biases, led them to the conviction that homosexuality was a normal variant of sexual expression…» By the time DSM-III-R (revised version of DSM-III) came out in 1987, the tide had shifted again. The category of ego-dystonic homosexuality was eliminated. As DSM-III-R itself stated, «…the diagnosis…has rarely been used clinically, and there have been only a few articles in the scientific literature that use the concept…»
  However, one could use the category of sexual disorder not otherwise specified to include cases that previously would have been called ego-dystonic homosexuality. Our present DSM-IV does not include homosexuality per se as a disorder, but still permits the diagnosis of «Sexual Disorder Not Otherwise Specified» for someone with «…persistent and marked distress about sexual orientation».
  For details on how the DSM-IV committees made their decisions, I suggest you get hold of a copy of the actual manual, and read the detailed description on p. xx in the introduction. I think it’s fair to say that DSM-IV was more reliant on empirical data, and less on political considerations, than were some earlier DSMs. You may also want to see the article by Bayer & Spitzer in which edited correspondence by the DSM-III framers is presented on the issue of homosexuality (J Hist Behav Sci 18:32, 1982).

  Other Resources:
  • More Sexual Issues Information
  May 2001 (Πηγή: http://www.healthieryou.com/mhexpert/exp1052101c.html )

 232. Υπουργείο Εξωτερικών. Λογάριασαν χωρίς τον ξενοδόχο επίδοξοι Πρέσβεις εκ Προσωπικοτήτων, Πρέσβεις επί τιμή, γηραλέοι συνταξιούχοι Πρέσβεις τους οποίους επαναδιορίζει στο ΥΠΕΞ η Ντόρα Μπακογιάννη, εν είδει χαρεμιού, σύμφωνα με διατάξεις που υπήρχαν στον Οργανισμό του Υπουργείου Εξωτερικών και επαυξήθηκαν στο πολλαπλάσιο με το άσχετο νόμο 3712/2008. Στην ιστοσελίδα http://www.equal-rights-greece.com ετοιμάζεται η καταγγελία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή (ταυτόχρονα σε Βρυξέλλες και Αθήνα, Λ. Βασιλίσσης Σοφίας) για μαζική παραβίαση εκ μέρους του Υπουργείου Εξωτερικών της κοινοτικής οδηγίας 2000/78/ΕΚ που απαγορεύει διακρίσεις λόγω ηλικίας κλπ στην απασχόληση και εργασία.

  Σημειώνεται ότι το Υπουργείο Εξωτερικών, εν μέσω οικονομικής κρίσης, και ενώ κάνει μύριες όσες διακρίσεις στα όρια υποχρεωτικής εξόδου από την εργασία λόγω ορίου ηλικίας (για άλλους στο 60 έτος που τους έδιωξαν και αμέσως μετά κατάργησαν τη διάταξη, στους διπλωματικούς μέχρι το 65ο και σε άλλους στο 67ο), τώρα φέρνει από τα γηροκομεία υπέργηρους συνταξιούχους Πρέσβεις 80 χρονών, για να τους ταϊζει με χρυσά κουτάλια από τα λεφτά του ελληνικού λαού.

  Στην προσφυγή, στην οποία επιτρέπεται και η τήρηση της εχεμύθειας ως προς το όνομα του καταγγέλλοντος, αφού θα κυνηγηθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το κράτος που παραβιάζει το κοινοτικό δίκαιο και πέσει «καμπάνα» και παραπομπή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο (ενώ θα χάσουν τον ύπνο τους οι επαναδιοριζόμενοι μετά τη συνταξιοδότησή τους Πρέσβεις), έχουν δηλώσει συμμετοχή και υπάλληλοι τόσο του διπλωματικού κλάδου και λοιπών κλάδων του Υπουργείου Εξωτερικών και απλοί πολίτες που φυσικά και έχουν «έννομο συμφέρον» για να κάνουν την καταγγελία.

  Για δηλώσεις συμμετοχής στην υπογραφή του εντύπου της καταγγελίας, δηλώστε στο

  http://www.equal-rights-greece.com

Trackbacks

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: